Kreativ

ŠTÍTEK: Vysoká hora (Hrubý Jeseník)

Režisér Jiří Barta u jednoho z exponátů výstavy z jeho filmu Na půdě. Navštívit ji bude možné v plzeňské Univerzitní galerii do čtrnáctého dubna

Režisér vystavuje, co mu zbylo z filmu

Plzeň - Lokomotiva složená z kamen, kartáče a koleček od kočárků nebo letadlo z vysavače. To jsou některé z exponátů, které jsou k vidění v plzeňské Univerzitní galerii. Své práce tu vystavuje režisér Jiří Barta, který je od letošního roku pedagogem Ústavu umění a designu na ZČU v Plzni.

Lyžování v Hlubočkách

Na svahy i okolo Olomouce: skvělé podmínky i večerní lyžování

Olomoucko - Za dobrou lyžovačkou nemusíte teď z Hané až do vysokých hor. Výtečné podmínky pro zimní sporty nabízí i lyžařské areály v okolí Olomouce. Vleky v pátek a o víkendu pojedou na sjezdovkách v Hlubočkách, Domašově, Karlově, v Kladkách či na Potštátě.

Výstava cestovatele Ivana Poula mladšího.

Výstava v Hustopečích láká na návštěvu Indie

Břeclavsko /TIP NA VÍKEND/ - Pracovní týden končí a nabízí se čas na víkendový odpočinek. Komu se nechce sobotní večer strávit u televizní obrazovky, neholduje výhradně relaxaci sportem a navíc se cítí kulturně nenasycený, tomu je určena tato rubrika.

Vlekař Kamil Trochta v palkovickém areálu.

Ideální vlekař jen sedí a kouká

Frýdecko-Místecko – O lyžařský areál v Palkovicích se už devět let stará Kamil Trochta. Muž s inženýrským titulem, jenž absolvoval Vysokou školu Báňskou, se ke své profesi dostal oklikou přes leasingovou společnost, u které pracoval ve druhé polovině devadesátých let.

Vlekař Kamil Trochta v palkovickém areálu.

Ideální vlekař jen sedí a kouká, říká Kamil Trochta

Palkovice – O lyžařský areál v Palkovicích se už devět let stará Kamil Trochta. Muž s inženýrským titulem, jenž absolvoval Vysokou školu Báňskou, se ke své profesi dostal oklikou přes leasingovou společnost, u které pracoval ve druhé polovině devadesátých let.

Ilustrační foto

Stovky lidí putovaly o Silvestru na Javořinu

Velká Javořina – Stovky lidí v automobilech, na bicyklech i pěších se vydaly ve čtvrtek po poledni na nejvyšší horu Bílých Karpat Velkou Javořinu, kde se konalo tradiční silvestrovské setkání obyvatel moravsko-slovenského pomezí.

Z cesty Leoše Šimánka po Rusku.

Leoš Šimánek s tatrou v drsných horách Alaje

Rusko -Jako stříbrný had se klikatí Zeravšan v širokém korytě mezi písečnými nánosy. Nad řekou se prostírají zelené, uměle zavlažované terasy. V dálce se tyčí vysoké hory pokryté věčným sněhem a ledem.

Leoš Šimánek i s doprovodem na cestě po Rusku.

S tatrou v drsných horách Alaje

Rusko – Jako stříbrný had se klikatí Zeravšan v širokém korytě mezi písečnými nánosy. Nad řekou se prostírají zelené, uměle zavlažované terasy.

Turisté přecházejí silnici na Červenohorském sedle

Zde žijí lvi... tedy obyvatelé Jesenicka

Jeseník - Jako v místech, kde žijí šelmy, se někdy musejí cítit obyvatelé Jesenicka. Na starých mapách byla citátem Zde jsou lvi označována neprobádaná místa za hranicemi známého světa.

východní pobřeží Taiwanu

Výlet k Tichému oceánu a východnímu pobřeží Taiwanu

Taiwan /ROZSÁHLÁ FOTOGALERIE/ - Na Taiwanu jsme se nejvíc těšili do hor a na Tichý oceán. Máme v plánu vylézt na nejvyšší horu ostrova, 3952 metrů vysoký Yushan a potom si za odměnu odpočinout u moře na východním pobřeží Taiwanu.

Ilustrační foto

Z Miroslavi vyrazila stovka psů na Dog-trekking

Jesenicko - V osm hodin ráno vyrazilo v pátek 31. července z areálu Miroslav v Lipové – lázní na Jesenicku čtyřiadevadesát soutěžících se svými čtyřnohými kamarády na sto čtyři kilometrů dlouhou trať. Šestý ročník mezinárodního závodu Dog-trekking opět prověří souhru pána s jeho psem a jejich fyzičku.

večer před vchodem do Zakázaného mesta

Zážitky z putování po Číně

Blansko, Čína, Peking /SERIÁL, EXKLUZIVNÍ FOTOGRAFIE PŘÍMO Z ČÍNY/ - Váženín čtenáři, připravili jsme pro vás seriál, který vám budeme přinášet každý týden přímo z Číny.

Houslista Jaroslav Svěcený

Michal Dvořák a Jaroslav Svěcený vyrazí na turné

Praha - Netradiční dvojice hudebníků, rocker Michal Dvořák a klasický houslista Jaroslav Svěcený, vyrazí na podzim na turné po sedmi městech naší republiky, během něhož živě představí svůj inovátorský a nadčasový projekt Vivaldianno.

Splav nad soutokem Svratky a Svitavy.

Dobrý sluha a zlý pán

Komentář - Ještě před nějakými patnácti lety patřila slova povodně nebo záplavy v naší mluvě k těm hodně málo používaným. Není divu. Nic takového jsme v republice neznali a nezažili. Ale pak to najednou přišlo. Jako blesk z čistého nebe.

Kočka divoká

Rakušané potvrdili výskyt unikátní kočky v Podyjí

Znojmo/Hardegg – /INFOGRAFIKA/ Zoologové potvrdili výskyt unikátní divoké kočky v rakouské části Podyjí. Pomohla jim DNA. Zda se zvíře podívalo i do Česka odborníci zatím neví. Měl by to osvětlit výzkum, který je naplánovaný na tento rok.

Kočka divoká

Rakušané potvrdili výskyt unikátní kočky v Podyjí

Znojmo/Hardegg – /INFOGRAFIKA/ Zoologové potvrdili výskyt unikátní divoké kočky v rakouské části Podyjí. Pomohla jim DNA. Zda se zvíře podívalo i do Česka odborníci zatím neví. Měl by to osvětlit výzkum, který je naplánovaný na tento rok.

Znojemský deník vám přeje radostné svátky

Znojmo /ANKETA/ - Veselé Vánoce či prosvětlenou Chanuku přeji všem naším čtenářům redaktoři Znojemského deníku. Odpověděli také na dvě otázky. Co přejí Znojmu ke svátkům a jaký nejkrásnější dárek kdy dostali. Přejeme pěkné počtení.

Ilustrační foto.

Víkend hrůzy

Komentář - Lidé, kteří nenávidí konzum, si musejí poslední víkend před Vánocemi vždy mnout ruce. Civilizace propadlá věcem ukazuje svoje největší slabiny právě v tyto dva dny. Stačí vyrazit do ulic Brna.

Aleš Loprais před Novou radnicí v Ostravě, před odjezdem na Rallye Dakar

Loprais vyjel z Ostravy na Dakar

Ostrava - „Čeká nás spousta nového. Podmínky v Jižní Americe nebudou jednoduché, ale tatra je univerzální auto, a čím je terén horší, tím je to s ní pro nás lepší. Afrika už navíc byla okoukaná.“

Mezinárodní festival outdoorových filmů bude letos v Hranicích hostit kino Svět. Město se do projektu zapojilo už potřetí.

Outdoorový festival míří do Hranic

Hranice -Vysoké hory i hluboké propasti, zurčící vodopády i království nekonečných pouští, to vše a mnoho dalšího bude již brzy k vidění i v hranickém kině Svět.

Mezinárodní festival outdoorových filmů bude letos v Hranicích hostit kino Svět. Město se do projektu zapojilo už potřetí.

Outdoorový festival míří do Hranic

Hranice -Vysoké hory i hluboké propasti, zurčící vodopády i království nekonečných pouští, to vše a mnoho dalšího bude již brzy k vidění i v hranickém kině Svět.

O Afghánistánu

Existují místa, o kterých si můžete číst měsíce, snad i roky, a nebudete o nich přesto vědět téměř nic.

Z putováni po Tibetu

Film z Tibetu naplnil sál

JANOVICE NAD ÚHLAVOU - Více než sto návštěvníků přilákala ve středu v podvečer do zasedacího sálu janovického městského úřadu beseda spojená s promítáním filmu z dvouměsíční cesty po Tibetu

Šestičlenná skupina z Jičínska se pokusí zdolat "kopec Evropy", 4807 metrů vysoký Mount Blanc.

Pokus o Mount Blanc začal...

Jičín - Jen neděli měl na odpočinek a přebalení věcí Ivan Pírko po sobotním návratu z italských Dolomit, kde devět dní vedl klienty CK Alpina Brno v Sextenských Dolomitech, hřebenu Pomagagnon, na vrchol Lagazuoi (2778), Nuvolau (2575), Piz Boe (3150) a v Národním parku Sennes Fanes.