Kreativ

ŠTÍTEK: Vysoká hora (Hrubý Jeseník)

Čínská delegace na Šumavě.

Číňani viděli kůrovce

ŠUMAVA - Čtyři dny strávila v Národním parku Šumava skupina čínských lesních inženýrů z provincie Qing Hai a Hebei v západní Číně

Roman Zapletal s kameramanem.

Je to velká výzva. Hlavně se ale chceme zdraví vrátit domů

Valtice - Zdolat jako první Češi v historii horu Changabang, která se nachází u severních hranic Indie v Himalájích. To je cíl šestičlenné expedice, ke které patří také valtický vinař Roman Zapletal. Čtyřiačtyřicetiletý odvážlivec odletěl včera spolu s ostatními z vídeňského letiště do Indie. Na zrádnou, 6864 metrů vysokou horu, na jejíž vrchol dosud vystoupilo pouhých dvanáct lidí, z nichž dva jsou dodnes nezvěstní, mají vyhrazeny nejbližší tři týdny.

Z pohoří Pamír v Kyrgyzstánu se o víkendu vrátilo jedenáct členů třítýdenní expedice z Česka i Slovenska, mezi nimi byl i luhačovický horolezec Vladimír Bureš.

Z Luhačovic se lezec dostal až do Pamíru

Luhačovice - Z pohoří Pamír v Kyrgyzstánu se o víkendu vrátilo jedenáct členů třítýdenní expedice z Česka i Slovenska, mezi nimi byl i luhačovický horolezec Vladimír Bureš.

Z pohoří Pamír v Kyrgyzstánu se o víkendu vrátilo jedenáct členů třítýdenní expedice z Česka i Slovenska, mezi nimi byl i luhačovický horolezec Vladimír Bureš.

Z Luhačovic se dostal až na štít Korumdy East v Pamíru

Luhačovice - Z pohoří Pamír v Kyrgyzstánu se o víkendu vrátilo jedenáct členů třítýdenní expedice z Česka i Slovenska, mezi nimi byl i luhačovický horolezec Vladimír Bureš. Jejich cílem byl štít Korumdy East vysoký 6384 metrů, nejvyšší dosud nevylezený vrchol pohoří. To se podařilo dvěma členům expedice.

Pro Island se Marek Horyna s Alžbětou rozhodli definitivně poté, co viděli Heimu, dokumentární film o islandské kapele Sigur Ros, jejíž jsou příznivci.

Léto trávím mezi ohněm a ledem, říká mladík z Kopřivnice

Kopřivnice - Léto je pro studenty synonymem prázdnin. Prázdniny pak obvykle znamenají brigádu, aby bylo za co si diskotéky, koupaliště či dovolenou u moře užít. Někteří však zvolili jinou možnost. Odcestovali do zahraničí, kde si po různu vydělávají na to, aby mohli poznávat místní krásy.

Ilustrační foto

Král padl, ať žije republika

Bylo, nebylo, v jednom království ve vysokých horách žil zlý král…Tak nějak si možná jednou budou děti vyprávět o nepálském království. Před měsícem totiž zazvonil zvonec a nepálskému království je po 239 letech konec. A zlý král? Tím by ve vyprávění nebyl nikdo jiný než čerstvě sesazený monarcha Gjánéndra.

Tomáš Pfeiffer se poprvé s vodnářským zvonem setkal ve vysokých horách.

Pfeiffer dnes rozezní vodnářský zvon

Opava – Společná věc. To je název koncertu, na kterém rozezní Tomáš Pfeiffer svůj vodnářský zvon. Koncert se uskuteční v pátek 27. června o půl sedmé večer v kostele svatého Václava.

Hra na vodnářský zvon.

Vodnářský zvon se opět rozezní Chomutovem

Chomutov - Do Chomutova opět přicestuje Tomáš Pfeiffer s Vodnářským zvonem Ve středu 4. června v 19:30 se v atriu Městské knihovny případně přilehlém kostele sv. Ignáce rozezní Vodnářský zvon. Zvon není pro Chomutov novinkou. Chomutované ho mohli již slyšet v předvánočním období minulého roku, ti kteří přišli na Mikuláše do Městského divadla, se mohli přesvědčit o výjimečném zvuku Vodnářského zvonu. Pan Tomáš Pfeiffer odpovídá na pár otázek.

Koncerty Tomáše Pfeiffera, který hraje na Vodnářský zvon, jsou pro zúčastněné neobvyklým zážitkem.

Tomáš Pfeiffer rozezvučí unikátní zvon

Liberec - Na koncert Společná věc, při němž známý biotronik Tomáš Pfeiffer rozezvučí starobylý tibetský vodnářský zvon, jehož tóny mají léčivé účinky, mohou přijít lidé v pátek 30. května do liberecké Základní umělecké školy. Koncert začíná v 19.00 hodin.

Trojice českých horolezců na vrcholu kolumbijské hory s názvem Cukrový chleba: zleva Richard Müller, Ladislav Nejedlý a Mladoboleslavák Petr Mašek.

Další cíl horolezce Maška: Mount Everest!

Jeli sice za lezeckou pohodou, ale také za technicky náročnějším lezením než třeba v Himáláji. Čtveřice českých dobrodruhů včetně mladoboleslavského horolezce Petra Maška se právě vrátila z expedice v kolumbijském pohoří Sierra Nevada del Cocuy. Výsledek? Tři výstupy na vrcholy vysoké přes pět tisíc metrů!

S těžkými podmínkami musí počítat při ataku na Dhaulagiri i Annapurnu. Stejně tomu bylo i při úspěšném výstupu ma Nanga Parbat.

Jaroš: Léky nacpeme do dvou igelitek

Nové Město na Moravě - Dhaulagiri a Annapurna – dva nesplněné sny Radka Jaroše. Novoměstský horolezec má ovšem v plánu je už v dohledné době proměnit v realitu.

S těžkými podmínkami musí počítat při ataku na Dhaulagiri i Annapurnu. Stejně tomu bylo i při úspěšném výstupu ma Nanga Parbat.

Jaroš: Léky nacpeme do dvou igelitek

Nové Město na Moravě - Dhaulagiri a Annapurna – dva nesplněné sny Radka Jaroše. Novoměstský horolezec má ovšem v plánu je už v dohledné době proměnit v realitu.

Peter Habeler.

Yetti je andělem vysokých hor a jejich lidí

Praha - Tenhle chlapík změnil dějiny lezení po horách. Peter Habeler má i v pětašedesáti stále jiskru v očích. Při pozorném pohledu do jejich hlubiny mu z nich probleskují vrcholky štítů.

Libor Uher na K2

Byla to téměř sebevražda, říká o výstupu na K2 Libor Uher

OSTRAVA - Před téměř čtyřmi měsíci stanul jako druhý Čech v historii na 8611 metrů vysoké hoře K2. Sodstupem času přiznává, že výstup na K2 byl největší extrém vjeho životě a po všech zážitcích z letošní expedice se možná stane pověrčivým.

Výprava z Moravyza pomoci šerpů instalovala bronzovou připomínku na mrtvého kamaráda.

Příběh Lhotse se brzy dostane i do kina Hvězda

KROMĚŘÍŽ, SLOVÁCKO - Příběh Lhotse, tak se jmenuje výstava fotografií velehradského lékaře Jiřího Rohela a horolezce Martina Minaříka z Blatničky. Při středeční vernisáži v Muzeu Kroměřížska na návštěvníky čekaly nejen zajímavé snímky, ale také barvité Minaříkovo povídání o expedici na osm a půl tisíce metrů vysokou horu.

Cestovatelé mohli obdivovat exotické stavby, mezi kterépatří pro našince i mešity.

Írán: počítače v hliněných domcích a přátelství místo teroristů

ZÁBŘEH -Když se letosmladí cestovatelé z moravského Zábřehuchystali do Íránu, lidé v okolí si ťukali na čelo.Zkreslený obraz nabídnul totiž vetšinou jen postavu Chomejníhochrlícího oheň a síru. Oni tamvšakpotkali kroměhistorie a přírodních krás i spoustu velmi pohostinných a vstřícných lidí.

Chůze se speciálními holemi – nordic walking, už se delší dobu prosazuje při vysokohorských túrách (na snímku členové jihočeského Spolku přátel Alp – Alpenverband Lán v rakouských Alpách).

Také jih láká na nordic walking

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Nejen Šumava, ale i celé jižní Čechy začínají poznávat moderní sportovní aktivity. Za prvé stále masivnější jezdění na in–line bruslích (čtyři kolečka v řadě) a za druhé se na tuzemských horách začíná objevovat nordic walking.

Ilustrační foto

Jadranská sci-fi: k moři do vnitrozemí

SPLIT - Na skutečném břehu jedna řada letovisek a v blízkém vnitrozemí druhá, zrozená na kamenité půdě, kde dnes není kromě prachu a trnitých keřů nic. Nesmysl? Fikce? Vůbec ne.

Obránce Dejan Jurkič.

Jurkič: Jsem šťastný, že Sigma vyhrála

OLOMOUC - Ve stínu kanárků se trochu skryl rychlý levák. Letní příchod Brazilců Buena s Rossim lehce zastínil další novou zahraniční akvizici v modrém dresu Sigmy. Bolavé místo na levé straně obrany přišel ze Švédska vyléčit slovinský rychlík Dejan Jurkič (*1983).

Ilustrační foto

V italských a francouzských horách umrzlo šest turistů

ŘÍM/PAŘÍŽ - Na lehkovážnost doplatilo v úterý životem šest turistů, když se vydali naprosto nepřipravení do vysokých hor v Itálii a ve Francii. Výletníci podcenili zrádnost počasí v Alpách a umrzli, když teplota náhle klesla pod bod mrazu, informovala agentura AP.

Uher jako druhý český horolezec zdolal osmitisícovku K2

ILSÁMÁBÁD, FRÝDEK-MÍSTEK - Libor Uher se v pátek 20. července stal druhým českým horolezcem, který zdolal nejobávanější osmitisícovku K2. Na vrcholu vysokém 8611 metrů stanul krátce před 14. hodinou středoevropského letního času.

Ilustrační foto

V hlavní roli nástroj léčivého zvuku

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Na Divadelní scéně českobudějovického KD Metropol zazní 17. června od 18.30 hodin zvuk netradičního nástroje, který je podobný violoncellu, tibetským mísám, troubám či zvonům.

Expedici Altaj - Cimrman povede novoměstský rodák, horolezec Radek Jaroš (v pozadí hejtman kraje Miloš Vystrčil).

Horolezec Jaroš chce pojmenovat horu po Cimrmanovi

JIHLAVA - Členové expedice Altaj-Cimrman, která si vytkla za cíl pojmenovat v srpnu dosud anonymní vrchol v ruském pohoří Altaj u mongolsko-čínsko-kazažských hranic jménem zneuznaného génia Járy Cimrmana, využije k přepravě věcí do základního tábora nosičů.

Expedici Altaj - Cimrman povede novoměstský rodák, horolezec Radek Jaroš (v pozadí hejtman kraje Miloš Vystrčil).

Horolezec Jaroš chce pojmenovat horu po Cimrmanovi

JIHLAVA - Členové expedice Altaj-Cimrman, která si vytkla za cíl pojmenovat v srpnu dosud anonymní vrchol v ruském pohoří Altaj u mongolsko-čínsko-kazažských hranic jménem zneuznaného génia Járy Cimrmana, využije k přepravě věcí do základního tábora nosičů.

Tomáš Rusek

Sikkim v podání Ruska nadchl

BLANSKO - Oblečený v hinduistickém hávu s budhistickou maskou v rukou. Tak se předevčírem večer ukázal běžec Tomáš Rusek lidem v blanenské Ulitě. Vysoký štíhlý muž s hustými vlasy zasedl za promítačku a dal tak prostor fotografiím z království Sikkim.

Pavel Bém

Primátor Bém zdolává první horu v Himálaji

PRAHA - Pražský primátor Pavel Bém (ODS) zdolává v Himálaji více než 5500 metrů vysokou horu Kala Patar. Podle jeho magistrátní asistentky Mirky Kreuzerové jde o první aklimatizační výstup. Bém spolu s dalšími horolezci odjel do Himálaje pokořit nejvyšší horu světa Mount Everest.