Kreativ

ŠTÍTEK: Vysoká hora (Hrubý Jeseník)

Fotka, tak jak ji život v Peru přinesl. Máma s dětmi na tržišti.

Občas na vás vytáhnou kvér, ale jinak pohoda

Třebíč /ROZHOVOR/ - Oficiální turistické příručky hovoří o Peru jako o třetím největším a jednom z nejchudších států Jižní Ameriky, který leží u Pacifiku. Má pouště, lesy i vysoké hory. Před staletími to bylo centrum říše Inků, upomínky na ně jsou tu na každém rohu a jejich potomci dnes tvoří polovinu zdejší populace.

Pohled na Králický Sněžník

Čeští a polští turisté se setkají u pramene Moravy

Staré Město - Na první zářijovou sobotu je naplánován tradiční mezinárodní výstup ze Stříbrnic na vrchol Králického Sněžníku a pochod k prameni Moravy. V neděli 4. září akce pokračuje dětským dnem ve Stříbrnicích.

Návštěva Korsiky

Korsika: Jak se cestuje za Napoleonem

Korsice se často říká ostrov krásy a není divu. Má totiž všechno, vysoké hory, idylické pláže, historické pozoruhodnosti i romantické odlehlé vesničky. Na relativně malé ploše nabízí ostrov turistům pestrou paletu zajímavostí. Nadšený cestovatel Milan Čejka se toto zajímavé místo také prozkoumal.

Sealsfieldův kámen.

Z vyhlídek uvidíte skoro celý národní park

Podyjí /INFOGRAFIKA, FOTOGALERIE/ – Více než dvě desítky přístupných vyhlídek čeká na návštěvníky Národního parku Podyjí a jeho bezprostředního okolí. Mohou z nich pozorovat vzácné ptáky nad hlubokým údolím řeky nebo se kochat pohledy na středověké hrady, městečko či barokní zámek.

Ilustrační foto

Obětem Jeseníků postaví památník

Jeseníky - V opuštěném lomu nad Červenohorským sedlem, u cesty vedoucí na Vřesovou studánku, vyroste nejspíš už letos na podzim památník obětí hor.

Ilustrační foto

Obětem Jeseníků postaví památník

Jeseníky – V opuštěném lomu nad Červenohorským sedlem, u cesty vedoucí na Vřesovou studánku, vyroste nejspíš už letos na podzim památník obětí hor.

Jednotlivé prvky budoucího památníku obětí hor už vznikají v dílně Karla Švédy

Oběti hor budou mít památník na Červenohorském sedle

Červenohorské sedlo /FOTO/ – V opuštěném lomu nad Červenohorským sedlem, u cesty vedoucí na Vřesovou studánku, vyroste nejspíš už letos na podzim památník obětí hor. Bude mít podobu malé kapličky – menší kopie té, která kdysi stála na Vřesové studánce a kterou po válce zapálil blesk.

Kapverdy. Ilustrační foto

Kapverdy lákají na panenskou přírodu, nádherné pláže a klid

Jeden z tamních mýtů praví: Když Bůh dokončil stvoření světa a oklepal si ruce, drobečky z jeho dlaní spadly do moře a vytvořily jedno z nejkrásnějších míst planety: Kapverdské ostrovy. Kdo tuto oázu klidu a pohody navštívil, nejspíš dá tomuto rčení za pravdu.

Aconcaguu, nejvyšší horu Jižní Ameriky, pokořili za šest dní.

Aconcagua je zrádná, varují po návratu cestovatelé

Brno, Jižní Amerika/EXPEDICE ACONCAGUA/ – Nejvyšší jihoamerická hora Aconcagua je nebezpečná tím, jak snadný je výstup na ni z technického hlediska. Kdekdo si pak myslí, že ji zvládne jen tak, i když to vůbec není pravda.

Mont Blanc.

Výstava fotografií Mont Blancu ve Zlíně

Zlín – Milovníci hor a přírody jako takové si mohou mnout ruce. Důvodem k tomu je fotografická výstava o Mont Blancu, nejen nejvyšší hoře Alp. Ta bude k vidění ve 12. budově bývalého baťovského areálu ve Zlíně až do 3. února.

Jakub Mikula během výpravy na Pik Lenin, kterou absolvoval se svým otcem Zdeňkem

Mikula má rekord: je nejmladší Čech na sedmitisícovce

Postřelmov /FOTOGALERIE/ - V dalším vydání České knihy rekordů, které vyjde v roce 2012, se objeví mladý postřelmovský horolezec Jakub Mikula. Jako nejmladší Čech zdolal výškovou hranici sedm tisíc metrů nad mořem.

Jakub Mikula během výpravy na Pik Lenin, kterou absolvoval se svým otcem Zdeňkem

Jakub Mikula má rekord: je nejmladší Čech na sedmitisícovce

V dalším vydání České knihy rekordů, které vyjde v roce 2012, se objeví mladý postřelmovský horolezec Jakub Mikula. Jako nejmladší Čech zdolal výškovou hranici sedm tisíc metrů nad mořem. Jeho výkon zaznamenala pelhřimovská Agentura Dobrý den a 8. prosince ho zařadila do České databanky rekordů.

Ilustrační foto

Zima začala: jižní Morava otevírá sjezdovky

Jižní Morava /ANKETA/ – Chladnější počasí posledních dnů potěšilo milovníky zimy i příznivce zimních sportů, především lyžování. To se totiž na rozdíl od bruslení nemůže před nepříznivým počasím ukrýt do hal a začátek sezony závisí na přírodě.

Makak červenolící z olomoucké ZOO

Opice na útěku: lidé jim pomáhají, Tatin táboří u Hluboček

Olomouc – Už čtyři a půl měsíce jsou dvě opice makaků červenolících z olomoucké zoo na svobodě. O Šimpym přicházejí zprávy z Blanenska, druhý Tatin zatím našel dočasné útočiště v Hlubočkách na Olomoucku. Na dva týdny se tam "ubytoval" u lidí, kteří stavěli dům, teď se zase odstěhoval o kousek dál.

Makak červenolící v olomoucké zoo

Lidé pomáhají opicím na útěku

Olomouc - Už čtyři a půl měsíce jsou dvě opice makaků červenolících z olomoucké zoo na svobodě. O Šimpym přicházejí zprávy z Blanenska, druhý Tatin zatím našel dočasné útočiště v Hlubočkách na Olomoucku. Na dva týdny se tam "ubytoval" u lidí, kteří stavěli dům, teď se zase odstěhoval o kousek dál.

Ilustrační foto

Samari nejen v Samarině

Zlín - Reportáž o potrhlém putování severozápadním Řeckem. Co jsem tam viděl, slyšel, zažil a co mě tam cestou napadalo.

Leoš Šimánek. Ilustrační foto.

Cestovatel představí Austrálii na diashow

Zlín – Velkoplošnou panoramatickou live diashow přiveze již tuto sobotu do Zlína známý český cestovatel Leoš Šimánek. Nese název Austrálie – zimní putování po červeném kontinentu.

Leoš Šimánek se svými diaprojektory dělá velkolepou show.

Show Leoše Šimánka klepe na dveře

Opava – Už jen několik dní nás dělí od chvíle, kdy cestovatel, spisovatel a fotograf Leoš Šimánek přiveze do Opavy představit svou pestrou diashow Austrálie Křížem krážem – Zimní putování po červeném kontinentu. Uskuteční se už v pondělí 11. října v prostorách sálu kina Mír.

Leoš Šimánek

Soutěž s cestovatelem Šimánkem

Zlín /UKONČENO/ - Velkoplošnou panoramatickou live - diashow přiveze již tuto sobotu do Zlína známý český cestovatel Leoš Šimánek. Nese název Austrálie – zimní putování po červeném kontinentu.

Leoš Šimánek

Zemi protinožců přiblíží diashow Leoše Šimánka

Šumperk – Unikátní příležitost poznat Austrálii bude mít každý, kdo v pondělí 4. října od 19 hodin zavítá do šumperského Domu kultury. O bohaté zážitky ze své cesty po této zemi se podělí známý cestovatel Leoš Šimánek.

Z výpravy Zdeňka a Jakuba Mikulových z Postřelmova na Šumpersku na 7134 metrů vysoký vrchol Pik Lenin v Pamíru

PODÍVEJTE SE: Sto metrů pod vrcholem Lenina řekly omrzliny stop

Postřelmov /FOTOGALERIE/ - Sto výškových metrů pod vrcholem sedmitisícovky Pik Lenin v Pamíru skončila letošní výprava dvou českých horolezců z Postřelmova - otce a syna Mikulových. Zdolání 7134 metrů vysoké hory jim znemožnilo extrémní počasí a omrzliny.

Největší turistická známka na světě

Sbírání turistických známek: Skvělý rodinný koníček

Stále oblíbenější zábavou turistů, kteří navštěvují hrady, zámky a přírodní zajímavosti v Česku, je sbírání dřevěných turistických známek. V pokladnách památkových objektů a rozhleden či ve stáncích s občerstvením na vrcholcích kopců si je za 30 korun mohou kupovat už 12 let.

Horolezec Radek Jaroš

Jaroš vystoupil na Gašerbrum

Nové Město na Moravě – Na svůj v pořadí desátý osmiticícový vrchol vystoupil v sobotu novoměstský horolezec Radek Jaroš. Spolu s partnery Liborem Uhrem a Petrem Maškemse mu podařilo zdolat 8 035 metrů vysokou horu Gašerbrum II.

Ilustrační foto

Primářka o opalování: Důležité je znát fototyp pleti

Břeclav /ROZHOVOR/ - Lidé, kteří se opalují bez krému, riskují kožní nádor. Zvláště v těchto neobyčejně horkých, slunečných dnech. Před maligním melanomem varuje primářka kožního oddělení břeclavské nemocnice Taťána Hotařová.

Ilustrační foto

Primářka Hotařová: Důležité je znát fototyp pleti

Břeclav /ROZHOVOR/ - Lidé, kteří se opalují bez krému, riskují kožní nádor. Zvláště v těchto neobyčejně horkých, slunečných dnech. Před maligním melanomem varuje primářka kožního oddělení břeclavské nemocnice Taťána Hotařová.

Adršpašsko-teplické skály.

Státní kontrola v Teplických skalách dopadla dobře

Teplice nad Metují - Správa CHKO Broumovsko provedla (za přítomnosti zástupců provozovatele – Teplické skály s.r.o., a vlastníka - Města Teplice nad Metují) státní kontrolu na turistickém okruhu v Teplických skalách zaměřenou na plnění podmínek výjimky při provozování prohlídkového okruhu v Národní přírodní rezervaci Adršpašsko-teplické skály.

Jana Melčová z kdyňského týmu Jabkoty na trati Adrenalin Cupu 2010.

Adrenalin Cup okusil také kdyňský tým Jabkoty

Kdyně /FOTOGALERIE/ – Bikerka Jana Melčová, kajakářka Michaela Osochovská, paraglidistka Lucie Popovská a běžkyně Klára Pechová – Kočarová. To je čtveřice žen, která v barvách kdyňského týmu Jabkoty absolvovala extrémní závod štafet Adrenalin Cup 2010.

Roman Kreuziger.

Kreuziger slavil pizzou

Plzeň - První týden vysokohorského kempu v Itálii zakončil cyklista Roman Kreuziger večeří.

Radiodárek dostal Jan Krabec mladší ze Stříbra.

Žijeme hekticky, měli bychom zpomalit

Stříbro – Radiodárek dostal Jan Krabec mladší ze Stříbra. K dárku patřila také beseda s Anetou Langerovou, která publiku a Janu Krabcovi zazpívala, ke stolu se také posadil herec Filip Tomsa a cestovatel, spisovatel Josef Formánek.

Lyžování na sjezdovce v Němčičkách

Němčičky hlásí: lyžaři, pořád jedeme

Němčičky - Že už není po sněhu takřka nikde ani památky? V Němčičkách si takovými problémy hlavy nelámou a vesele si lyžují i takřka v polovině března. A plánují v tom pokračovat.

Režisér Jiří Barta u jednoho z exponátů výstavy z jeho filmu Na půdě. Navštívit ji bude možné v plzeňské Univerzitní galerii do čtrnáctého dubna

Režisér vystavuje, co mu zbylo z filmu

Plzeň - Lokomotiva složená z kamen, kartáče a koleček od kočárků nebo letadlo z vysavače. To jsou některé z exponátů, které jsou k vidění v plzeňské Univerzitní galerii. Své práce tu vystavuje režisér Jiří Barta, který je od letošního roku pedagogem Ústavu umění a designu na ZČU v Plzni.