Kreativ

ŠTÍTEK: půjčka

Ilustrační foto

Pohotová seniorka pomohla dopadnout muže, kteří ji chtěli připravit o peníze

Stará Boleslav – Již notně opelichanou, nicméně stále účinnou fintou vykuků snažících se obalamutit seniory ve snaze dostat se k jejich penězům zůstává „akce vnuk“. Pachatelé se telefonicky ozvou seniorům, přičemž se vydávají za blízkého příbuzného (nejčastěji právě za vnuka, přičemž pro ně není problém z oběti vymámit informaci, jak se vnuk jmenuje, a tohle zjištění vzápětí využít pro posílení své důvěryhodnosti) – a vytasí se se smyšlenou historkou. Pointy mohou být různorodé, avšak závěr je vždycky tentýž: z volajícího vyleze, že nutně a ihned potřebuje půjčit peníze. Ovšem – nemůže si pro ně přijít sám; pošle kamaráda, který mu je přinese.

Ilustrační foto

Když si půjčit lyže, tak na celou sezonu

Berounsko /INFOGRAFIKA/ – Vánoční svátky stráví stovky rodin z berounského regionu na horách. Některým z nich je líto utrácet kvůli několika dnům peníze za nákup lyžařského vybavení a už roky si ho pořizují v některé z osvědčených půjčoven. „Je to pro nás výhodnější. Máme dvojčata a na to, abychom jim ob rok kupovali nové vybavení, nemáme finanční prostředky. Už takhle nás zimní dovolená vyjde na spoustu peněz. Lyžařské vybavení si pro kluky zajišťujeme v půjčovně v Točníku u Švarců už několik let. Jsme s nimi spokojeni. Seřídí jim vázání i poradí,“ uvedla Magda Šimůnková z Berouna.

Peníze, bankovky. Ilustrační foto

Paní Lence se půjčka na vánoční dárky nevyplatila

Nymburk – Vánoční svátky pro mnoho lidí představují období, kdy by si měli pořádně vyhodit z kopýtka. Rodiče chtějí vidět u stromečku rozzářené dětské oči a snaží se svým ratolestem splnit jejich vánoční přání. Mnohdy na to ale zkrátka nemají peníze a rozhodnou se pro půjčku. Mají ji ale z čeho splácet? O tom ví své i Lenka.

Uherskohradišťské Masarykovo náměstí, v pozadí kostel sv. Františka Xaverského. Ilustrační foto.

Farnost v Uherském Hradišti si na opravu kostela musela půjčit

Po dlouhých letech se obyvatelé Uherského Hradiště dočkali a poslední vada na kráse města byla odstraněna. Od května letošního roku dělníci opravovali fasádu kostela svatého Františka Xaverského, která místy padala a nepůsobila reprezentativním dojmem.

Peníze, bankovky. Ilustrační foto

Paní Lence se půjčka na vánoční dárky nevyplatila

Nymburk – Vánoční svátky pro mnoho lidí představují období, kdy by si měli pořádně vyhodit z kopýtka. Rodiče chtějí vidět u stromečku rozzářené dětské oči a snaží se svým ratolestem splnit jejich vánoční přání. Mnohdy na to ale zkrátka nemají peníze a rozhodnou se pro půjčku. Mají ji ale z čeho splácet? O tom ví své i Lenka.

Ilustrační foto.

Zájem o půjčky na vánoční dárky upadá

Zájem o bankovní i nebankovní půjčky na vánoční dárky v našem okrese upadá. Lidé si podle odborníků z finančního trhu více rozmýšlejí, jestli si krátkodobou půjčku před svátky vzít a pak řešit mnohdy nepříjemné starosti.

Půjčky jsou fenomén doby

Jen necelá čtvrtina poskytovatelů půjček jedná odpovědně, zjistila analýza

Přibližně čtvrtina bank a společností, jež v Česku působí na poli spotřebitelských úvěrů, přistupuje k půjčování peněz odpovědně. Zhruba patnáct společností by mělo přístup ke svým klientům zlepšit, zbývající mají průměrné podmínky. Ukázala to analýza, kterou si nechala vypracovat humaniární organizace Člověk v tísni. 

Půjčky. Ilustrační foto.

Vánoční půjčky si nejčastěji berou učitelé a řidiči, ajťáci mají našetřeno

Vánoce jsou spojeny se značnými finančními výdaji, na které nejsou rodinné rozpočty vždy připraveny. Podle průzkumu společnosti KRUK, jež se specializuje na správu pohledávek finančních ústavů v České a Slovenské republice, si proto hned patnáct procent Čechů bere na dárky a náklady spojené s vánočními přípravami úvěr. K půjčkám se uchylují zejména zaměstnanci ze sektorů vzdělání a dopravy. 

Ilustrační fotografie.

Cena prodávané školy v Borovině rychle výrazně klesla

Třebíč – Skoro o pět milionů. O tolik je teď nižší prodejní cena opuštěné budovy bývalé školy v Třebíči - Borovině v Okružní ulici. Klesla z původních 19,4 na 14,55 milionu korun. Areál patří městu, třebíčští zastupitelé se rozhodli ho nabídnout k prodeji letos v září.

Akce se zúčastnil také radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička.

Kutnohorská výstava pocitů získala zcela novou podobu

Střední Čechy – Cynismus a posedlost nově čekají na návštěvníky kutnohorské Galerie Středočeského kraje (GASK). Stejně jako idealismus nebo nezávislost. Expozice v jedné z nejproslulejších kulturních institucí v kraji nazvaná Stavy mysli/Za obrazem dostala zcela novou podobu. S podtitulem Obměny a intervence. Byla nejen obohacena nově vystavenými díly z vlastních sbírek i dlouhodobými zápůjčkami, ale také přibyly právě zmiňované „stavy mysli“.

Ilustrační foto.

Na vánoční dárky si raději nepůjčujte, varují exekutoři

Severní Čechy - Na dárky a další výdaje spojené s Vánoci si půjčí 13 procent Čechů v produktivním věku, z nichž pětina čelila nebo čelí exekuci. Vyplývá to z průzkumu české Exekutorské komory, který se uskutečnil v listopadu letošního roku.

Miloslav Ludvík.

Nemocnicím chybí 30 miliard. Přežívají díky půjčkám

Neznám jedinou nemocnici, která by nebyla zadlužená. Půjčku nebo kontokorent mají naprosto všechna zařízení, tvrdí šéf Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala. Jinak by prý nezaplatila ani to nejzákladnější – teplo, léky či kvalifikované zdravotníky.

Emmerson Mnangagwa

Mnangagwa začal sestavovat zimbabwskou vládu, je v ní i pachatel masakru

Nový zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa začal sestavovat svou první vládu. Do ministerských křesel uvedl zejména vysoké armádní důstojníky - podle obecného přesvědčení je tak ocenil za roli, kterou sehrála armáda při svržení jeho předchůdce Roberta Mugabeho. V kabinetu zasedl i pachatel nejkrvavějšího zimbabwského masakru z roku 1983.

Jihlavská banka se proměnila ve vánoční jarmark.

Prodejem cukroví školáci pomohou malému Indovi

Jihlava – Půjčku tři tisíce korun dostali žáci 4. A třídy jihlavské Základní školy T. G. Masaryka od České spořitelny, aby se v rámci projektu naučili podnikat. Vybudovali si tak svou firmu, jejímž vrcholem byl včerejší (29. listopad) vánoční jarmark na pobočce České spořitelny na jihlavském Masarykově náměstí. Vybranými penězi chtějí žáci prostřednictvím adopce na dálku pomoct malému chlapci z Indie.

Sportovní hala v Rakovníku

Úvěr na bazén a nic. Město další půjčku nechystá

Rakovník – Stále nevyřešená otázka sportovní haly. V minulosti připravované projekty na rekonstrukci budov bývalé školní jídelny na Husově náměstí, kde mělo vzniknout studijní centrum s knihovnou, nebo také dosti nutná a nákladná komplexní oprava historického centra Rakovníka. 

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Vánoční prognóza

Ještě než konzumenti vezmou obchody vánočně útokem, výzkumné agentury zjišťují, co se dá od Ježíška očekávat. Průměrná útrata na hlavu prý bude 10 tisíc, o pětinu více než loni, a shodou okolností 10 tisíc činí i průměrná vánoční půjčka. Úvěrové společnosti mají informace o optimismu českých domácností a jejich vyšší ochotě utrácet.

Ilustrační foto.

Na vánoční dárky si raději nepůjčujte, varují exekutoři

Na dárky a další výdaje spojené s Vánoci si půjčí 13 procent Čechů v produktivním věku, z nichž pětina čelila nebo čelí exekuci. Vyplývá to z průzkumu české Exekutorské komory, který se uskutečnil v listopadu letošního roku.

Ilustrační snímek

Půjčka na dárky? Chvilka radosti se může změnit v těžké břemeno

Počet půjček se u nás v předvánočním období pravidelně zvyšuje zhruba o čtvrtinu. Podle vedoucí ostravské pobočky Poradny při finanční tísni Zdeňky Libišové Svobodové by ale lidé měli dobře zvážit, jestli se jim chvilková radost, která je vykoupená nemalým rizikem, vyplatí.

Na zámku inovují expozice.

Na moravskotřebovském zámku inovují expozice

Moravská Třebová – Město připravuje na příští rok změny v zámeckých expozicích. Inovací, kterou správa moravskotřebovského zámku v příštím roce chystá, má být reinstalace dvou komnat v expozici Poklady Moravské Třebové.

Ilustrační foto

Na internetu podvedly stovky lidí

Karlovarský kraj – Na internetu inzerují zboží a peníze si nechávají posílat předem. Zákazníkům už ale zboží nepošlou a peníze si prostě a jednoduše nechají.

Ilustrační foto.

Dluh SK Bystřice vůči městu prověřuje policie

Bystřice – Dopustil se předseda SK Bystřice Teodor Máca trestného činu? Pokud ano, jakého? Na to by mělo dát odpověď policejní vyšetřování. Začalo 7. září. „Na pana Mácu jsem podal trestní oznámení. Z mého pohledu se ale nejedná o dotační podvod. Veškerá nezákonná jednání spatřuji mezi SK Bystřice a městem,“ vysvětlil starosta Daniel Štěpánek s tím, že předseda SK město opakovaně mylně informoval o hospodaření s veřejnými prostředky. Jak včera Teodor Máca uvedl, nebyl obviněn a na policii pouze podával vysvětlení. „Policie mi oznámila, že jsem se nedopustil trestného činu,“ řekl, ale tuhle informaci zatím vedení Bystřice nepotvrdilo.

Ilustrační foto

Češi podceňují následky zranění při autonehodách. Pojištění má méně než polovina

Téměř polovina Čechů není připravena na situaci, že by kvůli zranění při autonehodě mohla přijít o pravidelný příjem a že by si jejich léčení vyžádaly další finance. Denně nebo téměř denně přitom v České republice jezdí 63 procent z celkem 6,7 milionu registrovaných držitelů řidičského oprávnění. Vyplynulo to z průzkumu projektu Poúrazová péče.

První etapu likvidace nebezpečných odpadů mají Lheničtí úspěšně ukončenu.

Část nebezpečného odpadu z hal už zmizela

Lhenice - Více než sedm set padesát tun nebezpečných odpadů a pět a půl tisíce tun kontaminované zeminy se nacházelo v bývalém areálu tehdejšího zemědělského družstva.

Půjčky. Ilustrační foto.

Češi a půjčky? Čím lépe se máme, tím více si půjčujeme

Před 20 lety dlužil každý Čech v průměru deset tisíc, teď je to 135 tisíc. Z částky, kterou jsme v roce 1997 za rok vydělali, činil dluh osm procent. Dnes z platu na dluh padne procent čtyřicet. Podle České národní banky (ČNB) se jen od roku 2002 zvýšily i nesplacené dluhy, a to až trojnásobně. Nejvýraznější změnu lze pozorovat na nesplacených spotřebitelských půjčkách, kterých je dnes devětkrát více.

Ilustrační foto

Češi chtějí půjčku rychle. Často sáhnou po první nabídce

Výsledky aktuálních průzkumů o přístupu Čechů k úvěrům ukazují na to, že lidé při rozhodování o sjednání půjčky hledí až příliš často na dostupnost a rychlost jejího vyřízení a výši splátek. Ne vždy se podrobně zajímají o výši celkových nákladů na úvěr a často vezmou první nabídku.

Sokolovna Rokycany

Rokycany chtějí převzít sokolovnu

Rokycany – Na jednacím stole rokycanských radních se v úterý mimo jiné objevily dva posudky technického rázu. Tím se kauza rok a dva měsíce zavřené sokolovny, jejíž prostorný sál dění ve městě citelně schází, dostala zase o krok dál.

Ilustrační foto.

Nezaměstnaným překážejí dluhy. Kvůli exekucím pracují často načerno

Dluhy a exekuce představují překážku pro uchazeče o práci, i zaměstnavatele. Snižují motivaci pracovníků na místo nastoupit. Zaměstnavatelé pak musí srážky ze mzdy na splácení řešit. Řekla to dnes generální ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. O řešení dluhových potíží se mohou lidé bezplatně poradit na akci Den bez dluhů, která se koná 13. a 15. listopadu ve vybraných městech.