Kreativ

ŠTÍTEK: půjčka

Autobazar.

Predátorské úvěrování? V autobazaru dali ženě půjčku s úrokem 40 procent

Ještě v době, kdy Pavla Tryhubová pracovala na plný úvazek jako správce geografické databáze, činil její měsíční příjem 25 tisíc hrubého plus dvakrát ročně prémie. Čtyři až pět tisíc měla Pavla za vedení šachových kroužků. Po zaplacení hypotéky, nájmu, školného, potravin, plus dalších položek za internet, telefony pro ni a dvě děti jí zbývaly zhruba čtyři tisíce korun. Pak ale přišla nemoc.

Popelnice na bioodpad. Ilustrační fotografie.

Město rozdělí mezi lidi 850 kompostérů

Rakovník /INFOGRAFIKA/ - Rakovničané mohou podávat žádosti o půjčku na kompostéry. Ty vedení radnice rozhodlo zakoupit díky výhodné dotaci ministerstva životního prostředí. Mezi obyvatele rozdělí 850 kompostérů. Rakovnickému deníku to řekla Alida Štulajterová, mluvčí úřadu.  

Městská knihovna v ulici 17. listopadu v Šumperku.

Budovu šumperské knihovny budou využívat senioři

Již za rok by měla šumperská městská knihovna fungovat v nových prostorách bývalé Masarykovy školy. Historická vila v ulici 17. listopadu ale prázdná nezůstane, využívat jí bude obecně prospěšná společnost Pontis. Hodlá v ní pořádat různé vzdělávací a kulturní programy pro seniory.

Ilustrační foto

Vybíral zálohy, půjčky nezajistil

Strakonice - Ze spáchání přečinu podvodu je podezřelý muž (47), který v listopadu loňského roku nechal do poštovních schránek distribuovat propagační materiál s nabídkou zajištění půjčky.

Ilustrační foto.

Lstí okradl seniorky

Prostějovským kriminalistům se ve spolupráci s kolegy z Olomouce podařilo odhalit zloděje, který za pomoci lží a vymyšlených historek okradl dvě seniorky ve věku osmdesát sedm a osmdesát tři let.

Předvolební Deníku probíhala 19. října v Aviatice: Zbyněk Stanjura, Daniel Herman

Snazší bydlení? Politici slibují půjčky pro novomanžele a zrušení daně

Ceny bytů v Česku raketově rostou a sehnat dostupné bydlení je tak stále obtížnější pro více lidí. Kromě mladých rodin s dětmi mají potíže vypořádat se s drahým nájmem zejména senioři. Palčivé téma proto v předvolební debatě Deníku vytáhli zúčastnění politici a představili v ní své recepty.

Ilustrační foto.

Za podvodné půjčky může skončit ve vězení pětice lidí

Vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality v posledních dnech sdělil pěti lidem obvinění z trestného činu podvod formou spolupachatelství. Hlavní aktérkou případu byla čtyřicetiletá žena z Uherskohradišťska, která je navíc obviněna ze zpronevěry.

Soud. Ilustrační foto.

Podvodů se dopouštěla organizovaná skupina pachatelů

Jihlavsko - Jihlavští kriminalisté rozryli rozsáhlou trestnou činnost organizované skupiny pachatelů, kteří se dopouštěli podvodů. Prostřednictvím internetu nabízeli finanční půjčky, od zájemců vylákali takzvanou vratnou zálohu, po zaplacení ale půjčku neposkytli a peníze si nechali. Obětí podvodu se stalo více než 130 lidí z různých míst České republiky včetně Vysočiny. Podvedení přišli o celkovou částku přes jeden milion korun.

Ilustrační foto

České domácnosti splácejí své závazky jako druhé nejlepší v rámci celé EU

Zájmové sdružení právnických osob SOLUS uvedlo, že by v letošním roce měly české domácnosti vykázat historicky nejnižší míru potíží se splácením svých závazků. Jen za prvních osm měsíců roku 2017 splatilo zčásti nebo zcela svůj závazek po splatnosti zapsaný Registru fyzických osob 216 tisíc občanů. Česko tak potvrdí pozici jednoho z premiantů v celé Evropské unii, a to hned za Německem.

Vladimíra Konečná čeká na chodbě havlíčkobrodského soudu rozsudek.

Podvodnice okradly desítky lidí. U soudu dostaly podmínku

Havlíčkův Brod – Vladimíra Konečná a Eva Valentová z Havlíčkobrodska, které mají podle obžaloby na svědomí podvody a úvěrové podvody za stovky tisíc korun, nemusí do vězení. Okresní soud v Havlíčkově Brodě je v úterý sice uznal vinnými, ale přestože už byly v minulosti za podvody odsouzeny, dostaly pouze výchovný trest.

Z novoměstské Vysočina Areny vyrazil i speciální peloton cyklistů na elektrokolech. Ti od pátku do neděle najeli kolem 180 kilometrů.

OBRAZEM: Lidé brázdili Žďársko na elektrokolech

Žďársko – Celkem šedesát elektrokol si zájemci mohli zapůjčit na prvním ročníku akce E.ON like-bike Tour 2017, která se odehrála od pátku do neděle ve třech městech na Žďársku – Bystřici nad Pernštejnem, Novém Městě na Moravě a ve Žďáře nad Sázavou.

Mobilní hřiště bude pro školy k dispozici bezplatně.

Jak se mají děti chovat na silnici? S výukou pomohou dopravní hřiště

Karlovarský kraj – Jak naučit děti správnému chování v dopravním provozu, aby se nestávaly oběťmi nehod, často s tragickým koncem? Nejlépe je začít s prevencí co nejdříve a zvolit takovou formu, která nejen naučí, ale i pobaví. A k tomu jsou ideální dopravní hřiště.

Ilustrační foto.

Lidem slíbil půdní byty, které nikdy nepostavil a vylákal z nich deset milionů

Brno – Vylákal z lidí skoro deset milionu korun na výstavbu půdních bytů, ty jim ale nikdy nepředal. Krajský soud v Brně v úterý poslal třiačtyřicetiletého Pavla Lésku na pět a půl roku do vězení s ostrahou. „Půjčky a zálohy na byty přebíral s vědomím, že peníze nebude schopen vrátit a byty nezvládne postavit,“ vysvětlil rozsudek předseda senátu Michal Zámečník. Rozhodnutí ještě není pravomocné, protože obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

KDU-ČSL zahájila 5. září v Praze ostrou kampaň před podzimními sněmovními volbami. Na snímku Pavel Bělobrádek, Marian Jurečka, Daniel Herman.

Lidovci před volbami slibují vybudování 30 tisíc obecních bytů

Lidovci slibují během čtyř let vybudovat v obcích 30 tisíc bytů pro mladé rodiny. Půjčku 45 miliard korun od Evropské investiční banky by spláceli nájemníci, obce by pak měly možnost po letech zvážit, zda byty nájemníkům prodají za zbytkovou cenu. S plánem dnes novináře seznámil místopředseda lidovců Jan Bartošek.

Ilustrační foto

Pardubice půjčí Dynamu dalších 15 milionů korun

Pardubice – Stabilizace hokejového klubu Dynamo Pardubice si vyžádá další peníze. Město klubu půjčí 15 milionů korun, včera to schválili zastupitelé. V původním plánu přitom bylo navýšení základního jmění klubu o pět milionů korun, tento krok však nepodpořili akcionáři klubu.

Financování bydlení. Ilustrační foto.

Mladí se kvůli rekonstrukci zadlužují v rámci rodiny, starší si půjčují v bance

Mladší generace si podle výsledků výzkumu Raiffeisen stavební spořitelny finance potřebné na rekonstrukci nebo úpravy vlastního bydlení půjčuje nejčastěji v rámci rodiny. Lidé nad třicet let si podle průzkumu raději zajdou pro půjčku do banky nebo stavební spořitelny. Necelé jedno procento financuje rekonstrukci bydlení z peněz od nebankovní instituce.

Ilustrační foto

Hypoteční úroková sazba v srpnu klesla na 2,01 procenta

Během osmého měsíce letošního roku klesla úroková sazba hypoték jen nepatrně. Hypoteční úvěr si sjednalo 8509 klientů, což je o necelých třináct set lidí více než v červenci. Objemy sjednaných hypoték přesáhly osmnáct miliard korun, konkrétně dosáhly 18 036 miliard. Za oba prázdninové měsíce pak bylo sjednáno 15 702 hypoték v celkovém objemu 32 614 miliard korun.

Ilustrační foto.

Za černý odběr může jít do vězení

Hradecko - Královéhradečtí kriminalisté obvinili 72letého seniora z Hradecka, který po dobu šesti let - od jara 2011 do jara 2017 - byl připojen načerno k odběru elektřiny.

Peníze, bankovky. Ilustrační foto

Podvody za dvacet milionů? Dvojici z Brna jednání na hraně zákona prošlo

Brno – Podle obžaloby dva muži z Brna podvedli téměř 2300 lidí a obrali je o asi dvacet milionů korun. Peníze měli vylákat na vratných zálohách, které získávali od klientů za příslib zajištění půjčky. Brněnský krajský soud však ve čtvrtek zprostil obžaloby Branislava Rybáře i Jana Vajnrajcha. Rozsudek ještě není pravomocný.

Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Patří vzácné obrazy Národní galerii? Ve hře je mimosoudní dohoda

Národní galerie se pokusí mimosoudně dohodnout s řádem Milosrdných bratří ohledně čtyř obrazů vlámských a italských mistrů ze 17. století, jejichž vydání se řád domáhá žalobou. Právní zástupci instituce a řádu se na tom dnes shodli před soudkyní, která vyjádřila předběžný názor, že Milosrdní bratři prokázali splnění podmínek zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi.

Ilustrační foto.

Češi stále více preferují vlastní bydlení, uvádí průzkum

Dvě třetiny Čechů raději investují do vlastního bydlení, což je o 15 procent více než v sousedním Německu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Profi Credit. Nejčastější formou financování nákupu nemovitosti je hypoteční úvěr v kombinaci s vlastními prostředky. Na následné vybavení domácnosti využívá 65 procent Čechů nebankovní půjčku.

Ilustrační foto

Koncern devíti městských firem dostal zelenou. Brnu má ušetřit miliony

Ušetříme a peníze zůstanou doma, tedy v Brně. Tak si představují zástupci hnutí ANO koncern devíti městských firem, jehož zřízení se snaží prosadit už tři roky. Návrh na vytvoření koncernové struktury, který v minulosti zapříčinil rozpory v magistrátní koalici, schválili v úterý na odloženém zasedání zastupitelé. I přes četné připomínky opozice v diskuzi. Podle ní je koncern zbytečný a nákladný.

Ilustrační foto

Koncern devíti městských firem dostal zelenou. Brnu má ušetřit miliony

Brno – Ušetříme a peníze zůstanou doma, tedy v Brně. Tak si představují zástupci hnutí ANO koncern devíti městských firem, jehož zřízení se snaží prosadit už tři roky. Návrh na vytvoření koncernové struktury, který v minulosti zapříčinil rozpory v magistrátní koalici, schválili v úterý na odloženém zasedání zastupitelé. I přes četné připomínky opozice v diskuzi. Podle ní je koncern zbytečný a nákladný.

Ilustrační foto.

Vzal si půjčku před nástupem do vězení

Jihlava – Devětačtyřicetiletý muž z Jihlavy je trestně stíhán kvůli úvěrovému podvodu. Letos v únoru uzavřel s finanční společností půjčku na částku patnáct tisíc korun.

Hypotéky. Ilustrační foto.

Půjčky a hypotéky zdraží rychleji, než se čekalo

Centrální banka může zvýšit úroky už na konci září. Nejdříve to poznají lidé s plovoucí sazbou. V záplavě dobrých zpráv z tuzemské ekonomiky se už zanedlouho objeví jedna, která nepotěší lidi s hypotékami či půjčkami obecně.