Kreativ

ŠTÍTEK: půjčka

V Kaplici jsou na centrální zásobování napojena např. dvě sídliště nebo řada tamních firem. Ilustrační foto.

Bývalý jednatel kaplické výtopny: proti obviněním vůči mně se musím ohradit

/ROZHOVOR/ Když v srpnu Kaplice zveřejnila výsledky forenzního auditu své společnosti Technické služby (TS), vzduchem létaly desetimilionové částky, mluvilo se o vymáhání a o neoprávněně vyplacených odměnách nebo o tom, že TS budou muset vracet 25 milionů do městské pokladny. Na zastupitelstvu opakovaně zaznělo i jméno bývalého jednatele služeb Jiřího Malkuse. Ten nyní zveřejnil otevřený dopis zastupitelům a občanům. Deník s ním přináší rozhovor.

Podvodný telefonát. Ilustrační foto.

Dejte si pozor a nevěřte jim! Poslechněte si telefonát s podvodníkem

Když paní Aleně K. z Jičínska zazvonil telefon, podle čísla se domnívala, že jde o doručovatele přepravní společnosti, kterou často využívá. Nestačila se však divit. Muž, který ji volal, mluvil s přízvukem a tvrdil, že má zůstatek na nějakém zaregistrovaném účtu. Poslechněte si celý hovor. Končí sprostými nadávkami. 

Trutnov

Město si upevňuje pozici ve VAK Trutnov

Trutnovští zastupitelé schválili na pondělním mimořádném zasedání úpis akcií společnosti Vodovody a kanalizace Trutnov, a. s., v hodnotě 36,6 milionu Kč. Nákupem 27 205 akcií město svou pozici ve společnosti upevňuje

Pozor na internetové podvodníky. Z nevinné půjčky se může stát psychický teror.

Celosvětový teror s půjčkou. Nezaplatíš? Rozešleme tvé nahé foto. Lidé se zabijí

Potřebujete rychle půjčit menší částku? Lákavá nabídka na úvěr přes aplikaci se může velmi rychle změnit v psychický teror. Své o tom vědí tisíce lidí, kteří naletěli internetovým lichvářům. Ti aplikaci na zprostředkování půjčky využívají k tomu, aby z dlužníka dostali citlivé údaje. S jejím stažením se tak do cizích rukou dostane seznam kontaktů či fotografie, a pokud člověk nezaplatí včas, začnou se dít věci. Jak zjistili reportéři BBC, podobné podvody se raketově množí zejména v Indii. Kvůli predátorským půjčkám se v zemi zabilo už šedesát lidí.

Peníze v rukou dětí - Ilustrační foto.

Investujte do budoucnosti: Těmito způsoby naučíte děti hospodařit s penězi

Peníze v rukou dětí, to není jen kapesné, ale hospodaření s penězi, které nás provází celý život. Nezapomínejte, že děti se učí tím, co vidí. Pokud budete pracovat s penězi rozumně a odpovědně, budou vás děti napodobovat, naučí se finanční gramotnosti, šetření peněz a v dospělosti lépe dosáhnou finančního úspěchu a stability. A nepodceňte toto odvětví, není neméně důležité jako třeba výuka češtiny nebo matematiky, vždyť chybné finanční rozhodnutí může mít fatální důsledky.

Ilustrační foto

Podvodník hrál o čas, mladá žena z Přerova naštěstí lest prokoukla

Podezřelou finanční transakci, ke které ji chtěl přinutit neznámý podvodník, odhalila doslova za pět minut dvanáct mladá žena z Přerova. Ta díky své opatrnosti nepřišla o stovky tisíc korun a nezařadila se tak na dlouhý seznam obětí internetových podvodníků. Případem se policie zabývá od pátku, kdy se na služebnu poškozená obrátila.

Michal Stiborek

Ředitel IKEMu Stiborek končí. Po kauze půjček s vysokým úrokem rezignoval

Ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michal Stiborek nabídl ministru zdravotnictví svou rezignaci. Vlastimil Válek (TOP 09) ji neprodleně přijal. Důvodem jsou podezřelé půjčky, které měl Stiborek podle zjištění serveru Seznam Zprávy poskytovat prostřednictvím své společnosti. 

Peníze. Ilustrační snímek.

Žena z Chomutovska přišla o téměř 700 tisíc korun. Podvodnice už je za mřížemi

Na internetu se vydávala za někoho jiného a nabízela půjčky. Peníze ale určitě půjčovat nechtěla, naopak je z lidí lákala, "vydělat" si měla stovky tisíc korun. Naletěla jí i žena z Chomutovska, která přišla o více než 670 tisíc korun. Případu se proto ujali chomutovští kriminalisté, kteří internetovou podvodnici odhalili a zatkli.

Chrudimští fotbalisté v letošní sezoně opět uhájili druholigovou příslušnost. I tak se ale řeší, zda ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE budou moct hrát i v příští sezoně

Konec druhé ligy v Chrudimi? Šéf klubu prozradil, jak se aktuálně situace má

Otázka financování sportu je palčivým tématem, které trápí nejednu radnici. V současnosti asi nejvíce tu chrudimskou. Zastupitelé města neschválili žádost o pětimilionovou bezúročnou půjčku pro MFK Chrudim. V nejhorším případě to může znamenat konec FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Athénách východních Čech. Jak na to reaguje klub, hráči či fanoušci?

Chrudimští fotbalisté v letošní sezoně opět uhájili druholigovou příslušnost. I tak se ale řeší, zda ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE budou moct hrát i v příští sezoně.

Konec druhé ligy v Chrudimi? Šéf klubu prozradil, jak se aktuálně situace má

Otázka financování sportu je palčivým tématem, které trápí nejednu radnici. V současnosti asi nejvíce tu chrudimskou. Zastupitelé města neschválili žádost o pětimilionovou bezúročnou půjčku pro MFK Chrudim. V nejhorším případě to může znamenat konec FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY v Athénách východních Čech. Jak na to reaguje klub, hráči či fanoušci?

MFK Chrudim vs. MFK Karviná. Ilustrační foto

Chrudimští fotbalisté MFK od města půjčku nedostali. To je konec, varoval Škrha

Zastupitelé města dostali na stůl žádost o bezúročnou pětimilionovou půjčku od Městského fotbalového klubu (MFK), který se ocitl ve velkých finančních nesnázích. Ovšem projednávání se neslo v rozpačitém duchu. Chrudimáci jsou na svůj klub pyšní a nedovedou si představit, že by skončil svou více než stoletou historii. Ale zástupci města se shodli na tom, že musí jednat v roli řádného hospodáře, a tak žádost neschválili. Nepřesvědčil je ani dlouhý a emotivní projev generálního sekretáře klubu Martina Škrhy.

Beseda jak nenaletět "šmejdům" - zleva Hana Markulinec Moravcová z MČ Praha 20, soudní exekutor Pavel Tintěra a Petr Schneedörfler ze spolku LIGHTHOUSE.

Senioři v Horních Počernicích díky přednášce už vědí jak na „šmejdy"

Jak nenaletět na „výhodnou" půjčku, jak si vytvořit bezpečné heslo a co nezanedbat ohledně exekucí – to všechno se dozvěděli účastníci přednášky v Horních Počernicích. Přednášet přijeli Petr Schneedörfler ze spolku LIGHTHOUSE, který spolupracuje dlouhodobě s městskou částí Praha 20 a soudní exekutor Pavel Tintěra z Exekutorského úřadu v Rakovníku.

Slaňáci se sešli před radnicí. Chtěli vysvětlení vysokých nedoplatků za teplo.

Slaňáci reklamují nedoplatky za teplo. Město jim nabízí bezúročné půjčky

/FOTO, VIDEO/ Desítky lidí ve Slaném žádají vysvětlení, proč právě v jejich městě jsou teplo a teplá voda tak drahé. I při zvýšených zálohách za ně musejí doplácet dvacet, ale i šedesát a více tisíc korun. Řada z nich proto podává reklamace. Město jim nabízí rady i bezúročné půjčky. Chabou útěchou je, že Slaňáci nejsou v tomto průšvihu sami, stejné strasti řeší lidé v dalších padesáti obcích v Česku.

V České republice roste zájem lidí o půjčování jejich vozu jiným šoférům.

Půjčit auto cizímu člověku? Pro Čechy v dnešní době vítaný přivýdělek

Drahé účty za energie či vysoké ceny potravin. Češi kvůli všudypřítomné drahotě šetří a zároveň hledají způsob, jak do rodinného rozpočtu získat další peníze. Ačkoliv je to stále pro drtivou většinu majitelů automobilů nepředstavitelné, v České republice roste zájem lidí o půjčování jejich vozu jiným šoférům. Rostoucí trend z ekonomických důvodů potvrzuje Robin Švaříček, ředitel společnosti HoppyGo, která zprostředkovává sdílení v drtivé většině soukromě vlastněných vozidel.

Ilustrační foto.

Muž z Hradecka vězí v milionových dluzích. Nyní mu hrozí až 8 let vězení

Hrozba až osmi let vězení visí nad dvaatřicetiletým mužem, kterého hradečtí kriminalisté navrhli obžalovat z trestného činu podvodu a úvěrového podvodu. Během 1,5 roku stačil uzavřít hned s několika společnostmi smlouvu o úvěru či půjčce v celkové výši téměř 6 milionů korun. Na splátky ale neměl.

Senioři a finance - Ilustrační foto

Téměř třetina Čechů letos musela omezit výdaje či sáhnout do úspor

Téměř třetina Čechů letos musela omezit výdaje nebo sáhnout do úspor. Více než polovina lidí v končícím roce řešila nedostatek peněz šetřením na běžných výdajích, zejména při nákupu potravin či oblečení. Vyplývá to z prosincového průzkumu poskytovatele půjček Provident Financial mezi tisícovkou respondentů.

Vánočně vyzdobená obchodní centra lákají. Je ale důležité si uvědomit, kolik chcete za dárky utratit. Rozhodně by se lidé kvůli svátkům neměli zadlužovat.

Nezadlužujte se kvůli Vánocům. Dárky se omrzí, dluhy zůstanou, varují experti

V Česku žije více než milion lidí v takzvaných nízkopříjmových domácnostech. Žijí v nejistotě a neustálém stresu, mají totiž nízké příjmy a nejsou schopni vytvořit si finanční rezervu. Vánoce mnozí z nich vyhlížejí spíše s obavami. Jedna z pastí na jejich napjaté rodinné finance se skrývá v oblíbeném dopise Ježíškovi. Děti ovlivněné reklamami si do nich často napíšou o velmi drahé a většinou neužitečné dárky. Zvláště ty menší očekávají, že všemocný Ježíšek jim jejich přání vyplní. Rodič se tak dostává do svízelné situace.

Mince o hodnotě jednoho eura na vlajce Evropské unie - Ilustrační foto

Státy EU se dohodly na půjče pro Ukrajinu. Navzdory nesouhlasu Maďarska

Rada Evropské unie dnes oznámila dohodu o legislativním balíčku, který umožní poskytnout Ukrajině příští rok půjčku 18 miliard eur (437,5 miliard korun). Rada předloží návrh Evropskému parlamentu k případnému přijetí příští týden. Český ministr financí Zbyněk Stanjura v tiskové zprávě uvedl, že „díky legislativě, kterou jsme dnes přijali, může Ukrajina počítat s finanční pomocí ze strany EU po celý rok 2023“. Česko Radě EU do konce roku předsedá. Ukrajina vzdoruje od února ruské agresi.

Předvánoční nákupy. Ilustrační snímek

Češi chtějí za Vánoce utratit kolem 13 tisíc, o tisícovku více než loni

Češi chtějí za dárky, jídlo a ozdoby letos v průměru utratit 13 635 korun, což je zhruba o tisíc korun více než loni. Na dárky si většinou půjčovat neplánují. Zatímco loni si na vánoční nákupy půjčil každý desátý Čech, letos půjčku zvažují tři procenta dotazovaných. Vyplývá to z průzkumu České bankovní asociace a výzkumné agentury Ipsos mezi tisícovkou respondentů.

Běloruský prezident Alexander Lukašenko

Dopady sankcí: Nemůžeme splácet zahraniční dluh, oznámilo Bělorusko

Bělorusko oznámilo, že kvůli sankcím, které vůči němu zavedly Spojené státy a Evropská unie, nedokáže splácet dluh v cizí měně. Informovala o tom agentura Reuters. V pondělí Světová banka (SB) uvedla, že s okamžitou platností zařadila všechny půjčky poskytnuté Bělorusku do kategorie nesplácených, protože se Minsk opozdil s platbou 68,43 milionu USD (1,7 miliardy Kč).

Policejní automobil - ilustrační foto.

Podvodníci lákají z lidí na Znojemsku stovky tisíc. Případy si jsou podobné

O více jak devět set tisíc korun přišel tento týden kvůli podvodníkovi čtyřiatřicetiletý muž na Znojemsku. Přesvědčil ho, a jeho osobní data byla zneužili k pokusu při uzavření smlouvy o půjčce. „Podvodník fingovaně vysvětlil, jak zabránit někomu cizímu, aby si na něho půjčku vyřídil. Důvěřivý muž pak postupoval přesně podle jeho instrukcí. Odjel do Brna, navštívil pobočku svojí banky, založil si expresní půjčku na šest set tisíc korun a ihned si nechal tuto sumu vyplatit v hotovosti,“ informovala v pátek policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Ilustrační foto.

Chtěla pomoci spolužačce ze základní školy, přišla o více než milion

Policisté z oddělení hospodářské kriminality se od pondělí zabývají neuvěřitelným trestním oznámením dvaasedmdesátileté seniorky ze Zlína. Ta za tři měsíce přišla o více než jeden milion korun když chtěla pomoct spolužačce ze základní školy. Falešné kamarádce nyní hrozí trest dva až osm let.

Renáta Janková, sociální pracovnice Poradny pro lidi v tísni Oblastní charity Hradec Králové.

Sociální pracovnice a poradkyně: Přibývá lidí, kteří potřebují naší pomoc

/ROZHOVOR/ Inflace a ceny energií začínají dopadat na nejohroženější skupiny lidí. Zaznamenává to i Poradna pro lidi v tísni Oblastní charity Hradec Králové. „Zájem o potravinovou pomoc se v poslední době minimálně zdvojnásobil,“ řekla v rozhovoru pro Deník sociální pracovnice a odborná poradkyně Renáta Janková, která pomáhá lidem už od roku 2006.