Kreativ

ŠTÍTEK: půjčka

Průzkumný vrt na těžbu lithia v Cínovci.

Lithium v Česku: ČEZ prověří možnosti těžby v Krušných horách

Energetická skupina ČEZ, kterou ze 70 procent vlastní stát, prozkoumá možnosti těžby lithia u Cínovce v Krušných horách. Firmě European Metals Holdings (EMH), která má na těžbu přednostní právo, poskytne půjčku dva miliony eur (51,2 milionu Kč). ČEZ se do konce roku rozhodne, jestli do EMH kapitálově vstoupí, nebo si nechá půjčku vrátit. Na dnešním briefingu to řekl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Potvrdil tak informaci, kterou firma EMH poslala na londýnskou burzu.

Ilustrační foto

Žďár láká mladé zubaře, vypsal pro ně dotaci a nabízí i půjčku

Žďár nad Sázavou - Město se dlouhodobě potýká s nedostatkem stomatologické péče, a proto jeho vedení vypsalo dotační program, díky kterému mohou mladí lékaři získat až 300 tisíc korun na vybavení ordinací nebo rekonstrukci prostor. Tato dotace je primárně cílena na právnické osoby, které zaměstnávají zubního lékaře nebo fyzické osoby, které jsou oprávněné poskytovat stomatologickou péči. Platí, že by daný lékař neměl v roce podání žádosti překročit věkový limit 35 let.

Ilustrační foto

Zubního lékaře si v Přibyslavi musejí najít sami, jinde jsou na tom stejně

Přibyslav – Pomozte nám najít zubaře. S takovým přáním se obyvatelé Přibyslavi obracejí na vedení tamní radnice. Místní zubní lékařka odešla na mateřskou a v nejbližší době se do ordinace nevrátí. Problémy s hledáním zubaře mají i další města na Vysočině, kde by nového zubaře obrazně řečeno, vyvažovali zlatem.

Ilustrační foto

Žďár chce získat mladé stomatology

Žďár nad Sázavou – Akutní nedostatek stomatologů pociťují také v hlavním městě žďárského okresu. „Zubařů je žalostně málo a mají dlouhé čekací doby. Mě třeba na ošetření vzal můj zubní lékař až po dvou měsících. A jinde prý je to ještě horší. Ale jsem rád, že mám zubaře přímo v místě bydliště, někteří lidé musí jezdit jinam,“ nechal se slyšet František Mach ze Žďáru nad Sázavou.

Ropovod Družba. Ilustrační foto.

Do Česka od pravého poledne opět proudí ropa

Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny dnes ve 12:00. ČTK to řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. Zároveň bylo ve stejný čas spuštěno hlavní čerpadlo v přečerpávací stanici Klobouky u Brna, čímž byl zprovozněn ropovod Družba na českém území, uvedla.

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr (vlevo)

České zásoby ropy? Máme dost na 68 dní, uvedl úřad

Po dvou zápůjčkách ropy petrochemickému holdingu Unipetrol má stát stále ještě zásoby ropy a ropných produktů na 68 dní. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Před současnými problémy s kontaminovanou ropou v ropovodu Družba mělo Česko zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 84 dní. Evropská unie požaduje zásoby na 90 dní. Do rafinerie v Litvínově teče ropa ze státních rezerv od 1. května.

Anna Sorokinová před newyorským soudem

Obelhala americkou smetánku. Falešná dědička si odsedí nejméně čtyři roky

Newyorský soud poslal na nejméně čtyři roky do vězení Annu Sorokinovou, která podvedla banky, hotely i přátele, když se vydávala za bohatou dědičku. V jedné chvíli své "kariéry" se pokusila získat od banky půjčku 22 milionů dolarů na financování soukromého klubu, který hodlala otevřít na Manhattanu.  

Budova Krajského soudu v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.

Obíral o majetek lidi v nesnázích. Dostal osmiletý trest

Za lichvu a rozsáhlé podvody s nemovitostmi poslal v pondělí soud na osm let do vězení osmatřicetiletého Miroslava Havlíčka z Trutnova. Muž podle obžaloby mimo jiné zneužil tíživé situace ženy, které hrozila exekuce, a půjčil jí 90 tisíc korun s tím, že mu do dvou let musí zaplatit 414 tisíc korun.

Ilustrační snímek

Policie řeší během roku desítky podvodů s půjčkami i na Teplicku

Teplice – Dvouleté finanční podvody 28letého Martina M. potrestal v pátek teplický soud šestiletým vězením. Tepličan si mezi roky 2014 až 2016 v desítkách případů vypůjčil na neexistující osoby, které vytvářel prostřednictvím internetu, od nebankovních institucí stovky tisíc korun.

Ilustrační foto

Od důchodu k důchodu. Mnozí senioři splácejí půjčky za své děti a vnoučata

Manželé Procházkovi ze Žatce se ani v důchodu nebojí, že nevyjdou s penězi. Oběma je 72 let a dohromady pobírají zhruba 28 tisíc korun měsíčně, což jim na živobytí stačí. Je to více než dvojnásobek průměrného důchodu, který činí asi 12,4 tisíce korun. Poslanci jej v příštím roce chtějí o 900 korun zvýšit.

Ilustrační foto

Zoufalým ženám nabízel půjčky, v lese je pak znásilnil

Sokolovsko – Ženy, které se ocitly v těžké finanční tísni, se staly sexuální obětí třiatřicetiletého muže ze Sokolovska. Ten ženy oslovoval přes sociální sítě a nabízel jim pomoc. Když za ním přijely, znásilnil je.  

Ilustrační foto

Zoufalým ženám nabízel půjčky, v lese je pak znásilnil

Sokolovsko – Ženy, které se ocitly v těžké finanční tísni, se staly sexuální obětí třiatřicetiletého muže ze Sokolovska. Ten ženy oslovoval přes sociální sítě a nabízel jim pomoc. Když za ním přijely, znásilnil je.  

Ilustrační foto

Hodonínští opraví fasády za peníze města

Hodonín – Půl milionu korun dostanou majitelé domů v Hodoníně na opravy. Dotace ze Stavebního fondu schválili zastupitelé na svém posledním zasedání. „Zastupitelé schválili zápůjčky a dotace v celkové výši čtyř set devadesáti tisíc korun. Rozdělí se o ně pět žadatelů,“ uvedl mluvčí úřadu Josef Horníček.   

Ilustrační foto.

Ledeč půjčí obyvatelům na opravy domů

Ledeč nad Sázavou - Obyvatelé města, kteří plánují doma například opravu střechy, nové vytápění nebo izolaci domu proti vlhkosti, mají šanci, že jim na investiční akci půjčí peníze město. Zastupitelé Ledče se rozhodli vyhlásit 1. výběrové řízení pro žadatele o zápůjčku z FRB (Fondu rozvoje bydlení) města pro rok 2019.

Ilustrační foto.

Dopravní podnik vpustí do provozu 4 nové autobusy

Mladá Boleslav – Cestující se dočkají nových nízkopodlažních autobusů. Peníze na ně Dopravnímu podniku Mladá Boleslav poskytne město formou půjčky ve výši zhruba 27 milionů korun. Zastupitelé ji již schválili.

Nové prostory poradny pro dlužníky otevřela ve třetím patře administrativní budovy na náměstí T. G. Masaryka Charita Přerov.

Charita v Přerově otevřela novou poradnu pro dlužníky

FOTOGALERIE / Ztráta jednoho příjmu po rozvodu a neschopnost splácet hypotéku, ale i půjčky na věci, které si lidé nemohou dovolit, nebo finanční výpomoc dětem. Takové jsou nejčastější důvody vzniku finančních potíží, se kterými se setkávají pracovníci přerovské charity v poradně pro dlužníky. Ta nyní získala nové prostory ve třetím patře administrativní budovy na náměstí T. G. Masaryka.

Ilustrační foto.

Půjčil si peníze, v úmyslu vrátit je neměl

Kutnohorsko - Sedmadvacetiletý muž si půjčil peníze s tím, že bude půjčku pravidelně splácet. Už při uzavírání smlouvy ale věděl, že peníze nemá v úmyslu vrátit. Podezřelému muži hrozí za takové jednání odnětí svobody až na dvě léta.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.

Vlastní hotovost na nový kotel ani není potřeba

VIDEO/ Karvinsko - Je to šance, která už se nebude opakovat. Kdo plánuje výměnu starého kotle na pevná paliva, má jedinečnou možnost zaplatit nový kotel včetně instalace topného systému z tzv. kotlíkové dotace od Ministerstva životního prostředí.

Ilustrační foto.

Havířov nabízí lidem bezúročnou půjčku na nové kotle

Uvažujete o výměně starého kotle ve svém domku? Pokud spoléháte na peníze od Ministerstva životního prostředí, tzv. kotlíkovou dotaci, abyste nemuseli sahat na vlastní úspory, máte možnost získat ještě půjčku od města na pořízení nového kotle. 

Příbramská radnice.

Lidé mohou žádat o půjčku od města do půlky března

Příbram - I v letošním roce budou moci občané čerpat půjčky z Fondu zápůjček města. Ten v roce 2018 nahradil Fond oprav a modernizace a rozšířil žadatelům možnosti. Občané města si z něj mohou žádat o půjčku na vnitřní i vnější úpravy domů a bytů. Nově ale mohou čerpat také právnické a fyzické osoby, které užívají městské nemovitosti, a to nejen na jejich opravy, ale také na nákup potřeb k udržování těchto nemovitostí.

Ilustrační foto.

Město Harrachov si po prohraném soudu bere šestimilionovou půjčku

Harrachov - Investičně strádat bude tento rok město Harrachov. Musí totiž zaplatit jedenáctimilionový závazek vůči společnosti Auditas. Na sklonku minulého roku o tom definitivně rozhodl Vrchní soud v Praze. „Jsme nuceni minimálně jeden rok zajišťovat jen obvyklý komfort svým obyvatelům a návštěvníkům,“ přiznala starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Ilustrační foto.

Město Harrachov si po prohraném soudu bere šestimilionovou půjčku

Harrachov – Investičně strádat bude tento rok město Harrachov. Musí totiž zaplatit jedenáctimilionový závazek vůči společnosti Auditas. Na sklonku minulého roku o tom definitivně rozhodl Vrchní soud v Praze. „Jsme nuceni minimálně jeden rok zajišťovat jen obvyklý komfort svým obyvatelům a návštěvníkům,“ přiznala starostka Harrachova Eva Zbrojová.

Ilustrační foto

Malým obcím kraj předplatí dotace

Střední Čechy - Pomoci rozhýbat dění v malých obcích a přispět k jejich vylepšování má nový finanční program kraje, který lze přirovnat k bezúročným půjčkám na konkrétní projekty radnic. Poskytnuté peníze sice bude třeba vrátit - mají však pomoci překlenout období, než přijdou prostředky z „velkých“ dotací. Finance z prostředků Evropské unie nebo od státu.

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán chce víc Maďarů. Země mu ale vymírá

Ať se na to podíváte z jaké chcete strany, počet lidí žijících v Maďarsku za vlády Viktora Orbána neustále klesá. Z téměř jedenácti milionů v osmdesátých letech je dnes jen o něco víc než devět a půl milionu. Setrvalý trend poklesu porodnosti pokračuje už deset let a Maďarsko je v počtu narozených dětí na jednu ženu na jednom z posledních míst v Evropě.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Nový dvoumiliardový úvěr pro kraj prý není zadlužování

Střední Čechy – Není to další zadlužování kraje, ale půjčka na to, abychom mohli začít realizovat naše projekty. Tak na pondělní tiskové konferenci uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) návrh, o němž budou za týden rozhodovat středočeští zastupitelé.

Ilustrační foto

Manželé podváděli

Cheb - Až osm let ve vězení hrozí manželské dvojici, která na Chebsku způsobila svými podvody škodu skoro dva miliony korun.