Kreativ

ŠTÍTEK: půjčka

Ilustrační foto.

Od seniorky z Teplic vylákala 100 tisíc. Podvody na starších lidech nemají konce

Teplice – Stačila jediná návštěva u lékaře a důvěřivá seniorka z Teplic přišla o 100 tisíc korun. V čekárně podlehla historce podvodnice, která z ní následně vylákala peníze pro smyšlenou nadaci pomáhající nemocným dětem. Případ šetřila policie, podvodnice s bohatou kriminální minulostí nejspíše skončí opět u soudu. Peníze už utratila.

Ilustrační foto.

Policie zaznamenala smršť podvodných telefonátů

Až do Polska vedou stopy zločinců, po kterých již několik týdnů pátrají moravskoslezští policisté. Jde o podvodníky zaměřující se na důchodce v našem regionu. Použili klasickou fintu, kdy se telefonicky vydávali za příbuzného, nejčastěji vnuka.

Ilustrační foto

Rozhýbat dění v malých obcích chce nový fond půjček od kraje

Střední Čechy – Finanční podporu na uskutečnění jejich záměrů chce nově těm nejmenším obcím nabídnout Středočeský kraj. Pro obce do 500 obyvatel (či ve výjimečných případech s doložením finanční tísně vlastními silami neřešitelné až do jednoho tisíce hlav), jejichž představitelé nemají zábrany rozjet projekty spolufinancované z fondů Evropské unie nebo národních zdrojů, chystá hejtmanství cosi jako bezúročnou půjčku. Na dobu až jednoho roku.

Air Bank. Ilustrační foto.

Kellnerova Air Bank má za sebou úspěšný rok. Více než zdvojnásobila zisk

Air Bank, která patří do skupiny PPF Petra Kellnera v roce 2018 opět dosáhla kladného výsledku hospodaření, když vykázala nekonsolidovaný čistý zisk 1,4 miliardy korun. Ten tak meziročně stoupl o 139 procent, když se do něj pozitivně promítly také jednorázové dividendové příjmy z dceřiných společností banky. Informovala o tom Air Bank ve své tiskové zprávě.

Ilustrační foto.

Slaňáci opraví své domy díky nevratné půjčce od města

Slaný - Fond na obnovu domů, za kterého mohou Slaňáci čerpat peníze na rekonstrukci svých nemovitostí, bude i letos rozdělen mezi desítky vlastníků, kteří do ledna podali žádost. Fond letos disponuje částkou 1,5 milionu korun. V případě získání podpory ze strany města se jedná o nenávratnou půjčku, která je určena na budovy starší deseti let.

Ilustrační foto

Trh s hypotékami se nepropadl, kontruje ČNB. Objem úvěrů byl loni rekordní

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard korun. Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Exekuce. Ilustrační foto.

Vánoční dárky na dluh. Zbytečné půjčky končí často exekucí

Češi loni plánovali utratit za vánoční dárky v průměru okolo 7500 korun a lidé v produktivním věku dokonce až devět tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti ppm factum. Přibližně pětina domácností pak nemá na dárky dostatek hotovosti, a proto si na Vánoce peníze půjčují. Jen za poslední tři měsíce minulého roku si u bank domácnosti vypůjčily na spotřebu 5,7 miliardy korun. Jenže řada z nich nebude schopna půjčky splácet a patrně se dostane do velkých finančních problémů.

Ilustrační foto.

Benešov připravuje řádný rozpočet, má být opět vyrovnaný

Benešov - Zatím jen v rámci rozpočtového provizoria hospodaří letos město Benešov. To by se už brzy mělo změnit. Vedení radnice připravuje na nejbližší jednání komunálních politiků, na pondělí 18. února, projednávání rozpočtu řádného. Ten bude, jak potvrdili radniční funkcionáři při své první tiskové konferenci po nástupu do funkcí, vyrovnaný.

Ilustrační foto

Základní kapitál Dynama město zvýší o 31 milionů

Pardubice – O dalších 31 milionů korun město Pardubice zvýší základní kapitál hokejového klubu Dynamo Pardubice. V klubu tak bude mít více než devadesátiprocentní akcionářský podíl. Ve čtvrtek to schválili zastupitelé.

Zámek v Tachově - ilustrační foto.

Světice se vrátila na zámek

Tachov – Tachovský zámek se od včerejšího dne pyšní sochou Světice, která se do Tachova vrátila po šedesáti letech formou dlouhodobé zápůjčky.

Ilustrační foto

Prameny prodaly poslední majetek

Prameny - Svůj poslední majetek, pozemky s minerálními vrty, prodala nejzadluženější obec republiky Prameny svému věřiteli.

Ilustrační foto

Stát ve třetím čtvrtletí více utrácel, přebytek se ztenčil o 11 miliard

Hospodaření vládních institucí skončilo ve třetím čtvrtletí loňského roku v přebytku 21 miliard. Jejich celková míra zadlužení tak o 1,2 procentního bodu klesla na 33,9 procent hrubého domácího produktu. Státní výdaje však vloni rostly výrazně rychleji než příjmy, čtvrtletní výsledek tak byl meziročně o 11,6 miliard horší.

Nejčastějšími oběťmi tzv. předváděcích akcí se stali senioři - ilustrační snímek

Konec předražených hrnců? Počet předváděček odírajících seniory prudce poklesl

Za poslední tři roky se výrazně snížil počet předváděcích akcí zaměřených na nabídku zboží, téměř zcela z nich pak vymizely „lichvářské praktiky“. Vyplývá to z kontrol provedených Českou obchodní inspekcí (ČOI). Zatímco v prvních třech čtvrtletích roku 2016 jich zkontrolovala 263, ve stejném období loňského roku provedla 53 kontrol. To je téměř o osmdesát procent méně.

Exekuce. Ilustrační foto.

Půjčka na dárky? Nakonec může hrozit i exekuce

Jižní Morava /ANKETA/ – Na novou pračku, kterou koupil na dluh jako vánoční dárek, si před svátky musel půjčit Jaroslav Hanák z Hustopečí, který žije jen s matkou. Tvrdí, že dluh bez potíží splatí. „Celou pračku bych z platu nepořídil, proto jsem si půjčil pět tisíc korun. Zbytek jsem doplatil. Splácet budu pět set korun měsíčně, což si můžu dovolit,“ uvedl muž. Je tak jedním z mnoha lidí, kteří si loni vzali menší půjčku na vánoční dárky.

Pokud se senioři stanou obětí šmejdů, mohou se obrátit na Sdružení obrany spotřebitelů.

Šmejdi se činí i před Vánoci. Na co si dát pozor?

Zvýšená nákupní horečka a snaha zoufalých zákazníků sehnat všechny dárky do 24. prosince nahrává nejen poctivým obchodníkům, ale i takzvaným šmejdům, kteří právě v adventním období vystrkují růžky. Jak je v záplavě předvánočních nabídek a akcí poznat a na co si dát pozor, radí Gerta Mazalová, předsedkyně Sdružení obrany spotřebitelů – Asociace.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Využít evropské dotace pomohou obcím peníze od kraje

Střední Čechy – Vedení kraje chce, aby obce dostaly větší podporu a mohly mít víc odvahy. To řekl Deníku náměstek středočeské hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO) v souvislosti s novými dotačními fondy kraje, které mají radnicím otevřít cestu ke snazšímu čerpání evropských peněz. Jeden se týká aktuálních projektů, protože umožňuje bezúročně získat peníze na takzvané předfinancování evropských dotací (ty se vyplácejí až zpětně, takže příjemce nejprve musí uhradit náklady v plné výši sám a evropské peníze obdrží až dodatečně). Druhý hledí do budoucnosti: jde o středočeský fond určený na včasnou přípravu projektů.

Ilustrační foto

Zadlužené obci pomůže půjčka od ministerstva

Karlovy Vary, Bublava - Kvůli zadlužení z minulosti vázl rozvoj obce Bublava. Dlouhé roky nemohla například čerpat dotace a realizovat nové projekty. Teď se situace mění a na úhradu zbylého dluhu ve výši 12,9 milionu korun dostala obec finanční výpomoc od Ministerstva financí.

Školáci prodávali vlastní výrobky, hravou formou se učili podnikat.

Děti na Vysočině se učily podnikat

Vysočina – Vlastní podnikání si na konci roku vyzkoušeli školáci na prvním stupni základní škol napříč Vysočinou, vydělali tisíce korun.

Automobilka Škoda Auto prodloužila partnerství Zdravotnímu klaunovi.

Automobilka Škoda Auto prodloužila partnerství Zdravotnímu klaunovi

Mladá Boleslav – Škoda Auto je nadále partnerem organizace Zdravotní klaun. Členové organizace – speciálně vyškolení a certifikovaní klauni – navštěvují hospitalizované děti v nemocnicích po celé republice a pomáhají jim překonat nesnadné životní období.

Ilustrační foto

Město jako banka? Zájem lidí o takovou půjčku dlouhodobě klesá

Brno – Vysoké ceny nových nemovitostí v Brně lidi často nutí třeba ke stavbě podkrovního bytu. I taková rekonstrukce je nákladná. Kromě půjček od bank se po penězích můžou Brňané poohlédnout i jinde. Úvěr jim nabízí také magistrát. Zájem o něj však klesá.

Vizualizace připravované lázeňské zóny v Pasohlávkách na Brněnsku.

Kraj schválil prodej pozemků pro stavbu lázní Číňanům. Za skoro 400 milionů

Pasohlávky – Výstavba lázeňského komplexu v Pasohlávkách na pomezí Břeclavska a Brněnska je o krok blíže. Zastupitelé Jihomoravského kraje ve čtvrtek schválili prodej pozemků čínské společnosti RiseSun za zhruba 380 milionů korun. „Jsem rád, že zastupitelé prodej schválili. Není důvod pozemky neprodat. Místo už roky leží ladem. Jižní Morava se chce rozvíjet a to, co je tam naplánované, má smysl,“ řekl hejtman Bohumil Šimek.

Ilustrační foto.

Otevřít cestu k větším projektům mají obcím dotace na dotace

Střední Čechy – Novinkou, která má pomoci přinést do obcí peníze z evropských dotací, jsou peníze od kraje. Na úterním setkání vedení kraje se starosty středočeských obcí to zdůraznil náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO), když připomněl nový krajský dotační fond. Ten je určen speciálně na výpomoc obcím při získávání peněz na předfinancování akcí, které budou placeny z dotací.

Vánoční dárky. Ilustrační foto.

Osm tisíc na dárky. Začala hlavní sezona zadlužování

Severní Čechy /INFOGRAFIKA/ - Nejdříve deset minut štěstí pod stromečkem, po kterých následují měsíce starostí. Tak vypadá „vánoční pohoda“ pro desítky tisíc Čechů, kteří každý rok v rámci adventu chodí kupovat dárky bez peněz, zato s předschváleným úvěrem, kreditní kartou či splátkovým kalendářem v kapse.