Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Městský úřad Mělník.

Atmosféra houstne. Z Městského úřadu v Mělníku odchází zaměstnanci

Na Městském úřadě v Mělníku se dějí velké změny. Reorganizace úřadu, která odstranila ze scény i bývalého starostu Ctirada Mikeše (Mé Město), se nelíbí některým zaměstnancům. Sedm z nich během prázdnin dalo výpověď. Například celé oddělení školství a kultury včetně dlouholeté pracovnice a vedoucí odboru Zuzany Syrové. Nové vedení města ovšem podle svých slov nemá pocit, že by na úřadě vládla negativní atmosféra.

Ilustrační foto

Šikana učitelek? Petice volá po odvolání ředitelky školek, město vše prověří

Jsme hrubě nespokojeni s fungováním školek v Litoměřicích. Kvalitní učitelky odcházejí, dusí je příliš autoritářské vedení ze strany ředitelky. Takový vzkaz vyslali někteří rodiče a zaměstnanci litoměřických mateřinek, kteří sepsali výzvu k odvolání Moniky Mejtové, jež šéfuje celkem 11 školkám v Litoměřicích.

Ilustrační snímek

Na jeden den do Benátek? Od příštího roku turisté zaplatí vstupné

Jednodenní turisté v italských Benátkách budou příští rok platit vstupné za možnost navštívit město, poplatek se ale bude vybírat jen o některých svátcích a víkendech. V úterý o tom rozhodla radnice, informovala agentura DPA. Na které konkrétní dny se bude poplatek ve výši pět eur (asi 125 Kč) vztahovat, zatím není stanoveno.

Daně - Ilustrační foto

Ústí od nového roku sníží daň z nemovitosti na polovinu. Prý plní volební sliby

Zastupitelé Ústí nad Orlicí na svém posledním jednání odhlasovali snížení městského koeficientu pro výpočet daně z nemovitosti na polovinu. Od roku 2020 platí v Ústí dvojnásobek základní zákonné sazby, ta se od nového roku sníží na koeficient 1. V zastupitelstvu nejpočetnější SNK Oušťáci a sdružení Ústecké fórum slíbili snížení daně z nemovitosti ve svých volebních programech. Radnice tím však podle svých výpočtů přijde na příjmech ročně o devět milionů korun. Snížení daně však kvůli chystané změně zákona stále ještě není jisté.

Jednatel LHK Jestřábi Prostějov Jaroslav Luňák. 8. srpna 2023, Olomouc.

Šéf Jestřábů Jaroslav Luňák: Věřím, že bude platit do třetice všeho dobrého

V čele prostějovského mužského hokeje stojí jedenáctým rokem. Jednatel LHK Jestřábi Prostějov Jaroslav Luňák se nikdy netajil těmi nejvyššími ambicemi. Postupnými krůčky se dostal se svým klubem mezi top týmy Chance ligy. Letos by rád udělal ještě další, který mu chybí k absolutnímu vrcholu. Rád by viděl bojovat Jestřáby v baráži o extraligu. 

Za vlastníky polikliniky promluvil na zastupitelstvu Petr Veselský.

Budoucnost polikliniky v Kralupech je pořád nejistá. Jednání teprve začnou

Kralupští zastupitelé pověřili svými hlasy vedení města, aby nadále jednalo s majiteli polikliniky v Nerudově ulici o možné koupi nemovitosti. Z devatenácti přítomných zastupitelů hlasovalo pro sedmnáct z nich. Dva se zdrželi hlasování. Následovat mají další jednání s majiteli a důkladné prověření stavu objektu. Za sto let starou budovu požadují majitelé čtyřicet milionů korun. Radnici se zdá cena vysoká.

Jablonecká radnice.

Jablonecká radnice je v provozu už 90 let. K narozeninám dostala pečeť

V únoru roku 1933 zasedli tehdejší zastupitelé Jablonce nad Nisou poprvé ve velké síni nové radnice na Mírovém náměstí. Na opravách budovy, která letos slaví své devadesátiny od uvedení do provozu, se pracuje postupně od konce 80. let minulého století. Letos město dokončilo sociální zařízení nebo podlahu v kanceláři primátora a budově radnice nadělilo k výročí novou pečeť.

Linka 20 má od září skoro celý den konečnou u mosteckého muzea.

K muzeu v Mostě jezdí autobus MHD, další pojede k novým ordinacím

/FOTO, VIDEO/ V Mostě se rozšiřuje síť městské hromadné dopravy. Lidé už mohou využít novou autobusovou zastávku u muzea a další se připravuje v ulici Báňská, kde vzniklo zdravotnické středisko s řadou ordinací. Lépe se dá od září cestovat do některých škol. Prodloužení tras vybraných autobusových linek zapadá do konceptu udržitelné městské mobility, která preferuje MHD před auty. Proto radnice nechce zrušit zvýhodnění pro školáky a seniory, kteří mohou jezdit zdarma.

Za Domem dětí a mládeže Delta v Pardubicích vznikl oplocená komunitní zahrada. Využívat ji mají děti, které chodí do kroužků, pěstovat tam zeleninu či květiny může i veřejnost.

Vytlačili nás na okraj. Na Dukle se rozhořel spor o komunitní zahradu

Skupinka občanů pardubického pátého městského obvodu není spokojena s tím, jak zastupitelé pečují o zeleň a jak s občany komunikují. Místní si stěžují na to, že jim radnice zabrala část travnaté loučky za domovem dětí a mládeže Alfa. Tam na začátku léta dělníci oplotili nově vzniklou komunitní zahradu. Doposud místo využívali hlavně pejskaři. Ředitel domu dětí i radnice vidí komunitní zahradu jako smysluplné využití dosud opomíjeného a znečištěného prostoru. Kritici tvrdí, že je radnice vytlačila z veřejného prostoru.

Jihlavská radnice.

Bez jediného kroku. Jihlavskou radnici si projdete díky novému 3D modelu

/VIDEO/ Jak vypadají prostory, kde úřaduje primátor, kde se konají svatby a kde se rozhoduje o budoucnosti města? To všechno lidé zjistí díky novému 3D modelu historické budovy jihlavské radnice, kde si udělají virtuální prohlídku kanceláře primátora, gotické a obřadní síně, konferenčních místností, hodinové věže nebo půdy.

Vyvážení odpadu z kontejnerů a popelnic. Ilustrační foto.

Lidé v Mostě budou opět platit za vyvážení popelnic. Prošlo to radou města

Po šestnácti letech, kdy Mostečané za odpad neplatili, prý podle vedení města nazrál čas se k místnímu poplatku opět vrátit. "Náklady na svoz a likvidaci komunálního odpadu a zajišťování čistoty města totiž nestále stoupají," zní argument z radnice. Vyhlášku v úterý 5. září projednali radní města a doporučili ji ke schválení Zastupitelstvu města Mostu. Změna by měla být od 1. ledna 2024.

Stará radnice v Zábřehu v srpnu 2023.

Radnice v Zábřehu chátrá třicet let. Může sloužit inovacím

/FOTOGALERIE/ Ačkoli patří k dominantám města, je také jednou z nejzanedbanějších budov v centru. Na rekonstrukci a nové využití čeká tři desítky let. Ošklivá je tak dlouho, že si na to místní dávno zvykli. Řeč je o budově staré radnice v Zábřehu. Zda se konečně dočká rekonstrukce a nového využití, by mohlo být jasné do měsíce.

Stará radnice v Zábřehu v srpnu 2023.

Radnice v Zábřehu chátrá třicet let. Může sloužit inovacím

/FOTOGALERIE/ Ačkoli patří k dominantám města, je také jednou z nejzanedbanějších budov v centru. Na rekonstrukci a nové využití čeká tři desítky let. Ošklivá je tak dlouho, že si na to místní dávno zvykli. Řeč je o budově staré radnice v Zábřehu. Zda se konečně dočká rekonstrukce a nového využití, by mohlo být jasné do měsíce.

Sobotka

Ze Sobotky se stává vesnice. Město bojuje o poštu, přestavba pobočky se protáhla

Měla to být rutinní rekonstrukce starých prostor městského úřadu, kam se má přesunout poštovní přepážka v Sobotce. Termín znovuotevření zdejší pobočky ale Česká pošta už podruhé odložila. Minimálně do konce září tak Sobotečtí musí pro balíky a dopisy jezdit do Jičína. Mezitím se Česká pošta snaží přemluvit radnici k zavedení modelu Pošta Partner. Tedy pobočky provozované městem za přispění státního podniku. „To jsme jednoznačně odmítli,“ zdůraznil na webu města starosta Lubor Jenček.

Otevření zrekonstruovaných prostor přízemí Staroměstské radnice a zpřístupnění kamenného průchodu veřejnosti.

Rok a půl dlouhé opravy. Staroměstská radnice má nově zrekonstruované přízemí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Nově zrekontruovanou spodní část Staroměstské radnice a turistický provoz otevřela Praha společně s Prague City Tourism. V rámci nových prostorů je součástí turistické informační centrum, průvodcovské služby Guides&Tours a první kamenný obchod s kultivovanými suvenýry. Rekonstrukce stála město 40 milionů korun.

Starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády.

Starosta Krumlova: o spalovně jsem nevěděl, na projednání ale máme času dost

Že se o záměru firmy Carthamus postavit v domoradickém Energobloku spalovnu odpadu dozvěděl až v pondělí 4. září, potvrdil starosta Českého Krumlova Alexandr Nogrády. V úterý poskytl Deníku rozhovor, společně s tajemníkem úřadu. Oba se k celé věci vyjádřili s tím, že město má v plánu záměr opřipomínkovat ve chvíli, kdy k tomu bude znovu příležitost, a že s ním starosta seznámí i veřejnost.

Na místě bývalého židovského městečka je dnes v Hodoníně náměstí Osvobození.

Jak se v Hodoníně žije na bývalém ostrově? Židovskou čtvrť nahradilo sídliště

/VIDEO, HISTORICKÉ FOTO/ Za slunečného odpoledne všedního dne kráčel Jakub Březina s kočárkem ulicí na náměstí Osvobození v Hodoníně. Když se rozhlédl, měl okolo sebe bytové domy, auta zaparkovaná na asfaltových plochách a vzrostlé stromy. Po někdejší židovské čtvrti, která se tady po staletí nacházela, a která byla původně ostrovem, nezůstalo nic. Až na jednu výjimku.

Polyfunkční dům v Havlíčkově ulici v Kroměříži byl v pátek 1. září 2023 slavnostně otevřen.

VIDEO: V Kroměříži dokončili nové městské byty. Takto vypadají uvnitř

Zrekonstruovaný dům v Havlíčkově ulici byl v pátek 1. září slavnostně otevřen. Po dvouleté přestavbě našla v budově bývalé vojenské správy nové zázemí kroměřížská městská policie a na své obyvatele tam už čekají přes dvě desítky nových městských bytů. Podívejte se v galerii Deníku, jak to uvnitř vypadá.

Festival ohňostrojů v Hlučíně, 31. srpna 2019.

Festival ohňostrojů letos přinese i novinku. Má to být "soft"

Festival ohňostrojů letos přinese i novinku. Má být totiž šetrnější k životnímu prostředí, díky novým technologiím má být významně omezena úroveň hlasitosti. Ne všichni totiž ohňostrojům fandí, hlučínská radnice se už v minulosti musela zabývat stížnostmi na jeho odpalování na štěrkovně. Letos proto organizátoři přijali zvláštní opatření.

Zákaz vjezdu. Ilustrační foto.

Řidiči, pozor: Dočesná uzavře náměstí i ulice. Omezení budou v Žatci čtyři dny

Tomáš Klus, Olympic, Aneta Langerová, Buty, Xindl X nebo Tata Bojs. To jsou největší hvězdy, které potěší návštěvníky Dočesné v Žatci. Dvoudenní akce s několika podii po celém centru města si ale vyžádá také velmi výrazná dopravní omezení. Úplné nebo částečné uzavírky budou i před Dočesnou a po ní, řidiči musí v Žatci počítat s potížemi po čtyři dny.

Velký bazén v Kroměříži byl po deseti letech vypuštěn a znovu napuštěn vodou.

Velký bazén v Kroměříži byl po deseti letech vypuštěn a znovu napuštěn vodou

Novou vodou se začal v uplynulých dnech znovu plnit velký bazén krytého plaveckého areálu v Kroměříži. Umožnily to nové trysky, které během tohoto léta nahradily letité zkorodované trysky, jenž už svůj původní účel neplnily. Bazén byl vypuštěn a znovu napuštěn po deseti letech. Veřejnosti se znovu otevře ve středu 6. září.

Historický platan kvůli ulomené větvi v Uherském Hradišti preventivně ořezali.

VIDEO: Historický platan v Hradišti preventivně ořezali. Co s ním bude dál

Řev motorové pily se ozýval v pondělí navečer z parku Jezuitská zahrada naproti vlakového nádraží v Uherském Hradišti. Tamní radnice totiž po odpoledním incidentu, kdy se po poryvu větru ulomila mohutná haluz památného stromu – platanu javorolistého, rozhodla o okamžité preventivní redukci jeho dalších větví.

Areál hotelu La Park 25. srpna 2023. Nevzhledné torzo bude výhledově zdemolováno.

Ruina hotelu už patří Kladnu. Další osud La Parku mohou ovlivnit studenti

/FOTO, VIDEO/ Někdejší hotel La Park na okraji příměstských lesů v Kladně se stal postrachem města, mezi jehož zdmi nacházejí útočiště bezdomovci, narkomani a sprejeři. Býval přitom místem, kde se konala různá slavnostní setkání nebo svatby a do přilehlého sportovně rekreačního areálu mířili po léta sportovci i celé rodiny. Nyní patří městu. Jaké jsou jeho další vyhlídky?