Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Hazard sebou nesl řadu negativních jevů, v roce 2018 celníci na Ústecku zadrželi automaty určené pro nelegální hernu. Dnes se hazard přesouvá do digitálního světa on-line hraní. Foto: Celní správa Ústí n.L.

VIDEO: Ústí nakonec od regulace hazardu neustoupí. Kvůli novému zákonu

/FOTOGALERIE/ Vyhlášku o hazardu zatím město měnit nebude. Zůstane v takové podobě, v jaké se nyní nachází. Revidovat ji nebude vzhledem k aktuálnímu znění novely zákona o hazardu, kterou nyní projednává senát. Laicky řečeno, příjmy z on-line her totiž zůstanou v podstatě celé státu a do měst doputuje nevelký díl z provozu malých heren.

Ilustrační foto

Lounská radnice řeší ohňostroj při nedělním Halloweenu. Prý rušil lidi i sovy

Zvláštní situace nastala v Lounech po nedělním halloweenském programu v centru města. Zástupci radnice rozeslali ve středu 1. listopadu omluvu pořadatele za hlučný a rušivý ohňostroj, který ho každoročně ukončuje. Město prý jeho konání nepovolilo, úřad o něm ale s předstihem věděl a na místo vyslal i strážníky, aby dohlíželi na bezpečnost.

Odvolaný starosta Holešova Rudolf Seifert.

Vzal bývalý starosta právem odstupné? V Holešově se rozhořel spor

Deník v dubnu informoval o zemětřesení na radnici v Holešově. Zastupitelstvo tam odvolalo starostu, místostarosty i celou radu. Starostu Rudolfa Seiferta (KPH) nahradil v čele města Milan Fritz (ANO). Server iDnes nyní upozornil na to, že "výměnu provázely zvláštní okolnosti". Bývalý starosta Rudolf Seifert měl získat problematické odstupné ve výši 244 tisíc korun.

Petr Fejfar je nadále přesvědčen, že statní svátky se mají slavit v den, který k nim náleží. To demonstroval i transparentem s nápisem „Státní svátek je až zítra", se kterým dorazil na páteční kladení věnců.

I za Fejfara se slavilo o den dříve. Bývalý starosta se omluvil, že přestřelil

Plísnění bývalého starosty Petra Fejfara, který vytýkal současnému vedení radnice, že si nepřipomínají podzimní státní svátky v ten správný den, se nakonec obrátilo proti němu. Ukázalo se totiž, že i v době jeho starostování si v České Skalici připomínali vznik československého státu už 27. října a ne přímo v den státního svátku, jak by to mělo být. Někdejší starosta uznal, že to se svou reakcí přepískl a písemně se omluvil.

Město pro seniory uspořádalo okružní jízdu.

Bohumín někteří neviděli roky. Město pro ně uspořádalo okružní jízdu

Senioři z Bohumína, kteří mají problémy s pohybem, vyrazili 30. října na okružní jízdu městem. Pro padesát zájemců objednala radnice speciálně upravený autobus pro vozíčkáře, role průvodce se zhostil jako obvykle starosta Petr Vícha. Mnozí z klientů místních domovů pro seniory a Centra sociálních služeb neviděli některé části města roky.

Jiří Čunek.

Jiří Čunek 17 let po vystěhování Romů, které musel odškodnit: Byl to dobrý krok

Když v říjnu roku 2006 vystěhovala vsetínská radnice v čele s Jiřím Čunkem romské rodiny z vybydleného pavlačového domu v centru města, mluvila o tom celá Česká republika. V tisku, rozhlase, televizi, v parlamentu i v hospodách se diskutovalo o tom, zda tento radikální krok byl nebo nebyl morální, legitimní. Čunek je i po prohraném soudu Vsetína a s odstupem 17 let přesvědčen, že jednal správně.

Gymnázium v Chodově končí. Nahradit ho má technické lyceum

Gymnázium v Chodově končí. Nahradit ho má technické lyceum

Hlavním cílem lycea je zajistit dostupnost kvalitního středoškolského vzdělání v Chodově, kde v únoru příštího roku končí pobočka sokolovského gymnázia. Lyceum má nabídnout vzdělávání celkem ve třech maturitních oborech. Jejich zaměření bude energetika, průmyslová automatizace a IT - umělá inteligence.

Ostravská Nová radnice v sobotu 28. října, v den státního svátku a svých "narozenin", otevřela lidem i jinak uzavřené prostory.

Ostravská Nová radnice oslavila narozeniny. Otevřela i jinak uzavřené prostory

Lidé si v sobotu v Ostravě mohli bezplatně prohlédnout vnitřní prostory Nové radnice, které jsou jindy široké veřejnosti nepřístupné. Zájem byl velký. Ostrava si právě 28. října totiž připomíná nejen státní svátek Den vzniku samostatného československého státu, ale také datum, kdy byla budova Nové radnice poprvé otevřena. 

Uvítání T. G. Masaryka v Českých Budějovicích 20. prosince 1918.

Na budějovickém nádraží káral Masaryka železničář

V sobotu si připomeneme 105. výročí vzniku samostatné Československé republiky. Jejím rozhodujícím strůjcem byl Tomáš Garrigue Masaryk. Jaké otisky zanechala tato výjimečná osobnost v Českých Budějovicích a jižních Čechách?

Starostka Alena Štěrbová končí ve funkci starostky k 31. říjnu.

Odchod starostky Aleny Štěrbové v Humpolci může znamenat i nové volby

Bez starostky se musí od konce října obejít město Humpolec na Pelhřimovsku. „Alena Štěrbová z vážných rodinných důvodů podala rezignaci k 31. říjnu 2023 na post starostky. Ve funkci tak končí po roce úspěšného vedení radnice,“ informovala mluvčí radnice Marcela Průchová. Odchod starostky ale znamená podle informací Deníku i konec politické koalice na radnici a nové diskuse o širším vedení úřadu. V nejhorším případě dokonce nové komunální volby.

Parkoviště na radničním dvoře bývá zaplněno do posledního místečka. Občas tam parkují i lidé, kteří nemají povolení.

Parkoviště na radničním dvoře pouze pro úředníky. Možná dokonce se závorou

/FOTO, VIDEO/ Parkoviště na nádvoří rakovnické radnice, které svou kapacitou patří k největším ve městě, je sice určeno především pro zaměstnance úřadu, bývá ale využíváno i rezidenty z okolí a návštěvníky centra. Ti tam ovšem bez povolení parkovat nesmí, a tak padají pokuty. Vedení města dokonce zvažuje závory. Pak by vjezd na parkoviště byl možný pouze s kartou.

Umělá inteligence - ilustrační foto

Radnice Prahy 6 sází na umělou inteligenci. Prohledává usnesení

/VIDEO/ Umělou inteligenci se učí využívat radnice Prahy 6. Posloužit má zejména při vyhledávání rozmanitých odpovědí v elektronickém archivu usnesení radních a zastupitelů včetně důvodových zpráv. AI, jak se umělá inteligence zpravidla označuje, se v nich má nejen dokonale orientovat, ale také zvládnout vyprávět ucelené příběhy.

Okolí takzvaného Krymu ve Frýdku-Místku, říjen 2023.

VIDEO: Frýdek-Místek, okolí takzvaného Krymu se zlepšuje, podívejte

Okolí takzvaného Krymu v Místku prokouklo. Frýdecko-místecká radnice vyzvala ke společnému jednání vlastníky objektů a přilehlých pozemků. Jeden ze dvou vlastníků po domluvě s městem zkultivoval zeleň v okolí své prodejny a opravuje zpevněné plochy v dezolátním stavu.

Pardubická radnice připravuje proměnu náměstí Republiky.

Proměna náměstí Republiky: Zmizí podchod, přibude fontána a stromy

/ANKETA/ Pardubická radnice ukázala, jak bude nově vypadat náměstí Republiky, které leží v centru města u památkové zóny. Město tam chce zrušit parkování aut i autobusů a vytvořit odpočinkovou zónu. Vedení města také po sedmi letech vyřešilo otázku nevyužívaného podchodu u Zelené brány.

Pardubická radnice má tři návrhy podoby nového mostu kpt. Bartoše. Stávající konstrukce je v havarijním stavu a nejde opravit. Město chce nechat postavit mostní provizorium a pak nový most.

Provizorium za dva roky, most za čtyři. Město vybírá vzhled mostu kpt. Bartoše

/ANKETA/ Pardubičtí zastupitelé budou vybírat novou podobu mostu, který nahradí most kapitána Bartoše. Současný, více než 140 let starý most je v havarijním stavu a nejde opravit. Kromě nové konstrukce musí město vybudovat i mostní provizorium, po kterém budou řidiči jezdit, než stavbaři vybudují most nový. Jak bude vypadat, vyberou pardubičtí zastupitelé ze 3 návrhů. Nový most má být hotový v roce 2027. Prohlédněte si pozorně fotografie a hlasujte v anketě na konci článku. Jaký most se líbí vám?

Město chystá úpravu okružní křižovatky u Lidlu. Změní se napojení Březinovy ulice na Velehradskou.

Kroměříž chystá úpravu křižovatky u Lidlu. Změní se napojení Březinovy ulice

Kroměřížská radnice nechá upravit napojení Březinovy ulice na kruhový objezd ve Velehradské ulici. Práce za zhruba 300 tisíc spočívají v rozšíření části silnice a upravení napojovacího oblouku ze silnice na kruhový objezd. Úprava by tak měla cyklistům usnadnit vjezd z Březinovy ulice do Velehradské. Hotovo by podle radnice mělo být do konce listopadu.

Takhle se startovalo loni v Hronově.

Tradiční běh z Hronova do Náchoda uzavře letošní seriál "Primator cup 2023"

Sobota bude patřit tradičnímu a velmi populárnímu silničnímu běhu Hronov – Náchod. Z hronovského náměstí se bude startovat v 11 hodin a poběží se po původní trati, která měří 8850 metrů, až před radnici TGM v Náchodě, kam by nejrychlejší závodníci měli dorazit lehce před půl dvanáctou. Běh je veřejným závodem, přeborem okresu Náchod mužů a žen v silničním běhu a posledním devátým závodem seriálu „Primátor cup 2023“.

Po renovaci budou herní prvky instalovány na již existující hřiště u bazénu.

Průlezky ze zrušeného Rákosíčkova hřiště budou u bazénu. Opozice žádá náhradu

Zbourání Rákosníčkova hřiště na sídlišti Pod Lipou v Hořicích vyvolalo před týdnem vlnu nevole mezi místními rodiči i v zastupitelstvu. Rada města na základě dlouhodobých problémů s výtržníky a stížností obyvatel nedalekých bytovek rozhodla, že 10 let staré hřiště rozebere a zachovalé herní prvky přesune o 300 metrů dál na jiná hřiště. Hořická opozice v čele s Martinem Křovinou (ODS), Ivanem Stuchlíkem a Zdeňkem Lhotou (oba za STAN) napsala otevřený dopis hořické radnici, ve kterém požaduje vysvětlení a zařazení bodu Rákosníčkova hřiště na další jednání zastupitelstva.

Mělnická náplavka je ohraničena cedulemi.

Zakázaná náplavka. České přístavy a mělnická radnice hledají cestu ke spolupráci

/FOTOGALERIE/ Soukromý pozemek. Nepovolaným vstup zakázán. Cedule, která se před nedávnem objevila na mělnické náplavce patřící firmě České přístavy, strhla na sociální síti poprask. Pozemek na pravém labském břehu býval místem častých procházek i dějištěm kulturních akcí města. To se na podzim změnilo. Už tam nesmíme? Na podobné otázky se Mělničané zatím nedočkali jasné odpovědi.

Socha, které místní přezdívali Zuzana, stála v postoloprtské zámecké zahradě řadu let.

Zloděj Zuzany obviněn. Postoloprty pracují na návratu sochy do zámecké zahrady

Rozřezaná, totálně zničená. Tak se našla v jedné ze sběren oblíbená socha obnažené dívky Zuzany, která dlouhá léta stála v postoloprtské zámecké zahradě. Po jejím zmizení se rozjela pátrací akce, policie rychle umělecké dílo v hodnotě milionu korun vypátrala. Našla i zloděje, kterého nyní obvinila, hrozí mu až pět let za mřížemi. A i když je původní socha zcela zdevastovaná a vystavit nepůjde, je velká naděje, že Zuzana v Postoloprtech opět bude. Našla se původní forma, radnice chce dílo vrátit k zámku.

Do loňského roku stávaly kolotoče na prostranství za poštorenským kostelem.

Hody ztratily kouzlo. Poštorany rozdělilo přesunutí kolotočů

/FOTO, VIDEO/ Namísto prostranství za kostelem rozložili před hody v břeclavské místní části Poštorná provozovatelé svoje kolotoče v blízkosti fotbalového areálu tamního Tatranu. V místě, kde kolotoče roky stávaly, totiž vznikl ovocný sad. To rozlítilo mnohé Poštorany. Radnice jim prý vzala jejich hody. Vedení města i chasa z pořádajícího Slováckého krúžku Koňaré však vášně mírní. Ve hře je hledání nového prostoru, který by byl blíže hodovému areálu na Rovnici.

Na Novoměstské radnice se po dva dny koná tradiční akce Řemesla živě.

Tipy na úterý 17. října

Už máte plán, jak si zpestřit start nového týdne? Podívejte se na pár akcí, které se dnes v Praze konají.

Tomáš Trejbal.

Mělnický radní reaguje na rozhovor s bývalým starostou. Zvedl mě ze židle, říká

Rozhovor Deníku s bývalým mělnickým starostou Ctiradem Mikešem (Mé Město), který se chce vrátit do politiky, vyvolal řadu ohlasů. Současného radního Tomáše Trejbala (ODS) prý dokonce zvedl ze židle a chce uvést některé věci na pravou míru. Z obou rozhovorů je přitom patrné, jak velké rozpory mezi oběma tábory po loňském střídání stráží panují.