Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Bývalé veřejné toalety v Novém Strašecí projdou rekonstrukcí.

Kam si odskočit při jarmarku či pouti? V Novém Strašecí zprovozní staré toalety

Další samostatné WC a umyvadla s teplou vodou budou moci brzy využívat nejen stánkaři při pořádání nejrůznějších akcí a jarmarků v Novém Strašecí. S nutnosti vybudouvat další sociální zařízení přitom přichází krajská hygiena. Stánkaři si totiž nejsou schopni zajistit sociální řízení vlastními silami ve svých prodejních zařízeních.

Pobočka České pošty na Horním náměstí v Olomouci, březen 2023.

Pošta zavřela, co bude dál s budovami v Olomouci a okolí?

Poté, co Česká pošta ukončila provoz poloviny poboček v Olomouci a další zavřela v Litovli, ve Šternberku a Uničově, hledají vlastníci pro osiřelé prostory nové využití. Státní podnik avizoval, že svůj nepotřebný majetek zpeněží a v některých případech už prodej připravuje. Města, kterým patří část objektů, si majetek ponechají. Pro prostory už většinou uvažují vlastní využití nebo našly nového nájemce.

Pardubická radnice

Pardubická korupční kauza: Primátor prověří tajemníka, opozice boj nevzdává

Pardubická opozice chtěla kvůli podezření na manipulaci s veřejnými zakázkami na radnici navrhnout hned dvacítku změn. Opozičníci chtěli jednat například o způsobu výběru představenstva Rozvojového fondu, externím auditu zadávání veřejných zakázek nebo transparentnějších informacích o střetu zájmu i o okamžitém rozdělení odboru majetku a investic či změnách gescí. Současné vedení města, v čele s hnutím ANO, ale dosavadní snahy opozice nijak neohrozily.

Hrad a zámek Poběžovice.

Prestižní památkový titul pomůže zámku s opravou, získala ho i radnice a tramvaj

Zámek v Poběžovicích je ve špatném stavu, na opravu by byly potřeba stovky milionů korun. Nyní by mohlo s vyššími částkami na opravy pomoci to, že se stal národní kulturní památkou. Je jednou z 18 památek, jimž vláda tento titul schválila. V Plzeňském kraji se tam nově řadí také radnice v Plzni a Křižíkova tramvaj z roku 1899.

Mimořádné jednání zastupitelstva města Pardubic  (11. prosince 2023).

Politický pat v Pardubicích: Opozice po korupční kauze naráží na koaliční blok

Korupční kauza na pardubické radnice pokračuje. Pondělní mimořádné jednání pardubických politiků, které svolala opozice v reakci na nedávné odhalení kauzy, v níž figuruje i bývalý primátor města Martin Charvát, bylo opravdu mimořádné. Jednání totiž trvalo zhruba tři minuty. Opozice se tentokrát nedostala ani ke slovu.

Starosta města Vojtěch Krňanský

Starosta Krňanský čelí skandálu: Chrast prodávala byty známým o polovinu levněji

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověřuje prodeje městských bytů v Chrasti u Chrudimi. Jeden z bývalých radních, jenž byt získal, pracuje u policie. Starosta pochybení odmítá. Vyšetřování na radnici potvrdila mluvčí GIBS Ivana Nguyenová. Podle České pirátské strany, která podala podnět policii, se byty prodávaly velmi levně, některé si pořídili lidé spjatí s městským úřadem. Starosta Chrasti Vojtěch Krňanský (tehdy ANO, dnes Naše Chrast) považuje jednání města za transparentní, krok Pirátů je podle něj snahou o zviditelnění a odvetou za neúspěch ve volbách.

Martin Netolický, hejtman Pardubický kraj

Ovlivni korupční kauza spolupráci s krajem? Hejtman chce postupovat s opatrností

Korupční kauza, která otřásla Pardubicemi, nyní vzbuzuje otázky ohledně budoucí spolupráce mezi městem a Pardubickým krajem. Hejtman Martin Netolický zdůraznil důležitost dodržení harmonogramu a financování ve společných projektech. Pardubický kraj zatím neplánuje rušit žádné projekty nebo spolupráci, ale čeká na uklidnění situace na radnici. Vedení kraje plánuje jednat s pardubickým vedením o společných projektech, včetně investic na letišti, pozemků u nemocnice nebo dopravních staveb ve městě.

Vánočním dárkem radnice pro hradišťské dobrovolné hasiče je Ford Transit za více než milion korun.

Vánočním dárkem pro hradišťské dobrovolné hasiče je Ford Transit

Dopravní automobil, Ford Transit, převzala 6. prosince před uherskohradišťskou radnicí Jednotka sboru dobrovolných hasičů (JSDH) Uherské Hradiště. Nové vozidlo nahradilo takřka 20 let starý stroj a navíc nabídne hasičům mnohem vyšší komfort i více míst k sezení a přispěje k vyšší akceschopnosti jednotky.

Šárka Zdeňková, lídryně vítězného Hnutí pro Prahu 11.

Zemětřesení na Praze 11. Koalice se opět rozpadla, starostka Zdeňková končí

Ve vedení radnice Prahy 11 po roce končí starostka Šárka Zdeňková z Hnutí pro Prahu 11 (HPP11). K jejímu odvolání došlo ve čtvrtek 7. prosince odpoledne na místním zastupitelstvu. Kroku předcházel rozpad koalice mezi HPP11, Prahou 11 Sobě a Piráty. Důvodem jsou dlouhodobé spory ohledně financování městských společností.

Sdílená kola se objevila na náměstí T. G. Masaryka ve Dvoře Králové nad Labem poprvé 2. května 2022.

Trutnov zavede sdílená kola, lidé je chtějí na Zelené Louce či u supermarketů

Dvůr Králové nad Labem a Vrchlabí mají ve městě sdílená kola od loňského jara, v příštím roce se k nim přidá také Trutnov. Systém sdílených kol, takzvaný bikesharing, se objeví v trutnovských ulicích na jaře. Stanoviště sdílených kol by lidé nejvíce uvítali v centru města, na Zelené Louce, u velkých supermarketů, u vlakového i autobusového nádraží a u sportovišť. Ve Dvoře Králové nad Labem v roce 2022 využívalo sdílená kola 1785 uživatelů, ve Vrchlabí 1731. V letošním roce stoupl zájem ve Vrchlabí o 45 procent.

Politické špičky na Vyškovsku. Vláda jednala na zámku v Bučovicích.

Vláda schválila prohlášení 18 klenotů za národní kulturní památky

/FOTO, VIDEO/ Prohlášení 14 historických radnic, pomníku krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech, hradu a zámku Poběžovice a dvou historických tramvají za národní kulturní památky na dnešním zasedání výjezdním zasedání v Bučovicích na Vyškovsku schválila vláda. Ministerstvo kultury to uvedlo v tiskové zprávě. Národní kulturní památka je definována jako kulturní památka, která je nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa.

Prostějovská radnice. Ilustrační foto

Radnice v Prostějově byla prohlášena národní kulturní památkou

/FOTO, VIDEO/ Prohlášení 14 historických radnic, pomníku krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech, hradu a zámku Poběžovice a dvou historických tramvají za národní kulturní památky na včerejším výjezdním zasedání v Bučovicích na Vyškovsku schválila vláda. Mezi radnicemi je i ta z Prostějova. Ministerstvo kultury to uvedlo v tiskové zprávě. Národní kulturní památka je definována jako kulturní památka, která je nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa.

Kontejnery na tříděný odpad. Ilustrační snímek.

Poplatek za odpady ve Znojmě podraží. Nově mají lidé platit osm set korun

O osm set korun více zaplatí nejspíš příští rok čtyřčlenná rodina za odpady ve Znojmě. Namísto dosadavních dvou tisíc čtyř set korun to budou tři tisíce dvě stě. Rada města Znojma totiž projednala změnu poplatku za odpady. Nová sazba ve výši osm set korun na osobu za rok bude platit od 1. ledna, pokud návrh schválí prosincové zastupitelstvo. Radní chtějí zachovat slevy pro některé skupiny obyvatel. K navýšení poplatku přistoupila i další města na jihu Moravy.

Vláda jednala na zámku v Bučovicích.

Vláda schválila prohlášení 18 klenotů za národní kulturní památky

/FOTO, VIDEO/ Prohlášení 14 historických radnic, pomníku krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech, hradu a zámku Poběžovice a dvou historických tramvají za národní kulturní památky na dnešním zasedání výjezdním zasedání v Bučovicích na Vyškovsku schválila vláda. Ministerstvo kultury to uvedlo v tiskové zprávě. Národní kulturní památka je definována jako kulturní památka, která je nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa.

Ilustrační foto. Poplatky za psy se většinou na Tachovsku zvyšovat nebudou.

Ve Stříbře došla radnici trpělivost. Nedochvilní si za psa připlatí

Majitelé čtyřnohých chlupatých kamarádů se nemusí bát zvýšení poplatků za psy v Tachově ani v Plané či Kladrubech. Ceny poplatků zde zůstávají stejné jako v uplynulém roce. Změnu v poplatcích připravilo Stříbro, kdy radnici došla trpělivost s neplatiči. Kdo nezaplatí včas, připlatí si.

V rozlehlém domě za autobusovým nádražím byly obecní byty.

Další demolice kvůli novému hlavnímu nádraží v Brně. Přes dům povedou koleje

/VIDEO/ Rozlehlý dům se dvěma vchody a desítkami oken, z nichž většina je buď vytlučená nebo zabedněná, stojí opuštěně už přes deset let přímo u autobusové zastávky Dolní nádraží v Brně. Na začátku příštího roku ho vedení města nechá zbourat, v jeho místě povedou koleje k novému brněnskému hlavnímu nádraží.

Pardubičtí radní na svém mimořádném jednání projednali změny v orgánech městských společností, které jsou zmiňovány v souvislosti se současnými kauzami. Spolu s tímto bodem byla projednána a odsouhlasena novela zadávacího řádu veřejných zakázek.

Kauza Charvát: Pardubická radnice chce informace a nahlížet do policejních spisů

Korupční kauza, která minulý týden zasáhla do vyšších pater pardubické radnice, i nadále rezonuje politickými kuloáry i veřejným prostorem. Po policejní razii kriminalisté obvinili 19 lidí a dvě firmy podezřelé z manipulace s veřejnými zakázkami, které vyhlašoval pardubický magistrát a společnosti, jejichž zřizovatelem je město. Podle současného primátora mohlo jít o osobní selhání lidí, kteří zneužili příležitosti. Radnice se chce do případu zapojit.

Opravená lávka ve Strakonické ulici.

Z Budějovic: Neděle bez aut, vzácné housle v radnici, boží muka v novém

O adventních nedělích bude náměstí Přemysla Otakara II. uzavřené pro automobilovou dopravu s výjimkou MHD. V přízemí radnice vystaví vzácné housle. Opravená boží muka na sídlišti Vltava, dražba autovraků, otevřená lávka, finálový Večer S v divadle U Kapličky a další krátké zprávy z Budějovic.