Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Bývalý areál Texlenu Trutnov v Horské ulici neskončil kompletní demolicí. Trutnovská společnost Autostyl ho zachránila díky rozsáhlé rekonstrukci.

Areál bývalého Texlenu v Trutnově vstal po sedmnácti letech z mrtvých

/FOTO, VIDEO/ S areálem bývalého Texlenu v Horské ulici v Trutnově to dlouhé roky nevypadalo dobře. Byl na odpis a chátral. Slavný podnik vyrábějící ubrusy, utěrky a další lněné výrobky ukončil provoz v roce 2007. Společnost Texlen i kvůli záplavě levných výrobků z Číny skončila v insolvenci a výrobu už se znovu nepovedlo obnovit.

Uklízečky v budově městského úřadu v Pardubické ulici musí mít silný žaludek.

Výkaly na chodbách, šílený zápach. Chrudimský městský úřad má problém

/FOTO/ Uklízečky budovy městského úřadu v Pardubické ulici jsou už dlouho nešťastné z nepořádku, který působí místní bezdomovci. Nejde o bláto na botách, ale o moč, výkaly a šílený zápach na podlaze, schodech i lavičkách. Jedné z nich, Miloslavě A., už došla trpělivost a na facebooku oslovila starostu Františka Pilného se žádostí o nápravu. Zveřejnila i fotografie, ze kterých je zřejmé, že problém vzrostl do obřích rozměrů. K příspěvku začaly přibývat zkušenosti lidí, kteří si potřebují na radnici vyřídit své záležitosti a musí se dívat na pokáleného a čpícího člověka do doby, než je vyveden z objektu.

Ostudy města: I. díl budova bývalého okresního úřadu ve Vsetíně

Ostudy Vsetína, 1. díl: Budova bývalého úřadu stále čeká na smysluplné využití

Valašský deník zmapoval současnou situaci ve Vsetíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. V prvním díle jsme se zabývali budovou bývalého úřadu. V anketě lze hlasovat pro největší ostudu a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud víte o ostudném či problémovém místě, pošlete nám tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz. 

Schodiště před hlavním vchodem do liberecké radnice se dočká opravy.

Liberecká radnice uzavře na měsíce hlavní vstup. Žulové schodiště čeká oprava

Liberci se po více než roce podařilo sehnat firmu, která opraví žulové schodiště před hlavním vchodem do historické budovy radnice. Město za jeho obnovu zaplatí přes tři miliony korun a po dobu prací, od června do října, bude hlavní vstup do radnice uzavřený. Oprava začne po městském jarmarku, uvedl náměstek primátora Petr Židek (ODS).

Vodovod. Ilustrační foto.

Konečně! V Lísce a ve Filipově se dočkají vodovodu, nyní spoléhají na studny

Až 250 lidí z Lísky, kteří doposud spoléhají na studny nebo místní vodovod, by se do několika let mělo dočkat spolehlivých dodávek kvalitní pitné vody. Česká Kamenice, pod kterou Líska spadá, totiž chystá stavbu přibližně dva a půl kilometru dlouhého vodovodu do této okrajové části města. Stavba nového vodovodu za více než sto milionů korun začne na jaře také ve Filipově, který trápí vyschlé studny již mnoho let a kde se na vodovod připojí přibližně 200 domů.

Nikdy nedostavěné překladové nádraží v Jindřichově Hradci.

Která místa Hradci nedělají dobrou reklamu? Rybník, zbytky nádraží i kostel

Jindřichův Hradec je podle většiny místních hezké město a nedají na něj dopustit. Současné vedení radnice má snahu, aby se tu lidem dobře žilo a pouští se do řady projektů, které k tomu mají přispět. Jsou ale i místa, která image města tak trochu kazí a rozhodně by si zasloužila pozornost. Ne vždy ale radnice může s jejich stavem něco udělat. Jde buď o běh na dlouhou trať nebo nejsou v majetku města. Deník vytipoval tři takové lokality.

Veřejné toalety v hodonínském přístavišti U Jezu.

Zdražení dopadlo v Hodoníně také na veřejné toalety u řeky Moravy

/FOTO, VIDEO/ Dva pánské, dva dámské a tři pisoáry. To je stěžejní vybavení jediných každodenně přístupných toalet v Hodoníně, které jsou pro veřejnost k využití zdarma. Lidé je v případě potřeby najdou v přístavišti U Jezu. Podle provozovatele se jejich návštěvnost ze čtyřiačtyřiceti tisíc lidí v roce 2022 přehoupla loni už přes hranici padesáti tisíc hostů.

Potkan. Ilustrační foto

Mrtvý potkan zpochybnil hygienu v ašské vietnamské tržnici

Mrtvý potkan na zahradě obyvatelky v Aši rozvířil pochybnosti o hygieně v nedaleké ašské vietnamské tržnici, která zákazníkům kromě obvyklého vietnamského sortimentu nabízí i gastronomické služby. Po stížnosti na tamní poměry zpozorněli krajští hygienici a podnět předali k prověření odboru životního prostředí na ašské radnici.

Primátorka Dagmar Škodová Parmová přijala na radnici motokrosaře Martina Michka.

V porodnici Eliška, na radnici motokrosař a v divadle muzikanti

V budějovické porodnici se narodilo za leden přes 140 dětí. Za dobrý tip do ekologické soutěže můžete vyhrát výlet. Primátorka Dagmar Škodová Parmová přijala na radnici úspěšného účastníka Dakarské rallye motokrosaře Martina Michka. Přinášíme i pozvánky na výlety nebo do divadla i informaci, jak to bude v Budějovicích s byty zvláštního určení.

Břeclavská radnice ocenila inspirativní osobnosti.

Pomohli důchodkyni. Chlapce ocenili na radnici v Břeclavi. Spolu s dalšími lidmi

Tři chlapci, kteří se nebáli pomoci člověku v nouzi, nestor skautingu, sportovní obojživelník, šéf klubu hrajícího alternativní muziku nebo třeba mimořádní učitelé. Nejen to jsou inspirativní břeclavské osobnosti, které převzaly od vedení města ocenění za svou činnost. Informovala o tom mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

Druháci ze Zlaté stezky na prohlídce Městského úřadu v Prachaticích.

Školáci ze stezky přišli okouknout prachatickou radnici

Děti ze Základní školy Prachatice, Zlatá stezka 240 ze druhé třídy navštívili se svojí paní učitelkou Anetou Nepeřenou Městský úřad Prachatice. Cílem návštěvy úřadu bylo zjištění, co vše se na úřadě dělá, co si lidé na úřadu mohou vyřídit, kdo úřad řídí, kde je sídlo budovy úřadu, jak je úřad rozdělen a kde hledat pomoc.

Ilustrační foto.

Energetické úspory v Jesenici. Město bude investovat do zateplení i fotovoltaik

Město Jesenice se dalo ve velkém do energetických úspor. Zatím plánuje pořídit čtyři fotovoltaické elektrárny, zateplit budovu městského úřadu, ale pokračuje i v zateplování bytových domů, ve kterých řeší i výměnu zdroje vytápění. I kvůli tomu jesenická radnice podala žádost o vytvoření místní energetické koncepce, aby věděla, jak postupovat při snižování energetické náročnosti dalších objektů.

Vizuální styl nové bučovické kavárny je inspirovaný barvami a motivy městské vlajky.

Bučovice zrekonstruovaly prostory na radnici pro kavárnu. Hledají provozovatele

/FOTO/ Historické prostory s klenutými stropy, nábytek z ohýbaného dřeva připomínající dobu první republiky i moderní gastronomické zařízení a vybavení. Tak nyní v Bučovicích po rekonstrukci, kterou zajistilo město, vypadají místnosti pro kavárnu v přízemí radnice na náměstí Svobody. Na provozovatele je nyní vypsáno výběrové řízení.

Novou zastávku město staví před budovou polikliniky ve Vodňanské ulici.

Městská doprava v Prachaticích není, radnice se sejde s expertem na dopravu

Vypadá to, že některým Prachatičákům chybí městská hromadná doprava. Například ve Vimperku takový způsob přepravy funguje léta a lidé se tak pohodlně přepraví z centra k nemocnici nebo do jiných částí města. Vedení Prachatic má zkušenost, že o městskou hromadnou dopravu není ale příliš velký zájem.

Vizualizace místa u nádraží i s cyklověží.

Na cyklověž u nymburského nádraží přispěje i kraj. Stavba má začít na podzim

/FOTO, VIDEO/ Na stavbu nymburské cyklověže věnuje kraj tři miliony korun. Částku už schválili středočeští radní. Právě krajská spoluúčast na projektu byla jednou z posledních věcí, na kterou radnice čekala před vyhlášením výběrového řízení na dodavatele stavby. Věž by mohla stát u nádraží na jaře příštího roku.

Územní studie Pardubice-Červeňák (soutěž Urbanistický projekt roku 2023)

Pardubice odhalí plány na proměnu Červeňáku: příroda, vyhlídky i naučné stezky

Pardubice jsou nepochybně krásným místem, avšak i na jeho kráse se najdou mnohé vady. Některé nešvary trápí město řadu let, dobrou zprávou je, že je u některých na obzoru proměna. Jak se promění děsivá zákoutí parku Červeňák se Pardubáci brzy dozví. Radnice na jaře představí budoucí podobu bývalého cvičiště zdejších ženistů.

Cyklistickou infrastrukturu mají v Hodoníně od dubna posílit sdílená kola.

Hodonín zřejmě od dubna nabídne první sdílená kola. Podpoří udržitelnou dopravu

/FOTO/ Systém sdílených kol míří do ulic Hodonína. Díky němu by si lidé mohli zajet po městě, kam budou potřeboval. Dokonce prvních patnáct minut budou mít zdarma. Vedení radnice tak chce nabídnout zájemcům možnost, jak cestovat po městě bez auta, tedy i bez nutnosti hledání parkovacího místa. A podpořit tak udržitelný způsob dopravy.

Takto vypadali psi z Plavska, když si je přebírali zaměstnanci zájmového spolku Miniazyl Voříškov.

Kauza týraných teriérů z Plavska skončila. Po dvou letech jdou do nových domovů

Případ týraných psů z Plavska na Jindřichohradecku je po dvou letech konečně u konce. V jednom z domů žila dlouhodobě téměř padesátka malých psíků plemene jorkšírský a biewer teriér. Namačkaná v ohrádkách mezi výkaly, bez stálého přístupu k vodě a jídlu. Majitelka zvířat se jejich množením a prodejem živila. Pečlivě naaranžované teriéry nabízela na různých bazarových portálech. Zvířata jí veterináři ve spolupráci s dalšími institucemi odebrali v prosinci roku 2021. Na místě našli i několik mrtvých psů.