Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Novoměstský zámek je na prodej již několik let. Nedávno o něj projevil zájem dosud neznámý kupec, který jedná skrz prostředníka. Město se obává, že by nový majitel mohl zámek před veřejností zavřít.

Novoměstský zámek okukuje kupec, radnice se bojí, že by ho mohl zavřít

/FOTO/ Jsou to již déle než čtyři roky, kdy majitelé novoměstského zámku začali se státem vyjednávat o prodeji novoměstského zámku. Jaké důvody k prodeji zámku má jeho majitel Joseph Michael Bartoň-Dobenín nechce komentovat. Na konci loňského roku se prý objevil zájemce, údajně ze Slovenska, který projevil o koupi reprezentativní stavby s přilehlou zahradou vážný zájem.

Slavnostní ceremoniál k patnáctému výročí vzniku pořádkové jednotky Městské policie Plzeň se uskutečnil v Obřadní síni plzeňské radnice.

Pořádková jednotka vznikla před patnácti lety, výročí si připomněla na radnici

Během pochodů, demonstrací a sportovních utkání je už patnáct let k zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti osob nasazována pořádková jednotka Městské policie Plzeň. Při příležitosti tohoto výročí se všichni její členové sešli v Obřadní síni plzeňské radnice k předání pamětních listů, plaket a dalších ocenění.

Tzv. Bílá Tepna dělá městu ostudu, kterou by radnice ráda odčinila, ale nemůže. Objekt je ve vlastnictví zahraničního soukromého investora a plánovaná přeměna na obchodní centrum s byty je ve hvězdách.

VIDEO: Bílá Tepna je černou můrou Náchoda, Protivitr asi čeká na dobrý vítr

Totálně vytlučená okna, místy opadaná omítka, neumělé sprejerské pokusy pseudo grafiťáků, zarostlé okolí několikaletým náletem, poházené odpadky. Zhruba 330 metrů od Masarykova náměstí a 400 metrů vzdušnou čarou od náchodského zámku už mnoho let chátrá největší neobydlená budova ve městě - několikapatrový areál bývalé textilky přezdívaný Bílá Tepna.

Starostka Berouna Soňa Chalupová zapálila v pátek v poledne svíčku a položila žlutý květ ke všem Kamenům zmizelých, připomínajícím oběti holocaustu..

Beroun vzpomíná na oběti holocaustu. Letos přibudou další Kameny zmizelých

/FOTO, VIDEO/ Beroun si připomíná sobotní Mezinárodní den památky obětí holocaustu. V pátek v poledne starostka města Soňa Chalupová (ODS) zapálila svíčky a položila květiny u všech Kamenů zmizelých, připomínajících berounské obyvatele židovského původu, kteří zahynuli v koncentračních táborech.

Podoba chystané policejní budky, jež bude občanům umožňovat videokonferenční spojení v systému Pol Point.

Policie si chystá budky pro videohovory. Chtěla by je stavět před radnice

/VIDEO/ Boxy určené pro volání chce vracet do ulic středočeská policie. Nepůjde však o opětovné oživení telefonních budek, které už patří minulosti: vyvíjí místnůstky určené výhradně pro videohovory s její službou. Chce jimi doplnit nabídku možností, jak se s policisty spojit spojit v případech, které nejsou naléhavé; na tom, že pro okamžité přivolání pomoci slouží tísňová linka 158, se nic nemění. Chce tak také částečně nahradit chybějící obvodní oddělení v rozvíjejících se oblastech kolem Prahy, kde s ohledem na početní stav policistů nemá možnost zřizovat další klasické služebny.

Loňské opravy komunikací v Sokolově

Sokolov se chystá na velké výdaje. Rozpočet přesahuje miliardu

Sokolov zveřejnil finanční výhled města pro tento rok. Zároveň zveřejnil zásadní investice. Letošní rozpočet počítá s příjmy 787 milionů a výdaji 1,25 miliardy korun. Schodek přes 460 milionů korun pokryjí přebytky hospodaření z minulých let. Za svůj provoz město zaplatí stejně jako loni. Více peněz chce letos radnice použít na investice, a to zhruba 290 milionů korun.

Spolkový dům v Humpolci.

Humpolec vyhlásil soutěž na proměnu Spolkového domu a školy v Husově ulici

Zásadní proměna čeká dvě významné historické budovy v Humpolci na Pelhřimovsku. Radnice už vyhlásila na budoucí podobu Spolkového domu a školy v ulici Husova architektonickou soutěž. „ V minulém roce bylo zastupitelstvem schváleno zadání, které určuje jak by měly být obě budovy využity. Bude se jednat o multifunkční komplex s kulturním, školním a volnočasovým využitím. Do 18. dubna mohou architekti předkládat své návrhy do otevřené architektonické soutěže,“ informoval starosta Petr Machek.

Městské hradby Loun s baštami. Archivní snímek

V Lounech vymění nasvícení hradeb. Svítidla budou úspornější

V Lounech letos vymění slavnostní nasvícení historických hradeb. Úspornější světla mají přinést nižší náklady na elektrickou energii, radnice vypsala výběrové řízení na firmu, která se o to postará. V plánech města je i výměna osvětlení nad hrací plochou zimního stadionu a sportovní haly.

Pražský okruh.

Pro severní část Pražského okruhu radnice požadují dražší variantu, tu s tunely

Omezení hluku z provozu i dopadů na ovzduší zahloubením trasy dálnice D0 do zářezu? To lidem z okolí budoucí části Pražského okruhu severně a severovýchodně od Prahy nestačí. Požadují přestěhování pod zem s vybudováním tunelů – byť to náklady na stavbu zdvojnásobí a vlastní výstavba také přinese větší zátěž pro životní prostředí. Radnice ale mají jasno: bez splnění svých požadavků budou dobudování jedné z chybějících částí okruhu odmítat.

Pole u Billy ve Slaném je už roky nevyužité. Vznikne tam nová městská čtvrť.

Na západě Slaného vyroste nová čtvrť. Soutěž architektů má dva vítěze

/FOTO, VIDEO/ Na prázdných městských pozemcích na poli v západní části Slaného se v příštích letech začne stavět. Vyrůst tam mají nejen bytové domy, ale například i škola nebo parky. A už se rýsuje, jak by nová čtvrť Na Dolíkách mohla vypadat. Záleží na tom, kterého ze dvou vítězných týmů nakonec radnice vybere. 

Torzo plaveckého bazénu u ZŠ Prokopa Holého v Lounech.

Louny hledají firmu, která přestaví torzo školního bazénu na učebny

Město Louny vypsalo výběrové řízení na firmu, která promění torzo bývalého plaveckého pavilonu u Základní školy Prokopa Holého v nové učebny. Areál je nevyužívaný od roku 2017, v ideálním případě by mohl opět sloužit od začátku školního roku 2025/26. Tedy za předpokladu, že práce začnou letos na jaře a vybraná firma dodrží termín dokončení stavby, jenž je stanovený na 430 kalendářních dní.

Objekt bývalé 8. základní školy na Sídlišti nad Lužnicí v Táboře, kde zůstaly volné prostory po bývalé vývařovně.

Popelkou mezi táborskými budovami je dle architektek bývalá základka na Sojčáku

Možnou budoucnost městských objektů v neutěšeném stavu nastínily obyvatelům Tábora architektky z Kanceláře architekta města Tábora (KAM). Svou práci přestavily minulý týden při setkání s veřejností v knihovně. Některé své plány přitom přiblížily jen obrysově, jiné už velmi konkrétně. Za popelku mezi městskými budovami označily bývalou 8. základní školu na Sídlišti nad Lužnicí.

Bydlení. Ilustrační snímek.

Daň z nemovitosti letos stoupla. Kolik za byt či dům zaplatí lidé v Jičíně?

Mnoha majitelům bytů a domů se letos při pohledu na složenku protočí panenky. Součástí vládního konsolidačního balíčku je letos také výrazné navýšení daně z nemovitosti. Základní sazbu zvedla vláda přibližně o 80 procent, navýšit daň úpravou vyhlášky mohou i jednotlivá města a obce. Kolik letos za svoje obydlí zaplatí lidé v Jičíně a Nové Pace?

Městská tržnice v Trutnově se nachází v bezprostřední blízkosti pěší zóny v centru města.

Městská tržnice v Trutnově skomírá, radnice pro ni hledá využití

/FOTO, VIDEO, ANKETA/ Lidem v Trutnově vadí stav tržnice a jejího okolí v centru města. Zatímco pěší zóna dostala před třemi lety nový šmrnc díky rekonstrukci za 44 milionů korun, s tržnicí, která leží v její bezprostřední blízkosti, si město neví rady. Hledá pro ni smysluplné využití. V neutěšeném stavu je zejména prostor, který spojuje zadní část tržnice s pasáží.

Pohled na velké stavby chystané v části Prahy 8 – rekonstruovaná podoba Invalidovny podle dokumentace Národního památkového ústavu.

Praha 8 plánuje: Sídliště Invalidovna dostane zelené oázy

Vytváření sídlištních předzahrádek nabízejících prostor pro kolektivní život se možná dočkají obyvatelé sídliště Invalidovna. Za pokus to podle radnice Prahy 8 stojí. Ostatně už v šedesátých letech minulého století sídliště vznikalo experimentálně.

Úřad Prahy 10 v nových prostorech na Vinohradské ulici ve Strašnicích.

Úřad Prahy 10 už sídlí v novém. Stará radnice stále čeká na ekonomickou analýzu

Kompletní agenda včetně všech odborů radnice Prahy 10 je už na nové adrese v pronajaté budově v pražských Strašnicích. Pro obyvatele mají zaměstnanci novinku v podobě poradenského centra. Co bude se starou budovou na sídlišti Vlasta je stále nejasné. Náklady na její rekonstrukci přitom rostou. Radnice bude mít představu pravděpodobně v červnu.

Moravské divadlo a Moravská filharmonie Olomouc. Ilustrační foto

Milan Ludvík: Co jsem nestihl v rozhlase říct

Vážení přátelé olomoucké kultury, milí signatáři petice „Proti sloučení MFO a MDO“! Rozhovor, který proběhl na téma „Slučování MFO a MDO“ v Českém rozhlase Olomouc ve středu 10. ledna za účasti náměstka kultury V.Ticháka a mojí, trval pouze 10 minut.

Ivo Oberstein.

Zemřel architekt Ivo Oberstein. Projektoval pražské Jihozápadní Město

Úmrtí osmaosmedátiletého českého architekta, urbanisty a pedagoga Iva Obersteina oznámila Česká komora architektů, k jejímž zakládajícím členům architekt patřil. Oberstein se svým týmem vypracoval projekt sídliště pražského Jihozápadního Města, tedy oblasti Nových Butovic, Lužin, Stodůlek a tamního Centrálního parku.

Soutěž na nový "look" Lovosic vyhrálo Studio Svéráz, které mimo jiné stojí i za vizuální identitou Litoměřic.

Geniální nápad, nebo šílenost? Lovosice mají nový vizuál, podívejte se

/ANKETA/ Zajímavé, super, bomba. Šílenost, návrhy dětí ze speciální školy. Nová vizuální identita Lovosic nechává málokoho klidným: jedni chválí nápad i odvahu, druzí se chytají za hlavu. Vedení města si však za grafickým zpracováním Studia Svéráz, které zvítězilo v soutěži na nový vizuální styl, stojí.

Medvěd Kuba je poslední ze tří bratrů.

Medvěd Kuba měl 24. narozeniny, velkou oslavu město přesunulo na říjen

Medvědí narozeny byly v Berouně vždy velkou událostí. V medvědáriu na Městské hoře se sešlo mnoho lidí včetně režiséra Václava Chaloupky, který Matěje, Vojtu a Kubu po narození vychovával. Ovšem letos bude Kuba na svou oslavu narozenin čekat až do října. Vedení města se rozhodlo gratulace přesunout na výročí otevření medvědária.