Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Ilustrační foto.

Olomouc zrušila silvestrovský ohňostroj. Na místě je pieta. Důvodem je i povodeň

Vedení města Olomouce se rozhodlo upustit od plánovaných velkolepých oslav příchodu nového roku. Silvestrovský ohňostroj nebude. Na místě je podle radnice pieta v souvislosti s tragickými událostmi na Univerzitě Karlově. Klidnější oslavy budou podle radnice vhodnější i kvůli velké vodě, které město odolávalo v posledních dnech.

Babybox. Ilustrační foto.

Šestkový babybox zachránil před Vánoci deváté dítě. Chlapec dostal jméno Oliver

Babybox na radnici v Praze 6 se stal v pátek 22. prosince možnou záchranou pro malého chlapečka. Informace o aktivaci v podstatě novorozeneckého inkubátoru, jehož cílem je předejít ohrožení zdraví a životů nechtěných dětí, přišla v 11.11 hodin. V pořadí 259. dítě umístěné v Česku do těchto speciálních schránek dostalo jméno Oliver.

Pietní setkání politiků z Prahy 11 k uctění obětí útoku střelce v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Situace v Praze 11: Na Jižním Městě rozhádala lidi i pieta za oběti střelby

Hroty napětí, které je delší dobu cítit mezi místními politiky na Jižním Městě (přesněji v městské části Praha 11, zahrnující Chodov a Háje), nezlomily ani neotupily ani adventní čas s blížícím se Štědrým dnem, ani stín tragédie spojené se střelbou ve čtvrtek 21. prosince, kdy po zuby ozbrojený útočník z řad studentů v jedné z budov Filozofické fakulty Univerzity Karlovy pálil kolem sebe s cílem zabít co nejvíce lidí. Naznačuje to alespoň informace radnice ze soboty 23. prosince, kdy se místní politici sešli na pietním shromáždění. A také následné ohlasy.

Smuteční prapor na Základní škole Kamenná stezka na památku bývalého žáka, který v 15 letech zemřel na následky zranění způsobených požárem bytového domu v Trebišovské ulici v Kutné Hoře.

Černá vlajka nevěstila nic dobrého. Vážně zraněný mladík zemřel v nemocnici

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Tragickou dohru měl přes veškerou snahu hasičů, záchranářů i lékařů večerní požár bytového domu v Trebišovské ulici v Kutné Hoře z úterý 12. prosince. Na následky vážných zranění nakonec zemřel patnáctiletý mladík, který byl po opakované úspěšné resuscitaci letecky transportován do Fakultní nemocnice Motol v Praze.

Po vánoční čočkové polévce se zaprášilo během hodiny. Svařák vydržel asi o 30 minut déle.

VIDEO: Před radnicí rozdávali vánoční polévku, jen se po ní zaprášilo

200 porcí polévky a 40 litrů svařeného vína se dnes dopoledne servírovalo ve stánku před náchodskou radnicí. Do role výdejců se převtělili starosta a místostarostové Náchoda, kteří v zástěře a kuchařské čepici při nabírání náchodské vánoční polévky přáli obyvatelům města klidné Vánoce.

V Poděbradech vzniklo pietní místo u sochy TGM. Konal se poslední den adventních trhů, ale vánoční koncert Daniela Hůlky byl zrušen.

Města kvůli tragické střelbě ruší koncerty. Na radnicích visí černé vlajky

/FOTO, VIDEO/ Na včerejší tragické události v Praze a smrt nejméně 14 lidí reagují také města, Nymburk i Poděbrady ruší páteční i sobotní kulturní program. Na obou radnicích zavlály černé vlajky a byla zřízena pietní místa, kam mohou lidé přijít zapálit svíčku nebo uctít památku obětí tichou vzpomínkou.

Nový automat na městském úřadě ve Vyškově plně nahrazuje pokladnu s obsluhou.

Nový automat na městském úřadě ve Vyškově: plně nahrazuje pokladnu s obsluhou

/FOTO/ Nový poplatkový automat, který je určený pro výběry poplatků a plateb, zavedl koncem roku Vyškov. Zatím ho využijí zejména klienti odboru dopravy Městského úřadu. „Automat plně nahrazuje pokladnu s obsluhou, celý proces výběru zjednodušuje a urychluje i podporuje připravovanou automatizaci procesů na radnici,“ uvedli zástupci města v tiskové zprávě.

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Tipy na víkend na Znojemsku: Vánoční štědrovka znovu oživí Masarykovo náměstí

Kdo nechce na Vánoce zůstat jen doma s vánočním cukrovím, může zavítat na několik akcí, které se o víkendu konají na Znojemsku. Pozveme například na tradiční štědrovku ve Znojmě, kde si lidé vychutnají zdarma vánoční pokrmy. Nebude chybět ani slavnostní průvod historickým centrem, při kterém lidé přivítají Betlémské světlo. 

Petr Machek.

Humpolec má nové vedení. Starostou je Petr Machek, předchůdkyně odstoupila

Nové vedení Humpolce zvolilo na středečním zasedání 20 prosince městské zastupitelstvo. "Starostou se stal dosavadní místostarosta Petr Machek (HumpolecGO!) Prvním místostarostou byl zvolen Václav Křivánek (ANO 2011 s podporou nezávislých) a druhým místostarostou je Martin Hendrych (Česká pirátská strana)," informovala mluvčí radnice Marcela Průchová.

Dvě třetiny odpadu v černých kontejnerech na směsný odpad by se dala ještě vytřídit. Napověděla to analýza, kterou si nechala udělat žatecká radnice.

Žatec málo třídí. Dvě třetiny odpadu v černých popelnicích patří jinam

/FOTO/ Dvě třetiny odpadu v černých kontejnerech jdou ještě vytřídit, lidé v Žatci málo využívají barevné popelnice. Napověděla to analýza, kterou si ve třech ulicích na žateckých sídlištích nechala udělat tamní radnice. Textil, časopisy, lahve od alkoholu, plechovky, plastové lahve, ale i objemný odpad, to vše našli kontroloři v nádobách na směsný odpad.

Autobusová doprava v Pardubickém kraji. Ilustrační foto

Lidé z Jevíčska mají lepší spojení na Brno, chtějí více autobusů i na Olomouc

Jevíčsko v jihovýchodní výspě Pardubického kraje, které je pro mnohé více než na Pardubice spádové na Brno a Olomouc, dosáhlo od prosincové změny jízdního řádu zlepšení autobusových spojů na Brno, konkrétně jde o spoje do Rájce-Jestřebí, kde mohou přesednout na linky do jihomoravské metropole. Jevíčská radnice nyní usiluje i o zlepšení spojů na Olomouc.

Betlémské světlo na Mariánském náměstí.

Pro Betlémské světlo si nyní mohou Pražané přijít na Mariánské náměstí

/FOTO/ Pro Betlémské světlo si mohou Pražané od úterý 19. prosince do Štědrého dne přijít k budově Nové radnice na Mariánském náměstí. Svíce je umístěna před vchodem do budovy, připálit svíčku či lucerničku si lidé mohou přijít vždy od 08:00 do 17:00. ČTK o tom dnes informoval mluvčí města Vít Hofman. Betlémské světlo symbolizuje vánoční poselství pokoje, míru, přátelství a pomoci. Letos ho tradičně rozváželi po celé republice skauti a skautky.

Centrum města Mšena, kde sídlila a opět má sídlit i lékárna.

Mšeno zůstalo bez lékárny, provozovatel ji náhle zavřel. Nejbližší je v Mělníku

Mšeno je bez lékárny. Na dveřích jediné místní lékárny se před časem objevila cedule s nápisem V likvidaci. Nikdo o tom předem neměl tušení. Dokonce ani město, jehož prostory měla společnost provozující lékárnu pronajaté. Deníku to potvrdil mšenský starosta Jiří Guttenberg. Lidé musí pro léky jezdit jinam, nejblíž to mají do Mělníka.