Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Beseda Na kus řeči s radnicí v městské knihovně ve středu 15. listopadu.

V Táboře hledají recept proti kriminalitě mládeže. Radnice shrnuje opatření

Středeční beseda vedení města Tábora s občany v městské knihovně se opět točila zejména kolem aktuálního ožehavého tématu kriminality mládeže. Občané se i zde dožadovali jasných a funkčních opatření a zajímali se třeba i o praxi strážníků a zástupců orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD). Nyní radnice vydala i přehledný souhrn opatření.

Protéza nalezená na lavičce. Ilustrační foto

Nálezce v Krnově odevzdal na radnici nohu s botou. Majitel už končetinu nechce

Podle seznamu ztrát a nálezů, které vedou na krnovské radnici pracovnice odboru správního, lidé v Krnově nejčastěji ztrácejí jízdní kola, mobilní telefony a klíče všeho druhu. Občas nálezci přinesou také prázdné peněženky či šperky. Ovšem protéza lidské nohy i s botou a ponožkou překvapila i je.

Veřejné toalety v Lanškrouně

Jít se v Lanškrouně vyčůrat už vyjde dráž než si koupit Braník

Inflace se už promítá i do tak intimních záležitostí, jako je vykonání potřeby. V Lanškrouně radnice sáhla ke dvojnásobnému zdražení této veřejné služby. Ode dneška (středy) tak lidé zaplatí za využití zdejších veřejných záchodků nacházejících se poblíž náměstí desetikorunu místo dosavadních pěti. Fronty se tady ale včera, aby se lidé vyčůrali za poloviční cenu do zásoby, podle dostupných informací netvořily.

Nejznámějšími vánočními trhy ve Vídni a potažmo v Evropě jsou ty u vídeňské radnice. Letos se konají od 10. listopadu do 26. prosince. Snímek pochází z roku 2022

Vánoce jsou tady, hlásí Vídeň. Známé adventní trhy tam už začaly

Čekání skončilo. Milovníci atmosféry adventních trhů, vyzdobených stromků a voňavého punče už mohou vyrazit do Vídně. Jeden z nejznámějších vánočních trhů v Evropě totiž letos otevřel své brány rozsvícením vánočního stromu už v pátek 10. listopadu. Vídeňské Radniční náměstí letos nabízí skoro sto stánků i oblíbené kluziště. 

Z 22. Zahrady východních Čech v Častolovicích

Přestěhuje se akce z Častolovic? Zrušená výstava zahrádkářů budí vášně

Kvůli sporům zahrádkářů s radnicí se letos poprvé po 25 letech nekonala vyhlášená zahrádkářská výstava Zahrada východních Čech v Častolovicích na Rychnovsku. Nyní je ve hře pořádání dalších ročníků. Zatímco své zázemí nabízí například sousední Kostelec nad Orlicí, znesvářené strany se nadále přou a dohoda se nezdá reálná. Svoji roli by mohla hrát i osobní nevraživost mezi starostou a bývalou starostkou, která je předsedkyní tamních zahrádkářů.

Budova bývalé radnice na Palackého třídě nedaleko hlavního nádraží bude v blízké budoucnosti sloužit dětem jako školka a v patře jako centrum pro seniory.

Z dřívější radnice bude školka i centrum pro seniory. Současní nájemníci odejdou

/FOTO, VIDEO/ Je rozhodnuto. Budova bývalé radnice na Palackého třídě v Nymburce nedaleko hlavního nádraží bude v blízké budoucnosti sloužit dětem jako školka a v patře jako centrum pro seniory. Další prostory někdejší vily Nebeských pak obsadí kanceláře Nymburského kulturního centra a v podkroví se počítá s městskými byty.

Odstavené vozy s déle než půl roku propadlou technickou kontrolou půjdou do dražby.

Opuštěná auta mizí z ulic. Rakovník prodává pět vozů v elektronické dražbě

/FOTOGALERIE/ Počet aut odstavených v rakovnických ulicích se mírně snižuje. Letos jde do dražby pět aut, kterým propadla technická, ke stejnému osudu nyní míří i další dvě a jedenáct majitelů dostalo výzvu k odstranění vozů. Zatím je ve městě evidován pouze jediný vrak. Téměř bez odstavených vozidel i vraků jsou v Novém Strašecí.

Zasedání zastupitelstva města Havířov. Primátor Havířova Josef Bělica.

Havířovská opozice kritizuje chování primátora Bělici na jednání zastupitelstva

Porušování jednacího řádu, osobní invektivy, otázky bez odpovědí. Toto všechno, ale i další věci vyčítá část havířovských opozičních zastupitelů primátorovi Josefu Bělicovi (ANO). Slovní přestřelky mezi primátorem coby řídícím jednání městského zastupitelstva a některými opozičními zastupiteli zaznívají v sále KD Radost, kde zasedání zastupitelů probíhají, opakovaně.

Ústí nad Orlicí bude mít konečně oficiální vlajku

Ústí konečně bude mít vlajku. Jako jedno z posledních měst Česka. Podívejte se

/VIDEO/ Ústí nad Orlicí svou městskou vlajku už léta má, ale podle heraldiků a vexilologů neodpovídá pravidlům, jak mají vlajky vypadat. Problematickým je ztvárnění městského znaku ve vlajce, je v ní dehonestován. Na světě už je proto návrh nové vlajky. Podívejte se na podrobnosti ve videu. Ústí je jedno z posledních měst Česka, které doposud nemá oficiální vlajku. 

Před knihovnou v Blansku začaly úpravy prostranství a instalace posezení.

Vzniká nové odpočinkové místo před knihovnou v Blansku. Podívejte se

Odpočinkové místo před knihovnou v Blansku získají již brzy obyvatelé města. V těchto dnech se rozjely práce na jeho zbudování. Záměr získal v hlasování největší podporu lidí. Práce v Rožmitálově ulici v centru Blanska potrvají v závislosti na počasí zhruba měsíc.

Chomutovská radnice hostila 11. ročník konference Comotovia

Chomutovská radnice hostila již 11. ročník konference Comotovia

V zasedací síni historické radnice na náměstí 1. máje se v úterý 7. listopadu konala konference určená historikům Comotovia 2023. Hlavním tématem letošního ročníku bylo 100. výročí založení městského muzea a městského archivu v Chomutově.

Město Liberec si limitovanou sérií 130 kusů pamětních medailí z ryzího stříbra připomíná 130. výročí od otevření historické budovy radnice.

Liberecká radnice slaví 130 let. Město vydalo limitovanou sérii 130 medailí

Město Liberec vydalo zhruba po 20 letech limitovanou sérii 130 kusů pamětních medailí z ryzího stříbra, kterou si město připomíná 130. výročí od otevření historické budovy radnice v roce 1893. Ačkoliv vydaná edice má sloužit na několik dalších let především k slavnostním a mimořádným událostem, kancelář primátora chce nabídnout atraktivní medaili i sběratelům a široké veřejnosti.

V prostoru lounského autobusového nádraží vzniklo 18 nových parkovacích míst.

Parkoviště místo autobusů. Na lounském nádraží vznikly dvě desítky nových míst

/FOTO, VIDEO/ Osmnáct nových parkovacích míst začalo sloužit na lounském autobusovém nádraží. Vznikly u nevyužívaných nástupišť. Místa mají využívat hlavně lidé z města a regionu, kteří dojíždějí autobusem do zaměstnání nebo do školy, například do Prahy. Zatím bude parkoviště zdarma, do konce roku ale plánuje lounská radnice jeho zpoplatnění.

Obnovené městské centrum v Kopřivnici, 25. října 2023.

Kopřivnice získala ministerské stříbro za přívětivý úřad

Kopřivnice letos opět uspěla v soutěži Přívětivý úřad a získala krásné druhé místo v Moravskoslezském kraji! Soutěž, kterou pořádá Ministerstvo vnitra ČR, hodnotí přívětivost úřadů vůči občanům a sdílením dobré praxe motivuje radnice k otevřenějšímu přístupu.

Pěstounské rodiny.

Zájemci o pěstounství chybí, Bohumín se zapojil do kampaně

Sociální odbor bohumínské radnice eviduje dvacítku dětí, které musí vyrůstat v dětských domovech, přitom by mohly žít v náhradních rodinách. Počet nových zájemců o pěstounství je však nízký. Změnit to má regionální kampaň Dejme dětem rodinu, do které se Bohumín zapojil a hledá cesty, jak budoucím pěstounům pomoci.

Tomáš Kábrt v novém operačním sále kliniky.

Šéf litoměřické zubní kliniky: Pohotovost neudržíme, kraj a město nespolupracují

/ROZHOVOR/ V moderní zubní klinice Vivant Dentes na Mírovém náměstí v Litoměřicích ošetří lékaři a instrumentářky denně kolem stovky lidí. Už třetím rokem tu slouží i nedělní pohotovosti pro spádové desítky tisíc lidí z velké části celého okresu. S tím ale bude možná brzy konec navzdory financím, které město klinice poskytlo zatím na toto pololetí. Podle ředitele zařízení Tomáše Kábrta klinika na pohotovost doplácí, dotace je nedostačující a už nemůže vynahradit ostentativní nezájem místní, ale i krajské samosprávy, kterému klinika čelí. „Nemáme to zapotřebí, kraje a města, která chtějí spolupracovat, se chovají jinak,“ říká ředitel.

Advent ve Žďáře nad Sázavou, ilustrační foto.

Kluziště, nové osvětlení i trhy. Vánoce ve Žďáře budou velkolepější

Letošní trávení času čekáním na Vánoce bude pro obyvatele Žďáru nad Sázavou velkolepější než v předchozích letech. Lidé totiž budou nově přes zimu bruslit na veřejném kluzišti. To bude stát na náměstí Republiky. Nová bude také světelná výzdoba, kterou se v městě pod Zelenou horou inspirovali v Třebíči či ve Světlé.

Silnice I/27 Žatec - Most v Sýrovicích.

Pozor v Sýrovicích, objeví se tam radar. V Podbořanech řidiče zpomalí semafory

/FOTO, VIDEO/ V Sýrovicích na silnici I/27 Žatec – Plzeň se objeví radar. Bude měřit rychlost projíždějících aut, kdo překročí předepsanou padesátku, dostane pokutu. Pošle mu ji radnice v Podbořanech, pod kterou vesnice na frekventované silnici leží. Vedení města se rozhodlo s rychle jedoucími řidiči bojovat, přímo v Podbořanech se na dvou místech objeví zpomalovací semafory. Od loňska měří radary v Lounech, pokuty za rychlou jízdu dostaly tisíce řidičů. Tamní radnice chystá změny.

Nová pobočka v přízemí soboteckého městského úřadu.

VIDEO: Boj o poštu Sobotka oficiálně vyhrála. Otevřela se nová pobočka na úřadě

Téměř rok trvající nejistoty ohledně nové pobočky České pošty v Sobotce tento týden oficiálně skončily. V poslední říjnový den se konečně otevřely nově zrekonstruované prostory poštovní pobočky v budově městského úřadu. Kromě lítého boje radnice o plnohodnotnou pobočku tak skončilo také nepohodlí Soboteckých, kteří museli pro balíky a dopisy jezdit až do Jičína.