Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Brněnská teplárna. Ilustrační foto.

Nový kotel pro spalovnu v Brně zřejmě nevznikne. Má dotaci na téměř tři miliardy

Ještě začátkem roku počítala v Brně vládnoucí koalice s výstavbou třetího kotle na spalování odpadu, nyní však vedení města obrátilo a zakázku se snaží zrušit. Mají přitom schválenou téměř třímiliardovou dotaci z modernizačního fondu ministerstva životního prostředí. Výstavba měla začít v příštím roce. Opoziční zastupitelé za tyto kroky brněnské vedení kritizují.

Hřbitov v Pelhřimově

V Pelhřimově rozšíří hřbitov. Studii ukáže radnice lidem

Kapacita hřbitova v Pelhřimově je zatím dostačující. Obsazenost je mezi osmdesáti a devadesáti procenty. Čeho se však nedostává, jsou místa v kolumbáriu. Proto se radnice rozhodla místo posledního odpočinku rozšířit. Připravenou studii představí lidem na setkání ke konci října.

Hřiště FC Mělník.

Spor o nájemné odnesly děti. Majitelé části hřiště FC Mělník zastavili turnaj

/FOTOGALERIE/ Další konflikt, tentokrát už se zásahem městských strážníků, se odehrál na fotbalovém hřišti v Řípské ulici v Mělníku, kde majitelé části pozemku a radnice nedokážou dospět ke shodě v otázce výše nájemného. Turnaj dívek skončil předčasně. Majitelé části hřiště nenechali malé fotbalistky na svém pozemku hrát.

Grand Prix Brno v dráhové cyklistice a brněnský velodrom. Ilustrační snímek.

Nový velodrom a hala pro atlety? Nejspíš za Lužánkami, město připravuje záměr

Novým životem by už za několik let mohl ožít prostor vedle brněnského plaveckého stadionu za parkem Lužánky. Poté, co se vedení města rozhodlo postavit fotbalový stadion v místě dnešního velodromu, chtějí brněnští představitelé postavit rovněž moderní zázemí pro cyklisty. Velmi pravděpodobné je v tomto případě spojení s atletickou halou, jejíž výstavbu město původně plánovalo v bohunickém kampusu. Od záměru ale nakonec upustilo.

Torzo bývalé lidové školy umění v centru Hodonín začátkem října 2023.

Prodej bývalé školy umění v Hodoníně bude řešit soud, padla žaloba na město

/VIDEO, FOTO/ Žaloba míří na radnici v Hodoníně. Důvodem je způsob prodeje torza budovy bývalé lidové školy umění v centru města, na jejímž místě má vzniknout zdravotnické zařízení zaměřené na léčbu cévních onemocnění. Žalobu podala společnost Elvorev, která ve snaze koupit torzo neuspěla, ačkoliv nabízela více peněz než vybraný uchazeč, firma Reag Plus.

Veřejná diskuse o budoucnosti Koubku v Chotěboři.

Byty nebo park? V debatě o budoucnosti Koubku Chotěbořáci společnou řeč nenašli

/VIDEO/ Byty, nebo park. Na veřejné projednání změny územního plánu pozvala obyvatele města radnice v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Cílem setkání bylo zjistit, jak by se měl do budoucna proměnit zbytek lokality Koubek v centru města. Polovinu zabírá domov pro seniory, zbytek je zeleň, kterou chce radnice změnit v bytovou zástavbu. To se ale obyvatelům okolních domů nelíbí. Na veřejné debatě v budově základní umělecké školy ale Chotěbořáci společnou řeč nenašli.

Odhalení první uliční cedule Hartigova v bývalé Koněvově ulici v Praze 3.

Z Koněvovy ulice je Hartigova. Pět tisíc lidí si do půl roku musí změnit občanku

Jestliže obyvatelé nejdelší ulice na Žižkově šli v sobotu 30. září spát v Koněvově a v neděli 1. října se probudili na adrese Hartigova, pro jejich praktický život to nic neznamenalo. Bezprostředně se nic nemění ani v pondělí, se začátkem pracovního týdne. To platí pro podnikání: ať už je zde sídlo firmy, nebo provozovna.

Mánesova ulice v Humpolci na Pelhřimovsku. Podle obyvatel potřebuje změnu jako sůl

VIDEO: Mánesovu ulici v Humpolci čekají změny. Dle místních jen k lepšímu

Velká proměna čeká ulici Mánesova v Humpolci. Přibudou parkovací místa, úpravy zvýší bezpečnost jízdy aut, cyklistů i cestu chodců. Řidiči projedou ulicí maximálně třicetikilometrovou rychlostí. Mánesova se tak přidá k několika dalším ulicím v Humpolci, kde se auta pohybují skoro krokem. Místní s vizí radnice souhlasí a úpravy vítají.

Potvrzeno. SeneCura na dva roky přeruší stavbu SeniorCentra v Jičíně

Potvrzeno. SeneCura na dva roky přeruší stavbu SeniorCentra v Jičíně

Neblahá tušení ohledně stavby nového domova pro důchodce v Jičíně se potvrdila. Na základě schůzky s českými zástupci společnosti SeneCura, která se uskutečnila minulý týden, informovalo vedení města o přerušení stavby v budovách bývalých jičínských kasáren. „Sdělili nám, že centrála SeneCury na dva roky pozastavila financování investic nejen pro českou pobočku, ale asi i pro celou střední Evropu,“ sdělil místostarosta Jičína Petr Hamáček. Podle původních plánů se do SeniorCentra už nyní měli stěhovat první klienti.

Výstavba v Kamenici u Jihlavy.

Zájem o parcely v Kamenici stále trvá, pozemky budou i v Řehořově

Hranici dvou tisíc trvale žijících obyvatel atakuje Kamenice u Jihlavy. Na kraji městyse se staví nové rodinné domy, radnice plánuje zasíťovat další parcely a soukromý developer nabídne pozemky včetně inženýrských sítí také v Řehořově, jedné z místních částí Kamenice.

Ilustrační foto

Klášterec zvýšil poplatek za popelnice. Místo pěti set zaplatí lidé téměř tisíc

Více peněz z peněženky než dosud budou muset vydat od příštího roku lidé v Klášterci nad Ohří za odvoz odpadů. Zastupitelé zvýšili poplatek z 500 na 960 korun na rok. Zdražovalo se po 19 letech, radnice navýšení zdůvodňuje extrémním nárůstem nákladů na svoz. Zatímco v roce 2010 doplácelo město zhruba 5 milionů, letos už to má být kolem 20. Od poplatku budou osvobozené děti, méně budou platit starší 75 let. Část zastupitelů a veřejnosti zdražení kritizuje, město by si údajně zvýšené náklady mohlo dovolit.

Autobusy MHD Benešov jezdí městem po celkem pěti linkách.

V MHD jezdí stále více lidí. Město řešilo češtinu řidičů i jejich neznalost tras

V městské hromadné dopravě v Benešově jezdí stále více lidí. Město tento fakt vítá. Přesto muselo v uplynulých dnech řešit i starosti s MHD. Šlo o situaci, kdy na začátku školního roku autobusy nejezdily tak, jak jim určoval jízdní řád. Anomálii způsobenou adaptací nových řidičů na benešovské reálie i vysokou intenzitou dopravy v ulicích města se však podle radnice podařilo postupně vrátit k normálu.

Peníze. Ilustrační snímek.

Statisíce na nápady Žatečanů. Město zrealizuje návrhy lidí, rozhodne hlasování

Bezpečnější přístup na zimoviště u hřiště, velkoformátová malba na fasádu v ulici Stavbařů, hřiště pro větší děti a zastínění na sportovišti u koupaliště, architektonická mapa města, dětské hry na chodníku nebo vysázení zeleně v ulicích Dr. Kůrky a Písečné. To jsou některé projekty, které v minulých letech uspěly v hlasování žateckého participativního rozpočtu. Také letos mají lidé v Žatci možnost navrhnout své projekty, veřejnost o nich následně rozhodne hlasováním. Na nápady chce radnice z městské kasy vydat 800 tisíc korun.

Defenestrace na Novoměstské radnici v Praze roku 1483 (Česko-moravská kronika, 1872)

Zapomenutá defenestrace. V září 1483 letělo z oken Novoměstské radnice osm mužů

Před 540 lety, ve středu 24. září 1483, došlo v Praze k tzv. druhé pražské defenestraci, jež je možná paradoxně nejméně známou, ačkoli byla nejkrvavější. Od obou slavnějších „sester“ (defenestrace z roku 1419 a z roku 1618) se odlišovala v jednom významném bodě: zatímco ty dvě náboženskou válku zažehávaly, tato ji de facto ukončovala.

Ordinace pro nové praktické lékaře v Trutnově vznikají v někdejší prodejně ovoce a zeleniny v Palackého ulici.

VIDEO: Trutnov získá nové praktické lékaře, ordinovat budou v bývalé prodejně

Od poloviny příštího roku by měli v Trutnově působit dva noví praktičtí lékaři. Ordinaci budou mít v Palackého ulici v místě bývalé prodejny ovoce a zeleniny, která se kvůli tomu přestavuje. Oznámila to trutnovská radnice, která se chystá s lékaři podepsat smlouvu. Lékaři se smluvně zaváží provozovat ordinaci na dobu minimálně 12 let, a to alespoň 200 dní v roce. Město tak reagovalo na nedostatek všeobecných praktických lékařů pro dospělé.

Ilustrační foto.

ANKETA: Souhlasíte? Ostrava se letos poprvé nepřipojí k akci Milostivé léto

Ostrava se letos poprvé nepřipojí k tzv. odpouštěcí akci Milostivé léto, a to i přes velké výhrady opozice. Letošní Milostivé léto III se zaměřuje na dluhy vůči státu, které vznikly na daních, poplatcích a na platbě pojistného na sociální zabezpečení. Rozhodnutí padlo na zářijovém zasedání zastupitelstva a s návrhem nepřipojit se přišlo nové vedení města.

Nová čtvrť Na Nebi je zatím jen na papíře. V současné době se tu staví jen nové parkoviště.

Nová čtvrť Na Nebi: do bydlení bude majitelům parcel v Brodě mluvit radnice

/VIDEO/ Skoro třicet nových rodinných domků bude stát v lokalitě Na Nebi v Havlíčkově Brodě. O jejich podobě ale rozhodne město. Brodští zastupitelé poprvé v nové historii města schválili takzvaný regulační plán. Není to žádná novinka. V Chotěboři regulovali stavby už skoro před dvaceti lety.

Zastupitelstvo v Litvínově.

Z 250 na 800 korun. Litvínov schválil zdražení odpadu pro domácnosti

Místní poplatek za svoz odpadu v Litvínově se od 1. ledna 2024 zvýší z 250 na 800 korun na osobu za rok. Ve čtvrtek 21. září o tom rozhodlo městské zastupitelstvo. To schválilo i úlevy. Poloviční poplatek se týká dětí do 15 let věku a seniorů od 65 let. Zvýhodnění jim radnice poskytne automaticky. Všichni plátci budou moci poplatek uhradit až do 30. listopadu příslušného kalendářního roku, nyní je to do 30. června. Poplatek bude možné nadále uhradit najednou či ve splátkách. 

Městská část Praha 10 ohlašuje stěhování radnice z Vršovic do Strašnic.

Praha 10 „stěhuje Desítku“. Radnici přesouvá z Vršovic do Strašnic

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Stěhujeme Desítku, hlásají na různých reklamních plochách v Praze 10 nápisy v nápadném žluto-černém provedení. Týká se to radnice. Úřad městské části zahájil stěhování z Vršovic do Strašnic. Co se bude dít s nynějším objektem na okraji sídliště Vlasta, zatím není jasné.

Ohňostroj na Velkém náměstí nahradí videomapping.

Hradec přijde o novoroční ohňostroj. Opozice mluví o zelené ideologii

Bez tradičního ohňostroje z Bílé věže se budou muset obejít Hradečané na Nový rok. Nahradí ho videomapping promítaný na bývalou radnici v sousedství dominanty Velkého náměstí. Vedení města mluví o novém zážitku, ale také o ochraně přírody a zdraví. Opozice pak o vítězství zelené ideologie. Světelná show prodraží novoroční oslavy téměř trojnásobně.

Projet Ostravou-Porubou je v těchto dnech velmi obtížné.

VIDEO: Past vedle pasti. Řidiči v Porubě zuří kvůli opravám, co na to radnice

/FOTOGALERIE/ Doslova v pasti se ocitli řidiči projíždějící Ostravou-Porubou, zejména jeho osmým obvodem. Pokud chtějí projet k nákupnímu centru Globus, ke svým domovům v okolí, případně dále pokračovat na Opavu, moc možností nemají. V současné době totiž probíhají opravy a stavební práce hned ve třech ulicích vedoucích uvedeným směrem. Na potíže si stěžují i lidé, kteří zde bydlí.

Projet Ostravou-Porubou je v těchto dnech velmi obtížné.

VIDEO: Past vedle pasti. Řidiči v Porubě zuří, místní nadávají. Co na to radnice

/FOTOGALERIE/ Doslova v pasti se ocitli řidiči projíždějící Ostravou-Porubou, zejména jeho osmým obvodem. Pokud chtějí projet k nákupnímu centru Globus, ke svým domovům v okolí, případně dále pokračovat na Opavu, moc možností nemají. V současné době totiž probíhají opravy a stavební práce hned ve třech ulicích vedoucích uvedeným směrem. Na potíže si stěžují i lidé, kteří zde bydlí.

Rakovničané by mohli třídit o 47 procent odpadů více. Pomoci k lepší separaci má i dotazník.

Zavaleni odpadem. Rakovník málo třídí, motivací by mohl být svoz od dveří

/FOTOGALERIE/ Téměř polovinu směsného odpadu, který končí v Rakovníku v popelnicích a kontejnerech, by bylo možné ještě dále třídit. Rezervy města odhalila analýza odpadového hospodářství, kterou si nechala zpracovat rakovnická radnice. Ta nyní hledá řešení, jak lidi motivovat a ušetřit peníze z městské kasy.

Ivan Matulík bude od 2. října 2023 tajemníkem Městského úřadu v Uherském Hradišti

Radnice v Uherském Hradišti má nového tajemníka

Po více než 24 letech bude mít Uherské Hradiště na radnici nového tajemníka. Tím starosta města Stanislav Blaha jmenoval v pondělí 18. září Ivana Matulíka, jenž vzešel z výběrového řízení jako nejvhodnější kandidát. Do funkce nastoupí 2. října.

Starosta Rumburku Martin Hýbl.

Chci radnici otevřít lidem, pomohou i sociální sítě, říká nový starosta Rumburku

/ROZHOVOR/ Necelý rok od loňských komunálních voleb v Rumburku zvolili nového starostu. Poté, co na konci června rezignoval dnes již bývalý starosta Lumír Kus, zvolili zastupitelé do čela města ředitele obchodní akademie a střední zdravotnické školy Martina Hýbla. „Budu se muset přeorientovat ze školského zákona na zákon o obcích,“ řekl krátce po zvolení nový starosta. Jeho snahou bude sjednotit zastupitelstvo a hlavně radnici otevřít lidem. K tomu chce využívat i sociální sítě.

Problematické parkování na Jihlavské.

Víc parkovacích míst, volají řidiči na Jihlavské. Vyčkejte, vzkazuje radnice

/FOTO, VIDEO/ Parkovací revoluci chystá město Havlíčkův Brod. Od října se změní systém i ceny parkování v centru a přilehlých ulicích. Jenže Brod není jen centrum, vzkazují obyvatelé některých okrajových částí města. I tam jsou s parkováním stále větší problémy. Trpělivost, nejde všechno hned, vzkazuje radnice.

Městský úřad Znojmo. Ilustrační foto.

Opozice tepe vedení Znojma kvůli výplatě mluvčího. Je neobvykle vysoká, tvrdí

Na pochybnosti kolem platového ohodnocení mluvčího radnice ve Znojmě Pavla Kovaříka upozornila tamní opozice před pondělním zasedáním zastupitelstva. Podle opozičního uskupení Pro Znojmo uzavřelo město s mluvčím pracovní smlouvu, na základě které má měsíčně pobírat víc než dvakrát vyšší výplatu, než tomu bylo například v případě jedné z dřívějších pracovnic znojemského oddělení vnějších vztahů. Kovaříkovo platové ohodnocení označili někteří opoziční zastupitelé za mimořádně štědré, vadí jim rovněž podmínky, za jakých měl zaměstnání získat.

Lavička připomínající odkaz prvorepublikového politika Antonína Švehly v Hostivaři.

Švehla na plech? Nový památník v Hostivaři vyvolal na internetu emoce

/VIDEO, FOTO/ Velkou diskusi uživatelů sociálních sítí rozpoutal počin Prahy 15, jejíž radnice nechala v Hostivaři zřídit Švehlovu lavičku. Posezení s kovovou siluetou má připomínat tamního rodáka: statkáře Antonína Švehlu, který se dostal do učebnic dějepisu jako významný prvorepublikový politik za agrární stranu (známou také jako Republikánská strana zemědělského a malorolnického lidu). V jejím čele stál jako předseda – a dosáhl i významných pozic: mimo jiné působil ve vedení Československa jako první ministr vnitra a opakovaně se stal i předsedou vlády.