Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Parkování, ilustrační foto.

Sto nových míst u sídliště. V Klášterci zkapacitní parkoviště ve Sportovní

/ANKETA/ Lépe se má už brzy parkovat lidem ze sídliště v okolí Petlérské ulice v Klášterci nad Ohří. S nedostatkem míst tam má pomoci nová plocha. Startuje tam nyní úprava parkoviště ve Sportovní ulici, zkapacitnění má přinést stovku nových parkovacích míst. Hotovo má být v létě. V budoucnu má v sousedství vzniknout také parčík.

Poblíž sokolovny a nad ní bývá volné místečko pro zaparkování jen málokdy. Několik desítek stání tam ubylo po zahájení stavby skateparku.

Ostuda Rakovnicka: Není kde zaparkovat. Zjišťovali jsme, zda má radnice řešení

V nedávné anketě Deníku na téma „Ostudy Rakovnicka“ téměř třetina Rakovničanů zvolila možnost nedostatek parkovacích míst v centru Rakovníka. Tuto možnost zvolilo 272 z celkového počtu 850 hlasujících. Redakce Deníku zjišťovala, zda rakovnická radnice plánuje v dohledné době vytvořit nová parkovací místa, která by situaci alespoň částečně vyřešila.

V Olomouci budí pozornost červená piana. Jedná se o petiční stánky, které umístili do ulic filharmonici. Nesouhlasí s chystaným sloučením Moravské filharmonie a Moravského divadla.

VIDEO: V Olomouci budí pozornost červená piana. Filharmonici protestují

Na několika místech v centru Olomouce budí pozornost kolemjdoucích červené klavíry. Jedná se o protest filharmoniků, přesněji petiční stánky. Lidé zde mají možnost podpořit umělce, kteří nesouhlasí se záměrem radnice sloučit Moravskou filharmonii Olomouc (MFO) s Moravským divadlem Olomouc (MDO).

Velkou část Mírového náměstí v Lounech zabírá parkoviště. Lemují ho lípy, které odumírají. Radnice chystá změny.

Jen velké parkoviště. V Lounech zvažují proměnu centrálního náměstí

V Lounech zvažují proměnu centrálního Mírového náměstí. Jeho podstatným prvkem je dnes velké parkoviště v jeho středu, je možné, že se to v budoucnu změní. Prvním krokem radnice v této věci je zpracování studie, která se týká zeleně na náměstí. Hlavně vzrostlých lip. Dalším bude plánované zjednosměrnění dopravy v centru Loun.

Tibetská vlajka na radnici. Ilustrační foto

Vlajka pro Tibet. Na kterých místech ve Zlínském kraji se v neděli zapojí

Na radnicích, ve školách a mnoha dalších místech si v neděli 10. března vyvěšením tibetské vlajky připomenou 65. výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Do akce Vlajka pro Tibet, kterou každoročně pořádá spolek Lungta, se i letos zapojí řada měst, obcí a institucí ze Zlínského kraje.

Martin Holovský

Svinčík zmizel z chrudimské radnice. Saša, Erika a jejich kumpáni mají stopku

Martin Holovský hlídá vchod městského úřadu v Pardubické ulici ve vestě s výstražnou zelenou barvou. Střídá se s kolegou, takže jeden muž radnici o půl šesté ráno otevírá a druhý ji po 19. hodině zamkne. Už třetí týden trvá opatření, které má zamezit zápachu a znečišťování podlah močí a výkaly. Jak potvrzují pracovníci úřadu i samotní návštěvníci, vrátný u vchodu je velice prospěšný.

Obyvatelé obecních bytů v městské části Brno-jih nebudou platit za únorový úklid domů. Snímek je ilustrační.

Úklid zdarma pro obyvatele jihu Brna. Nová firma neplnila povinnosti

Obyvatelé obecních bytů v městské části Brno-jih nebudou platit za únorový úklid domů. Místostarosta Antonín Trčálek to oznámil na Facebooku brněnské čtvrti Komárov. Důvodem je podle něj to, že firma, která má úklid na starost, neplnila své povinnosti. Podle jednatele podniku byly problémy na obou stranách.

Mariánské Lázně.

Nejvíc hlasů získala v Mariánských Lázních úprava cesty podél Úšovického potoka

Co chtějí obyvatelé Mariánských Lázní změnit ve městě? O tom rozhodovali v rámci Fóra Zdravého města. Do konce ledna mohli vybrat z 12 projektů ty, které považují za prioritní. A zapojila se téměř tisícovka občanů. Nejvíc lidí hlasovalo pro úpravu cesty podél Úšovického potoka, následovalo osvětlení chodníku od Kauflandu k Zimnímu stadionu a třetím nejúspěšnějším projektem je nová bezbariérová radnice. Nyní se tématy budou zabývat radní.

Projekt sdílených kol se v Klášterci nad Ohří osvědčil. Bude pokračovat i letos.

Sdílená kola v Klášterci frčí. Jezdit budou déle, více bude také stanovišť

Už za pár dní opět začnou po Klášterci nad Ohří jezdit sdílená kola. Využívají je místní i turisté, loňský testovací rok se vydařil, radnice je proto pustí do ulic znovu. Kola budou k dispozici dříve, už v polovině března, rozšíří se počet míst po městě, kde si je lidé budou moci půjčit. Stejně jako loni bude patnáct minut jízdy zdarma.

Budova radnice v Golčově Jeníkově.

Policie obvinila bývalého starostu Golčova Jeníkova i ředitele stavební firmy

V případu policejního prověřování veřejných zakázek na radnici v Golčově Jeníkově na Havlíčkobrodsku došlo na konci února k zásadnímu posunu. Kriminalisté obvinili bývalého starostu města Pavla Kopeckého z porušení povinností při správě cizího majetku, za což mu v případě prokázání viny hrozí až pětiletý trest.

Upravený ovál v parku vedle Nádražní ulice.

Běžecký ovál v parku u nádraží je upravený. Část místních se bojí o bezpečnost

/FOTO, VIDEO/ Velké diskuse na sociální síti vyvolala zpráva, že Technické služby Nymburk upravily běžecký ovál v parku nedaleko hlavního nádraží. Část místních sice samotnou úpravu trati pro rekreační běžce kvituje s povděkem, nicméně upozorňuje, že právě toto místo často lemují bezdomovci a uživatelé drog. Proto se nabízí otázka, kolik místních dráhu skutečně využije.

Vizualizace ukazuje, jak by mohlo vypadat nové zázemí atletického a fotbalového stadionu v Klášterci nad Ohří. Studii si nechala zpracovat radnice.

Klášterec chce vybudovat nové zázemí stadionu. Má návrh, jak by mohlo vypadat

/VIZUALIZACE/ Nové zázemí atletického a fotbalového stadionu chtějí v příštích letech vybudovat v Klášterci nad Ohří. Mají studii, která napovídá, jak by prostor pro sportovce a diváky mohl v budoucnu vypadat. Součástí je také zastřešená tribuna. Letos podnikne radnice další kroky, které projekt mají přiblížit k realizaci, bude se projektovat. Na výstavbu chce město požádat o dotaci.

Poslední únorový den se lidé na Moravském náměstí rozloučili nejen s ledovou plochou, ale také s vyhlídkovým kolem. Demontáž začala v pátek a v pondělí dopoledne už měli dělníci téměř hotovo.

Kluziště v centru města mizí z Brněnského moře. Přichází čas na jarní úpravy

Slunečné počasí v začátku prvního březnového týdne podtrhuje ukončení bruslařské sezony na Moravském náměstí v Brně. Dělníci zde sklízí kluziště i vyhlídkové kolo. Letošní zima byla pro kluziště v centru města co se návštěvnosti týče nejúspěšnější. Pracovníci radnice Brna-středu už začali park připravovat na příchod jara.

Odražená kulometná salva pokosila 4. března 1919 na kadaňském náměstí desítky lidí, pětadvaceti z nich se stala osudnou.

PODCAST: Dějiny temné i tajemné. Kadaňský masakr

Při vzepjaté davové vášni stačí někdy maličkost, aby události přerostly v tragédii. Kadaňský masakr z 4. března 1919 začal potyčkou o to, zda na místní radnici bude viset prapor československý, nebo německý. Skončil kulometnou dávkou, jež si vyžádala 25 lidských životů. Ten den se střílelo i v dalších městech, v Kadani ale byly následky jednoznačně nejhorší.

Ostudy Vsetína, 3. díl: Městský úřad

Ostudy Vsetína, 3. díl: Městský úřad je v havarijním stavu

Valašský deník zmapoval současnou situaci ve Vsetíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. Ve třetím díle jsme se zabývali objektem vsetínského městského úřadu. V anketě lze hlasovat pro největší ostudu a doporučit tak politikům, aby urychleně sjednali nápravu. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které vás štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud víte o ostudném či problémovém místě, pošlete nám tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz. 

Obchodní dům Vysočina v Pelhřimově.

Budoucnost obchodního domu v centru Pelhřimova? Opozice je pro bourání

/ANKETA/ Obchodní dům Vysočina odkoupilo od soukromého vlastníka město Pelhřimov za osmačtyřicet milionů korun. Budova stojí kousek od Masarykova náměstí. V současné době radnice nechává zpracovat studii na její budoucí využití. Opozice navrhuje jiné řešení, budovu rychle zbourat.

Zarostlý pruh pozemku s rozbitými skleníky - takovou podobu má pozemek o výměre 13 562 m², za nějž město vloni zaplatilo přes 22 milionů.

Zaostřeno na pozemky: Na roli právníka si opozice stěžuje u advokátní komory

Náchodská opozice se důsledně věnuje záležitosti týkající se okolností koupě pozemků na okraji města. Proto podala stížnost adresovanou k České advokátní komoře kvůli podezření na „dvojroli" právníka Petr Šťovíčka při koupi těchto pozemků. Rovněž požaduje prověření procesů a postupů radnice při její komunikaci se Státním pozemkovým úřadem při možnosti koupě stejných pozemků za mnohonásobně nižší cenu, než za kolik byly v loňském roce koupeny.

Na Novoměstské radnici probíhá další díl seriálu Stylové večery 2024.

Tipy na úterý 27. února

Už víte, jak si zpříjemnit start nového týdne? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí a třeba vám poradíme.

U rybníka v Radnicích

Tip na výlet: Rybník v centru Radnic láká k vycházkám

Oblíbeným cílem vycházek a výletů je v centru Radnic městský rybník. Lemují ho lavičky, na nichž mohou návštěvníci posedět a vychutnávat si klid u vodní plochy. Rozhlédnou-li se kolem, neunikne jim výhled na blízkou letní scénu, která je vždy během léta dějištěm řady kulturních akcí.

Minutou ticha si Ostrava připomenula Evropský den obětí trestných činů.

VIDEO: Před radnicí v Ostravě stála policejní auta se zapnutými majáky

/FOTO/ Policejní auta se zapnutými majáky poutala ve čtvrtek pozornost lidí procházejících a projíždějících kolem ostravské radnice na Prokešově náměstí. U vozidel se nacházeli policisté i civilisté. Minutou ticha vyjádřili podporu obětem trestných činů. Právě na čtvrtek připadl Evropský den obětí trestných činů. 

Radar v lounských ulicích.

V Lounech se měří rychlost ve čtyřech ulicích, radnice koupí další radary

/FOTO/ Deset tisíc. Tolik překročení maximální povolené padesátky zaznamenaly loni radary v ulicích Loun. Měří se ve čtyřech ulicích, radnice na pokutách vybrala miliony korun. Město má dva radary a plánuje pořídit další. Měření rychlosti aut v ulicích v režii města v Lounech zavedli počátkem roku 2022, nejvyšší zjištěná byla 116 kilometrů v hodině.