Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Pěší lávka přes dálnici D7 Praha - Chomutov u Loun.

Louny chystají opravy lávek pro pěší. Přes řeku Ohři i dálnici

/FOTO/ Louny chystají v letošním roce opravy dvou lávek pro pěší, které vlastní. Přes dálnici Praha – Chomutov na jižním okraji města a přes Ohři, která je součástí železničního mostu na opačné straně města u Lužerad. V obou případech radnice hledá firmu, která práce provede.

Veškeré akce, které by rušily noční klid, je třeba včas ohlásit na radnici.

Chcete výjimku z nočního klidu v Jičíně? Žádost můžete podat do 20. února

Pokud plánujete letos uspořádat v Jičíně akci, která by mohla rušit noční klid, je třeba zažádat na městském úřadě o výjimku. Žádosti lze podat nejpozději do 20. února. "Nejedná se o formalitu – v minulosti se už stalo, že akce musela být předčasně ukončena z důvodu porušení nočního klidu," připomněl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Svatava Mášová přebírá Cenu města Kroměříže za rok 2023 z rukou starosty Tomáše Opatrného.

Svatava Mášová převzala Cenu města Kroměříže za rok 2023

Svatava Mášová převzala ve středu na slavnostním setkání na radnici Cenu města Kroměříže za rok 2023. Cenu každoročně uděluje vedení města významné osobnosti či osobnostem za podstatný přínos k rozvoji města v různých oblastech lidské činnosti. Za jeho propagaci a reprezentaci a za činy hodné občanské pozornosti.

Schůzka vedení Sokolova se zástupcem společnosti Obce v datech.

S výsledky průzkumu kvality životy Sokolov nesouhlasí. Analýzu si provede sám

Velké zklamání a emoce byly znát na radních Sokolova po zveřejnění průzkumu kvality života. Zveřejnila ho společnost Obce v datech. V rámci Indexu kvality života porovnala u 206 českých obcí s rozšířenou působností veřejně dostupná data ve třech základních oblastech, jako je zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání a v neposlední řadě vztahy a služby.

Město Trutnov poprvé pořádalo silvestrovské oslavy na Bojišti.

Trutnov už chystá další silvestrovské oslavy. Budou opět na Bojišti

Silvestrovská akce v amfiteátru na Bojišti v Trutnově se podle radnice povedla, navštívilo ji více než tři tisíce lidí. Město ji při příštím Silvestru zopakuje na stejném místě, tentokrát s "tichým" ohňostrojem. „Ukázalo se, že lidé ohňostroj chtějí. Významná část jich přišla právě na něj, a proto ho z programu nevyškrtneme. Vnímáme však i diskutovanou hlučnost tradičního ohňostroje, a proto se na základě referencí z jiných měst, která už letos tichý ohňostroj vyzkoušela, vydáme touto cestou,“ uvedl starosta Trutnova Michal Rosa.

Alžbětiny lázně.

Do hry o Alžbětiny lázně vstupuje nový hráč. Vedle Hiltonu je chce i Pupp

Do jednání, které se týkají budoucnosti Alžbětiných lázní a jež stále zůstávají v majetku města Karlovy Vary, vstupuje další silný hráč. Jak je známo, Karlovy Vary mají problém provoz lázní již delší dobu finančně utáhnout, a proto je chtějí předat silnému investorovi. Zatím se vedení města nerozhodlo, zda si je zájemce jen pronajme, nebo je odkoupí. Do poloviny února chce mít jasno.

Stará radnice v Zábřehu, leden 2024

Radnice dostane nový kabát. Stát to bude desítky milionů

Budova radnice bývá výstavní skříní města. V Zábřehu je však už tři desetiletí jeho ostudou. To by se konečně mohlo změnit. Využití může najít jako inovační centrum. Jednomyslně to schválili zdejší zastupitelé. Proměna prázdné a zchátralé budovy však rozhodně nebude levná.

Ilustrační foto

Husova, Rooseveltova a další ulice. Šoféry v Žatci letos opět čeká řada omezení

Řidiči v Žatci si od omezení a uzavírek moc neodpočinou. Loni byly dlouhé měsíce zavřené Pražská, Nákladní, Otokara Březiny, pracovalo se i ve Studentské, Komenského aleji, ulici Bratří Čapků a dalších lokalitách. A i letos je v plánu řada oprav, dopravní situace bude složitá na několika frekventovaných místech. Dělníci se chystají na rozsáhlé práce do Husovy ulice a Rooseveltovy, renovovat se má i v dalších místech.

Zpomalovací retardéry v oblasti benešovských Červených Vršek.

Protest proti retardérům z Červených Vršek projedná Benešov ještě v lednu

/FOTO/ Nejprve stížnosti na rychlost projíždějících aut, poté kritika opatření, která radnice kvůli tomu přijala a realizovala. Tak lze shrnout dění kolem dopravy v ulicích Červených Vršek, severní vilkové části města Benešova. Radnice chce potíže řešit a ještě tento měsíc svolá schůzi se zástupci silničního úřadu, policie a obyvatel lokality, na které se bude hledat řešení.

Budovu bývalé konírny v Pohořelicích čeká rekonstrukce. Vizualizace.

Bývalá konírna v Pohořelicích prohlédne. Podívejte, jak bude nově vypadat uvnitř

/VIZUALIZACE, VIDEO/ Už byla ve špatném technickém stavu a nebyla tak využívaná, v příštích měsících čeká budovu bývalé konírny v Pohořelicích celková rekonstrukce. Minulý týden si firma přebrala stavbu. „Termín dokončení je do patnáctého dubna příštího roku," řekl Deníku pohořelický místostarosta Patrik Pařil.

Stará radnice v Havlíčkově Brodě.

Havlíčkův Brod má novou národní kulturní památku. Starou radnici

Pocty nejvyšší se dočkala Stará radnice v Havlíčkově Brodě. Vláda závěrem loňského roku schválila prohlášení souboru osmnácti kulturních památek za národní kulturní památky. Na seznam se oficiálně dostanou v červenci 2024. V Brodě se tak titulem chlubí již druhá stavba.

Vizualizace dálnice D35 kolem Vysokého Mýta

Začíná se stavět obchvat Vysokého Mýta, je tu první uzavírka silnice

Zítra (ve středu) začne první dopravní omezení, týkající se zahajované výstavby dálničního obchvatu Vysokého Mýta. Bude uzavřena část jedné z místních komunikací na západním okraji města vedoucí do polí, kudy D35 povede. Na šestikilometrový obchvat čeká jedno z nejucpanějších českých měst dlouhá léta, bude zprovozněn na konci příštího roku.

Ilustrační foto.

Jižní Město čelí nájezdům ničitelů aut. Není to zde ale novinkou

Větší počet nešťastných majitelů aut, kteří musí řešit nápravy škod na svých vozidlech, je v poslední době možno zaznamenat na Jižním Městě. Více než dřív se v době kolem přelomu roku stávaly zaparkované vozy terčem nežádoucí pozornosti jak vandalů, kteří je záměrně ničí, tak zlodějů nerozpakujících se násilně vniknout dovnitř, aby se podívali, jestli nenajdou něco, co by se dalo ukrást.

Děti z katolické mateřské školy v Berouně, která sídlí v areálu fary, navštívily v pátek dopoledne v doprovodu svých učitelek radnici, aby vykoledovaly peníze na terénní služby Charity Beroun pro seniory

Podívejte se: V Berouně zavítala Tříkrálová sbírka na radnici

Děti z katolické mateřské školy v Berouně, která sídlí v areálu fary, navštívily v pátek dopoledne v doprovodu svých učitelek radnici, aby vykoledovaly peníze na terénní služby Charity Beroun pro seniory. Pokračují tak v Tříkrálové sbírce, která probíhá od 1. do 14. ledna po celé republice.

Na dronovou show se 1. ledna v Kutné Hoře přišly podívat tisíce lidí. Moc toho ale neviděli.

Za nepovedenou dronovou show se firma omluvila. Na vině byla technická závada

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Písemnou omluvu zaslala ve čtvrtek 4. ledna kutnohorské radnici firma Magic drones. Ta zajišťovala na Nový rok dronovou show, která nahradila tradiční ohňostroj. Výsledná podoba moderního technologického představení, na rozdíl od rachejtlí i šetrného k životnímu prostředí, však vzbudila - mírně řečeno - rozpaky.

Plánovaná rekonstrukce městského kulturního domu Repre v centru Mostu zahrne i úpravu okolních ploch, které jsou ve špatném stavu.

Chodník jako prkno na vodě. Na náměstí v Mostě se dá trénovat rovnováha

Když v Mostě prší, je lepší obejít náměstí mezi radnicí a kulturním domem Repre. Jde o zdraví i o nohy v suchu. Chodníková dlažba u Repre je totiž v havarijním stavu. Chůze po ní připomíná spíše překonávání potoka přes rozviklané kluzké balvany, kde hrozí zakopnutí a pád. S nadsázkou řečeno, na mosteckém náměstí se dá trénovat rovnováha před jízdami na paddleboardu na jezeru Most.

Ilustrační foto.

Mluvčí Pavla Kukalová či ředitelka ZUŠ Věra Janišová. Osobnosti, co nás opustily

V roce 2023 jsme se na Nymbursku rozloučily s některými osobnostmi. Zemřela Věra Janišová, která stála téměř půl století v čele Základní umělecké školy v Nymburce. Vážné nemoci podlehla někdejší redaktorka Nymburského deníku a později mluvčí nymburské radnice Pavla Kukalová. Z tohoto světa také odešel Stanislav Nebáznivý, předseda dozorčí rady nemocnice a člověk, který dlouhá léta pracoval pro město. Příbuzní a blízcí také na poslední cestě vyprovodili archeoložku Karlu Motykovou, objevitelku nymburské mohyly.

V místě dnešního pole naproti Lipové ulici má v příštím roce vyrůst nové parkoviště.

Na Jihu už 89 nových míst mělo být, parkoviště začnou v Žatci stavět až na jaře

/FOTO, VIDEO/ Několikaměsíční zpoždění. Stavět se mělo začít už loni na podzim, nakonec to má být podle slibů žatecké radnice až na jaře. Snad to „klapne“, doufají obyvatelé největšího žateckého sídliště. Lidé na žateckém sídlišti Jih mají totiž dlouhodobě obrovské problémy s parkováním. Trochu ulevit jim mělo právě nové parkoviště pro 89 aut v ulici Stavbařů, plány města ale oddálily komplikace. Část veřejnosti navíc nevítá, že radnice uvažuje o zpoplatnění.

Základní škola Nuselská v Havlíčkově Brodě a její okolí

Škola Nuselská v Havlíčkově Brodě čeká na vlastní hřiště přes třicet let

/VIDEO/ Víc než třicet let. Tak dlouho čeká základní škola Nuselská v Havlíčkově Brodě na vlastní sportoviště. Všechny ostatní školy ve městě ho už dávno mají. Na závažný nedostatek si stěžuje škola i rodiče. Vedení havlíčkobrodské radnice už zařadilo stavbu hřiště do priorit v rozpočtu na letošní rok.

Novoměstský ohňostroj přilákal stovky diváků, rachejtlím ale asi už odzvonilo

Novoměstský ohňostroj přilákal stovky diváků, rachejtlím ale asi už odzvonilo

/FOTO, VIDEO/ Jeden z mála organizovaných ohňostrojů na Náchodsku se poslední den roku 2023 odehrál na novoměstském náměstí. Jelikož se jednalo o vyvrcholení Dětského silvestra, tak rachejtle ozářily večerní oblohu už dlouho před půlnocí. Ohňostroj absolvovalo i několik psích mazlíčků, kteří tvoří asi mezi svou rasou výjimku a petardy jim nevadí.

Město Rakovník koupilo proluku mezi Trojanovou ulicí a Sekyrou.

Co bude v proluce Trojanovy a Na Sekyře? Lidé chtějí park i parkovací dům

/ANKETA/ Jakmile rakovničtí zastupitelé rozhodli o koupi pozemku v proluce u křižovatky mezi ulicemi Trojanova a Na Sekyře, rozhořela se na sociální síti debata, co by s ním radnice mohla v budoucnu podniknout. Nejčastěji se v návrzích skloňovaly parkovací dům nebo park, mnoho příznivců měl i nápad postavit tam víceúčelové centrum.

Novoroční ohňostroje některá města zrušila kvůli tragické střelbě na fakultě v Praze i kvůli ohleduplnosti ke zvířatům.

Ohňostroje v ČR: Většina měst ministra Rakušana neposlechne, důvody se různí

Silvestr a Nový rok budou v mnoha městech klidnější, než jejich obyvatelé ještě před pár dny očekávali. Po celé republice totiž přibývá míst, kde v reakci na výzvu ministra vnitra Víta Rakušana samosprávy ruší plánované jimi pořádané ohňostroje a vyzývají lidi, aby používání pyrotechniky také omezili. Většina radnic ale navzdory ministrově prosbě ohňostrojné show stejně uspořádá. Jejich vedení krok hájí tím, že právě podobné akce nyní lidem mohou zvednout náladu.

Jičín hledá nového partnera pro stavbu SeniorCentra. SeneCuře odložili termín

Jičín hledá nového partnera pro stavbu SeniorCentra. SeneCuře odložili termín

Domov pro seniory od společnosti SeneCura v Jičíně ještě minimálně dva roky nevznikne. Nadnárodní společnost, a zároveň jeden z největších soukromých poskytovatelů sociálních služeb na světě, musela přerušit náročnou rekonstrukci dvou budov bývalých kasáren, zprovoznění očekávaného SeniorCentra se tedy posouvá na neurčito.