Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Historické zasedání poličských radních

Historické zasedání poličských radních

Přesně na den po 280 letech zasedali poličští radní v prostorách barokní radnice. Ano, úplně první slavnostní zasedání městské rady se tady konalo 22. dubna 1744.

Benátky.

Návštěva za pět eur. Benátky začaly vybírat poplatek od jednodenních turistů

Italské Benátky ve čtvrtek dopoledne začaly vybírat poplatek pět eur (125 korun) za vstup do města. Cílem opatření je podle radnice města známého pro své památky je zmírnit dopady nadměrného turismu. Pro část obyvatel města se však nejedná o vhodné řešení a poukazují na to, že je zapotřebí zaručit dostupné bydlení, píše agentura AFP. Ze zhruba 100 tisíc lidí, kteří se zaregistrovali pro dnešní vstup do Benátek, jich poplatek zaplatil zhruba každý devátý. Ostatní využili některou z mnoha výjimek.

Radnice v České Třebové. Městský úřad Česká Třebová. Ilustrační foto

Za třebovským starostou se svým problémem a bez objednání. Den otevřených dveří

Den otevřených dveří na radnici není v Česku nic výjimečného. V České Třebové ho ale pojímají doslova. Nejde o komentované prohlídky starostovy úřadovny, dalších kanceláří nebo půdních prostor mimo úřední hodiny, jako je tomu v řadě jiných měst. V českotřebovský den otevřených dveří může za starostou či ostatními členy vedení města přijít kdokoliv bez objednání se zeptat na svůj problém. Koná se právě dnes, další pak za měsíc. 

Ilustrační foto.

Dotované taxíky pro seniory z Jižního Města zmizely. Náhrada snad jede

Usnadnit dopravu k doktorovi, do lékárny, na rozmanité úřady nebo třeba na poštu se mnohá města a městské části Prahy snaží seniorům vyššího věku i mladším lidem s handicapem. Zřizují po ně dotovanou taxislužbu. Zpravidla známou pod označením Senior taxi; někde ale jezdí třeba Taxík Maxík.

Ilustrační foto.

Zamkněte kočky na noc doma. Rožmitálské tulačky čeká odchyt a kastrace

„Nepouštějte kočky v noci ven,“ vyzývá rožmitálská radnice chovatele ve městě, kde v lokalitách v Oboře a na Sídlišti proběhnou ve dvou jarních dnech odchyty a následné kastrace toulavých koček. Volně žijící kočky jsou v Rožmitále pod Třemšínem opět silně přemnožené. A s dalšími vrhy nechtěných koťat by se to ještě stupňovalo.

Záměr usilovat o proměnu centrální části Baby představila radnice Prahy 6 ve svém měsíčníku Šestka. Nyní chystá setkání s občany.

Centrální část Baby se má změnit. Vyvolává to emoce a dohadování

Lokalita Baba v Dejvicích je jedním z architektonických skvostů Prahy. Sídlištní kolonie, budovaná jako obytná osada podle tehdy moderních zásad zdravého bydlení přizpůsobeného požadavkům obyvatel ve třicátých letech letech minulého století, představuje funkcionalistickou památku nejen domácího, ale celoevropského významu. V sousedství, kolem autobusové zastávky U Matěje, se nachází území, o jehož budoucnosti se vedou diskuse.

Mezinárodní den památek v Chomutově.

V Chomutově opět proběhl oblíbený Mezinárodní den památek a sídel

V Chomutově se v sobotu 13. dubna uskutečnil Mezinárodní denpamátek a sídel. Památky v historickém centru města a jeho okolí se zpřístupnily zcela zdarma všem svým návštěvníkům. Součástí byla také budova starobylé radnice, části jezuitského areálu nebonapříklad Městská či Hvězdářská věž.

S pomocí pocitové mapy chce jirkovská radnice zjistit, jak bezpečně se lidé cítí. Na snímku je vedoucí odboru sociálních věcí a školství Karel Bernd.

Jak se Jirkované cítí v různých částech města? Odpoví pocitová mapa

Jak se lidem žije v Jirkově? Kde rádi tráví volný čas? Kde se necítí bezpečně a co si myslí o stavu a budoucím rozvoji města? Jirkovská radnice by ráda získala odpovědi na tyto otázky a proto chystá pocitovou mapu – nástroj, který aktivně zapojuje lidi do sběru názorů na místa, v nichž žijí. S výstupy pak mohou radnice pracovat při plánování veřejných prostor.

Starosta České Třebové Zdeněk Řehák a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický jednali s generálním ředitelem Ředitelství silnic a dálnic Radkem Mátlem

Tichý asfalt na průtahu Třebovou selhal, od semaforů k Rybníku se letos předělá

Na přelomu dubna a května začne oprava povrchu průtahu Českou Třebovou v úseku od světelné křižovatky po ČSPHM Euro Oil ve směru na Rybník, druhá část v opačném směru na Dlouhou Třebovou si na kompletní rekonstrukci ale bude muset ještě počkat, zatím zde budou probíhat jen lokální opravy. Vyplynulo to z jednání českotřebovské radnice s vedením Ředitelství silnic a dálnic. Ještě letos se možná začne přestavovat křižovatka u Korada na kruhový objezd. 

Parkování v Horní ulici v Nuslích.

Vedení Prahy 7 zvažuje cenu deset tisíc za parkování na ulici

Chtěli byste, aby za možnost parkovat na ulici v oblasti Holešovic a Letné platili místní deset tisíc korun ročně? Anebo by se vám zamlouvala částka nižší než navrhovaných 9600 Kč? Pokud ano, měla by pak být cena levnější o 1200 Kč, anebo rovnou o 2400 Kč – tedy povolení „jen“ za 7200 korun?

V centru Šumperku se chystá rekonstrukce plynovodů. Pracovat se bude i v ulici Starobranská.

Plynaři rozkopou centrum Šumperku. Na půl roku

Barevné značky se objevily na dlažbě ulic v historickém centru Šumperku. Jde o přípravu na rozsáhlou rekonstrukci plynovodů. V oblasti mezi náměstím Míru a Točákem budou plynaři pracovat do října. Práce zahájí na konci dubna.

Za nájem v bytu v nové rezidenci Nová tržnice ve Veselí nad Moravou jsou zájemci ochotní dát i více než dvacet tisíc korun.

Dvacet tisíc měsíčně. Další byty v Nové tržnici ve Veselí jsou obsazené

/VIDEO/ Souboje o nové bydlení v centru Veselí nad Moravou, v rezidenci Nová tržnice vrcholily v tomto týdnu. K mání totiž byly jedny z posledních nových bytů v budově nejblíže k supermarketům Billa a Kaufland. O pronájem moderního bydlení ve stavbě dokončené letos v zimě měli lidé zájem, což bylo znát tisícikorunami v příhozech.

Mělo stát jen nachvíli. Dočasná stavba Lego straší Vsetín už třicet let; duben 2024

Ostudy Vsetína, 7. díl: Dočasná stavba Lego straší Vsetín už třicet let

Deník zmapoval současnou situaci ve Vsetíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které jeho obyvatele štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud i vy máte návrh na ostudné či problémové místo ve Vsetíně, pošlete nám svůj tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz.

Autor: Martin Stehlík

Soud potvrdil vazbu dvou ze sedmi obviněných v liberecké korupční kauze

Úterní policejní razie na liberecké radnici a v budově Syneru nabírá rychlý spád. Policie v korupční kauze obvinila již sedm lidí a dva poslal ve čtvrtek odpoledne soud na návrh státního zastupitelství rovnou do vazby. Podle našich informací by se mělo jednat o podnikatele Josefa Nadrchala a druhým ve vazbě by měl být vedoucího odboru veřejného majetku na libereckém magistrátu Lukáš Hýbner.

Petr Židek u soudu.

Po razii na liberecké radnici je sedm obviněných, Petr Židek pokračuje v práci

Policie provedla nečekanou razii na liberecké radnici a v sídle společnosti Syner a už den nato, ve středu 10. dubna, obvinila celkem sedm lidí v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací a přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Dva ze sedmi obviněných chce státní zastupitelství vazebně stíhat. Dříve zadržený náměstek primátora Petr Židek byl po dřívějším zadržení zatím znovu propuštěn na svobodu. Policie se zajímala i o hejtmana libereckého kraje Martina Půtu, ten ale odmítl, že se to týkalo právě aktuální kauzy na magistrátu.

V Rychvaldu chtějí zklidnit dopravu pomocí radarů, které měří rychlost ve vyčleněném úseku. Policie ale nechce takové radary všude.

VIDEO: Rychvaldské ulice mohou získat úsekové radary. Policie váhá

/FOTOGALERIE/ Snaha vedení Rychvaldu o zklidnění dopravní situace na vybraných místech ve městě stále nenašla takovou odezvu, jakou by si tamní radnice představovala. Dopravní policisté nedoporučují na radnicí vytipovaných místech instalovat úseková měření, která jsou podle zkušeností odjinud nejspolehlivějším způsobem, jak řidiče „zkrotit“. 

Liberecká radnice.

Policie zasahovala na radnici v Liberci, zřejmě kvůli manipulaci se zakázkami

Ve dvou budovách liberecké radnice a v budově Syneru od úterního rána zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Potvrdil to primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), důvod sdělit nesmí. Policisté si z radnice odvezli bedny listin a dalších dat, informovala o tom ČTK. Podle Deníku N je osm lidí podezřelých ze spáchání trestných činů, mezi nimi i vedoucí oddělení majetku Lukáš Hýbner. ČTK má informace, že mezi prověřovanými osobami je i náměstek primátora Petr Židek (ODS). Od včerejšího rána byl nedostupný i telefon dalšího náměstka Jiřího Šolce (ANO), ten odpoledne ČTK řekl, že to bylo kvůli tomu, že policistům poskytoval součinnost při vyšetřování. Policie z radnice odjela až v úterý ve 21:30.

Tomáš Spěváček věří, že bude po návratu po zranění dostávat v radnické brance více příležitostí.

Spěváček: Topení? Na něm budu sedět až do konce kariéry

Fotbalisté Radnic vybojovali naposledy na hřišti nepříjemného Nepomuka jeden bod za remízu 0:0. K cennému zisku pomohl výborným výkonem gólman Tomáš Spěváček. Zkušený radnický gólman, který působí na severu Plzeňska už skoro třináct let, se podruhé na jaře dostal mezi tři tyče a udržel nulu.