Kreativ

ŠTÍTEK: radnice

Mělo stát jen nachvíli. Dočasná stavba Lego straší Vsetín už třicet let; duben 2024

Ostudy Vsetína, 7. díl: Dočasná stavba Lego straší Vsetín už třicet let

Deník zmapoval současnou situaci ve Vsetíně a vybral největší ostudy, které jsou dlouhodobým problémem města. Seznam zanedbaných budov, míst a území, které jeho obyvatele štvou, je redakce Deníku připravena rozšířit o vaše tipy. Pokud i vy máte návrh na ostudné či problémové místo ve Vsetíně, pošlete nám svůj tip na e-mail: iva.nedavaskova@denik.cz.

Autor: Martin Stehlík

Soud potvrdil vazbu dvou ze sedmi obviněných v liberecké korupční kauze

Úterní policejní razie na liberecké radnici a v budově Syneru nabírá rychlý spád. Policie v korupční kauze obvinila již sedm lidí a dva poslal ve čtvrtek odpoledne soud na návrh státního zastupitelství rovnou do vazby. Podle našich informací by se mělo jednat o podnikatele Josefa Nadrchala a druhým ve vazbě by měl být vedoucího odboru veřejného majetku na libereckém magistrátu Lukáš Hýbner.

Petr Židek u soudu.

Po razii na liberecké radnici je sedm obviněných, Petr Židek pokračuje v práci

Policie provedla nečekanou razii na liberecké radnici a v sídle společnosti Syner a už den nato, ve středu 10. dubna, obvinila celkem sedm lidí v souvislosti se zadáváním veřejných zakázek na opravy komunikací a přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Dva ze sedmi obviněných chce státní zastupitelství vazebně stíhat. Dříve zadržený náměstek primátora Petr Židek byl po dřívějším zadržení zatím znovu propuštěn na svobodu. Policie se zajímala i o hejtmana libereckého kraje Martina Půtu, ten ale odmítl, že se to týkalo právě aktuální kauzy na magistrátu.

V Rychvaldu chtějí zklidnit dopravu pomocí radarů, které měří rychlost ve vyčleněném úseku. Policie ale nechce takové radary všude.

VIDEO: Rychvaldské ulice mohou získat úsekové radary. Policie váhá

/FOTOGALERIE/ Snaha vedení Rychvaldu o zklidnění dopravní situace na vybraných místech ve městě stále nenašla takovou odezvu, jakou by si tamní radnice představovala. Dopravní policisté nedoporučují na radnicí vytipovaných místech instalovat úseková měření, která jsou podle zkušeností odjinud nejspolehlivějším způsobem, jak řidiče „zkrotit“. 

Liberecká radnice.

Policie zasahovala na radnici v Liberci, zřejmě kvůli manipulaci se zakázkami

Ve dvou budovách liberecké radnice a v budově Syneru od úterního rána zasahovali policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ). Potvrdil to primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj), důvod sdělit nesmí. Policisté si z radnice odvezli bedny listin a dalších dat, informovala o tom ČTK. Podle Deníku N je osm lidí podezřelých ze spáchání trestných činů, mezi nimi i vedoucí oddělení majetku Lukáš Hýbner. ČTK má informace, že mezi prověřovanými osobami je i náměstek primátora Petr Židek (ODS). Od včerejšího rána byl nedostupný i telefon dalšího náměstka Jiřího Šolce (ANO), ten odpoledne ČTK řekl, že to bylo kvůli tomu, že policistům poskytoval součinnost při vyšetřování. Policie z radnice odjela až v úterý ve 21:30.

Tomáš Spěváček věří, že bude po návratu po zranění dostávat v radnické brance více příležitostí.

Spěváček: Topení? Na něm budu sedět až do konce kariéry

Fotbalisté Radnic vybojovali naposledy na hřišti nepříjemného Nepomuka jeden bod za remízu 0:0. K cennému zisku pomohl výborným výkonem gólman Tomáš Spěváček. Zkušený radnický gólman, který působí na severu Plzeňska už skoro třináct let, se podruhé na jaře dostal mezi tři tyče a udržel nulu. 

Ilustrační foto

Obyvatelé Lovosic mohou navrhnout projekty na zlepšení života ve městě

Lovosická radnice spustila první ročník takzvaného participativního rozpočtu. Občané mohou na úřad posílat návrhy různých projektů, které by zlepšily život ve městě, na podzim o nich bude veřejnost hlasovat. Na ty vítězné uvolní společná pokladna peníze a stanou se skutečností. 

Obvodní oddělení policie v Benešově nad Ploučnicí na nádraží.

Benešovská policie je v novém, z radnice se přestěhovala na opravené nádraží

/FOTO, VIDEO/ Zbrusu nové kanceláře, sklad zbraní, ale také cela. Policisté v Benešově nad Ploučnicí se přestěhovali z nevyhovujících prostor, které měli na tamní radnici. Nově je lidé najdou přímo na nádraží. Vedení policie se totiž domluvilo na využití velké nádražní budovy se Správou železnic, která nedávno dokončila rekonstrukci nádraží za více než 50 milionů korun. Na Děčínsku je to už druhé nádraží, kam se policie přestěhovala. Hlídková služba má své zázemí také na hlavním nádraží v Děčíně.

Poliklinika v Žamberku

V Žamberku končí rentgen, stěžují si místní. Ne, jen se mění provozovatel

MUDr. Lenka Urbanová oznamuje konec své lékařské praxe. Takový je titulek oznámení na internetových stránkách i facebooku žamberecké radnice, které místní pořádně vyděsil. "To mě mrzí, kam budeme chodit na rentgenové vyšetření," ptá se například Lenka Gáliková. Panika je naštěstí zbytečná. V oznámení jen chybí informace, že radnice už uzavřela smlouvu s novým provozovatelem, který po létě na poliklinice praxi a s modernějším vybavením znovu otevře. 

Vizualizace školní družiny v benešovské Dukelské ulici.

Benešov zrušil původní rozhodnutí, novou družinu v Dukelské postaví jiná firma

/VIZUALIZACE/ Když benešovská radnice vyhlašovala loni veřejnou soutěž na zhotovitele nové školní družiny v Dukelské ulici formou Design and Build, o zakázku v předpokládané ceně 225 milionů korun bez DPH se ucházelo několik firem. Ty městu nabídly, že družinu vybudují za částky v rozmezí od 130 do 280 milionů korun.

Modernistické centrum Mostu se má v budoucnu postupně vylepšovat podle návrhů předních odborníků.

Most láká experty na svou Brasílii. Kritizovaný projekt Repre ale nezastaví

/FOTO, VIDEO/ Mostecká radnice odstartovala jeden z nejambicióznějších záměrů v severozápadních Čechách od roku 1989. Týmy z České republiky i zahraničí mají navrhnout vylepšení celého centra města, aby bylo přívětivější pro lidi. Město investuje první miliony korun do organizátora připravované ojedinělé soutěže, která má přilákat renomované odborníky.

Výstaviště Louny

Louny budou výstaviště provozovat samy. Veletrhy pokračují, pořadatel zůstává

Oblíbený Dům a zahrada, ani legendární Člověk v přírodě z Loun nezmizí. I v dalších letech budou lákat na lounské výstaviště, dohodla se na tom radnice a pořadatel tradičních veletrhů Diamant Expo. Společnost si bude areál pronajímat. Novinkou je, že o celé výstaviště se bude starat město samo, chce park během roku více zpřístupnit, zatraktivnit, radnice slibuje konání dalších akcí.

Ještě letos má v lounské Poděbradově ulici vzniknout kruhový objezd. V rámci přípravy křižovatky na proměnu museli dělníci porazit strom.

Lounskou Poděbradovu čeká velká změna. Novinkou bude kruhový objezd. Už letos

/FOTO, VIDEO/ Rušné křížení ulic Poděbradovy, Fügnerovy a Tomanovy projde ještě letos proměnou. Aktuálně se tam kácelo, do konce roku tam má vzniknout nový kruhový objezd. Provoz v křižovatce má být plynulejší a bezpečnější, vítá změnu radnice a část veřejnosti, které se zamlouvá. Záměr má ale také své kritiky, objezd podle nich v lokalitě není potřebný, náklady jim přijdou zbytečné. Vedení Loun proměnu hájí, osvědčila se prý při nedávné zkoušce, schválili ji odborníci.

Návrh nové budovy Základní umělecké školy v Polabinách.

Pardubice postaví ZUŠ pro více než tisíc dětí. Bude mít střešní terasu i kavárnu

Pardubická radnice už ví, jak bude vypadat nová základní umělecká škola v Polabinách. Na sídlišti vznikne moderní bezbariérová budova se střešní zahradou, atriem i kavárnou. Nové kulturní a kreativní centrum, za více než 280 milionů korun, počítá s kapacitou až 1 200 dětí. Budova nabídne výuku ve všech čtyřech vyučovaných oborech, v tanečním, hudebním, výtvarném i literárně-dramatickém.

Toulavé kočky. Ilustrační foto.

Chrudimská radnice pokračuje v hromadné kastraci toulavých koček

Radnice v Chrudimi pokračuje v další městské části ve svém programu kastrace toulavých koček, na který vyčlenilo z rozpočtu ročně 100 tisíc korun. Majitelé těch domácích musí své miláčky během odchytu toulavých zebezpečit buď doma, nebo například obojkem, aby nedopadly stejně. 

Setkání v Sokolově.

Sokolov posiluje spolupráci v oblasti transformace uhelných regionů

V první polovině března na sokolovském městském úřadě přivítali maďarskou delegaci složenou ze zástupců obcí uhelných regionů, Ministerstva energetiky, Ministerstva správy a regionálního rozvoje a expertů z Uhelné komise. Jedná se o výsledek snahy vedení města o navázání spolupráce s dalšími evropskými uhelnými regiony. S nimi si chce sokolovská radnice předávat zkušenosti v oblasti přechodu od těžby uhlí.

Městské slavnosti čeká změna

Červnové Městské slavnosti v Ústí nad Orlicí letos čekají změny

Městské slavnosti Město v pohybu – týden dobré pohody projdou inovací. Uskuteční se v tradičním termínu na začátku června, letos od 3. do 8. 6., program ovšem oproti předešlým rokům dozná změn. První tři dny ze šestidenních slavností nabídnou nové i osvědčené akce. Zbývající polovina slavností, od čtvrtka do soboty, již bude mít tradiční programové schéma. Informovala o tom orlickoústecká radnice. 

Nevzhledná budka v centru Vsetína je pryč. Zbyl po ní jen vchod do krytu

Nevzhledná budka v centru Vsetína je pryč. Zbyl po ní jen vchod do krytu

Při cestě z náměstí na městský úřad ve Vsetíně ji chodci nemohli minout. Nevzhledná budka s nápisem Bistro Grill spíše překážela, než by lákala k nějakému zastavení. Navíc byla dlouhodobě nevyužitá. V minulých dnech ji město nechalo zbourat. Zbylo po ní jen oplocené torzo se vstupem do krytu.

Na hřbitově v Mařaticích hořelo 23. 7. 2023. Plameny z tújí se rozšířily i na sousední pole.

Požár tújí na hřbitově v Mařaticích: majitelé poničených hrobů chtějí odškodnění

Se škodami, které vznikly 23. července loňského roku při požáru tújí na hřbitově v Mařaticích, se odmítají smířit někteří majitelé hrobů poškozených plameny i při jejich hašení. Uherskohradišťskou radnici žádají o finanční pomoc, která by jim pomohla škody odstranit. Město však jakoukoliv zodpovědnost v souvislosti s tímto požárem odmítá, stejně jako finanční kompenzaci pro majitele poničených hrobů.

Elektronický občanský průkaz. Vzor.

Krnovská radnice bude uznávat občanky v mobilu. Už od pondělka

Na všech pracovištích Městského úřadu v Krnově se občané mohou od pondělí 18. března prokazovat elektronickým občanským průkazem. Krnovský úřad jim tuto možnost nabízí nad rámec svých povinností. Ze zákona o právu na digitální služby musí občanku v mobilu přijímat až od 1. července.

Německá okupace Českých Budějovic.

Smutné výročí 15. března 1939: Jak vypadalo ono ráno na jihu Čech

Patnáctý březen 1939, 3.55 hodin. To byl okamžik, kdy se z Československa stal Protektorát Čechy a Moravy, když tehdejší prezident Emil Hácha podpisem dokumentu vložil osud národa a země do rukou Vůdce Německé říše. Jindřichohradecko přišlo o část svého území. Zajímavostí je, že vláda Protektorátu Čechy a Morava přiřadila Jindřichův Hradec 1. listopadu 1940 do země Moravskoslezské a Jindřichův Hradec byl tak nejzápadnějším městem této země.

Druhý český chytrý - přestupky automaticky zaznamenávající - železniční přejezd je ve Studénce na Novojičínsku, 14. 3. 2024.

VIDEO: Chytrý železniční přejezd ve Studénce. Už začaly chodit první pokuty

Nepřemýšlíš, nezastavíš, zaplatíš! S tímto heslem oznámila Bílovecká radnice, coby spádová obec s rozšířenou působností, spuštění chytrého kamerového systému na železničním přejezdu ve Studénce. Ten se stal po Vendryni druhým v tuzemsku, odkud automaticky chodí pokuty řidičům, kteří tady poruší předpisy.

Železná plíce, ilustrační snímek.

Od sousedů: Sedmdesát let v železné plíci

Víc než sedm desítek let přežíval Američan Paul Alexander v "železné plíci", ve stroji, které jsou dnes zpravidla jen v muzeích, napsal DK. Teď zemřel ve věku 78 let na intenzivní stanici, kam ho dovezli s coronavirem. Ve středu to sdělil jeho bratr Philip Alexander na TikToku.