Kynuté olevance, jidáše, bránečkové nebo krajanec – to jsou některé z dobrot, které si už brzy budete moci připravit podle receptů z knihy Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku II. Ta právě vzniká v informačním centru v Uherském Hradišti jako druhý díl stejnojmenné publikace z roku 2010, která se za pár měsíců beznadějně vyprodala, a potvrdila tak velký zájem veřejnosti o tradiční regionální gastronomii.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Velký Týnec – Hovězí, zvěřinový i maďarský guláš provoněl v sobotu Zámeckou zahradu ve Velkém Týnci. Milovníci dobrého jídla a pití se zde sešli na sedmém ročníku Pivních a gulášových slavností. Během celého dne mohou ochutnávat různé druhy tohoto oblíbeného pokrmu, který soutěžící připravují tradičně v kotlíku na ohni.
Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Východní Čechy, Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním. Připravit skvělé jídlo na ohni zvládnou i ti, kteří si u plotny či trouby příliš nevěří.
Opava – Vítěz jarní části Tip ligy Opavského a Hlučínského deníku se začal pomalu ale jistě rýsovat až v jedenáctém kole. Tehdy se na špici vyšvihl Emil Benek z Opavy a svůj náskok si už pohlídal. V minulém týdnu tak mohl v prodejně Sundance v Těšínské ulici převzít hlavní cenu – zbrusu nové kolo.
Brno – Chovem šneků a jejich zpracováváním se zabývá už třiadvacet let. Dorota Součková je majitelkou brněnské farmy Delicatessen Snailex. V úterý šnečí pochoutky představili i na festivalu Jídlo z blízka.
Metylovice - Narodila se 24. července 1914, přesně čtyři dny před začátkem první světové války. Přestože dnes slaví sto let, recept na dlouhověkost nemá.
Brno – Chovem šneků a jejich zpracováváním se zabývá už třiadvacet let. Dorota Součková je majitelkou brněnské farmy Delicatessen Snailex. V úterý šnečí pochoutky představili i na festivalu Jídlo z blízka.
Brno - Angína, nachlazení, bolesti zad. To jsou nejčastější důvody, proč lidé míří do ordinací. A při každé návštěvě lékaře musejí do peněženky sáhnout pro třicet korun. Další potom zaplatí v lékárně za recept. To se ale příští rok změní. Vláda poplatky zrušila. Brňané to vítají, někteří lékaři se ale bojí, že je zdrží i lidé, kterým nic není, ale chtějí si jen popovídat.
Litomyšl - Dlouhé a teplé večery svádějí k posezení s rodinou a přáteli. Nemusí zůstat jen u skleničky. Je na čase vytáhnout gril a pochlubit se kuchařským uměním.
Brno - Angína, nachlazení, bolesti zad. To jsou nejčastější důvody, proč lidé míří do ordinací. A při každé návštěvě lékaře musejí do peněženky sáhnout pro třicet korun. Další potom zaplatí v lékárně za recept. To se ale příští rok změní. Vláda poplatky zrušila. Brňané to vítají, někteří lékaři se ale bojí, že je zdrží i lidé, kterým nic není, ale chtějí si jen popovídat.
Kladno - Narodil se dva roky před první světovou válkou a stejně jako tu i druhou v pořadí ve zdraví přežil. Přestože celý život hodně pracoval, nejprve jako prodavač a vedoucí prodejny, později provozech v hutích, i ve svých 102 letech se těší dobrému zdraví, má veselou mysl, milý úsměv a a radost ze života.
Ostrava - Projekt Senior slevenka funguje už déle než rok. Lidem nad padesát pět let a těžce postiženým nabízí slevy z oblasti zdravotnictví, lázeňství, cestování, ubytování, kultury, volného času a dalších aktivit.
Projekt Senior slevenka funguje už déle než rok. Lidem nad padesát pět let a těžce postiženým nabízí slevy z oblasti zdravotnictví, lázeňství, cestování, ubytování, kultury, volného času a dalších aktivit.
Sedlec u Mikulova /FOTOGALERIE/ – Fotbalová příprava proti sobě svedla na nepřipraveném trávníku v Sedleci I.B třídu hrající Mikulov a o soutěž výš bojující Bořetice. Mikulov sice z první a jediné střely na branku Celticu v první půli vedl, hosté však ještě do poločasu skóre dvěma brankami zvrátili.
Vracov /FOTOGALERIE/ – Historicky poprvé hostilo duel o nejlepší kotlíkový guláš vracovské Březíčko. O pohár starosty města vařilo dvanáct týmů. „Soutěž jsme uspořádali, aby se lidé zabavili. Uvidíme, s jakým zájmem se setká," řekl krátce po tom, co trojice a čtveřice začaly smažit cibuli na sádle, hlavní organizátor Pavel Raiskup z Sboru dobrovolných hasičů Vracov.
Bogotá - Nebyl daleko. Ale finále se nedočkal. Radek Štěpánek podlehl v semifinále turnaje v Bogotě Chorvatovi Ivu Karlovičovi 4:6, 6:3 a 4:6. Těsně mu tak unikla možnost postoupit do prvního finále na okruhu ATP od zisku titulu ve Washingtonu v srpnu 2011.
V parných letních dnech většina z nás hledá nějaký zdroj osvěžení. Pro ty, kteří nemají poblíž rybník nebo bazén, do něhož by skočili, není k zahození osvěžení v podobě drinků.
Region /ROZHOVOR/ - Moderní gastronomie je pořádná dřina. Šéfkuchaři chtějí podávat jídla chutnám dostupná a z kvalitních surovin. Nároky zákazníků se neustále zvyšují a kuchaři se pak musí pořádně otáčet. Své o tom ví Martin Jaša, šéfkuchař Hotelu Vyhlídka**** Luhačovice.
Recept na bohatství nejen pro vás vyryli Babyloňané do hliněných destiček. Zformulovali sedm pravidel, která pomáhají lidem bohatnout a platí i dnes. Má-li být nějaký národ symbolem bohatých lidí, pak je to rozhodně národ židovský. Budování a ochrana bohatství je věc, kterou se rozhodně vyplatí učit od těch úspěšných. Prapůvod židovského mistrovství v budování bohatství najdeme hlavně v jejich babylonském zajetí.
Praha - Lékaři možná nebudou muset od příštího roku předepisovat recepty výhradně elektronicky. Sněmovna totiž v dnešním úvodním kole podpořila vládní novelu zákona o léčivech, která povinnost ruší. Byl by tak zachován současný stav. Pravicová opozice zablokovala schvalování normy už v prvním čtení, míří k posouzení do zdravotnického výboru. Někteří poslanci se přimlouvali za to, aby povinnost byla jen odložena, nikoli zcela zrušena.
Písek – Valijah Klásová z Písku si splnila sen. Napsala knížku Mango, láska a kari. Původně chtěla sepsat jen kuchařku s recepty indických a pákistánských jídel. „Nakonec vzniklo něco trochu jiného – příběh, který je recepty pouze proložen," říká v rozhovoru Valijah Klásová.
Ústí nad Labem - Marcipán, pražené mandle, kokosové suky a tyčinky, perníky a trvanlivé cukrovinky všeho druhu. Ty na farmářských trzích u ústeckého Fora prodává Marie Hulínská. Jejich přípravou se zabývá už od dětství.
Východní Čechy - V dnešním pokračování našeho pravidelného seriálu o hubnutí se podíváme na velmi úspěšný manželský pár, který se rozhodl zatočit s přebytečnými kilogramy.
Východní Čechy - V dnešním pokračování našeho pravidelného seriálu o hubnutí se podíváme na velmi úspěšný manželský pár, který se rozhodl zatočit s přebytečnými kilogramy. Otázku, jak zhubnout, řeší takto veřejně za pomoci odborníka a Deníku. Mluvíme o manželích Trčkových z Linhartic.
Východní Čechy - V dnešním pokračování našeho pravidelného seriálu o hubnutí se podíváme na velmi úspěšný manželský pár, který se rozhodl zatočit s přebytečnými kilogramy. Otázku, jak zhubnout, řeší takto veřejně za pomoci odborníka a Deníku. Mluvíme o manželích Trčkových z Linhartic.
Staré Město, Bruntál - Deník byl při oslavě devadesátých narozenin Marie Honkové. Slavilo se na zahradě potomků ve Starém Městě, voněla káva, zákusky i chlebíčky.
Jestlipak víte, že 15. červenec je mezinárodním Dnem gumových medvídků? Určitě ale o tom, že na trhu tyto barevné želatinové figurky jsou, povědomí máte.
Svitavy – Chuť na klasiku, jako je vepřo-knedlo-zelo nebo řízek, nemá v horkých dnech každý. Ideální je tedy vařit lehká jídla, případně si udělat salát.
Blansko – Rozdělat oheň. Nakrájet kopu cibule, oloupat česnek, hovězí na kostky. Šup do kotlíku, míchat a dochucovat. To bude guláš. Mňam. Blanenští pořádali v sobotu Blanenské zámecké gulášobraní. Poprvé. V zámeckém parku soutěžilo sedm týmů. „Inspirovali jsme se podobnými soutěžemi ve vaření guláše, které se pravidelně v okolí pořádají a mezi lidmi jsou velmi oblíbené. Navíc jsme to propojili s regionálními výrobci potravin, co do Blanska pravidelně jezdí na farmářské trhy. Od nich jsme měli suroviny na guláš," poznamenal za pořadatele Lubomír Rek z Kulturního střediska města Blanska.
Dolní Němčí – Pět hodin v sobotu roztápěli folkloristé pec ve starobylém mlýně v Dolním Němčí, aby v ní mohli tradičním způsobem upéct téměř pět desítek bochníků chleba.
Pardubice - V parných letních dnech většina z nás hledá nějaký zdroj osvěžení. Pro ty, kteří nemají poblíž rybník nebo bazén, do něhož by skočili, není k zahození osvěžení v podobě drinků.
Blansko, Brno – Chcete vyšplhat na jedenadvacátou nejvyšší budovu světa a bojíte výšek? Blanenský biketrialista Václav Kolář vám dá ideální recept. Schody nahoru vyskákejte na kole. Dračí věž v severočínském Harbinu měří 336 metrů. Mladý Jihomoravan nevyskákal až nahoru. I tak mu to trvalo přes půl hodiny. „Většina to vzdala ve třetím patře. Schody byly šíleně prudké a kluzké," upozornil třiadvacetiletý cyklista.
Ústí nad Labem - Ne každý má čas a příležitost vyrazit do lesa na houby. Jejich obliba stoupá, především žampionů nebo hlívy ústřičné. Ale ani klasické lesní houby nestojí mimo zájem. Gurmáni ovšem mohou namísto do lesa vyrazit na trh. Třeba hned ve čtvrtek, k ústeckému Foru.
Otrokovice – Mrkvovo-zázvorový krém s pažitkou, hlavní chod filet Mahi Mahi na smetanovém špenátu s cizrnou a opékaným bramborem a dezert bulgur s tvarohovým krémem a malinami.