Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Z hovorů s lidmi je znát, že českolipské nemocnici hodně chybí ORL

Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Je v mnohém jiná než desítky klasických lékáren. Jak přesně funguje lékárna v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě si řada lidí možná neumí ani představit. Kromě pracoviště pro veřejnost také kompletně zabezpečuje požadavky jednotlivých oddělení nemocnice. Pro pacienty na lůžkových odděleních je lékárna ve své laboratoři schopná připravit individuální léčivý přípravek.

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

Léky mohou způsobit stejné škody jako alkohol

Karlovarský kraj - Prakticky stejné škody a tragédie jako alkohol dokáží za volantem způsobit i některé léky. Policie teď vydala doporučení, na co si mají dát šoféři užívající medikamenty pozor.

Jako na statku. Porodnice má recept na alergii

Plzeň – Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie 
u dětí. Proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

Alergii lékaři omezí už 
v porodnici

Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie u dětí. A proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno /ANKETA/ – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

Kovařík: Recept na klid? Rychlý gól

Plzeň – Když záložník Viktorie Plzeň Jan Kovařík v první fotbalové lize začínal ještě v dresu Jablonce, patřilo Kladno mezi první soupeře.

Urbánek: Recept na Přeštice? Jedině hra po zemi

Plzeňský kraj – Berou jedině výhru, která je udrží v kontaktu se suverénní Kolovčí. Fotbalisté Chotíkova se v pelotonu krajského přeboru drží v závěsu za lídrem, každé klopýtnutí však může znamenat výrazný krach plánů ambiciózního celku.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Všechny naše týmy v A třídě braly po bodu

Prachaticko – Fotbalová I.A třída měla na pořadu další kolo, kterému vévodilo pošumavské derby Vacov – Vimperk. Skončilo smírně 1:1 a stejným výsledkem dohráli Netoličtí proti Nové Vsi

Předvolební billboardy v jihomoravském kraji: nuda a šeď

Jižní Morava – Usměvavé tváře na billboardech už svítí podél cest, což je jasné znamení, že volby jsou na dosah. Strany se čím dál častěji snaží oslovit voliče na internetu, ale reklama v ulicích je pro ně důležitá. Deník Rovnost oslovil odborníky, aby zhodnotili, jak se poutače jednotlivým stranám povedly.

Předvolební billboardy v kraji: nuda a šeď

Jižní Morava – Usměvavé tváře na billboardech už svítí podél cest, což je jasné znamení, že volby jsou na dosah. Strany se čím dál častěji snaží oslovit voliče na internetu, ale reklama v ulicích je pro ně důležitá. Deník Rovnost oslovil odborníky, aby zhodnotili, jak se poutače jednotlivým stranám povedly.

Šest brankářů udrželo čisté konto

Kolín – Střelecký koncert Jiřího Fořta se zadrhl. Poté, co v předchozích třech kolech okresního přeboru nastřílel tři hattricky, vyšel tentokrát naprázdno. Recept na jeho kousky našla obrana nováčka z Nučic.

Alergii lékaři omezí už 
v porodnici

Plzeň – Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie u dětí. A proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?

Mnohé ze čtyř stovek dýní spálil mráz

Hrůtov – Při pohledu na obrovskou hromadu tykví u domu Jana Pince z Hrůtova se milovníkům dýňového kompotu nebo cuketové polévky začnou sbíhat sliny. Rád by si smlsnul i samotný pěstitel, jenže většinu rekordní úrody musí dát prasatům, husám a slepicím. Ranní mrazy, které udeřily nečekaně brzy, totiž mnoho dýní nebo cuket spálily.

Jarmark v Rouském provoněla zabijačka i burčák

Rouské – Farmářské trhy, na kterých vystavují své ekologické produkty soukromí zemědělci, se většinou daří pořádat spíše ve větších městech. Rouské na Hranicku je ale v tomto směru výjimkou.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Palkovické volejbalistky rozehrají druholigovou soutěž v Prostějově

Palkovice – Druholigové volejbalistky palkovického Sokola vstoupí v sobotu 5. října do další sezony, a to dvojutkáním na palubovce Prostějova. Na lavičce Palkovic došlo k trenérské změně, kdy svou činnost ukončil Roman Jakubík, kterého pro letošní sezonu nahradil Radomír Krotký.

Muži BK Sokolov na úvod prohráli s Jiskrou Aš

Sokolov - O víkendu se rozjel basketbalový krajský přebor mužů. Sokolovští muži byli jako obhájci loňského prvenství v utkání s Aší jasnými favority. Realita byla ovšem jiná.

Nová kniha popisuje šlechtické chutě

Domažlice – Přesně před sto lety byl na zahrádkách a políčkách v Domažlicích a okolí velmi rozšířený chřest – plodina, která se své zásadní renesance v Česku dosud nedočkala. To je jedna ze zajímavostí, které jsou připomenuty v nové knize Recepty ze zámeckých kuchyní, kterou připravili ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl a domažlický historik Zdeněk Procházka se svými spolupracovníky.

Holovouský malináč bude letos o jedničkách

Holovousy – Kulturní program, veselí a hned dvě soutěže. To vše slibuje letošní, již jedenáctý, ročník Slavností holovouských malináčů. Pokud nevíte, co tento pojem znamená, vězte, že Holovouské malinové je názvem odrůdy jablek.

Světlankovský časopis dává lidem energii

Svitavy - V denním centru Světlanka se denně scházejí lidé, aby si popovídali s pracovníky charity nebo tvořili. Do Světlanky přichází každý den také Robert Bidmon. Je šéfredaktorem časopisu, který toto centrum vydává.

Na dobrovodském hlávkovém zelí si smlsnou kruhadla

Dobrá Voda – Od pondělí jede linka na zpracování zelí v dobrovodské zelárně na plný plyn. Čištění, odstranění košťálu, nakrouhání, přidání správných ingrediencí, udusání v bazénu – výrobní postup, po němž bílá a červená lahůdka zraje šest až osm týdnů.