Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Hrušky připravené nejen na sladko

Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.

Guláš z dýně? Chutná prý jako svíčková

Brno /ANKETA/ – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.

Kovařík: Recept na klid? Rychlý gól

Plzeň – Když záložník Viktorie Plzeň Jan Kovařík v první fotbalové lize začínal ještě v dresu Jablonce, patřilo Kladno mezi první soupeře.

Urbánek: Recept na Přeštice? Jedině hra po zemi

Plzeňský kraj – Berou jedině výhru, která je udrží v kontaktu se suverénní Kolovčí. Fotbalisté Chotíkova se v pelotonu krajského přeboru drží v závěsu za lídrem, každé klopýtnutí však může znamenat výrazný krach plánů ambiciózního celku.

Mřížkový koláč trochu jinak

Klasické těsto nahraďte bramborovým, místo obvyklých jablek přidejte tvaroh se sušenými brusinkami a netradiční moučník je na světě.

Všechny naše týmy v A třídě braly po bodu

Prachaticko – Fotbalová I.A třída měla na pořadu další kolo, kterému vévodilo pošumavské derby Vacov – Vimperk. Skončilo smírně 1:1 a stejným výsledkem dohráli Netoličtí proti Nové Vsi

Předvolební billboardy v jihomoravském kraji: nuda a šeď

Jižní Morava – Usměvavé tváře na billboardech už svítí podél cest, což je jasné znamení, že volby jsou na dosah. Strany se čím dál častěji snaží oslovit voliče na internetu, ale reklama v ulicích je pro ně důležitá. Deník Rovnost oslovil odborníky, aby zhodnotili, jak se poutače jednotlivým stranám povedly.

Předvolební billboardy v kraji: nuda a šeď

Jižní Morava – Usměvavé tváře na billboardech už svítí podél cest, což je jasné znamení, že volby jsou na dosah. Strany se čím dál častěji snaží oslovit voliče na internetu, ale reklama v ulicích je pro ně důležitá. Deník Rovnost oslovil odborníky, aby zhodnotili, jak se poutače jednotlivým stranám povedly.

Šest brankářů udrželo čisté konto

Kolín – Střelecký koncert Jiřího Fořta se zadrhl. Poté, co v předchozích třech kolech okresního přeboru nastřílel tři hattricky, vyšel tentokrát naprázdno. Recept na jeho kousky našla obrana nováčka z Nučic.

Alergii lékaři omezí už 
v porodnici

Plzeň – Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie u dětí. A proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?

Mnohé ze čtyř stovek dýní spálil mráz

Hrůtov – Při pohledu na obrovskou hromadu tykví u domu Jana Pince z Hrůtova se milovníkům dýňového kompotu nebo cuketové polévky začnou sbíhat sliny. Rád by si smlsnul i samotný pěstitel, jenže většinu rekordní úrody musí dát prasatům, husám a slepicím. Ranní mrazy, které udeřily nečekaně brzy, totiž mnoho dýní nebo cuket spálily.

Jarmark v Rouském provoněla zabijačka i burčák

Rouské – Farmářské trhy, na kterých vystavují své ekologické produkty soukromí zemědělci, se většinou daří pořádat spíše ve větších městech. Rouské na Hranicku je ale v tomto směru výjimkou.

Není nad švestičku z vlastní zahrádky

Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.

Palkovické volejbalistky rozehrají druholigovou soutěž v Prostějově

Palkovice – Druholigové volejbalistky palkovického Sokola vstoupí v sobotu 5. října do další sezony, a to dvojutkáním na palubovce Prostějova. Na lavičce Palkovic došlo k trenérské změně, kdy svou činnost ukončil Roman Jakubík, kterého pro letošní sezonu nahradil Radomír Krotký.

Muži BK Sokolov na úvod prohráli s Jiskrou Aš

Sokolov - O víkendu se rozjel basketbalový krajský přebor mužů. Sokolovští muži byli jako obhájci loňského prvenství v utkání s Aší jasnými favority. Realita byla ovšem jiná.

Nová kniha popisuje šlechtické chutě

Domažlice – Přesně před sto lety byl na zahrádkách a políčkách v Domažlicích a okolí velmi rozšířený chřest – plodina, která se své zásadní renesance v Česku dosud nedočkala. To je jedna ze zajímavostí, které jsou připomenuty v nové knize Recepty ze zámeckých kuchyní, kterou připravili ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl a domažlický historik Zdeněk Procházka se svými spolupracovníky.

Holovouský malináč bude letos o jedničkách

Holovousy – Kulturní program, veselí a hned dvě soutěže. To vše slibuje letošní, již jedenáctý, ročník Slavností holovouských malináčů. Pokud nevíte, co tento pojem znamená, vězte, že Holovouské malinové je názvem odrůdy jablek.

Světlankovský časopis dává lidem energii

Svitavy - V denním centru Světlanka se denně scházejí lidé, aby si popovídali s pracovníky charity nebo tvořili. Do Světlanky přichází každý den také Robert Bidmon. Je šéfredaktorem časopisu, který toto centrum vydává.

Na dobrovodském hlávkovém zelí si smlsnou kruhadla

Dobrá Voda – Od pondělí jede linka na zpracování zelí v dobrovodské zelárně na plný plyn. Čištění, odstranění košťálu, nakrouhání, přidání správných ingrediencí, udusání v bazénu – výrobní postup, po němž bílá a červená lahůdka zraje šest až osm týdnů.

Janoušková před Levangerem: Budeme si muset nasadit tretry

Most – Pro fanoušky házené to zase bude svátek. Mostecké házenkářky alias Černí andělé v sobotu premiérově vstoupí do EHF Cupu. Vyšplahají se tak o level výše než v loňské sezoně v Challenge Cupu, který ovládly. Soupeřem Mostečanek bude norský Levanger, asi nejtěžší protivník soutěže. Severočeský tým ale zbraně neskládá, naopak vidí šanci.

Chléb provoněl hostinec. Péct v peci se ho musejí naučit.

Záměl – Ještě na jaře se v koutě zámělského Hostince u Karla IV. krčila hromádka úlomků a nálezů pozůstatků staré pece z 16. století. Dnes už na stejném místě stojí zcela nová. Požehnání svěcenou vodou má za sebou, teď ji čeká křest pečením. Přestože se v sobotu konaly první Slavnosti chleba, z tradiční pece ještě nepocházel. „Každá pec je jiná a je potřeba si vyzkoušet, jak dlouho ji vytápět, aby měla potřebnou teplotu, kolik dát dřeva i to, jak dlouho chládne," vysvětluje Robert Müller z občanského sdružení Má vlast – můj domov, které postupně hostinec obnovuje.

Hody zpestřili tancem v kroji

Hulín – Den svatého Václava oslavili v Hulíně se vší parádou. Tradiční Svatováclavské hody nabídly kromě programu v Letním kině také atrakce pro děti, burčák, soutěž o nejlepší hodový koláč nebo třeba výstavu fotografií s názvem Co všechno odnes čas.

Při posvícení se sázely lípy a topilo pod kotly

Lupenice – Vesnice v údolí Štědrého potoka měla o víkendu a pak ještě v pondělí postaráno o bohatý program. Ten jak se zdá podle bohaté účasti aspiruje na novou vesnickou tradici. V Lupenické hospodě a blízkém okolí se konalo letos již druhé Lupenické posvícení. Akce byla spojena s oslavou prvního výročí rekonstrukce hospody.

Tuhaň hostila historicky první výstavu hub. Nadšenci ukázali osmdesát exponátů

Tuhaň - Přes osmdesát exponátů shromáždili nadšenci z Tuhaně na první místní výstavě hub. „Inspirovala nás také výzva Českolipského deníku, který zveřejňuje fotografie houbařských úlovků lidí z regionu, a svou roli sehrál i fakt, že některé mykologické organizace v našem kraji letos výstavy hub nepořádaly," říká za organizátory Jiří Plecháček.