Česká Lípa /ROZHOVOR/ - Je v mnohém jiná než desítky klasických lékáren. Jak přesně funguje lékárna v Nemocnici s poliklinikou v České Lípě si řada lidí možná neumí ani představit. Kromě pracoviště pro veřejnost také kompletně zabezpečuje požadavky jednotlivých oddělení nemocnice. Pro pacienty na lůžkových odděleních je lékárna ve své laboratoři schopná připravit individuální léčivý přípravek.
Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.
Karlovarský kraj - Prakticky stejné škody a tragédie jako alkohol dokáží za volantem způsobit i některé léky. Policie teď vydala doporučení, na co si mají dát šoféři užívající medikamenty pozor.
Plzeň – Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie u dětí. Proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?
Brno – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.
Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie u dětí. A proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?
Babí léto skýtá jedinečnou příležitost obohatit náš jídelníček o celou řadu ovocných dobrot, například hrušky. Ty obsahují velké množství hroznového cukru, díky němuž mají rychlý osvěžující účinek. Připravují se z nich zejména kompoty, povidla a vhodné jsou také k sušení. Z hrušek však můžeme připravit celé menu, od předkrmu až po sladkou tečku.
Brno /ANKETA/ – Guláš, polévka, koláč, nebo dekorace. To vše se dá připravit z jedné dýně. V sobotu odpoledne o tom návštěvníky Dýňové slavnosti v Otevřené zahradě v Brně přesvědčili amatérští i profesionální kuchaři. Děti dýně využily pro výrobu podzimních strašidel.
Otrokovice – /ROZHOVOR/ Už pět let vytrvale na začátku sezony oznamuje, že to je jeho poslední v kariéře. Nyní je ale 28letý zkušený útočník Martin Krkoška pevně rozhodnut, že po sezoně definitivně odejde do florbalového důchodu.
Plzeňský kraj – Berou jedině výhru, která je udrží v kontaktu se suverénní Kolovčí. Fotbalisté Chotíkova se v pelotonu krajského přeboru drží v závěsu za lídrem, každé klopýtnutí však může znamenat výrazný krach plánů ambiciózního celku.
Prachaticko – Fotbalová I.A třída měla na pořadu další kolo, kterému vévodilo pošumavské derby Vacov – Vimperk. Skončilo smírně 1:1 a stejným výsledkem dohráli Netoličtí proti Nové Vsi
Jižní Morava – Usměvavé tváře na billboardech už svítí podél cest, což je jasné znamení, že volby jsou na dosah. Strany se čím dál častěji snaží oslovit voliče na internetu, ale reklama v ulicích je pro ně důležitá. Deník Rovnost oslovil odborníky, aby zhodnotili, jak se poutače jednotlivým stranám povedly.
Jižní Morava – Usměvavé tváře na billboardech už svítí podél cest, což je jasné znamení, že volby jsou na dosah. Strany se čím dál častěji snaží oslovit voliče na internetu, ale reklama v ulicích je pro ně důležitá. Deník Rovnost oslovil odborníky, aby zhodnotili, jak se poutače jednotlivým stranám povedly.
Kolín – Střelecký koncert Jiřího Fořta se zadrhl. Poté, co v předchozích třech kolech okresního přeboru nastřílel tři hattricky, vyšel tentokrát naprázdno. Recept na jeho kousky našla obrana nováčka z Nučic.
Plzeň – Navodit u novorozence prostředí, které simuluje vyrůstání na statku. To je recept neonatologů z Mulačovy nemocnice v Plzni na to, jak zabránit rozvinutí alergie u dětí. A proč právě selský dvůr, dobytek a venkovská příroda?
Hrůtov – Při pohledu na obrovskou hromadu tykví u domu Jana Pince z Hrůtova se milovníkům dýňového kompotu nebo cuketové polévky začnou sbíhat sliny. Rád by si smlsnul i samotný pěstitel, jenže většinu rekordní úrody musí dát prasatům, husám a slepicím. Ranní mrazy, které udeřily nečekaně brzy, totiž mnoho dýní nebo cuket spálily.
Rouské – Farmářské trhy, na kterých vystavují své ekologické produkty soukromí zemědělci, se většinou daří pořádat spíše ve větších městech. Rouské na Hranicku je ale v tomto směru výjimkou.
Švestky sice obsahují malé množství vitaminů, zato ale mají hodně draslíku a jiných prospěšných látek. Bělavý povlak na slupce chrání ovoce před napadením hnilobou a před vyschnutím. Snadno se dá smýt. Švestky jsou známou surovinou pro výrobu slivovice, povidel, výborné jsou do ovocných knedlíků a moučníků, ale hodí se i při přípravě masových pokrmů.
Palkovice – Druholigové volejbalistky palkovického Sokola vstoupí v sobotu 5. října do další sezony, a to dvojutkáním na palubovce Prostějova. Na lavičce Palkovic došlo k trenérské změně, kdy svou činnost ukončil Roman Jakubík, kterého pro letošní sezonu nahradil Radomír Krotký.
Sokolov - O víkendu se rozjel basketbalový krajský přebor mužů. Sokolovští muži byli jako obhájci loňského prvenství v utkání s Aší jasnými favority. Realita byla ovšem jiná.
Domažlice – Přesně před sto lety byl na zahrádkách a políčkách v Domažlicích a okolí velmi rozšířený chřest – plodina, která se své zásadní renesance v Česku dosud nedočkala. To je jedna ze zajímavostí, které jsou připomenuty v nové knize Recepty ze zámeckých kuchyní, kterou připravili ředitel Muzea Chodska Josef Nejdl a domažlický historik Zdeněk Procházka se svými spolupracovníky.
Holovousy – Kulturní program, veselí a hned dvě soutěže. To vše slibuje letošní, již jedenáctý, ročník Slavností holovouských malináčů. Pokud nevíte, co tento pojem znamená, vězte, že Holovouské malinové je názvem odrůdy jablek.
Svitavy - V denním centru Světlanka se denně scházejí lidé, aby si popovídali s pracovníky charity nebo tvořili. Do Světlanky přichází každý den také Robert Bidmon. Je šéfredaktorem časopisu, který toto centrum vydává.
Dobrá Voda – Od pondělí jede linka na zpracování zelí v dobrovodské zelárně na plný plyn. Čištění, odstranění košťálu, nakrouhání, přidání správných ingrediencí, udusání v bazénu – výrobní postup, po němž bílá a červená lahůdka zraje šest až osm týdnů.
Mladá Boleslav – Na ledě druhého celku byli Lvi místo lovců snadnou kořistí. Mladé Boleslavi od začátku nestačili a v osmém kole první ligy utrpěli vysokou porážku 1:6.
Ostrava - Na programu ČT1 je dnes ve 21.30 hodin pátá epizoda kuchařské reality show Hospoda U Druhé šance. Poprvé v ní nahlédneme do zákulisí restaurace Pod Věží, kde bude pracovat vítěz.