Kreativ

ŠTÍTEK: recept

OBRAZEM: Děti nechaly vyléčit své plyšové pacienty

Brno - Děti v roli rodičů, jejich nemocná plyšová zvířata a jedenáct ordinací. Takovým způsobem se tento týden snaží tvůrci projektu Nemocnice zvířátek zbavit děti nejen strachu z lékařů, ale učí je i to, jak mají chránit své zdraví.

eRecepty: jedni je chválí, druzí kritizují

Ostrava - Ušetří čas lékařům i pacientům. Elektronické recepty, které mají podobu čárového kódu, by do dvou let mohly nahradit ty klasické. Jaké jsou s nimi zkušenosti?

Grilovací sezona právě začíná

Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.

Lokomotiva je v těžké situaci

Česká Třebová – Hokejbalisté Lokomotivy zatím nenašli recept na Sudoměřice a za stavu 0:2 na zápasy se série přesouvá na Moravu.

Trenér Michal Pazderník: Chceme postoupit mezi juniorskou elitu

Třebíč - Druhou šanci postoupit mezi juniorskou elitu budou mít florbalisté Snipers. Třebíčští mladíci v prvním kole play-up neuspěli proti Havířovu, i když v odvetě podali opět výborný výkon a byli mnohem lepší než v domácím utkání.

Hulín by domácí ztráta mrzela

Hulín, Uherské Hradiště – Jedni si hned na začátku jara zajistili relativní klid, druzí nevybředli z boje o záchranu v MSFL. Dnešní třetiligový regionální souboj Hulína s béčkem Slovácka (v 16 hodin) je tak stěžejní zejména pro domácí Spartak, jemuž nevyšlo předchozí derby v Kroměříži.

Pivnička: Obrat nastartoval Průcha s Davidem Nejedlým

Žďár nad Sázavou – Jako na houpačce. Takový byl průběh prvního domácího zápasu PKS oken Žďár nad Sázavou proti Startu Plzeň v I. lize. Nohejbalisté v tělocvičně základní školy Švermova navázali na dvě loňská vítězství se Západočechy a vykročili tím nejlepším způsobem za vytouženým play-off.

Za nejlepší jehněčí recept noc na Lanterně

Velké Karlovice - Chov ovcí patřil v minulosti k hlavním zdrojům obživy Valachů. Není tedy divu, že jehněčí maso bylo jedním ze základních „stavebních kamenů" jídelníčku lidí v regionu.

Zkuste s Deníkem tradiční peruánské menu

Zlín - Tomáš Mikyta je autorem nevšední exotické kuchařky určené především studentům. Jedná se o útlou knížečku s pětadvaceti recepty doplněnou fotografiemi připravovaných jídel.

Grilovací sezona právě začíná

Plzeň – Začalo jaro a to pro Čechy znamená jediné – začíná grilovací sezona. Jak připravit kuřecí, krůtí, hovězí i vepřové maso na grilu tak, aby zůstalo šťavnaté a vynikla chuť masa, zájemcům z celého kraje přijel do Plzně předvést šéfkuchař Dalibor Navrátil.

Na trénink nás není ani deset, posteskl si Slezák

Prostějov – Dovedl svůj tým k poslední výhře v nadstavbové části Mattoni NBL, velkou měrou se podílel i na zisku druhého místa. O kom je řeč? O Pavlu Slezákovi, prostějovském Orlu, který svými výkony ční nad ostatní. Především v klání s Kolínem předvedl nevídanou hru. Nastřílel osmadvacet bodů, rovných patnáct hned v první čtvrtině, čímž nasměroval svůj tým k výhře.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Jakub Kroulík přivezl bronz

Ústí nad Orlicí – Ústeckoorlický oddíl karate měl v nominaci na mistrovství republiky čtyři členy, ale kvůli nemoci se nemohl zúčastnit Tomáš Suchý.

Sedláček: Na nuly se play off nehraje, hlavní je výhra

Plzeň /ROZHOVOR/ – Skály a zdi jsou proti němu nestabilní sypké materiály těsně před zřícením. To zlínský gólman a fantom Jakub Sedláček je zcela opačný případ. Ucpal všechny otvory, a uhasil tradiční plzeňské peklo do bodu nula. Vyčaroval třetí čisté konto v play off, a i jeho zásluhou Zlín vede ve finálové sérii 2:1 na zápasy.

Recept na úspěšné partnerství? Vztahová inteligence

Lidé prý k tomu, aby byli v partnerských vztazích skutečně šťastní, nepotřebují mnoho. Za jejich problémy stojí paradoxně sami ti, kteří si na ně stěžují. Tvrdí to lektor integrální psychologie, filozofie a medicíny Radim Grebeníček. Ten v rozhovoru pro Deník nabídl několik myšlenek, jak změnit komplikovaný vztah na harmonický.

V cestě hokejbalistů do finále stojí obhájce z Vlašimi

Ústí nad Labem – S cílem uhrát alespoň jednu výhru na hřišti favorizovaného soupeře a vybudovat si tak solidní pozici do domácích odvet, vyrazí ústečtí hokejbalisté na cestu do Vlašimi. V semifinále extraligové soutěže je nečeká procházka růžovým sadem, soupeřem jim bude obhájce loňského triumfu!

Kuchtíci soutěžili. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Kuchtíci soutěžili v Hradci. Vítězové bodovali višňovou omáčkou

Hradec Králové /FOTOGALERIE/ – Jednotné zadání, čtyři různé týmy a jen tři a půl hodiny času. Přesně to byly podmínky, které měli nastaveny mladí potravináři v soutěži Kuchařské dovednosti. Ta se letos konala už počtvrté na půdě odborného učiliště v Hradci Králové.

Mlékomaty jsou na Vyškovsku stále v kurzu

Vyškovsko – Pět mlékomatů na Vyškovsku už přes tři roky poskytuje všem zájemcům denně čerstvé mléko. Na rozdíl od jiných částí kraje se i přes snížený zájem ani jeden nemusel zrušit. A rušení není v plánu ani v budoucnu, přestože čerstvé mléko už není zdaleka takový hit jako před časem.

Basketbalisté Holýšova jsou po sérii výher šestí

Holýšov - Výhrami nad papírově slabšími soupeři, mariánskolázeňským Slovanem a Tachovem, prodloužili basketbalisté BK Karpem Holýšov sérii vítězných zápasů na čtyři. Po nevydařené první polovině krajského přeboru se tak dvě kola před koncem sezony posunuli na šesté místo. Zbývá jim odehrát zápas v Přešticích a na úplný závěr sezony duel s lídrem soutěže z Klatov.

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Mlékomaty jsou na Vyškovsku stále v kurzu

Vyškovsko – Pět mlékomatů na Vyškovsku už přes tři roky poskytuje všem zájemcům denně čerstvé mléko. Na rozdíl od jiných částí kraje se i přes snížený zájem ani jeden nemusel zrušit. A rušení není v plánu ani v budoucnu, přestože čerstvé mléko už není zdaleka takový hit jako před časem.

Kunovice táhla za výhrou skvělá Brablcová

Kunovice - Po třítýdenní reprezentační přestávce zasáhly do prvoligových bojů házenkářky SHK Kunovice. Domácí duel s Porubou zvládly na jedničku, když zazářila především autorka deseti branek Andrea Brablcová. Díky vítězství Kunovičanky poskočily před svého sobotního soupeře na pátou příčku.

Ústí bude opět péci makové mušle

Ústí nad Labem - Ústecké muzeum již podruhé bude pořádat soutěž o to, kdo upeče nejlepší makovou trmickou mušli pod názvem Nebuď bábovka, upeč mušli.

Radim Grebeníček: Recept na úspěšné partnerství? Vztahová inteligence

Střední Morava /ROZHOVOR/ - Lidé prý k tomu, aby byli v partnerských vztazích skutečně šťastní, nepotřebují mnoho. Za jejich problémy stojí paradoxně sami ti, kteří si na ně stěžují. Tvrdí to lektor integrální psychologie, filozofie a medicíny Radim Grebeníček. Ten v rozhovoru pro Deník nabídl několik myšlenek, jak změnit komplikovaný vztah na harmonický.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Umíme vyrobit čokoládu bez tuku a zachovat chuť, tvrdí chemici

Washington /ANIMACE/ – Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.