Kuchařka „Jezte česky" poradí, jak upéci minimazance
Ústí nad Labem, Praha - S Janou Vašákovou, spoluautorkou pěkné a vděčné kuchařské knihy, o malých dětech, Velikonocích a navrch o něčem dobrém na zub.
Ústí nad Labem, Praha - S Janou Vašákovou, spoluautorkou pěkné a vděčné kuchařské knihy, o malých dětech, Velikonocích a navrch o něčem dobrém na zub.
Přinášíme tipy na tradiční i originální recepty. Pochutnejte si na jehněčí kotletě či mazanci.
Prostějov – Dvacítka řemeslníků z různých koutů Moravy zavítala ve středu do prostějovského kina Metro. Konal se tu tradiční jarmark Velikonoce v lidových řemeslech.
Praha – Recepty, fotky i osobní kulinářské zkušenosti jsou součástí foodblogů, které nyní nabírají druhý dech. Novým trendem je výroba chleba za pomocí kvásku, který si příznivci domácího pečení vzájemně předávají. Jiné blogy se zase soustředí na cukrářské umění nebo třeba veganskou stravu. V oblasti jídla je stále spousta neprozkoumaných témat, řekl nejznámější český food bloger Martin Kuciel z blogu Cuketka.cz.
Praha – Některé zdravotní pojišťovny vrátily loni lidem za překročení ochranného limitu méně než předloni, naopak u všech dali lidé víc z vlastní kapsy za regulační poplatky v nemocnici, které se do limitu nepočítají. Vyplývá to z dat tří největších pojišťoven. Snížení některých vratek podle nich souvisí s tím, že od loňska se platí 30 korun za recept, ne za položku. Limit se tak plní pomaleji. Víc dali lidé v nemocnicích proto, že stoupla taxa za den z 60 na 100 korun.
Bohuňov – Od malička zdobí voňavé medové perníčky. Nyní si pořídila i dobový kroj, který ráda nosí a vůbec se za něj nestydí. Šikovná perníkářka Alena Kollmannová je přesvědčená, že tyto věci k sobě zkrátka patří.
Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.
Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ - Přesně na Zelený čtvrtek se začalo v několik restauracích na Ústecku prodávat Zelené pivo. To vyrábí pivovar Heineken Starobrno, jehož bývalý sládek Petr Hauskrecht dnes úřaduje ve Velkém Březně.
Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Eva Matušková zdravou životosprávou opravdu žila. Její zanícení ji doma pasovalo na dietologa. Sestra jí často prosila: „Potřebuji poradit, pane Suchánku."
Jičínsko – Velikonoce máme na dosah. Před hospodyňkami stojí nelehký úkol upéct mazance, beránky, velikonoční nádivku a obarvit vajíčka pro koledníky.
Milotice - Tomu, jak trávili nedělní velikonoční odpoledne dřívější obyvatelé milotického zámku, se přiblíží všichni, kteří na zámek tuto neděli vyrazí. Konají se tam tradiční Velikonoce na zámku. Už pojedenácté.
České Budějovice – Tři jihočeští kantoři dostali medaili ministerstva školství. Jiří Homolka z Volyně, Vladimír Kojan z Českých Budějovic a Karel Štix. Ten se za pár měsíců stane nejdéle sloužícím ředitelem Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích.
Prostějov – Dvacítka řemeslníků z různých koutů Moravy zavítala ve středu do prostějovského kina Metro. Konal se tu tradiční jarmark Velikonoce v lidových řemeslech.
Fryšták – O prvenství Fryštacká liga Masters v malé kopané si to rozdá domácí celek Buffala s týmem Synotu. Rozhodly o tom víkendové semifinálové boje.
Fryšták – O prvenství Fryštácké ligy Masters v malé kopané si to rozdá domácí celek Buffalo se Synotem.
Washington - V domě prvního amerického prezidenta George Washingtona se bude pálit a prodávat žitná whisky vyrobená podle Washingtonova vlastního receptu. Dům je v Mount Vernonu ve státě Virginia a jedna láhev má stát 95 dolarů (asi 1900 Kč). Informovala o tom agentura AP.
Kypr je zachráněn, ale s rájem je konec. Boháče, kteří na Kypru oceňovali vlídné daně, čeká daleko drsnější zdanění, než před jakým utíkali. Navíc se boháči ke svým penězům jen tak nedostanou, neboť jejich vklady zůstanou v daňovém ráji nadlouho zmraženy. Proti původnímu scénáři se ovšem nebudou danit vklady do 100 tisíc eur, banky nemine restrukturalizace a kriminálka začne hledat viníky, kterými sotva může být někdo jiný, než banky.
Brno – Měli jsme vyhrát, místo toho jsme prohráli. Teda vlastně remizovali, ale ztratili jsme body. Drobné přeřeknutí brněnského fotbalisty Tomáše Kunce jen podtrhuje, jakou fazónu má v letošní sezoně juniorka Zbrojovky.
Rychnovsko – Domácí je domácí, říká se o pečivu a sladkostech. Ne jinak tomu je i u velikonočních beránků či mazanců, avšak pokud hospodyňka není zrovna zručnou pekařkou, zoufat nemusí. Na pultech obchodů jsou již několik dní k sehnání piškotový beránci, čokoládová vajíčka anebo zákusky ve tvaru kuřátek. Kromě obchodů si vlastní výrobky pečou i cukrárny, kde si můžete být jistí čerstvostí. „Pečeme nejen na objednávku, ale i na pult naší cukrárny. Akorát se pouštíme do výroby našich beránků," potvrdila včera Deníku cukrářka Zuzana Kaplanová.
Praha /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. Března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Hradec Králové, Soběslav - Rozhovor týdne s osmnáctiletým autorem knihy Škoda nevařit, oceněné na letošním světovém veletrhu kuchařských knih v Paříži, vedla Ivana Fričová.
Jablonecko – Fotbalový krajský přebor začal hned ve svém neúplném prvním jarním kole překvapujícím výsledkem. Druhý tým po podzimu Pěnčín totiž prohrál 2:0 s Velkými Hamry. Ostatní zápasy týmů z Jablonecka v 16. kole byly kvůli sněhu odloženy.
Brno – Na začátku druhé sady při vzácném vedení svých svěřenců předvedl divákům několik nožiček s míčem. Dobrý rozmar jej však přešel. Když se k němu v polovině třetího setu míč odrazil na střídačku, zlostě jej zakopl. Trenér Volejbalu Brno Miroslav Malán i v neděli musel překousnout porážku 0:3 s Českými Budějovicemi ve třetím zápase čtvrtfinále extraligového play off.
Vlašim – Úřadující mistr extraligy hokejbalu z Vlašimi začal cestu za obhajobou dobře, když dva domácí zápasy čtvrtfinále play off s Pardubicemi, sice s obtížemi, ale zvládl. První zápas rozhodl až v prodloužení Blažek, ve druhém utkání se zaskvěl hattrickem obránce Nýdl.
Stejně jako k Vánocům patří vánočka a k posvícení pěkně vypečená husa, Blížící se Velikonoce si málokdo dovede představit třeba bez mazance. Je ale i spousta jiného pečiva, které k největším křesťanským svátkům patří. O dobrotách i specialitách může vyprávět pekař Jiří Mikula z Turnova, který navíc přidává recept na krajovou specialitu.
Liberec - V hale pražské Astry ZM se uskutečnil tradiční turnaj dospělých v badmintonu, tentokrát povýšený na kategorii GP B.
Beňov – Kromě toho, že vypálil vítěznou kořalku letošního ročníku Beňovského Slivkoštu, je i zkušený vinař. Drahoslav Zpěvák z Hovoran nedaleko Kyjova tvrdí, že jeho recept na kvalitní pálenku je jednoduchý.
Skalička – Jak uspět v tradičním projektu Vesnice roku? Odpověď na tuto otázku hledalo ve čtvrtek ve Skaličce hned 75 starostů. Na Hranicko přijeli zástupci obcí z Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.
Znojmo, Kladno - Po dvou prohrách v semifinále proti Kladnu se série přesouvá na hřiště soupeře. Pokud chce Znojmo uspět, musí soka dvakrát porazit.
Prostějov – Studuje druhým rokem gastronomii na Střední odborné škole ve Vsetíně a práce za barem ji baví. Na mezinárodní koktejlovou a baristickou soutěž do Prostějova poprvé přijela i Veronika Zavalová z Valašských Klobouk.
Liberecko - Nejen Liberecko bojuje v posledních měsících s extrémním přemnožením divočáků.
Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.
Liberecko - Nejen Liberecko bojuje v posledních měsících s extrémním přemnožením divočáků.
Humpolec – Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila.
Humpolec - Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila. V konkurenci čtrnácti finalistek z celé republiky si ve finále v Praze vyvařila druhé místo. Její jarní recept na halušky se špenátem u čtenářů zabodoval.
Děčín - Severočeši těšte se! O tomto víkendu proběhne v Děčíně první festival zdravého životního stylu. Sjedou se tam ikony tohoto odvětví z celé republiky v čele s První dámou zdravé výživy České republiky Lucií Tomáškovou.
Skalička – Jak uspět v tradičním projektu Vesnice roku? Odpověď na tuto otázku hledalo ve čtvrtek ve Skaličce hned 75 starostů. Na Hranicko přijeli zástupci obcí z Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.
Děčín - Severočeši těšte se! O tomto víkendu proběhne v Děčíně první festival zdravého životního stylu. Sjedou se tam ikony tohoto odvětví z celé republiky v čele s První dámou zdravé výživy České republiky Lucií Tomáškovou.
Děčín - Severočeši těšte se! O tomto víkendu proběhne v Děčíně první festival zdravého životního stylu. Sjedou se tam ikony tohoto odvětví z celé republiky v čele s První dámou zdravé výživy České republiky Lucií Tomáškovou.
Kroměříž – Unikátní výstava tvorby bulharského malíře Justiana Tilova bude od zítřka k vidění v předsálí Sněmovního sálu zámku v Kroměříži k vidění
Prostějov – Studuje druhým rokem gastronomii na Střední odborné škole ve Vsetíně a práce za barem ji baví. Na mezinárodní koktejlovou a baristickou soutěž do Prostějova poprvé přijela i Veronika Zavalová z Valašských Klobouk.
Krnov - Krnovští příznivci zdravé výživy mohou ve čtvrtek 21. března zajít na ochutnávku kváskového pečiva. Do Krnova přijede předat část svých zkušeností přední odbornice na pečení kváskového pečiva Stanislava Elšíková z Vizovic.
Kostelec u Holešova – Ačkoli Petr Měrka z Kostelce u Holešova pivovarnictví nevystudoval, stal se odborníkem na domácí výrobu piva.
Další díl našeho seriálu přibližuje neprávem opomíjenou kulinářskou lahůdku jehněčí a ovčí maso
Krnov - Krnovští příznivci zdravé výživy mohou ve čtvrtek 21. března zajít na ochutnávku kváskového pečiva. Do Krnova přijede předat část svých zkušeností přední odbornice na pečení kváskového pečiva Stanislava Elšíková z Vizovic.
Strakonice, Rokycany - Basketbalistům Strakonic o víkendu 16.-17. března skončila sezona. Ve vyřazovací části dvakrát podlehli Rokycanům. Doma 56:71 a venku 66:81.
Praha/ Martínkovice /FOTOGALERIE/ - Anna Týfová z Martínkovic u Broumova je v kuchyni jako doma už od svých dvanácti let. V pátek předvedla své umění ve finále soutěže Deníku Česko vítá jaro Jaro v kuchyni, ve které se utkávají recepty na krajové speciality či „rodinné stříbro" soutěžících.
Praha /FOTOGALERIE/ – Na bojovnou atmosféru, kterou vytvořili fanoušci Future, nic nedbali ve čtvrtfinálové sérii AutoCont extraligy úřadující mistři republiky ve florbalu, hráči Tatranu Střešovice. Ti ji ukončili v nejkratším možném čase po víkendových výhrách 5:4 a 10:4. Ani borci pražského SSK nemusí smutnit, ve třech ze čtyř duelů favoritovi více než statečně vzdorovali.