
OBRAZEM: Kino Metro obsadil velikonoční jarmark a bylo se na co koukat
Prostějov – Dvacítka řemeslníků z různých koutů Moravy zavítala ve středu do prostějovského kina Metro. Konal se tu tradiční jarmark Velikonoce v lidových řemeslech.
Prostějov – Dvacítka řemeslníků z různých koutů Moravy zavítala ve středu do prostějovského kina Metro. Konal se tu tradiční jarmark Velikonoce v lidových řemeslech.
Fryšták – O prvenství Fryštacká liga Masters v malé kopané si to rozdá domácí celek Buffala s týmem Synotu. Rozhodly o tom víkendové semifinálové boje.
Fryšták – O prvenství Fryštácké ligy Masters v malé kopané si to rozdá domácí celek Buffalo se Synotem.
Washington - V domě prvního amerického prezidenta George Washingtona se bude pálit a prodávat žitná whisky vyrobená podle Washingtonova vlastního receptu. Dům je v Mount Vernonu ve státě Virginia a jedna láhev má stát 95 dolarů (asi 1900 Kč). Informovala o tom agentura AP.
Kypr je zachráněn, ale s rájem je konec. Boháče, kteří na Kypru oceňovali vlídné daně, čeká daleko drsnější zdanění, než před jakým utíkali. Navíc se boháči ke svým penězům jen tak nedostanou, neboť jejich vklady zůstanou v daňovém ráji nadlouho zmraženy. Proti původnímu scénáři se ovšem nebudou danit vklady do 100 tisíc eur, banky nemine restrukturalizace a kriminálka začne hledat viníky, kterými sotva může být někdo jiný, než banky.
Brno – Měli jsme vyhrát, místo toho jsme prohráli. Teda vlastně remizovali, ale ztratili jsme body. Drobné přeřeknutí brněnského fotbalisty Tomáše Kunce jen podtrhuje, jakou fazónu má v letošní sezoně juniorka Zbrojovky.
Rychnovsko – Domácí je domácí, říká se o pečivu a sladkostech. Ne jinak tomu je i u velikonočních beránků či mazanců, avšak pokud hospodyňka není zrovna zručnou pekařkou, zoufat nemusí. Na pultech obchodů jsou již několik dní k sehnání piškotový beránci, čokoládová vajíčka anebo zákusky ve tvaru kuřátek. Kromě obchodů si vlastní výrobky pečou i cukrárny, kde si můžete být jistí čerstvostí. „Pečeme nejen na objednávku, ale i na pult naší cukrárny. Akorát se pouštíme do výroby našich beránků," potvrdila včera Deníku cukrářka Zuzana Kaplanová.
Praha /FOTOGALERIE/ – Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. Března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Hradec Králové, Soběslav - Rozhovor týdne s osmnáctiletým autorem knihy Škoda nevařit, oceněné na letošním světovém veletrhu kuchařských knih v Paříži, vedla Ivana Fričová.
Jablonecko – Fotbalový krajský přebor začal hned ve svém neúplném prvním jarním kole překvapujícím výsledkem. Druhý tým po podzimu Pěnčín totiž prohrál 2:0 s Velkými Hamry. Ostatní zápasy týmů z Jablonecka v 16. kole byly kvůli sněhu odloženy.
Brno – Na začátku druhé sady při vzácném vedení svých svěřenců předvedl divákům několik nožiček s míčem. Dobrý rozmar jej však přešel. Když se k němu v polovině třetího setu míč odrazil na střídačku, zlostě jej zakopl. Trenér Volejbalu Brno Miroslav Malán i v neděli musel překousnout porážku 0:3 s Českými Budějovicemi ve třetím zápase čtvrtfinále extraligového play off.
Vlašim – Úřadující mistr extraligy hokejbalu z Vlašimi začal cestu za obhajobou dobře, když dva domácí zápasy čtvrtfinále play off s Pardubicemi, sice s obtížemi, ale zvládl. První zápas rozhodl až v prodloužení Blažek, ve druhém utkání se zaskvěl hattrickem obránce Nýdl.
Stejně jako k Vánocům patří vánočka a k posvícení pěkně vypečená husa, Blížící se Velikonoce si málokdo dovede představit třeba bez mazance. Je ale i spousta jiného pečiva, které k největším křesťanským svátkům patří. O dobrotách i specialitách může vyprávět pekař Jiří Mikula z Turnova, který navíc přidává recept na krajovou specialitu.
Liberec - V hale pražské Astry ZM se uskutečnil tradiční turnaj dospělých v badmintonu, tentokrát povýšený na kategorii GP B.
Beňov – Kromě toho, že vypálil vítěznou kořalku letošního ročníku Beňovského Slivkoštu, je i zkušený vinař. Drahoslav Zpěvák z Hovoran nedaleko Kyjova tvrdí, že jeho recept na kvalitní pálenku je jednoduchý.
Skalička – Jak uspět v tradičním projektu Vesnice roku? Odpověď na tuto otázku hledalo ve čtvrtek ve Skaličce hned 75 starostů. Na Hranicko přijeli zástupci obcí z Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.
Znojmo, Kladno - Po dvou prohrách v semifinále proti Kladnu se série přesouvá na hřiště soupeře. Pokud chce Znojmo uspět, musí soka dvakrát porazit.
Prostějov – Studuje druhým rokem gastronomii na Střední odborné škole ve Vsetíně a práce za barem ji baví. Na mezinárodní koktejlovou a baristickou soutěž do Prostějova poprvé přijela i Veronika Zavalová z Valašských Klobouk.
Liberecko - Nejen Liberecko bojuje v posledních měsících s extrémním přemnožením divočáků.
Ústí nad Labem - Kachna je výborná. Být to v pořadu Prostřeno, tak kuchař dostane deset bodů. To jsou slova návštěvníka restaurace Sport Pub Zlatopramen na zimním stadionu Jiřího Píši.
Liberecko - Nejen Liberecko bojuje v posledních měsících s extrémním přemnožením divočáků.
Humpolec – Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila.
Humpolec - Jednadvacetiletá studentka Vysoké školy polytechnické Alena Davidová z Humpolce se v soutěži Deníku s názvem Jaro na talíři neztratila. V konkurenci čtrnácti finalistek z celé republiky si ve finále v Praze vyvařila druhé místo. Její jarní recept na halušky se špenátem u čtenářů zabodoval.
Děčín - Severočeši těšte se! O tomto víkendu proběhne v Děčíně první festival zdravého životního stylu. Sjedou se tam ikony tohoto odvětví z celé republiky v čele s První dámou zdravé výživy České republiky Lucií Tomáškovou.
Skalička – Jak uspět v tradičním projektu Vesnice roku? Odpověď na tuto otázku hledalo ve čtvrtek ve Skaličce hned 75 starostů. Na Hranicko přijeli zástupci obcí z Olomouckého, Moravskoslezského a Zlínského kraje.
Děčín - Severočeši těšte se! O tomto víkendu proběhne v Děčíně první festival zdravého životního stylu. Sjedou se tam ikony tohoto odvětví z celé republiky v čele s První dámou zdravé výživy České republiky Lucií Tomáškovou.
Děčín - Severočeši těšte se! O tomto víkendu proběhne v Děčíně první festival zdravého životního stylu. Sjedou se tam ikony tohoto odvětví z celé republiky v čele s První dámou zdravé výživy České republiky Lucií Tomáškovou.
Kroměříž – Unikátní výstava tvorby bulharského malíře Justiana Tilova bude od zítřka k vidění v předsálí Sněmovního sálu zámku v Kroměříži k vidění
Prostějov – Studuje druhým rokem gastronomii na Střední odborné škole ve Vsetíně a práce za barem ji baví. Na mezinárodní koktejlovou a baristickou soutěž do Prostějova poprvé přijela i Veronika Zavalová z Valašských Klobouk.
Krnov - Krnovští příznivci zdravé výživy mohou ve čtvrtek 21. března zajít na ochutnávku kváskového pečiva. Do Krnova přijede předat část svých zkušeností přední odbornice na pečení kváskového pečiva Stanislava Elšíková z Vizovic.
Kostelec u Holešova – Ačkoli Petr Měrka z Kostelce u Holešova pivovarnictví nevystudoval, stal se odborníkem na domácí výrobu piva.
Další díl našeho seriálu přibližuje neprávem opomíjenou kulinářskou lahůdku jehněčí a ovčí maso
Krnov - Krnovští příznivci zdravé výživy mohou ve čtvrtek 21. března zajít na ochutnávku kváskového pečiva. Do Krnova přijede předat část svých zkušeností přední odbornice na pečení kváskového pečiva Stanislava Elšíková z Vizovic.
Strakonice, Rokycany - Basketbalistům Strakonic o víkendu 16.-17. března skončila sezona. Ve vyřazovací části dvakrát podlehli Rokycanům. Doma 56:71 a venku 66:81.
Praha/ Martínkovice /FOTOGALERIE/ - Anna Týfová z Martínkovic u Broumova je v kuchyni jako doma už od svých dvanácti let. V pátek předvedla své umění ve finále soutěže Deníku Česko vítá jaro Jaro v kuchyni, ve které se utkávají recepty na krajové speciality či „rodinné stříbro" soutěžících.
Praha /FOTOGALERIE/ – Na bojovnou atmosféru, kterou vytvořili fanoušci Future, nic nedbali ve čtvrtfinálové sérii AutoCont extraligy úřadující mistři republiky ve florbalu, hráči Tatranu Střešovice. Ti ji ukončili v nejkratším možném čase po víkendových výhrách 5:4 a 10:4. Ani borci pražského SSK nemusí smutnit, ve třech ze čtyř duelů favoritovi více než statečně vzdorovali.
Blansko /REPORTÁŽ/ – Alkohol v rukou lidí na hraně dospělosti nemusí být vždycky známkou něčeho zakázaného. I sedmnáctileté ruce mohou být v tomto případě povolanější než mnohé dospělé. To dokázal jubilejní desátý ročník Amundsen Cupu, juniorské soutěže pro začínající barmany v Blansku.
Milešov – Sto pět let! Tolik je nejstarší obyvatelce Litoměřicka. Jmenuje se Rozálie Kočárková a život prožívá s úsměvem na tváři. A její recept na dlouhověkost?
Planá – Žáci středních odborných učilišť se sjeli do Plané, aby soutěžili ve zdobení perníčků a prostírání velikonoční tabule.
Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.
Znojmo – Ve dvou utkáních vyhráli kladenští florbalisté, nejdříve 4:3 po prodloužení, ve druhém duelu pak 6:3. Znojemské hráče tak od konce sezony dělí pouze jediný zápas. Pokud o víkendu v Kladně Znojmo uspěje a vyhraje v obou zápasech, rozhodující utkání se odehraje opět ve Znojmě.
Kladno, Praha - Recepty ze všech koutů republiky posílali čtenáři čtrnácti regionálních Deníků řadu týdnů do soutěže s názvem Jaro na talíři. Finalistkou je i Yvona Tučková z Kladna.
Praha, Ostrava - V kuchyňském studiu Miele v Praze se v pátek a v sobotu konalo finálové vaření soutěže Jaro na talíři. Utkalo se čtrnáct kuchařů z jednotlivých regionů. Za náš kraj se ho zúčastnila paní Jarka Bernatíková z Havířova, která připravovala zapékanou čočku na zelenině.
Milešov – Sto pět let! Tolik je nejstarší obyvatelce Litoměřicka. Jmenuje se Rozálie Kočárková a život prožívá s úsměvem na tváři. A její recept na dlouhověkost?
Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.
Málkovice - Je tomu padesát let, co spolu žijí manželé Květoslava a Stanislav Vithausovi z Málkovic na Tachovsku. Své výročí oslavili, na den přesně. A to v sobotu 16. března v kruhu rodinném, bez slavnostního obřadu. Celá rodina jim přišla popřát, měli společný oběd a pak spolu poseděli.
Hustopeče – Pečená kachna s moravským zelím, králík nebo bažantí roláda? Anebo spíš kél, šumajstr, šmorn a pégny? Známá i neznámá tradiční jídla hanáckého Slovácka představí už v sobotu nová kuchařka v Hustopečích. Knihu s unikátními recepty slavnostně pokřtí tamní chasa na Slavnostech mandloní a vína.
Litomyšl – Na zámku by měla být do dvou let otevřená „šlechtická" kavárna.
Liberecký kraj - Rozhovor s pekařem Jiřím Mikulou o Velikonocích, zvycích spojených s těmito svátky i o dobrotách, které bývají tradičně na talíři.