Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Recept na dlouhý život? Bez zeleniny a masa, říká 104letá stařenka

Vyškov – Nekouřit, nepít alkohol, ale třeba také nejíst ovoce, zeleninu, maso a další dobroty, bez kterých si mnozí nedokážou představit zdravý jídelníček. Takový je recept na dlouhověkost nejstarší obyvatelky Vyškova Marie Novákové, která právě ve středu oslavila 104. narozeniny.

Mlékomaty jsou na Vyškovsku stále v kurzu

Vyškovsko – Pět mlékomatů na Vyškovsku už přes tři roky poskytuje všem zájemcům denně čerstvé mléko. Na rozdíl od jiných částí kraje se i přes snížený zájem ani jeden nemusel zrušit. A rušení není v plánu ani v budoucnu, přestože čerstvé mléko už není zdaleka takový hit jako před časem.

Kunovice táhla za výhrou skvělá Brablcová

Kunovice - Po třítýdenní reprezentační přestávce zasáhly do prvoligových bojů házenkářky SHK Kunovice. Domácí duel s Porubou zvládly na jedničku, když zazářila především autorka deseti branek Andrea Brablcová. Díky vítězství Kunovičanky poskočily před svého sobotního soupeře na pátou příčku.

Ústí bude opět péci makové mušle

Ústí nad Labem - Ústecké muzeum již podruhé bude pořádat soutěž o to, kdo upeče nejlepší makovou trmickou mušli pod názvem Nebuď bábovka, upeč mušli.

Radim Grebeníček: Recept na úspěšné partnerství? Vztahová inteligence

Střední Morava /ROZHOVOR/ - Lidé prý k tomu, aby byli v partnerských vztazích skutečně šťastní, nepotřebují mnoho. Za jejich problémy stojí paradoxně sami ti, kteří si na ně stěžují. Tvrdí to lektor integrální psychologie, filozofie a medicíny Radim Grebeníček. Ten v rozhovoru pro Deník nabídl několik myšlenek, jak změnit komplikovaný vztah na harmonický.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Malý, sladký, voňavý - takový má být vdolek

Vlčnov - Vlčnovský vdoleček: malý, sladký a voňavý koláček. Když se do něj člověk zakousne, nikdy nesní jen jeden jediný. Ve Vlčnově se vyrábějí koláčky snad odnepaměti a téměř v každé rodině.

Umíme vyrobit čokoládu bez tuku a zachovat chuť, tvrdí chemici

Washington /ANIMACE/ – Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

Mlejnková vyprovodila Přerovanky

Praha /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ – Na zádech nosí šestnáctku, teprve šestnáct jar chodí po naší zemi. Přesto se nezalekne semifinálových klání Uniqa extraligy. Ba co víc, dokáže je rozhodnout. O kom je řeč? O smečařce Olympu Praha Michaele Mlejnkové.

Nádor prostaty: blíží se nové léky

Co nejdelší chemoterapie, co největší řezání, co nejvíce léků. Pokud jste si mysleli, že právě to je nejúčinnější recept na likvidaci nádoru, pak budete asi překvapeni: realita totiž bývá opačná.

Vařte se Slováckými novinami: Omladinka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Nádor prostaty: blíží se nové léky

Praha /INFOGRAFIKA/ - Co nejdelší chemoterapie, co největší řezání, co nejvíce léků. Pokud jste si mysleli, že právě to je nejúčinnější recept na likvidaci nádoru, pak budete asi překvapeni: realita totiž bývá opačná.

Rozhodla naše větší kreativita, míní futsalový gólman Mário Vozár

Praha /ROZHOVOR/ – Chance Futsal liga dospěla k play-off. Nejvyrovnanější utkání čtvrtfinálové série se dle očekávání hrálo mezi po základní části čtvrtými hráči pražských Bohemians a pátými borci z Vysokého Mýta. V něm se z výhry 7:5 radovali zelenobílí. A to přesto, že v závěru čelili třem prodlouženým penaltám.

Ve Slováckém muzeu se pekly tažené štrúdle

Uherské Hradiště– Zvládnout upečení taženého štrúdlu či závinu s jablky a uvaření nudlí, lokší nebo lukší sypaných mákem, jak je lidé krajově nazývají, bývalo otázkou cti dobrých hospodyněk.

Koncert plánujeme jako umělecký zážitek, říká cimbalista Jan Káčer

Uherské Hradiště /ROZHOVOR/ - Sedmička s Ohnicou. To není název bujaré degustace, nýbrž výročního koncertu mladé cimbálové muziky Ohnica, který se uskuteční v sobotu od 19 hodin v uherskohradišťské Redutě. Koncert samotný, ale také sedmiletou historii muziky přiblížil v rozhovoru umělecký vedoucí a cimbalista Jan Káčer.

Po soutěžních dobrotách se jen zaprášilo

Střední Morava - Chuť špenátové rolády nadívané domácí lučinou nebo kuřecích placiček s tvarůžky pro mne byla až donedávna velkou neznámou. Přiznávám, že v restauraci by ani jedno jídlo až do této chvíle nepatřilo mezi mé favority.

David Vavruška: Sníh je pro nás dar shůry

Opava – Stadion v Městských sadech je pod sněhem stejně jako všechna hřiště v kraji. Je jasné, že sobotní duel Fotbalové národní ligy mezi Slezským FC a Znojmem se hrát nebude. Trenéra Davida Vavrušku rozmar počasí potěšil.

Valašské Klobouky drží ve florbalové lize stříbrnou pozici

Region – Úspěšné vystoupení ve 23. a 24. kole Zlínské florbalové ligy mužů má za sebou družstvo Valašských Klobouk, které po výhrách nad Orly z Uherského Brodu a rezervou Holešova čtyři kola před koncem soutěže pevně drží v tabulce stříbrnou pozici.

Soused je světovým králem tlačenky!

Linec - Grand Prix International du Goûte Boudin v Mortagne-au-Perche v Normandii každoročně vyznamenává „Rytíře tlačenky" (Confrérie des Chevaliers du Goûte Boudin). „Do letošního  mistrovství světa bylo přihlášeno více než 500 výrobků  ,blunzn´, zaznamenal deník OÖN. „Z Rakouska byl nejúspěšnější Hornorakušan - Peter Haudum z Helfenbergu, dosud známý spíše jako výrobce špeku.

Pracovala do svých osmdesáti let, nyní slaví stovku

Nový Kostel - Nádherných sta let se v těchto dnech dožívá Františka Lokajová z Nového Kostela na Chebsku. Tato dáma, která zažila Rakousko - Uhersko, dvě světové války a všechny československé i české prezidenty, nemá žádný zvláštní recept na dlouhověkost. Se čtenáři Deníku se podělila o některé své zážitky.

Pracovala do svých 80 let. Nyní slaví stovku

Nový Kostel - Nádherných sta let se v těchto dnech dožívá Františka Lokajová z Nového Kostela na Chebsku. Tato dáma, která zažila Rakousko-Uhersko, dvě světové války a všechny československé i české prezidenty, nemá žádný zvláštní recept na dlouhověkost. Se čtenáři Deníku se podělila o některé své zážitky. Také třeba o to, že aktivně pracovala až do svých osmdesáti let.

Vratislavice nenavázaly na úspěch z minula

Liberec - Ve fotbalové I. B třídě se hrály jen tři zápasy. Bílá porazila jedinou trefou rezervu Doks, zato doma zklamal Hrádek B s Dubicí a také Vratislavice, které nenavázaly na úspěch z prvního jarního kola. Přitom šlo o veledůležitý zápas.

Změny ve zdravotnictví: léčba konopím je legální

Praha – Dneškem nabývá účinnosti novela transplantačního zákona. Umožní, aby čeští pacienti dostali orgán od cizince, který zemřel v ČR. Ode dneška je také legální užití konopí pro léčebné účely, i když to zatím bude jen konopí dovážené. Pěstování konopí pro léčebné účely začne povolovat lékový ústav českým firmám až za rok. Pacienti si konopí platí.

Vařte se Slováckými novinami: Trnková omáčka

Slovácko není kraj bohatý jen na folklor, ale také na výborné lokální suroviny. Najdeme zde například staré odrůdy ovocných stromů, jako jsou jabloně rozmarýnky, kočičí hlavy, skoráky nebo hrušně václavky, ovesňačky či žitňačky.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.

Finále Fit s Deníkem: Takový babinec jste ještě nezažili!

Počátky /REPORTÁŽ/ – Nasedám do auta k Janě Večlové, soutěžící reality show Fit s Deníkem. A mám takové tušení, že prodloužený víkend, který nás spolu s ostatními třinácti soutěžícími v Resortu Svatá Kateřina čeká, bude jeden velký babinec. Nemýlím se. A dokonce pobyt se čtrnácti „Fit ženami", které dal Deník dohromady, překonává všechna má očekávání…

Blogování o jídle má neomezený potenciál, nabírá druhý dech

Praha – Recepty, fotky i osobní kulinářské zkušenosti jsou součástí foodblogů, které nyní nabírají druhý dech. Novým trendem je výroba chleba za pomocí kvásku, který si příznivci domácího pečení vzájemně předávají. Jiné blogy se zase soustředí na cukrářské umění nebo třeba veganskou stravu. V oblasti jídla je stále spousta neprozkoumaných témat, řekl nejznámější český food bloger Martin Kuciel z blogu Cuketka.cz.

Regulační poplatky a nemocniční taxy: Pacienti loni sáhli hlouběji do kapes

Praha – Některé zdravotní pojišťovny vrátily loni lidem za překročení ochranného limitu méně než předloni, naopak u všech dali lidé víc z vlastní kapsy za regulační poplatky v nemocnici, které se do limitu nepočítají. Vyplývá to z dat tří největších pojišťoven. Snížení některých vratek podle nich souvisí s tím, že od loňska se platí 30 korun za recept, ne za položku. Limit se tak plní pomaleji. Víc dali lidé v nemocnicích proto, že stoupla taxa za den z 60 na 100 korun.

Ke zdobení perníčků si Alena Kollmannová pořídila kroj

Bohuňov – Od malička zdobí voňavé medové perníčky. Nyní si pořídila i dobový kroj, který ráda nosí a vůbec se za něj nestydí. Šikovná perníkářka Alena Kollmannová je přesvědčená, že tyto věci k sobě zkrátka patří.

RECEPT DENÍKU: Recept vznikl improvizací

Ústí nad Labem - „Manželka dělá doma zapečené brambory se šlehačkou s vepřovou kotletou. Ale s kuřecím to není také špatné," zhodnotil recept Deníku Pavel Pokorný.

Recept na Zelené pivo znají jen tři lidé!

Ústí nad Labem /HLASOVÁNÍ/ - Přesně na Zelený čtvrtek se začalo v několik restauracích na Ústecku prodávat Zelené pivo. To vyrábí pivovar Heineken Starobrno, jehož bývalý sládek Petr Hauskrecht dnes úřaduje ve Velkém Březně.

Jak chutná Vůně jara v pražských restauracích? Zkuste to zjistit

Třetí ročník festivalu Vůně jara ze seriálu Festivalů chutí odstartoval v deseti českých restauracích 18. března. Festival potrvá do 14. dubna. O gastronomické jarní zážitky se postarají netradiční pokrmy, jejichž nedílnou součást tvoří sezónní suroviny.

Eva Matušková: Jsem jako motorová myš

Eva Matušková zdravou životosprávou opravdu žila. Její zanícení ji doma pasovalo na dietologa. Sestra jí často prosila: „Potřebuji poradit, pane Suchánku."

Pomlázky mi dejte, vejce taky

Jičínsko – Velikonoce máme na dosah. Před hospodyňkami stojí nelehký úkol upéct mazance, beránky, velikonoční nádivku a obarvit vajíčka pro koledníky.

Oceněný pedagog Karel Štix už od mládí zaskakoval za učitele v malotřídce

České Budějovice – Tři jihočeští kantoři dostali medaili ministerstva školství. Jiří Homolka z Volyně, Vladimír Kojan z Českých Budějovic a Karel Štix. Ten se za pár měsíců stane nejdéle sloužícím ředitelem Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické v Českých Budějovicích.