Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Deník servíruje speciality: Risotto Al Parmigiano

Střední Morava (Seriál Deníku) - Aktuální jarní a slunečné počasí nutí k lehčí stravě.Ne vždy to musí být jen zeleninové pokrmy. V dnešním receptu poskytne specialista na gastronomi a majitel hradišťského Ristorantne Hotel Maxi, Claudio Rossi, návod na přípravu rizota na italský způsob.

SOUTĚŽ DENÍKU Česko vítá jaro jde do finále! Podpořte soutěžící z Ostravy

Ostrava - Soutěž Česko vítá jaro jde do finále! Podpořte paní Šárku Trojanovou, která za náš region bude pod dohledem televizních kamer v sobotu 24. března připravovat s patronkou Radkou Kocurovou pokrm zvaný Beskydský maras. Jaké je to jídlo? Odkud pochází? Kdo je vlastně paní Šárka z Ostravy-Hrabůvky? Co dělá, když zrovna nevaří? 

Najdou recept na Blažka?

Varnsdorf – Netradičně v pátek 23. března odehrají svůj druholigový zápas v rámci 20. kola fotbalisté Varnsdorfu. Od 18.00 se představí v Jihlavě, kde na ně čeká ambiciózní Vysočina.

Sokolky chtějí v play off překvapit

Frýdek-Místek – V Uniqa volejbalové extralize žen jde již do tuhého. Sobotním dnem startuje play off a svěřenkyně trenérky Alexandry Dedkové zajíždí na palubovku druhého celku po základní části – PVK Olymp Praha.

Herečka Petra Hřebíčková: Těším se na kolegy i vůni divadla

Zlín - Ve Zlíně působila pět let, s inscenací Maryša získala Thálii a pak náhle odešla do Prahy. Teď se vrací v plné síle a bohatší o řadu zkušeností. Zlíňanům se herečka Petra Hřebíčková v oceněné hře představí již tento pátek v 19 hodin v Městském divadle.

RECEPT DENÍKU: Místo jíšky použil kuchař chléb

Ústí nad Labem - Složením se zařadil do Bavorské kuchyně. Místo jíškou ho kuchař zahustil chlebem. Tak jako každý čtvrtek se na zimním stadionu vařilo podle čtenářů Ústeckého deníku. Vítězkou minulého kola se stala Magdaléna Pecháčková s Vepřovými plátky na pivu.

Jihomoravské muzeum ve Znojmě vítá jaro výstavou

Znojmo - Na počátek jara Jihomoravské muzeum ve Znojmě připravilo výstavu Volání jara aneb hody, hody, doprovody. Výstava je umístěná v křížové chodbě a malém výstavním sálu minoritského kláštera.

Fejeton Miroslava Procházky: Ko ko, kdák

Jičínsko – Soused se dnes vrátil nevyspalý, ale šťasten, i když mu v polském pohraničí ukradli u škodovky jedno kolo. Když vjeli u Žacléře do deště, zjistil, že mu zcizili i dva stěrače. Vida, co dokáže český výrobek zn. Škoda – na třech kolech.

Hanácký pohár v Prostějově prověřil špičkové barmany. PODÍVEJTE SE

Prostějov - Rozkousnutím hanáckého vdolku a vytažením zapečeného žetonu s číslem už tradičně losovali pořadí junioři v koktejlové soutěži Hanácký pohár v Prostějově. Patnáctého ročníku se jich účastnilo devětatřicet. Devatenáct profesionálů naopak losovalo pomocí malých lahviček Starorežné. Hodnotící komisaři tedy posoudili na sedmdesát alkoholických drinků namíchaných podle vlastní fantazie.

Velikonoce se odrážejí také v lidové kuchyni

Oldřetice - Folkloristika a výtvarnice Kamila Skopová, která žije a tvoří v roubené chalupě v Oldřeticích, je autorkou několika knih, a to i kuchařských. Ve své publikaci „Hody půsty masopusty“ přibližuje čtenářům dění při důležitých svátcích, píše o obyčejích a zvyklostech českého kalendářního roku.

Na dorty si mne neužije. Ale maso? To je moje!

Jablonec n. N. - Hlasujte pro svou finalistku. Její číslo je 07. Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finiše! Severní Čechy bude spolu s herečkou Veronikou Žilkovou reprezentovat Laďka Staffen z Jablonce nad Nisou.

Derby přineslo remízové loučení

Neratovice – Jako zaslouženou dělbu bodů vidí oba tábory vzájemné derby, které pro oba okresní celky uzavřelo letošní Středočeský přebor. Domácí béčko Olympiku, tradičně tvořené mladíky, sice v utkání vedlo 2:0, zkušení hosté z Kralup ale dokázali skóre srovnat na konečných 2:2.

Pátral po modré krvi v rodu Tauerů

Strakov - Najít své kořeny a předky i vzdálené příbuzné. Proto se rozhodl Čestmír Tauer z Prahy zpracovat rodokmen své rodiny. Přijel na setkání nositelů příjmení Tauer do Strakova u Litomyšle. I tady hledal možné vazby a další vzdálené příbuzné.

Po hádce s přítelkyní si sám pořezal předloktí

Kutná Hora Krvavou louží skončilo večerní dostaveníčko mladého páru v ulici Na Náměti v Kutné Hoře. Romantické chvíle ve stínu kostela Matky Boží se postupně proměnily v horor, když vyvolaná těžká hádka vyústila v sebedestrukční čin dvacetiletého muže.

Soutěžící: Řekla jsem si, proč nezkusit štěstí

Ústí nad Labem /ČESKO VÍTÁ JARO/ - Zaujala mě výhra. Chci si vylepšit kuchyň. Ráda vařím. To jsou slova Pavly Vosáhlové, která se účasnila projektu Deníku Česko vítá jaro s velikonočním kulinářským receptem na Jarní špenátové noky.

V Dačicích volili krále utopenců

Dačice - Jako v úle to v sobotu večer hučelo v dačické hospodě Pod Betonem. Konal se zde totiž již čtvrtý ročník gurmánské soutěže Dačická utopenciáda, kterou pořádá Volné sdružení sochařů a motorkářů při hospodě Pod Betonem.

Když je dobrá trnková slivovice, zajídat už není třeba

Halenkovice – /FOTOGALERIE/ Slivovice musí krásně vonět po trnkách, nesmí škrábat, naopak musí pohladit jazyk a krásně vklouznout do krku. Jedině tak se prý pozná dobrá trnková pálenka. A o tu nejlepší soupeřili v sobotu 17. března v Halenkovicích na Zlínsku, kde byl již VI. ročník Halenkovské trnky.

Co se u nás vařívalo: Kulajda

Jičínsko – Seriál s recepty z kuchyně Podchlumí a Poorlicka nabízí postupy, podle kterých připravovaly polévky, pokrmy z brambor a moučná jídla naše babičky.

Čtenáři vařili dobroty. Deník zná osm finalistů

Východní Čechy  - Soutěž regionálních Deníků Česko vítá jaro jde do finále! Odborná porota v čele s šéfkuchařem Radkem Jakubcem vybrala osm nejlepších, kteří se již příští víkend utkají v Praze o hlavní cenu.

Rosa před Žižkovem: Hlavně musíme dát brzy gól!

Teplice – Ačkoliv je  dnešní soupeř Teplic Viktoria Žižkov v tabulce poslední, nečeká žlutomodré vůbec nic lehkého. Proti týmům, které na Stínadla přijedou s urputnou obranou, se Severočechům totiž hraje dlouhodobě velmi špatně.

Rýžový nákyp pro 600 lidí se prostě nedá

Praha /ROZHOVOR/ - Executive chef restaurantu Staré časy František Šnitr vyprávěl redaktorce Pražského deníku poněkud bláznivé historky z kuchařské branže. A také zážitky z vojny.

Vaječné šílenství: někde v současnosti platí limity nákupu

Hradec Králové –  Stačí nové klece na slepice, které nám  nakázala Evropská unie, a ceny vajec strmě rostou.  Zdá se, že  nejvíce na současném vaječném šílenství „vydělávají“ především lidé, kteří mají příbuzné na vesnici a kde ještě chovají slepice. Vajíčka tak mají zadarmo.