Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Cukrařina je práce, kterou musí mít člověk v sobě

Frýdek-Místek – Zákusky, cukroví, dorty, koláče, záviny, zmrzliny – to jsou záležitosti pro mlsné jazýčky, které stihneme spořádat během několika minut. Co však za tím stojí práce, to už dokáže ocenit málokdo.

Cukrařina je práce, kterou musí mít člověk v sobě

Frýdek-Místek – Zákusky, cukroví, dorty, koláče, záviny, zmrzliny – to jsou záležitosti pro mlsné jazýčky, které stihneme spořádat během několika minut. Co však za tím stojí práce, to už dokáže ocenit málokdo.

Výstava z dějin stolování a panské kuchyně

Ve Výstavní síni Muzea Těšínska Musaion v Havířově je výstava Kultura stolování aneb jak se kdysi hodovalo. Kolem sta exponátů připomíná panskou kuchyni z období 16. až 19. století.

Píše: Návod na úspěch nemám. Dám na první dojem

Vyškov, Šaratice /ROZHOVOR/ – Trendy fotbalu na Vyškovsku diktují Šaratice. Zdejší fotbalisté, jako jediný zástupce okresu, postoupili do vyšší třídy. Na poli fotbalové teorie zase obstál šaratický občan Miroslav Píše, který vyhrál oblíbenou tipovací soutěž našich čtenářů Tipligu s Deníkem Rovnost.

Heger předloží vládě reformní zákony o službách

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) předloží ve středu vládě tři reformní zákony o zdravotních službách. Původně měly být na programu počátkem měsíce, v připomínkovém řízení ale dostal ministr velké množství připomínek a jejich vypořádání tedy trvalo déle, než plánoval.

Hrochům by neutekl ani Zátopek

Plzeň – Do svého rodného města včera zavítal slavný cestovatel Miroslav Zikmund. „Jsem křtěný prazdrojem,“ prohlásil hrdě muž, který ve dvaadevadesáti letech stále pracuje pro zlínské muzeum a píše knihy.

Fazole jsou kuchařkami oblíbené

Chrudim, Nabočany – Třetí várkou receptů, které nám poslali čtenáři u příležitosti zemědělské výstavy Naše pole uzavíráme soutěž o uzenou kýtu a soudek piva.

Recepty rozhodně stojí za zkoušku

Nabočany – Představujeme další várku receptů z luštěnin, které nám zaslali čtenáři do soutěže o sud piva a vepřovou kýtu vyhlášené u příležitosti výstavy Naše pole v Nabočanech.

'První reformní zákon ve zdravotnictví je schválený'

Pardubice – Jedním z významných prvků v protikorupčních opatřeních ve zdravotnictví je také novela zákona č. 48/1997 o veřejném zdravotním pojištění, která je součástí reformních balíků a poslanci ji v úterý definitivně schválili. Od ledna 2012 zavede například jednotný poplatek za recept 30 korun, čímž přinese úspory pacientům a zjednoduší administraci v lékárnách.

Češi milují omáčky a dipy. Připravte si vlastní domácí speciality

Parta přátel, venkovní gril a letní večer s naplánovanou večeří. K dobře ugrilovanému masu či rybě stačí pár krajíčků chleba. Pokud však chcete dopřát chuťovým buňkám ještě větší požitek, zapomeňte na kupované doplňky. Kečup si na vynikající maso nalije jen barbar. Spousta omáček vyžaduje jen pár běžných surovin a trošku práce navíc – a vaši přátelé budou překvapeni ze symfonie chutí, již jste jim předložili.

Olomouc chce lákat na hanácké dobroty. Máte recept?

Olomouc – Máte v rodině recept na vynikající dobrotu a předáváte si jej z generace na generaci? Umíte z tradičních hanáckých surovin vykouzlit nezapomenutelný gastronomický zážitek? Tak přesně pro vás je určená soutěž Domácí Gastro.ol, kterou nyní vyhlásila olomoucká radnice.

Hledá se recept na uzdravení krajských nemocnic

Ostrava -Současné vedení kraje neumí řídit svoje nemocnice. Tvrdí to opoziční zastupitel Jiří Veverka (ODS) se slovy, že ani minulé vedení nemělo tiskárnu na peníze. "Zdravotnictví jsme nikdy nedotovali na úkor jiných resortů," říká Veverka.

V Lužánkách představili Afriku, po česku

Brno /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Vzduchem se nesou hlasité pravidelné zvuky afrických bubnů. Do jejich rytmu tančí tři ženy. Divoce pohazují vlasy a kroutí boky. Slunce ale nepálí jako v Africe, ani ony nejsou Afričanky. Je pod mrakem a mírně pofukuje. Jejich vystoupení navíc přihlíží dav diváků. Je to pražská skupina hudebníků a tanečnic TiDiTaDe.

V PUXpubu vědí, jak správně ochutit vepřové

Brno /TEST RESTAURACÍ/ - Jednoduše, ale příjemně zařízený interiér. Přehledný jídelní lístek bez rádoby originálních názvů pokrmů. A k tomu skvělá práce kuchaře, který šetří kořením. Méně je někdy více. Tak se dá shrnout zážitek z návštěvy brněnské restaurace PUXpub v Jaselské ulici.

Nejlepší chléb peče plzeňská strojařka

Plzeň – Před dvaceti lety začínala Plzeňanka Věra Němečková sama jen se dvěma prodavačkami. Teď má její pekařství padesát zaměstnanců a včera dokonce její víkendový chléb získal ocenění v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje.

Jiří Dihel: Basket je mi bližší

Hlavnice – V sobotu odpoledne nesmečoval do koše, nýbrž zkoušel štěstí ve vápně před fotbalovou bránou. Pivot opavských basketbalistů Jiří Dihel byl přítomen na exhibici v Hlavnici a naše redakce této příležitosti využila, aby s ním pořídila krátký rozhovor.

Recepty hledali také v archivech

Jeseníky – Řekne-li se tradiční jídlo Jeseníků, málokdo si dokáže cokoliv představit. Lze odtušit, že pokrmy budou složeny z brambor, lesních plodů, zvěřiny či zelí.

Bryan Adams zavítal do Rybniku

Rybnik – Polského koncertu se účastnilo mnoho fanoušků ze všech koutů Evropy. Jedinečnou hudební událost konanou v blízkosti svého bydliště si nenechali ujít ani lidé z Opavy či Hlučína.

Vybíráme správnou troubu, bonus bezva recept

Na trhu dnes najdeme širokou nabídku pečicích trub – od těch nejjednodušších až po sofistikované, hovořící často několika světovými jazyky. O to složitější je zvolit mezi nimi tu správnou, která bude plnit všechny vaše požadavky a pracovat „do roztrhání těla“.

Výstava Naše pole bude atraktivní i letos

Nabočany – Ve dnech 21. – 22. června se v Nabočanech koná již jedenáctý ročník přehlídky odrůd polních plodin. Navázala v roce 2001 na dlouholetou tradici polních dnů v Chrudimi pořádanou firmou Oseva Agri Chrudim, a. s.

Znechucení vládou

Tři čtvrtiny lidí se nyní podle průzkumu společnosti SANEP stydí za vládu. Je to hodně. A je to smutné. Lze pochopit, když je část veřejnosti s vládou nespokojená neboť má za to, že tato něco nestíhá, anebo řeší podle špatných pravicových či levicových receptů.

Folkloristé pekli chleba ve starobylém mlýně

Dolní Němčí /FOTOGALERIE/ – Pečení chleba jako za časů našich prababiček si v sobotu 11. června opět vyzkoušeli folkloristé z Dolního Němčí. Výsledkem jejich už tradičního pekařského snažení bylo 42 kilových bochníků, které upekli v peci tamního starobylého mlýna.

Vítězslava Klimtová: Už nikdy nevstoupím do kuchyně

Pičín – Strašidla, víly, skřítkové, draci, zkrátka pohádkové bytosti zná snad ze všech nejlépe spisovatelka a ilustrátorka Vítězslava Klimtová, která je autorkou mnoha knih, obrazů, plastik a soch nejen na toto téma.