Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Vaření ve Slováckém muzeum se neslo ve znamení mrkvových dobrot

Uherské Hradiště – Voňavé šátečky, osvěžující salát nebo výbornou pomazánku mohli ochutnat návštěvníci dalšího pokračování kuchařského seriálu Tvoříme v muzeu. Akce se uskutečnila v sobotu 3. října ve Slováckém muzeu, tentokrát na téma Mrkev nejen na oči, chutěmi vám zatočí. Právě tato kořenová zelenina se stala hlavní surovinou všech přípravových dobrot.

GLOSA: Kůžičky jsou s Láďou Hruškou spjaté a nestydí se za ně

Liberec /ROZHOVOR, VIDEO, FOTOGALERIE, GLOSA/ - Rozhovor s kuchařem Láďou Hruškou o vaření, podvodné kuchařce i těch oficiálních, nových receptech, fanoušcích a odpůrcích jeho vaření i Zdeňku Pohlreichovi. Co má společného Láďa Hruška s Michalem Davidem čtěte v glose Hany Langrové.

Slaná kachna a sladká povidla? Chuť jako z pohádky

Slovácko /HLASUJTE V ANKETĚ/ – Spousta práce, ale taky záchvatů smíchu se nesla ve druhé půli září Památkovým domkem v Kunovicích, který se pro příštích pár týdnů stal dějištěm natáčení nového pořadu o krásách slovácké kuchyně Špetka Slovácka. 

Letní posila z Plzně Martin Kavka: Odměna bude odvislá od výše vítězství

Zlín – /ROZHOVOR/ Čekání házenkářů Zlína na první body třetí sezony po návratu mezi elitou pokračuje. Po čtyřech porážkách předposlední celek extraligy se pokusí o překvapení na úkor mistra, který v neděli od 17 hodin přijede do Baťova města. Duel přitom bude pikantní pro největší letní posilu Martina Kavku, který přišel právě z Plzně.

Chovatel nosnic: Sice nekvokám, ale někdy je toho dost

Zlatníky u Prahy /FOTOGALERIE, ROZHOVOR/ - S kuřaty a slepicemi se setkává odmalička. Zpočátku to bylo, když okukoval dvounohé tvory u babičky. Časem to však dospělo do situace, kdy se stal vyhlášeným chovatelem nosnic a producentem konzumních vajec. V jeho rodinném statku ve Zlatníkách u Prahy chová kolem pěti tisíc nosnic. Dalo by se říci, že o vejcích se mu snad musí i zdát.

Brambory a zase brambory

Veselý Kopec - V sobotu se ve skanzenu na Veselém Kopci bude konat program s názvem Bramborová sobota.

Odešel herec Jiří Krytinář

Jablonec n. N. - Malý velký herec, poslední dobou spjatý i s Jabloneckem, zemřel v úterý 29. září na plicní embolii.

Na Smolenku mají Klecandovi dokonce certifikát Toulavy

Sedlčany – Návštěvníci podzimních Farmářských trhů se mohli v Sedlčanech v sobotu seznámit s některými novinkami prodávajících. Pozornost budila například smolná mast a smolný krém. Na tyto produkty ze smrkové pryskyřice má Barbora Klecandová z Balkovy Lhoty dokonce certifikát Toulavy – regionálního produktu.

Devadesátník z Hradiště je nadšencem do honů. Před čtrnácti dny ulovil lišku

Uherské Hradiště – V pátek 25. září mu bylo devadesát let a většina z nás mu jeho devět křížků může jen tiše závidět. Jan Junaštík z Uherského Hradiště, o němž je řeč je na svůj věk navíc neuvěřitelně aktivní a stíhá celou řadu zálib. Jednou z jeho nejoblíbenějších kratochvílí je myslivost, jíž se věnuje bezmála půl století.

Rájec-Jestřebí: před zámkem bublaly zvěřinové guláše. Už po šesté

Rájec-Jestřebí /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Kdo šel v sobotu před obědem kolem rájeckého zámku, musely se mu sbíhat sliny. Kolemjdoucí totiž přes nos musela praštit vůně guláše. Aby ne. Vždyť se před zámkem konal už šestý ročník soutěže ve vaření této pochoutky. Rájecký kotlík. Na ochutnávku nakonec dorazilo patnáct set lidí. „Bydlíme kousek od zámku, tak jsme si to nemohli nechat ujít. Aspoň nemusím dnes vařit. Dali jsme si zatím pivo, počkáme, až se dovaří guláš a určitě zůstaneme i na hudební vystoupení," hlásila v sobotu před polednem Marie Radostová z Rájce, která na akci dorazila společně s manželem Josefem.

Lidé z Pozďátek oslavili úrodu jablek

Pozďátky - Oslava úrody. I tak by se dala nazvat akce, kterou poprvé uspořádali lidé z Pozďátek. Společně se potkali v kulturním domě a s sebou vzali několik lahodných pochutin z jablek, jejichž sběr právě vrcholí.

Představí pivo i z Malé Skály

Malá Skála - O prodlouženém víkendu 25. - 28. září v pivovaru pod Pantheonem poprvé ochutnají dvanáctistupňový Maloskalský ležák.

Představí pivo i z Malé Skály

Malá Skála - O prodlouženém víkendu 25. - 28. září v pivovaru pod Pantheonem poprvé ochutnají dvanáctistupňový Maloskalský ležák.

Láďa Hruška způsobil ve Zlaté Bráně pěknou tlačenici. Podívejte se

Prostějov – Prostor před knihkupectvím v prostějovské Zlaté Bráně obsadily davy lidí. Ti si přišli pro podpis člověka, kterého mohli a stále mohou vidět na televizních obrazovkách. Na Hanou zavítal kuchař Ladislav Hruška, který už o svých receptech s důrazem na nízkou cenu vydal několik knih.

Florbalisti Liberce ztratili dobře rozehraný zápas

Liberec - Muži FBC Liberec vstoupili po sestupu do I. ligy nový ročník porážkou. V premiérovém duelu rozehráli zápas parádně, třetí třetina ale nakonec vyzněla jasně pro domácí Start a body byly v prachu.

Summit EU slíbil ochranu hranic a miliard eur pro uprchlíky

Brusel – Velké finanční částky na pomoc syrským uprchlíkům přímo v jejich krizové oblasti, lepší ochrana vnější hranice schengenského prostoru a konkrétní kroky k podpoře Itálie a Řecka při zvládání velkého počtu utečenců mají být celoevropským receptem na zvládnutí nynější migrační krize. Státníci zemí Evropské unie se na tomto balíku opatření shodli v noci na dnešek na letos už druhém mimořádném summitu osmadvacítky k migrační problematice.

Skanzen Veselý kopec připraví tradiční pokrmy z brambor

Skanzen Veselý kopec na Chrudimsku chystá na první říjnovou sobotu bramborové hody. Vycházejí z tradičních receptů, podle nichž lidé v minulosti na vesnicích vařili. Dnes to řekla vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Většina českých rodin nevečeří u společného stolu, ukázal průzkum

Praha – České rodiny nejsou zvyklé společně večeřet. U večeře společně stoluje přibližně jen 38 procent domácností. Každá třetí má pak u společné večeře zapnutou televizi. Vyplývá to z průzkumu s názvem Česká rodina žije, který uskutečnila Nadace Kooperativa mezi 750 respondenty.

Kobylské tetičky listují kuchařkami svých babiček. Pečou a vaří podle tradic

Kobylí - Jakmile se sejdou, okolím zavoní kynuté těsto, sladké meruňky, povidla, marmeláda nebo škvarková pomazánka a tradiční šumajstr. Říkají si tetičky a jsou neodmyslitelnou součástí Kobylí. Už několik let vaří a pečou na tradičních akcích, které se 
v obci odehrávají. Za to sklízí obdivná uznání nejen od místních, ale především od turistů. Těm se po setkání s tetičkami dělají doslova „boule za ušima".

Zbytečné výjezdy záchranářů: lidé po nich požadují i recepty na léky

Zhruba tři až čtyři tisíce korun stojí výjezd zdravotnické záchranné služby. Přestože je určená pro akutní případy, její zaměstnanci se poměrně často setkávají s tím, že ji lidé zneužívají. „Volají třeba i tehdy, když mají dlouhodobé problémy, a mnohdy předpokládají, že je lékař v sanitce uzdraví. Požadují po něm i recepty, které vydávat nesmí," potvrdila mluvčí krajských záchranářů Barbora Zuchová.

Ve Všeradicích byla kuchařská soutěž

Všeradice – Ve Všeradicích se v sobotu konal další už devátý roční tradiční akce Vaření se zámeckou paní. Kuchařská soutěž je věnována nejslavnější místní rodačce »pramáti českých kuchařek« Magdaléně Dobromile Rettigové.

Sigma míří na Spartu. Najde na ni recept?

Olomouc – Když v rozhovoru po zápase s Jihlavou mluvil Jakub Plšek o koncentraci na zápas proti Spartě, rozhodně to nebyla prázdná slova. Sigma Olomouc proti Jihlavě sice nezářila, ale svou sílu naznačila. A přestože je Sparta pro nedělní zápas jasným favoritem, hosté mají nesporné kvality na to, aby účastníka Evropské ligy minimálně potrápili.

Slovácko v Brně umí. Opět přijede i kat Došek

Brno – Upozorňoval na něj už minulý rok. Jenže varování trenéra fotbalové Zbrojovky Václava Kotala o přednostech útočníka Slovácka Libora Doška vyznělo do prázdna. Vytáhlý brněnský rodák tehdy jediným gólem moravské derby rozhodl. Stejné hrozbě čelí brněnský celek už v sobotu. V pět hodin odpoledne hostí v sedmém kole první ligy Slovácko na svém hřišti. „Na Doška platí jediný recept, nepustit ho do vápna," opakoval známá slova stratég Zbrojovky. „Snad ho Pavel Košťál uhlídá," dodal.

Na Láďu Hrušku se stála fronta

Česká Třebová /Krátce/ - Českotřebovské knihkupectví Paseka uspořádalo v úterý autogramiádu známého televizního moderátora Ládi Hrušky, který vydal novou kuchařskou knihu.

Zbytečné výjezdy záchranářů: lidé po nich požadují i recepty na léky

Vyškovsko – Zhruba tři až čtyři tisíce korun stojí výjezd zdravotnické záchranné služby. Přestože je určená pro akutní případy, její zaměstnanci se poměrně často setkávají s tím, že ji lidé zneužívají. „Volají třeba i tehdy, když mají dlouhodobé problémy, a mnohdy předpokládají, že je lékař v sanitce uzdraví. Požadují po něm i recepty, které vydávat nesmí," potvrdila mluvčí krajských záchranářů Barbora Zuchová.

Zahradě Čech přeje počasí

Litoměřice – Za tři dny navštívilo podzimní veletrh Zahrada Čech zhruba 28 tisíc lidí, převážně zahrádkářů z celého Česka.

Slavnosti brambor Eden ovládnou už třetím rokem

Bystřice nad Pernštejnem - Brambory na všechny způsoby budou moci nejenom vidět, ale i ochutnat návštěvníci třetího ročníku Slavností brambor, které se uskuteční ve dnech 19. a 20. září v bystřickém centru Eden. Mezi bramborovými pochoutkami letos například bude i bramborové pivo uvařené v tamním minipivovaru.

Šumperk zažil první Sousedskou žranici

Šumperk – Neobvykle živo bylo v sobotu 12. září v centru Šumperka. Konal se první ročník food festivalu s názvem Sousedská žranice. Prostor v ulicích v ulicích Na hradbách, Polské a na parkovišti u tiskárny Grafotyp zaplnily zástupy lidí, stánky a burgery, grilovaným prasátkem či kvalitními víny byly po celý den o obležení.