Kreativ

ŠTÍTEK: recept

V nemocnici začali vydávat eRecepty

Žďársko - Ve zkušebním provozu začali v Nemocnici Nové Město na Moravě vydávat elektronické recepty na léky. Zatím pouze v ortopedické a urologické ambulanci.

Aleš Svoboda: Do budoucna chceme zákazníkům nabídnout ještě víc

Pekárna Svoboda-Březík letos slaví dvacet pět let od svého založení. Pekařství zakládali Martin Březík společně s Alešem Svobodou, jeho maminkou a třemi pomocníky v roce 1990, o rok později už zaměstnávali víc jak tři desítky lidí. Pečivo dle tradičních receptur si dnes lidé kupují v pětadvaceti provozovnách po celém regionu. O začátcích, současných trendech i o tom, kde berou majitelé inspiraci, vyprávěl Aleš Svoboda, jeden z majitelů pekárny.

Houby na Kolínsku začínají růst

Kolínsko - Trocha turistiky, trochu napětí, hodně gurmánství. Tak by se dalo ve stručnosti popsat houbaření. A pro to teď nastává ta správná doba, pokud bude počasí přát a trochu zaprší.

Radim Grussmann: Kdyby rozhodčí chtěl, mohla na mě být odpískána penalta

Opavští fotbalisté v derby nestačili na Karvinou, která zaslouženě dokráčela k jednoznačnému vítězství. Slezský FC nezvládl první poločas, do druhé půle nastoupil společně s Machálkem čerstvý Radim Grussmann a dokázal oživit hru Opavy. Dokonce byl blízko brance, ale jeho hlavičku vytáhl Pindroch nad břevno.

Utkání gólmanů rozhodla Dukla ve druhé půli

Praha – Plných 83 střel vyslali na brankáře v duelu 1. kola extraligy házenkáři Dukly a Karviné. Vzhledem k tomu, že utkání skončilo výsledkem 25:20 pro domácí, je zřejmé, že se líbilo a většinou hráli prim ochránci obou svatyní Tomáš Petržala a Jakub Lefan. K nim připočtěme také Daniela Rangla, který nastoupil ke třem sedmičkám a dvě z nich zneškodnil.

Tuchoraz zvládla penaltový rozstřel a veze dva body

Poděbrady – V nové sezoně fotbalisté Tuchorazi ještě v základní hrací době neinkasovali. To byl recept na body i v sobotním utkání I. B třídy na půdě Bohemie Poděbrady. Po základní hrací době skončilo utkání 0:0 a druhý bod si v penaltové loterii vystřílela Tuchoraz. Z lázeňského města tak veze dva body.

OBRAZEM: Na kotlíku zachutnal i guláš s bělokarpatským medem

Petrov – Deset týmů v sobotu nasytilo gulášem stovky návštěvníků osmého ročníku Petrovského kotlíku. V historickém areálu vinných sklepů Plže domácí spolky a organizace vařily pochoutku z vepřového, hovězího nebo třeba srnčího masa. „Pro letošek jsme soutěžícím navýšili příspěvek z dvanácti set na patnáct set korun a poprvé se účastní včelaři," vypověděla petrovská starostka Eva Mlýnková.

Jak se žilo v době věrozvěstů si občané připomněli na Výšině sv. Metoděje

Uherské Hradiště – Jako v období před stovkami let. Tak si mohli v pátek 4. září připadat všichni ti, kteří zavítali na Výšinu svatého Metoděje nad Uherským Hradištěm. Ta totiž hostila akci s názvem Noc s Metodějem. Jejím cílem bylo především připomenutí výročí 1130 let od úmrtí zmíněného učence. Z toho důvodu se všichni příchozí mohli rázem přenést právě do období, kdy na Velkou Moravu zavítali Konstantin s Metodějem.

Chléb nejlépe chutná, když se upeče s láskou

Libina – Borůvkový koláč s vanilkou přidanou do drobenky nebo rohlík s různými semínky. To jsou oblíbené kousky pečiva Heleny Kubíkové, která po rodičích s manželem převzala pekárnu Šimbera v Libině na Šumpersku.

Šachista Benčo našel recept: Děti motivuje maskot Frymík

Frýdek-Místek - Bylo mu šest a v radiu slyšel, že děti z Frýdku-Místku se ve škole můžou přihlásit do šachového kroužku. Pavel Benčo (34 let), trenér z Beskydské šachové školy, jeden z vybraných do třicítky v soutěži Díky, trenére pro svůj originální přístup k dětem a snahou přivést jich co nejvíc k šachům, se přihlásil.

Recept na dlouhý život? Střídmost

Modřice - Zažila sedm prezidentů, dvě diktatury a dvě světové války. Přesto Emilie Dratvová, která původně pochází ze severní Moravy, neztrácí životní elán. V sobotu oslaví v modřickém domově důchodců Anavita už 103 let. „Moc nejím, nepiju, nekouřím. Radost v životě si dělám příjemnou procházkou nebo poslechem klasické hudby. Myslím, že jsem díky tomu měla krásný život," shrnula žena recept na dlouhověkost.

Prosečští senioři sestavili kuchařku z dávných receptů

Proseč - Co je to vodouka? Z čeho se dělají pečánky? Přesně na tyto otázky odpoví nedávno vydaná Prosečská kuchařka, kterou zpracoval Klub seniorů Proseč. Je to již druhá publikace, kterou senioři takto vydali. Loni to byl soubor pověstí, pohádek a příběhu z Prosečska.

Lékaře pomohou přivábit statisíce

Českobudějovicko - Situací, kdy obyvatelé odlehlejších venkovských oblastí naráželi na zavřené dveře ordinací svých lékařů, by mohlo od příštího roku i na jihu Čech ubýt. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) s ministerstvem zdravotnictví našla recept, jak případům, kdy se nedostává zájemců o provozování některých praxí, předejít.

Recept na úspěch? Kvitová byla na manikúře a učí se spát po obědě

New York - Petra Kvitová netušila, do čeho jde. Získala titul na Wimbledonu, bojovala o triumf ve Fed Cupu před nadšenými fanoušky. Ale hrát večer US Open na hlavním dvorci Arthura Ashe? To ne. "Byla to moje premiéra a zvládla jsem do dobře," chválila se po vítězství nad Laurou Siegemundovou z Německa.

Bruntál přivezl výhru zvenku

Fotbalisté Slavoje Olympie Bruntál se utkali s dalším protivníkem v I.A třídě, v pátek se představili na umělé trávě v Kylešovicích.

Ze školních kiosků mizí chipsy, sladkosti i energetické nápoje

Mělnicko - Novela školského zákona, kterou letos na jaře schválili poslanci, zakazuje prodávat na základních školách produkty, které nejsou vhodné pro zdravý vývoj dětí. Školy se touto normou musejí řídit už od nového školního roku, většina školáků z Mělnicka si proto bude muset nechat zajít chuť na chipsy, cukrovinky nebo třeba přeslazené nápoje.

Špotáková: Recept na úspěch? Ošoupaný oštěp. Jenže to zlato bude daleko

Peking - Žádný suverénní hod. A už vůbec ne pohoda. Barbora Špotáková zvládla kvalifikaci na mistrovství světa v Pekingu, ale sláva to z jejího pohledu nebyla. Světová rekordmanka ovšem nepřipustila drama, ve druhém pokusu přehodila limit pro finále a předvedla třetí nejdelší výkon ze všech - 65,02 metru.

Školní dezert z Plzně chutnal nejvíc

Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.

FOTO: Otrokovické kuchařky ze ZŠ Mánesova jsou nejlepší

Otrokovice – Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a coby dezert ovoce v jogurtu. Toto školní menu v úterý odpoledne vystřelilo tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova na zlatou příčku ve finále soutěže O nejlepší školní oběd. Konalo se v pražských Stodůlkách a vítězky upřímně nadchlo i příjemně zaskočilo. Vítězství si vybojovaly totiž po pěti letech. Tolik roků se už do soutěže zapojovaly a vždy se dostaly do finále.

Kuchařku receptů s příběhem představí autorky čtenářům

Chrudichromy – Z kuchyně našich babiček a maminek. Tak se jmenuje nová kuchařka se zhruba sto dvaceti recepty hospodyněk z Chrudichrom a okolí. Iva Unčovská a Radomíra Měkutová z občanského sdružení Chrudichromský šípek na ní pracovaly od loňského jara. Teď je již dílo v tiskárně. „Do čtrnácti dnů jej představíme alespoň lidem z Chrudichrom a na podzim připravíme slavnostní křest," uvedla Měkutová.

V muzeu ochutnali šest druhů středověkých jídel. Chyběla jen pivní polévka

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ – Hrách, špek i máta provoněly v sobotu 22. srpna Muzeum Jana Amose Komenského v Uherského Brodě. Desítky milovníků historie tam nalákala jedna z doprovodných akcí výstavy Tržiště světa, a to historická hostina z období 15. až 16. století, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s městem Uherský Brod a tamním Šermířským klubem.

Břeclav vydřela s Hlučínem první podzimní výhru. Díky Pospišovi

Břeclav – Hlučín už v Břeclavi osm let nevyhrál, a tak to zůstane i nadále. Hosté byli aktivní jen v úvodu obou poločasů, ale jejich snahy ztroskotaly na neschopnosti trefit se mezi tři tyče. Břeclavané na tom byli dlouho podobně, spasil je až brejk Pospiše v 68. minutě, který úspěšně zakončil. Nejtěsnější vedení už domácí vcelku bez problémů uhájili, hosté se nezmohli ani na závěrečný tlak.

Počítačové kurzy, dílny, besedy: senioři se nenudí

Orlickoústecko – „Ach jo! Ty moderní technologie, tomu já nerozumím. Za nás nic takového nebylo," často si postesknou senioři při pohledu na počítač. Ti aktivnější však mohou využít aktuální nabídky českotřebovské knihovny, která ve spolupráci s knihovnou v Ústí nad Orlicí pořádá pro všechny čilé seniory počítačový kurz.

Kurz vaření přinesl nový vítr do školních jídelen

Liberec /FOTOREPORT/ - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.