Kreativ

ŠTÍTEK: recept

Bruntál přivezl výhru zvenku

Fotbalisté Slavoje Olympie Bruntál se utkali s dalším protivníkem v I.A třídě, v pátek se představili na umělé trávě v Kylešovicích.

Ze školních kiosků mizí chipsy, sladkosti i energetické nápoje

Mělnicko - Novela školského zákona, kterou letos na jaře schválili poslanci, zakazuje prodávat na základních školách produkty, které nejsou vhodné pro zdravý vývoj dětí. Školy se touto normou musejí řídit už od nového školního roku, většina školáků z Mělnicka si proto bude muset nechat zajít chuť na chipsy, cukrovinky nebo třeba přeslazené nápoje.

Špotáková: Recept na úspěch? Ošoupaný oštěp. Jenže to zlato bude daleko

Peking - Žádný suverénní hod. A už vůbec ne pohoda. Barbora Špotáková zvládla kvalifikaci na mistrovství světa v Pekingu, ale sláva to z jejího pohledu nebyla. Světová rekordmanka ovšem nepřipustila drama, ve druhém pokusu přehodila limit pro finále a předvedla třetí nejdelší výkon ze všech - 65,02 metru.

Školní dezert z Plzně chutnal nejvíc

Plzeň, Praha – Polévka z listového špenátu se smetanou, králičí stehno v zázvorovém jogurtu a rýžové nudle, pohankový dezert s pudinkem a smetanovo-skořicovým přelivem. To je menu, které si připravila jídelna plzeňské dopravní průmyslovky pro finále soutěže o nejlepší školní oběd.

FOTO: Otrokovické kuchařky ze ZŠ Mánesova jsou nejlepší

Otrokovice – Dýňovo-mrkvový krém s čočkou, králičí burger s bylinkami, houbová pohanka s rýží, salát z červené řepy a coby dezert ovoce v jogurtu. Toto školní menu v úterý odpoledne vystřelilo tým kuchařek z otrokovické Základní školy Mánesova na zlatou příčku ve finále soutěže O nejlepší školní oběd. Konalo se v pražských Stodůlkách a vítězky upřímně nadchlo i příjemně zaskočilo. Vítězství si vybojovaly totiž po pěti letech. Tolik roků se už do soutěže zapojovaly a vždy se dostaly do finále.

Kuchařku receptů s příběhem představí autorky čtenářům

Chrudichromy – Z kuchyně našich babiček a maminek. Tak se jmenuje nová kuchařka se zhruba sto dvaceti recepty hospodyněk z Chrudichrom a okolí. Iva Unčovská a Radomíra Měkutová z občanského sdružení Chrudichromský šípek na ní pracovaly od loňského jara. Teď je již dílo v tiskárně. „Do čtrnácti dnů jej představíme alespoň lidem z Chrudichrom a na podzim připravíme slavnostní křest," uvedla Měkutová.

V muzeu ochutnali šest druhů středověkých jídel. Chyběla jen pivní polévka

Uherský Brod /FOTOGALERIE/ – Hrách, špek i máta provoněly v sobotu 22. srpna Muzeum Jana Amose Komenského v Uherského Brodě. Desítky milovníků historie tam nalákala jedna z doprovodných akcí výstavy Tržiště světa, a to historická hostina z období 15. až 16. století, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s městem Uherský Brod a tamním Šermířským klubem.

Břeclav vydřela s Hlučínem první podzimní výhru. Díky Pospišovi

Břeclav – Hlučín už v Břeclavi osm let nevyhrál, a tak to zůstane i nadále. Hosté byli aktivní jen v úvodu obou poločasů, ale jejich snahy ztroskotaly na neschopnosti trefit se mezi tři tyče. Břeclavané na tom byli dlouho podobně, spasil je až brejk Pospiše v 68. minutě, který úspěšně zakončil. Nejtěsnější vedení už domácí vcelku bez problémů uhájili, hosté se nezmohli ani na závěrečný tlak.

Počítačové kurzy, dílny, besedy: senioři se nenudí

Orlickoústecko – „Ach jo! Ty moderní technologie, tomu já nerozumím. Za nás nic takového nebylo," často si postesknou senioři při pohledu na počítač. Ti aktivnější však mohou využít aktuální nabídky českotřebovské knihovny, která ve spolupráci s knihovnou v Ústí nad Orlicí pořádá pro všechny čilé seniory počítačový kurz.

Kurz vaření přinesl nový vítr do školních jídelen

Liberec /FOTOREPORT/ - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.

Recept kraje na boj se suchem? Pomoci mají dotované závlahové systémy

Jižní Morava – Zajistit pro Jihomoravský kraj dostatečný závlahový systém a vyhnout se tak velkým zemědělským ztrátám má v plánu hejtman Michal Hašek. Podle něj mohou pomoci například závlahové systémy, na které by dotacemi přispíval stát. Při pondělní návštěvě Hašek ocenil závlahové systémy v Dyjákovicích na Znojemsku, které odebírají vodu z toku Dyje.

Butoves voněla majoránkou a česnekem

Butoves – „Naši tajnou přísadou do bramboráku jsou brambory," řekl kormidelník týmu Kook Kapitán Kormorán alias Radek Vinš, který se se svou bandou již potřetí zúčastnil akce Butovský bramborák.

OBRAZEM: O vítězství béčka Písku nad Veselím rozhodl Radek Holub

Písek - Písečtí byli proti Veselí aktivnějším celkem, ale dlouho hledali recept na obranu soupeře. Svěřenci Dušana Benáka si moc šancí nevytvářeli, spíše takové náznaky. Když už vše směřovalo k bezbrankové remíze, tak Listopad rozehrál rohový kop a Holub zajistil domácím tři body.

Na Buchlově vařili stovky let staré recepty

Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.

V netradiční pekárně si pochutnají psi a občas i jejich majitelé

Olomouc - Sušenky z jitrnicového prejtu, švestkové jednohubky, tuňákové keksy, ale i muffiny s ovocnou náplní má ve své nabídce netradiční pekárna v Olomouci, která se jako první v širokém okolí specializuje na psy. Pekárna nemá o čtyřnohé klienty nouzi a sortiment pekařských výrobků pro mlsné psí jazýčky postupně obměňuje. Na pečených pamlscích si občas pochutnají i zvědaví majitelé psů.

Recept na lásku? Věrnost!

Jablonec n. N. - Smaragdová svatba to je 55 let společného soužití. Včera v poledne si svůj tehdejší vstup do manželství v obřadní síni jablonecké radnice slavnostně připomněli manželé Jaroslava a Josef Slukovi s dcerou Jitkou, synem Pavlem a v kruhu svých nejbližší.

První derby: Libice hostí tým Poříčan

Libice nad Cidlinou – První okresní derby letošní sezony obstarají fotbalové týmy hrající krajskou I.A třídu. Nováček z Libice nad Cidlinou hostí v sobotu dopoledne na svém trávníku celek Poříčan.

Tlak od lidí? Nebudu chodit ven ze stanu, hlásí Gbelec

Brno – Je mu teprve čtrnáct let, ale s doktory už si párkrát potykal. Česká naděje Martin Gbelec jezdí seriál motocyklových závodů zvaný Red Bull Rookies Cup a letos zažil několik pádů. Na Masarykově okruhu doufá v úspěšný sobotní i nedělní závod. „Tlak z domácí velké ceny si nepřipouštím. Jen se těším na podporu diváků," hlásí Gbelec.

Derby obrazem: uhlídat dvě věže Tuchlovicím nestačilo

Tuchlovice – Jedno z vůbec nejatraktivnějších derby otevřelo fotbalovou sezonu v krajském přeboru. Nováček z Tuchlovic ve své historické premiéře v tak vysoké soutěži hostil Hostouň a na přece jen zkušenější tým recept nenašel – Sokol si k letišti odvezl tři body za výhru 2:1.

Je čokoláda lepší než botox?

Paříž - Je čokoláda lepší než botox? Jestliže je černá, je rozhodně jakýmsi elixírem přirozeného mládí. Britští vědci nedávno dokonce vymysleli recept, kdy jsou u čokolády zesíleny její antioxidační účinky. Píše o tom francouzský deník Le Figaro.

Australský kaskadér surfuje na vlnách... Na motorce

Sydney - Připnout si na motokrosovou motorku vodní lyže a vydat se s tímto vynálezem sjíždět mořské vlny, zní přinejlepším riskantně a v nejhorším případě jako recept na sebevraždu. Přesně to ovšem provozuje 34letý australský kaskadér Robbie „Maddo" Maddison, napsal zpravodajský server The Times, který dodává – sami to rozhodně nezkoušejte.

Když už to trefím, stojí to za to, říká autor gólu jara Matějka

Kojetín /VIDEO/ – V uplynulé sezoně patřil k tahounům Slavoje Kojetín. Zdeněk Matějka spolu s kapitánem Michalem Axamitem diktoval hru svého celku ze středu zálohy. I díky jeho třem trefám se Kojetínu podařilo vystoupat na jaře na skvělé páté místo krajského přeboru. Dvě z jeho branek navíc byly tak povedené, že se dostaly mezi ty nejhezčí, které na jaře v přeboru padly. Internetovou soutěž čtenářů Deníku nakonec jednoznačně ovládla jeho výstavní pumelice z pětadvaceti metrů z utkání 21. kola proti Litovli. „Prostě do toho čváchnu a uvidím, kam to poletí," říká s úsměvem osmadvacetiletý záložník Slavoje.

Ptali jsme se kuchařů: Vaříte recepty podle M. D. Rettigové?

Kutnohorsko - Autorka kuchařek a národní buditelka Magdalena Dobromila Rettigová zemřela před 170 lety. Mezi její neznámější díla patří Domácí kuchařka vydaná v roce 1826. Ta vycházela ve velkých nákladech celé století. Její recepty a tipy do domácnosti, které byly určené i úplným začátečníkům, přinášejí inspiraci dodnes. Obzvlášť populární jsou její postupy nakládání a zpracování zvěřiny. Jak se však ukázalo, kuchaři pracující v restauracích v kutnohorském okresu z jejího odkazu nečerpají. V anketě někteří z nich prozradili, že od ní žádný recept nikdy nezkoušeli.

Babické štrúdlování, to byla bašta

Babice – Vrcholem gurmánství byl v sobotu odpoledne u babických Daňků první ročník Štrúdlování. Uspořádali jej tam v rámci koštů nejrůznějších dobrot našich babiček členové recesistického sdružení Baňa Babice s Lajblem z Kostelan nad Moravou, jehož členové se podílejí na organizování kulturních akcí v obci. S babickou Baňou udržují dlouholeté družební styky a tak se rozhodli pořádat netradiční akce. Třeba s názvem Baňa a Lajbl vaší a peče.