
Pohár za nejlepší guláš získalo trio mladých kuchařů
Pelechy – Nejlepší guláš na 4. ročníku Pelechenského gurgulu uvařilo trio Míša, Petr a Lukáš ze Stráže. Svým gurmánským výtvorem nechalo za sebou šest soutěžících.
Pelechy – Nejlepší guláš na 4. ročníku Pelechenského gurgulu uvařilo trio Míša, Petr a Lukáš ze Stráže. Svým gurmánským výtvorem nechalo za sebou šest soutěžících.
Prostějov – Na začátku srpna skončila čtyřměsíční zkušební doba, během které provozoval Jan Spáčil za podpory prostějovského magistrátu Senior taxi. Ve čtvrtek pak uplynula doba, kterou měl jednadvacetiletý podnikatel od radnice na rozmyšlenou.
Chrudichromy – Z kuchyně našich babiček a maminek. Tak se jmenuje nová kuchařka se zhruba sto dvaceti recepty hospodyněk z Chrudichrom a okolí. Iva Unčovská a Radomíra Měkutová z občanského sdružení Chrudichromský šípek na ní pracovaly od loňského jara. Teď je již dílo v tiskárně. „Do čtrnácti dnů jej představíme alespoň lidem z Chrudichrom a na podzim připravíme slavnostní křest," uvedla Měkutová.
Liberecký kraj - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka.
Český Krumlov - Do Galerie OSOBností vstoupilo šest medailistů z mistrovství světa v kanoistice spolu se svými vedoucími.
Uherský Brod /FOTOGALERIE/ – Hrách, špek i máta provoněly v sobotu 22. srpna Muzeum Jana Amose Komenského v Uherského Brodě. Desítky milovníků historie tam nalákala jedna z doprovodných akcí výstavy Tržiště světa, a to historická hostina z období 15. až 16. století, kterou muzeum připravilo ve spolupráci s městem Uherský Brod a tamním Šermířským klubem.
Lišnice - Sladké i slané. Štangle i ve tvaru hada či krokodýla. V obci Lišnice nedaleko Mostu probíhají v sobotu obecní slavnosti spojené se 4. ročníkem Lišnického štrůdlování. Náplně jsou různé. Jedna je třeba perníková a dva štrůdly jsou z Mostu.
Břeclav – Hlučín už v Břeclavi osm let nevyhrál, a tak to zůstane i nadále. Hosté byli aktivní jen v úvodu obou poločasů, ale jejich snahy ztroskotaly na neschopnosti trefit se mezi tři tyče. Břeclavané na tom byli dlouho podobně, spasil je až brejk Pospiše v 68. minutě, který úspěšně zakončil. Nejtěsnější vedení už domácí vcelku bez problémů uhájili, hosté se nezmohli ani na závěrečný tlak.
Orlickoústecko – „Ach jo! Ty moderní technologie, tomu já nerozumím. Za nás nic takového nebylo," často si postesknou senioři při pohledu na počítač. Ti aktivnější však mohou využít aktuální nabídky českotřebovské knihovny, která ve spolupráci s knihovnou v Ústí nad Orlicí pořádá pro všechny čilé seniory počítačový kurz.
Liberecký kraj - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka.
Liberec /FOTOREPORT/ - Čtyři desítky kuchařek ze školních jídelen, včetně dvou mužů, se včera zúčastnilo kurzu vaření pod vedením šéfkuchaře Jana Heřmánka. Ve skupinách připravili několik hlavních jídel a používali i u dětí často neoblíbené suroviny jako jsou ryby, špenát nebo cizrna. Nové recepty, které si účastníci odvezli s sebou domů, mají přinést do školních jídelen nový vítr.
Jak může, tak utíká z Prahy do nádherného cípu jižních Čech – na chalupu do Cehnic. Herečka a dabérka Valérie Zawadská je majitelkou venkovského stavení na okraji obce.
Cehnice - Jak může, tak utíká z Prahy do nádherného cípu jižních Čech – na chalupu do Cehnic. Herečka a dabérka Valérie Zawadská je majitelkou venkovského stavení na okraji obce.
Jihlavsko – Dvě ženy z Jihlavska prováděly trestnou činnost v souvislosti s léky obsahujícími psychotropní látky. Jedna z nich se již trestu nedočká.
Jihlavsko – Dvě ženy z Jihlavska prováděly trestnou činnost v souvislosti s léky obsahujícími psychotropní látky. Jedna z nich se již trestu nedočká.
Domažlice – Po stopách Msgre Bohumila Staška bylo téma prázdninového kurzu angličtiny, kterou letos poprvé uspořádala domažlická základní škola sídlící v ulici pojmenované po této významné osobnosti.
Jižní Morava – Zajistit pro Jihomoravský kraj dostatečný závlahový systém a vyhnout se tak velkým zemědělským ztrátám má v plánu hejtman Michal Hašek. Podle něj mohou pomoci například závlahové systémy, na které by dotacemi přispíval stát. Při pondělní návštěvě Hašek ocenil závlahové systémy v Dyjákovicích na Znojemsku, které odebírají vodu z toku Dyje.
Butoves – „Naši tajnou přísadou do bramboráku jsou brambory," řekl kormidelník týmu Kook Kapitán Kormorán alias Radek Vinš, který se se svou bandou již potřetí zúčastnil akce Butovský bramborák.
Písek - Písečtí byli proti Veselí aktivnějším celkem, ale dlouho hledali recept na obranu soupeře. Svěřenci Dušana Benáka si moc šancí nevytvářeli, spíše takové náznaky. Když už vše směřovalo k bezbrankové remíze, tak Listopad rozehrál rohový kop a Holub zajistil domácím tři body.
Buchlov – Aperitiv: víno a medovina. Předkrm: paštika z restovaných jater. Polévka: lehká letní polévka ze sbíraných bylinek. Hlavní chod: Losos na koření a bylinkách v šálu a Dobré jídlo ze slepice ve Swalenberské omáčce. Dezert: višňový konkavelit.
Olomouc - Sušenky z jitrnicového prejtu, švestkové jednohubky, tuňákové keksy, ale i muffiny s ovocnou náplní má ve své nabídce netradiční pekárna v Olomouci, která se jako první v širokém okolí specializuje na psy. Pekárna nemá o čtyřnohé klienty nouzi a sortiment pekařských výrobků pro mlsné psí jazýčky postupně obměňuje. Na pečených pamlscích si občas pochutnají i zvědaví majitelé psů.
Domažlicko /FOTOGALERIE/ – Návštěvníci Chodska poznají koláče z jednotlivých míst regionu podle způsobu jejich merhování.
Domažlicko – Chodská kuchyně měla v minulosti na jídelníčku pokrmy, u nichž nás dnes zarazí hlavně jejich názvy.
Jablonec n. N. - Smaragdová svatba to je 55 let společného soužití. Včera v poledne si svůj tehdejší vstup do manželství v obřadní síni jablonecké radnice slavnostně připomněli manželé Jaroslava a Josef Slukovi s dcerou Jitkou, synem Pavlem a v kruhu svých nejbližší.
Ústecko – Druhým kolem o víkendu pokračuje nejvyšší krajská fotbalová soutěž a do bojů opět zasáhnou i dva zástupci z Ústecka.
Libice nad Cidlinou – První okresní derby letošní sezony obstarají fotbalové týmy hrající krajskou I.A třídu. Nováček z Libice nad Cidlinou hostí v sobotu dopoledne na svém trávníku celek Poříčan.
Brno – Je mu teprve čtrnáct let, ale s doktory už si párkrát potykal. Česká naděje Martin Gbelec jezdí seriál motocyklových závodů zvaný Red Bull Rookies Cup a letos zažil několik pádů. Na Masarykově okruhu doufá v úspěšný sobotní i nedělní závod. „Tlak z domácí velké ceny si nepřipouštím. Jen se těším na podporu diváků," hlásí Gbelec.
Jihlava – Jediný psí hotel na Jihlavsku tyto prázdniny trápí nejen vysoké teploty, ale i nevychování zákazníci.
Tuchlovice – Jedno z vůbec nejatraktivnějších derby otevřelo fotbalovou sezonu v krajském přeboru. Nováček z Tuchlovic ve své historické premiéře v tak vysoké soutěži hostil Hostouň a na přece jen zkušenější tým recept nenašel – Sokol si k letišti odvezl tři body za výhru 2:1.
Paříž - Je čokoláda lepší než botox? Jestliže je černá, je rozhodně jakýmsi elixírem přirozeného mládí. Britští vědci nedávno dokonce vymysleli recept, kdy jsou u čokolády zesíleny její antioxidační účinky. Píše o tom francouzský deník Le Figaro.
Český Krumlov - Českokrumlovští rozehrají novou divizní sezonu zítra při jihočeském derby na půdě neoblíbeného soupeře z Milevska.
Sydney - Připnout si na motokrosovou motorku vodní lyže a vydat se s tímto vynálezem sjíždět mořské vlny, zní přinejlepším riskantně a v nejhorším případě jako recept na sebevraždu. Přesně to ovšem provozuje 34letý australský kaskadér Robbie „Maddo" Maddison, napsal zpravodajský server The Times, který dodává – sami to rozhodně nezkoušejte.
Příznivci a milovníci starých časů, kdy světem vládly lomené oblouky, mohou tuto dobu o víkendu okusit na hradu Kost.
Kost – Příznivci a milovníci starých časů, kdy světem vládly lomené oblouky, mohou tuto dobu o víkendu okusit na hradu Kost.
Kojetín /VIDEO/ – V uplynulé sezoně patřil k tahounům Slavoje Kojetín. Zdeněk Matějka spolu s kapitánem Michalem Axamitem diktoval hru svého celku ze středu zálohy. I díky jeho třem trefám se Kojetínu podařilo vystoupat na jaře na skvělé páté místo krajského přeboru. Dvě z jeho branek navíc byly tak povedené, že se dostaly mezi ty nejhezčí, které na jaře v přeboru padly. Internetovou soutěž čtenářů Deníku nakonec jednoznačně ovládla jeho výstavní pumelice z pětadvaceti metrů z utkání 21. kola proti Litovli. „Prostě do toho čváchnu a uvidím, kam to poletí," říká s úsměvem osmadvacetiletý záložník Slavoje.
Moravská Třebová - Když se daří, tak se prostě daří. To platí ve sportu stejně jako v tipovacích soutěžích.
Kutnohorsko - Autorka kuchařek a národní buditelka Magdalena Dobromila Rettigová zemřela před 170 lety. Mezi její neznámější díla patří Domácí kuchařka vydaná v roce 1826. Ta vycházela ve velkých nákladech celé století. Její recepty a tipy do domácnosti, které byly určené i úplným začátečníkům, přinášejí inspiraci dodnes. Obzvlášť populární jsou její postupy nakládání a zpracování zvěřiny. Jak se však ukázalo, kuchaři pracující v restauracích v kutnohorském okresu z jejího odkazu nečerpají. V anketě někteří z nich prozradili, že od ní žádný recept nikdy nezkoušeli.
Babice – Vrcholem gurmánství byl v sobotu odpoledne u babických Daňků první ročník Štrúdlování. Uspořádali jej tam v rámci koštů nejrůznějších dobrot našich babiček členové recesistického sdružení Baňa Babice s Lajblem z Kostelan nad Moravou, jehož členové se podílejí na organizování kulturních akcí v obci. S babickou Baňou udržují dlouholeté družební styky a tak se rozhodli pořádat netradiční akce. Třeba s názvem Baňa a Lajbl vaší a peče.
Praha - Restaurace se v posledních několika letech stále častěji vrací k tradiční české kuchyni. Trend objevování zahraničních jídel patrný v devadesátých letech minulého století tak začínají opět nahrazovat pokrmy z jídelníčku našich prababiček, shodují se oslovení kuchaři a gastronomičtí experti. Problémem je nedostatek tuzemských surovin. Například vepřové maso musí restaurace často dovážet ze zahraničí.
Mělník – Začalo to náhodou, když Tereza Hažmuková dostala chuť zkusit upéct několik cupcaků, dortíčků v papírových košíčcích zdobených krémem a ovocem nebo marcipánovými doplňky. Dnes je peče nejen pro svou rodinu a kolegy v práci, ale prodává je třeba i na mělnických farmářských trzích.
Polště - Třináctka je pro mnohé smolným číslem. Neplatilo to ale v případě třináctého ročníku recesistické soutěže Chlapi sobě, kterou pořádají v Polšti.
Praha - Recept na úspěch? Bouřka v kabině. Jindřich Trpišovský se na své svěřence v neděli na Slavii nejprve zlobil. O pauze řádil a pomohlo to: Slovan alespoň vyrovnal na 2:2. Devětatřicetiletý kouč prozradil, že si v Edenu připadal jako na Matějské.
Okrouhlá - Přeborníkem byl v sobotu v Okrouhlé ten, kdo nejrychleji do sebe kopl pivo na ex. Konala se tam legendární soutěž v pití zlatavého moku na čas.
Praha – Vláda dnes schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Vyplývá to z informací ČTK. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady, počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.
Třebíč - Třebíčské židovské město, a zejména pak jeho Zadní synagoga, tento týden hostí festival Šamajim. Tato přehlídka židovské kultury, zvyklostí, ale třeba i židovských receptů letos slaví již svůj dvanáctý ročník a koná se pod záštitou velvyslanectví Státu Izrael v ČR.
Třebíč - Třebíčské židovské město, a zejména pak jeho Zadní synagoga, tento týden hostí festival Šamajim. Tato přehlídka židovské kultury, zvyklostí, ale třeba i židovských receptů letos slaví již svůj dvanáctý ročník a koná se pod záštitou velvyslanectví Státu Izrael v ČR.
Praha – O jeho jménu je v poslední době slyšet stále častěji. Hned po studiích začal Radek Jakubec pracovat v Londýně, kde spolupracoval se známými šéfkuchaři, krátce působil ve Francii a poté i v Praze, kde vedl restauraci Metropolitan. Dvakrát po sobě získal doporučení michelinského průvodce. Dnes jako šéfkuchař vede kurzy vaření Chefparade. Často je možné ho potkat na farmářských trzích, jak nakupuje čerstvé suroviny do práce.
Tel Aviv (od zvláštního zpravodaje Deníku) - Poučit se z chyb ve druhém poločase ligového utkání se Slavií, vylepšit defenzivu, v obraně hrát velice obezřetně. A vstřelit gól na půdě protivníka. To je podle záložníka Viktorie Plzeň Tomáše Hořavy recept na úspěšný výsledek v úterním utkání V Tel Avivu.
Tel Aviv (od zvláštního zpravodaje Deníku) – Poučit se z chyb ve druhém poločase ligového utkání se Slavií, vylepšit defenzivu, v obraně hrát velice obezřetně. A vstřelit gól na půdě protivníka.
Zlín – Pečení chleba dříve bývalo obřadem, při kterém hospodyni nikdo nesměl vyrušovat. Používaly tehdy jen základní suroviny jako mouku, kvásek, vodu, sůl a kmín. Dnes se k tradici domácího pečení chleba vrací řada rodin a mnozí zkouší tento starý recept vylepšovat o nové ingredience.