Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Hana Pánková a Karel Kříž spolu s oceněním na slavnostním předávání ocenění Best Life Nature Projects.

FOTO: Život pro kuřičku. Vlašimští ochránci přírody získali ocenění v Bruselu

Ocenění Best Life Nature Projects si v konkurenci dalších bohulibých záležitostí vysloužil Společný projekt Českého svazu ochránců přírody Vlašim, Botanického ústavu Akademie věd a Ministerstva životního prostředí ČR s názvem Život pro kuřičku. V rámci Life Awards 2022 se zařadil mezi čtyři nejlepší v celé Evropské unii. Ocenění si Češi převzali v Bruselu z rukou zástupců Evropské komise.

79 procent dotázaných řidičů má o jiných lidech na silnicích negativní mínění. Současně je 97 procent oslovených hrdých na vlastní řidičské schopnosti.

Evropani na silnicích: Cizí řidiče proklínají, přibývá rizikového chování

Evropské silnice jsou divočina, dalo by se usuzovat z výsledků mezinárodního průzkumu mezi řidiči. Lidé z jedenácti evropských zemí v něm hodnotili nejen svoje řidičské schopnosti, ale také dovednosti dalších národů. A zatímco o lidech za volantem z ciziny soudí špatně, drtivá většina řidičů si myslí, že oni sami na silnicích excelují.

Už víme, jak se opravují letadla…

Školáci z Frenštátu: Už víme, jak se opravují letadla…

Ve čtvrtek 12. května 2022 zavítalo 30 žáků sedmých a osmých tříd ZŠ Tyršova 913 z Frenštátu pod Radhoštěm na exkurzi do společnosti JOB AIR Technik a. s. v Mošnově. Tato firma se zabývá údržbou a opravami letecké techniky, především dopravních letadel typu Airbus a Boeing. Žáci měli možnost se podívat do dvou hangárů, kde se momentálně pracuje na několika letadlech současně. Měli tak jedinečnou příležitost vidět zblízka dopravní letadla Airbus a Boeing v „rozpracovaném“ stavu a poznat proces údržby letadel. Dozvěděli se, proč a jak se údržba letadel provádí, měli možnost nahlédnout do opravovaného letadla a kabiny pilota.

Z koncertu písničkáře Slávka Janouška a dalších tří muzikantů na terasách za Městským společenským domem v Kolíně.

OBRAZEM: Slávek Janoušek na terasách připomněl své staré hity, dotkl se i války

Krásné počasí opět přálo druhému květnovému koncertu na terasách za Městským společenským domem v Kolíně, kam po Jiřím Dědečkovi zavítala další folková ikona Slávek Janoušek, ale tentokrát v doprovodu dalších tří muzikantů. Na valchu a foukací harmoniku hrál Láďa Zítka, na kytaru Luboš Vondrák a na kontrabas jeho syn Honza Vondrák.

Česká tenistka Karolína Plíšková v 2. kole French Open, 26. května 2022.

Zmar Plíškové. Ve 2.kole French Open uhrála s kvalifikantkou čtyři gemy

Tenistka Karolína Plíšková vypadla na antukovém Roland Garros potřetí za sebou ve druhém kole. Letošní turnajová osmička pařížského grandslamu dnes příliš chybovala, působila bez energie a nečekaně nestačila na domácí Leolii Jeanjeanovou. Se soupeřkou startující na divokou kartu a až 227. hráčkou světového žebříčku prohrála dvakrát 2:6 za hodinu a čtvrt.

Karolína Muchová po vítězství nad Marii Sakkariovou z Řecka na French Open.

Muchová porazila na Roland Garros turnajovou čtyřku Sakkariovou

Tenistka Karolína Muchová vyřadila na antukovém Roland Garros čtvrtou nasazenou Marii Sakkariovou z Řecka. Loňskou semifinalistku druhého grandslamu sezony dnes česká hráčka zdolala ve druhém kole dvakrát 7:6 za dvě a půl hodiny hry. Se soutěží se rozloučila Kateřina Siniaková, která prohrála s loňskou finalistkou US Open Leylah Fernandezovou z Kanady 3:6 a 2:6.

Karolína Muchová po vítězství nad Marii Sakkariovou z Řecka na French Open.

Muchová zdolala na French Open turnajovou čtyřku, Kvitová a Siniaková vypadly

Tenistka Karolína Muchová vyřadila na antukovém Roland Garros čtvrtou nasazenou Marii Sakkariovou z Řecka. Loňskou semifinalistku druhého grandslamu sezony dnes zdolala ve druhém kole dvakrát 7:6 za dvě a půl hodiny hry. Další dvě české hráčky v soutěži skončily. Petra Kvitová prohrála s držitelkou divoké karty Australankou Dariou Savilleovou 4:6, 2:6 a Kateřina Siniaková podlehla loňské finalistce US Open Leylah Fernandezové z Kanady 3:6 a 2:6.

Žáci z Fakultní základní školy Ústí nad Labem byli na ostrově Chios.

Žáci z Fakultní základní školy Ústí nad Labem byli na ostrově Chios

V květnu jsme se vypravili na řecký ostrov Chios navštívit partnerskou školu 2nd Gymnasium of Chios Livaneio, abychom se zúčastnili festivalu charity v rámci projektu Listen and Respect Erasmus+. Zde jsme se znovu a naposled shledali se všemi partnerskými školami z Itálie, Rumunska, Řecka a Slovenska.

Umělkyně z Mutěnic jako Amazonka. Foto: se souhlasem Zdeňky Rylky Dovályové

Umělkyně z Hodonínska uspěla jako Amazonka. Lidem předvádí unikátní živé sochy

Už více než patnáct let se věnuje Zdeňka Rylka Dovályová z Mutěnic na Hodonínsku umění živých soch. Při svých vystoupeních se mění ve zdánlivou sochu Amazonky nebo třeba kněžny. Také ona své umění ukáže v sobotu na mezinárodním Festivalu živých soch a bodyartu ve slavkovském zámeckém parku, jehož organizaci na Vyškovsku vede.

Hudební skladatel Vangelis

Zemřel Vangelis. Řeckého skladatele proslavila hudba k řadě známých filmů

Ve věku 79 let zemřel řecký hudební skladatel Vangelis, informovala řecká média. Proslavil se především hudbou k řadě známých filmů, například ke sci-fi Blade Runner z roku 1982 od režiséra Ridleyho Scotta či historickému snímku 1492: Dobytí ráje od téhož režiséra. Za hudbu pro film Ohnivé vozy od režiséra Hugha Hudsona si odnesl cenu americké filmové akademie Oscar.

Pohár a medaile judistky Jaroslavy Záhořové z mezinárodního mistrovství v maďarském Györu. 

Judistka Záhořová zase všechny zbila, protože v Maďarsku získala zlato

Judistka Jaroslava Záhořová vybojovala zlatou medaili na mezinárodním mistrovství Maďarska veteránské kategorie masters. Členka oddílu Judoclub Domažlice uspěla ve své kategorii F4. Záhořová absolvovala minulou sobotu v Györu zahraniční turnaj po třech letech a poslední závod měla minulý rok v září.

Pohled na Sinobo Stadium v Praze-Edenu.

Finále Konferenční ligy bude příští rok v Praze. Hrát se bude v Edenu

Finále fotbalové Evropské konferenční ligy v příštím roce bude hostit pražský Eden. Na zasedání ve Vídni o tom rozhodl výkonný výbor Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Zápas o celkový triumf v třetí pohárové soutěži, která má premiéru v této sezoně, se na domovském stadionu Slavie uskuteční 7. června 2023.

Studenti břeclavského gymnázia pracují na projektech s vrstevníky ze zahraničí.

Břeclavští gymnazisté spolupracují s vrstevníky z Evropy

Gymnázium Břeclav, které se již dva  roky pyšní udělením certifikátu e-Twinningová škola, nezahálelo a v tomto školním roce začlenilo do výuky hned několik mezinárodních projektů. Děkujeme břeclavskému gymnáziu za zajímavý příspěvek.

Z cesty s programem Erasmus do Maďarska na tamní ferraty, skalní cesty.

Vzhůru nohama ve skalách. S Erasmem jsem vyzkoušela maďarské ferraty

O své zážiky ze studentského programu Erasmus a cest například do Řecka, Itálie a Španělska se s našimi čtenáři podělila studentka velkopavlovického gymnázia a úřadující první vicemiss České republiky Sarah Horáková. Dnes přinášíme ohlédnutí za víkendem v Maďarsku na ferratách. Sarah Horákové děkujme za krásný příspěvek a fotky.

Účastníky mezinárodního kurzu byli mladí lidé z deseti zemí, kteří se zabývají marketingovými strategiemi.

Do Ivančic se sjeli kvůli vzdělání mladí lidé z deseti zemí

Ve Středisku volného času v Ivančicích se na konci března konala druhá část mezinárodního školicího kurzu MAKE YOURSELF VISIBLE. Účastníky byli mladí lidé z České republiky, Ukrajiny, Norska, Německa, Polska, Maďarska, Gruzie, Lotyšska, Řecka a Chorvatska, kteří se zabývají marketingovými strategiemi. Za příspěvek děkujeme Dagmar Šacherové.

Čeští lakrosoví reprezentanti odcestovali na kvalifikaci o mistrovství světa do Polska.

Lakrosovou reprezentaci čeká kvalifikace na MS. Češi sází zejména na útok

Čeští lakrosoví reprezentanti odcestovali na kvalifikaci o mistrovství světa. Od pondělí se v Polsku rozehraje turnaj ve field lakrosu o postup na světový šampionát, který se uskuteční v roce 2023 v USA. A Češi si věří na postup. „Je to pro nás obrovská motivace dostat se na MS. Věříme, že se to podaří. Máme jedny z nejtalentovanějších hráčů a naší výhodou paradoxně je fakt, že hrají hodně boxlakros,“ prohlásil Brian Witmer, americký trenér českého týmu. Ve Wroclawi se Češi střetnou s Norskem, Portugalskem, Polskem a Řeckem. Na šampionát postoupí automaticky první dva týmy.

Letadla německých aerolinek Condor se již brzy budou výrazně odlišovat od toho, co je možné nyní spatřit na letištích. Nově totiž budou mít barevný pruhovaný nátěr.

OBRAZEM: Jako bonbony. Na nebe poprvé vyrazí pruhovaná letadla

Obloha a letiště budou v příštích měsících o něco barevnější. Německý dopravce Condor totiž představil nový design své flotily. A letadla společnosti budou mezi ostatními doslova zářit. Stroje Condoru se nově budou podobat bonbonům či plážovým slunečníkům. Budou barevné a pruhované. 

Zaříkávač krav Markus Holzmann.

Naši sousedé učí krávy močit do latrín. Za pohlazení a něco dobrého

Jedenadvacetiletý Markus Holzmann ze Steingadenu v Ostallgäu je v okolí znám jako "zaříkávač krav", píše Donaukurier (DK). Na svém statku drezíruje kravku Emmi, býčka Huga, koníka Prinze a další domácí zvířata nejen k uměleckým kouskům, ale také k zacházení jednoho s druhým. Vydělává si ale také jako „kuhcoach“ a v této funkci cestuje po celém Německu a po Švýcarsku. Mnozí majitelé také jezdí za ním.

Ženská reprezentace U19 bude hrát v Opavě. Tři zápasy taky na ostravských Bazalech

Mezinárodní fotbal na ostravských Bazalech

Druhé kolo fotbalové kvalifikace o postup na ME 2022 žen do devatenácti let se hlásí o slovo. Český národní tým čekají tři duely. S Irskem a Řeckem se svěřenkyně trenéra Jana Navrátila utkají v Opavě, s Francii pak ve Frýdku-Místku. Tři duely budou hostiti také ostravské Bazaly. Ten první je na programu ve středu, kdy proti sobě nastoupí Francie a Řecko. 

Ženská reprezentace U19 bude hrát v Opavě

Ženská reprezentace v Opavě! Český tým vyzve Irsko

Druhé kolo fotbalové kvalifikace o postup na ME 2022 žen do devatenácti let se hlásí o slovo. Český národní tým čekají tři duely. S Irskem a Řeckem se svěřenkyně trenéra Jana Navrátila utkají v Opavě, s Francii pak ve Frýdku-Místku. Tři duely budou hostiti také ostravské Bazaly. Opavský duel s Irskem je na programu ve středu.

Maratonka Artemisia.

Od sousedů: Orlice královská se proletěla

Loni v Burgenlandsku vypuštěná samička orla skalního Artemisia přeletěla z Řecka, kde trávila zimu, přes Rakousko a Belgii do Lucemburska. Za 18 dnů zdolala 3200 kilometrů, průměrně na den 175 km.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

ON-LINE: Francie, Turecko a Řecko chtějí při operaci dostat lidi z Mariupolu

Od zahájení ruské invaze na Ukrajinu uplynul měsíc. Podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k ní nemuselo vůbec dojít, kdyby západní země proti Rusku zakročily dříve. Podle USA však Rusku válka nepřinese nic dobrého, vyjde z ní slabší jak ekonomicky, tak politicky. OSN potvrdila nejméně 36 případů únosů ukrajinských civilistů. Další země pak uvalují sankce na občany Ruska i Běloruska.

Ukrajinský boxer a mistr světa Vasilij Lomačenko.

Místo životního zápasu bude bránit Ukrajinu. Lomačenko odvolal titulový duel

Zápas, který boxerská komunita netrpělivě očekávala, se nakonec neuskuteční. Dvojnásobný olympijský šampion Vasilij Lomačenko nenastoupí ke sjednocovacímu zápasu o tituly WBA, IBF, WBO a The Ring v lehké váze proti Georgovi Kambososovi. Důvod? Lomačenko dal přednost obraně Ukrajiny před životním zápasem.

S aplikací na evidenci stád přišla brněnská studentka Dominika Sokolová. Nyní s ní hodlá ovládnout slovenský trh.

Ovce dostala do Ameriky. Brněnská studentka přišla s aplikací na evidenci stád

Kozám a ovcím se věnovala už ve své bakalářské práci, uspěla také v soutěži o nejlepší podnikatelský plán Mendelovy univerzity v Brně. Speciální projekt na evidenci ovčích a kozích stád zaujal dokonce v americkém Silicon Valley. S vlastní aplikací se nyní třiadvacetiletá Dominika Sokolová chystá vstoupit na slovenský trh.

Martin Knakal v dresu Viktorie Plzeň.

LEGENDY VIKTORIE: Rodina má přednost, říká Martin Knakal

Jako malý kluk hrál házenou, zkoušel tenis, judo nebo karate, líbil se mu i hokej. „Myslím, že bych v něm byl i dobrý, ale byl to příliš drahý sport. Nakonec nás táta i s o rok starším bráchou Petrem dal na fotbal,“ říká Martin, prostřední z trojice bratrů Knakalových (nejmladší ze sourozenců Luboš se dal na házenou).

Historická výstavní budova Slezského zemského muzea. 18. března 2022, Opava.

Opavské muzeum zve do říše Egypta, Řecka, Říma i barbarů, nahlédněte dovnitř

/FOTOGALERIE/ Vzácný egyptský obal na mumii, omítka z hrobky faraona Ramesse II., mumifikovaný dravec nebo zlomky hunského kotle z doby stěhování národů. To jsou jen některé z unikátních střípků, které dávají dohromady ucelenou výstavu s názvem Civilizace a barbaři. K vidění je nově v nejstarším a třetím největším českém muzeu, a sice ve Slezském zemském muzeu (SZM) v Opavě.