Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Historická výstavní budova Slezského zemského muzea. 18. března 2022, Opava.

Opavské muzeum zve do říše Egypta, Řecka, Říma i barbarů, nahlédněte dovnitř

/FOTOGALERIE/ Vzácný egyptský obal na mumii, omítka z hrobky faraona Ramesse II., mumifikovaný dravec nebo zlomky hunského kotle z doby stěhování národů. To jsou jen některé z unikátních střípků, které dávají dohromady ucelenou výstavu s názvem Civilizace a barbaři. K vidění je nově v nejstarším a třetím největším českém muzeu, a sice ve Slezském zemském muzeu (SZM) v Opavě.

Dovolená na Krétě

Češi kupují dovolené jak před pandemií, drahotu zatím neřeší

Nejdřív se cestovní kanceláře musely vypořádat s koronavirovou krizí, teď s napětím sledují, zda lidé nevymění cestovatelské zážitky za udržení domácího rozpočtu. Černý scénář si však cestovky zatím nepřipouštějí. Prodeje a rezervace jsou od začátku roku na číslech, jako před pandemií. Někde i lepší.

Chůze zlepšuje náladu a prospívá zdraví.

Jak zachránit srdce? Stačí šest tisíc kroků denně, vypočítala studie

Nepotřebuje žádné investice za tisíce korun ani konkrétní terén nebo roční období. Přesto je pravidelná chůze podle nejnovějších vědeckých poznatků nejlepším bojovníkem proti civilizačním chorobám. Pro zdravější a delší život navíc není podle vědců nutné překonávat rekordy, stačí pravidelně chodit.

Majitel nápojářského gigantu Kofola Jannis Samaras.

Majitel Kofoly Jannis Samaras: Válka oživila zkušenost mé řecké rodiny

"Putinovská agrese na Ukrajině se mnou cloumá. Prožívám to velmi osobně. Možná i proto, že podobnými hrůzami bratrovražedné války si prošel před více než 70 lety můj táta, moji prarodiče a celá naše řecká rodina. Jako by se mi to teď ozývalo někde v genech," říká Jannis Samaras, majitel a šéf nápojového impéria Kofola.

Majitel nápojářského gigantu Kofola Jannis Samaras.

Majitel Kofoly Jannis Samaras: Válka oživila zkušenost mé řecké rodiny

"Putinovská agrese na Ukrajině se mnou cloumá. Prožívám to velmi osobně. Možná i proto, že podobnými hrůzami bratrovražedné války si prošel před více než 70 lety můj táta, moji prarodiče a celá naše řecká rodina. Jako by se mi to teď ozývalo někde v genech," říká Jannis Samaras, majitel a šéf nápojového impéria Kofola.

Z lednového výletu na Sicílii do kraje pod sopkou Etna.

S Erasmem na Sicílii. Pod Etnou jsem navázala nová přátelství

O své zážiky ze studentského programu Erasmus a cest do Řecka, Itálie a Španělska se s našimi čtenáři podělila studentka velkopavlovického gymnázia a úřadující první vicemiss České republiky Sarah Horáková. Dnes přinášíme ohlédnutí za lednovým výletem na Sicílii pod bouřlivou Etnu. Sarah Horákové děkujme za krásný příspěvek a fotky.

Nezaměstnanost. Ilustrační foto.

Počet nezaměstnaných na Táborsku se začátkem roku mírně vzrostl

Se začátkem nového roku se projevil tradiční jev: do evidence táborského úřadu práce přišel zvýšený počet uchazečů z oborů postižených sezónními výkyvy poptávky. Podle ředitele táborského úřadu práce Pavla Kaczora se jedná například o obory související s cestovním ruchem, ubytovacími službami, ale částečně také zemědělstvím či některými segmenty stavebnictví.

Veletrhy Styl a Kabo se konaly od soboty do pondělí na brněnském výstavišti.

Atraktivní kolekce oděvů i obuvi v Brně. Podívejte se na nové módní trendy

/FOTO/ Kolekce více než 226 značek se představily od soboty do pondělí na veletrzích Styl a Kabo na brněnském výstavišti. Odborníci a obchodníci z textilní a obuvnické branže ocenili zejména příležitost setkat se s partnery a zákazníky. „Naše zákaznice nám v covidové pauze dávaly vědět, že by nás opět rády viděly, aniž by musely jezdit přes půl republiky do severních Čech," sdělila Jiřina Matoušová z firmy Werso, která je výrobcem luxusního spodního prádla.

Hořící trajekt plující z Řecka do Itálie.

Loď v plamenech: Z hořícího trajektu Euroferry Olympia evakuovali téměř 300 lidí

/VIDEO/ Na trajektu plujícím z Řecka do Itálie vypukl nad ránem požár, na palubě bylo 239 cestujících a 51 členů posádky. Téměř všechny se již podařilo evakuovat. Dva muži zůstali uvězněni v lodní garáži, operace na jejich záchranu pokračuje, uvedly odpoledne agentury Reuters a AFP. Jedenáct cestujících se pohřešuje.

Předjarní výlet do španělské Valencie.

Zase jsem vyrazila na jih. Valencie je jasný tip na předjarní výlet

O své zážiky ze studentského programu Erasmus a cest do Řecka, Itálie a Španělska se s našimi čtenáři podělila studentka velkopavlovického gymnázia a úřadující první vicemiss České republiky Sarah Horáková. Dnes přinášíme čerstvé ohlédnutí za výletem do španělské Valencie. Sarah Horákové děkujme za krásný příspěvek a fotky.

Z cesty do Barcelony v projektu Erasmus.

Pětadvacet kilometrů v nohách. S Erasmem jsem poznávala Barcelonu

O své zážiky ze studentského programu Erasmus a cest do Řecka, Itálie a Španělska se s našimi čtenáři podělila studentka velkopavlovického gymnázia a úřadující první vicemiss České republiky Sarah Horáková. Dnes přinášíme druhé ohlédnutí za pobytem v katalánské Barceloně. Sarah Horákové děkujme za krásný příspěvek a fotky.

Štefan Sagáčik

Štefan Sagáčik: O stolně tenisové kariéře, mistrovství světa v Číně i o Řecku

ROZHOVOR/ Pětapadesátiletý stolní tenista Štefan Sagáčik si pořád udržuje skvělou výkonnost. Rodák ze slovenského Partizánského, který od roku 1989 žije ve Valašském Meziříčí, v loňském roce ovládl kategorii padesátníků ve Velké ceně Českomoravského klubu veteránů. Kromě toho se mu pořád daří ve třetí lize. V ní hájí barvy KST Vsetín.

FK Chrudim slaví dvanáctý titul v poháru

Chrudim opět přepisuje dějiny. Zlatý tucet v poháru dokonán

Po tříletém čekání na pohár se Chrudim opět dočkala. Krom toho okupuje i první místo futsalové ligy, kde udržuje jednobodový náskok před Teplicemi. I proto na oslavy není moc čas a Chrudimští futsalisté se tak musí koncentrovat na další zápasy. Naopak Slavia Praha se nedokázala poprat s kvalitou Chrudimi a na svoji chvíli slávy si budou muset počkat.

Dětské centrum Veská u Sezemic, kde se nacházel kojenecký ústav. Dnes se zde starají o těžce postižené a nemocné děti.

Rodiny se na péči o děti podílejí, říká ředitelka ústavu

Bývalý kojenecký ústav ve Veské u Sezemic prošel za léta své existence výraznou proměnou. Dětem v centru nabízí komplexní péči, do které se zde mohou zapojit i rodiče. Jejich cílem je totiž, aby děti měly kontakt se svou biologickou rodinou. Zájem o péči v tomto zařízení mají rodiny ze širokého okolí.

Tinder. Ilustrační snímek

Podvodníka z Tinderu zablokovali. Z milenek do té doby dostal 200 milionů

Elegantní nezadaný milionář, večeře v michelinské restauraci nebo opera, na kterou se letí soukromým tryskáčem. Nejedna žena naletěla na Tinderu podvodníkovi Shimonu Hayutovi, který se vydával za syna diamantového magnáta. Tvůrci mobilní aplikace Tinder v pátek sdělili, že zablokovali veškeré jeho profily. Skrz ně v jejich aplikaci vymámil z žen v přepočtu více než 200 milionů korun. Na muže upozornil nový dokumentární seriál na Netflixu The Tinder Swindler, ve kterém promluvily tři z jeho obětí. 

Praktiky depilace a epilace se neustále vyvíjí.

Chlupy z těla pryč? V módě je kdysi sci-fi metoda

Odstraňování chloupků má různé důvody. I když dnes převažují estetické, není neobvyklé, když si lidé odstraňují chloupky na různých částech těla kvůli sportu, kulturním nebo lékařským důvodům. Je sice přirozené nechat je růst, stejně běžné je se zbavit jich. Móda a vkus se také různě vyvíjí. Před 35 lety se české ženy běžně pyšnily "porostem", dnes se tato móda do jisté míry vrací. Přirozený vzhled je dnes pro někoho přitažlivý. A zdaleka se dnes odstraňování chloupků netýká jen žen. Pro mladší generaci ale také sportovně založené muže každého věku je dnes běžné holit si podpaží, hruď nebo intimní místa.

Z pobytu v řecké Soluni na studentském programu Erasmus+.

S Erasmem do světa. Před Vánoci jsem vyrazila do Soluně

O své zážiky ze studentského programu Erasmus a cest do Řecka, Itálie a Španělska se s našimi čtenáři podělila studentka velkopavlovického gymnázia a úřadující první vicemiss České republiky Sarah Horáková. Dnes přinášíme první ohlédnutí za předvánočním pobytem v řecké Soluni. Sarah Horákové děkujme za krásný příspěvek a fotky.

Migrantů. Ilustrační foto.

Spor graduje: Turci viní Řecko ze smrti uprchlíků, kteří umrzli nedaleko hranic

Napůl oblečená těla ležící v bahně u tureckého města Ipsala blízko řeckých hranic. Nehybné postavy bez bot, jen v tričkách a šortkách. Dvanáct migrantů umrzlo během středeční noci, když jim podle tureckého ministra řečtí vojáci zakázali vstup do země. V mrazu a zbytcích sněhu, který napadl minulý týden, pak více než polovina skupiny nepřežila. Řecký ministr obvinění popírá.

Podívejte se, jak vypadal halový mítink Czech Indoor Gala 2020, na kterém soutěž dálkařů podruhé vyhrál Miltiadis Tentoglou z Řecka.

Řecký olympijský vítěz se v ostravské hale chystá na rekord a třetí triumf

/FOTOGALERIE/ Fanoušci atletiky se mají na co těšit. Mezinárodní mítink Czech Indoor Gala Ostrava 2022 bude mít ve čtvrtek 3. února opět hvězdné obsazení. Olympijský vítěz ve skoku do dálky Miltiadis Tentoglou z Řecka, který se v ostravské hale radoval z prvenství v letech 2018 a 2020, bude usilovat o svůj třetí triumf.

Brána do areálu muničního skladu ve Vrběticích, které patří pod Vlachovice na Zlínsku, na snímku z 19. dubna 2021. Vrbětický muniční sklad v roce 2014 explodoval. Po sedmi letech vyšlo najevo podezření na zapojení ruské tajné služby do výbuchu.

Exploze ve Vrběticích: Vyšetřovatelé hledají kontakty ruských agentů

Vyšetřovatelé výbuchů v muničním areálu ve Vrběticích na Zlínsku zkoumají možné kontakty zaměstnance společnosti Imex Group s agenty ruské vojenské tajné služby GRU, které ze zapojení do explozí podezřívají. Jde o Nikolaje Šapošnikova, bývalého vojáka sovětské armády, který žije v Řecku, ale v době výbuchů v roce 2014 pobýval v České republice, uvedla ve čtvrtek Česká televize (ČT). Muž i firma takové kontakty popírají.

T. Čeřovský druhý zprava.

Judo: Tadeáš Čeřovský se umístil na Poháru nadějí třetí

Uplynulou sobotu se ve Sportovní hale UP Olomouc uskutečnil Pohár nadějí v kategoriích dorostenců a seniorů. Na olomouckém tatami se představilo 389 judistů z 64 klubů nejenom z ČR, ale i z Polska, Rakouska, Řecka, Slovenska a Ukrajiny. Na startu v první významnější soutěži Nového roku se v kategorii do 73 kg seniorů představil i jičínský judista Tadeáš Čeřovský.

Američan Gilbert Abraham už není trenérem jindřichohradeckých basketbalistů. U posledního týmu tabulky KNBL skončil na vlastní žádost.

Abraham rezignoval. Hradečtí basketbalisté hledají trenéra

Jindřichohradecké basketbalisty netrápí jen covid, kvůli kterému byl odložený jejich závěrečný zápas základní části Kooperativa NBL s mistrovským Nymburkem. Před klíčovou fází sezony, v níž budou usilovat o záchranu v nejvyšší soutěži, musí řešit i personální otázku na postu hlavního kouče.

Fotbalista Verony Antonín Barák se raduje ze svého gólu.

Skvělý Barák. Záložník řídil hattrickem a asistencí výhru nad Sassuolem

Český fotbalový reprezentant Antonín Barák zařídil třemi góly a asistencí vítězství Hellasu Verona 4:2 na hřišti Sassuola ve 22. kole italské ligy. Sedmadvacetiletý záložník, který jednou skóroval z penalty, v Serie A nastřílel premiérový hattrick a v aktuální sezoně si polepšil na osm ligových branek.

Divadlo J. K. Tyla v Plzni uvede v sobotu 15. ledna poprvé operu Alceste od Christopha Willibalda Glucka. Na snímku Daniel Straka, Ivana Bystřická a Barbora de Nunes-Cambraia.

V Plzni zazní poprvé Gluckova opera Alceste

Silný vizuální a hudební zážitek slibuje první premiéra Divadla J. K. Tyla v Plzni v tomto roce, kterou bude reformní opera Alceste Christopha Willibalda Glucka v režii Tomáše Ondřeje Pilaře a v hudebním nastudování renomovaného německého dirigenta Michaela Hofstettera.