Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Sbormistr Dětského pěveckého sboru Vocantes a učitel Základní umělecké školy B. Kozánka v Přerově Michal Sabadáš.

Přerovský učitel roku Sabadáš o Bambini di Praga i založení Vocantes

Pedagog Základní umělecké školy B. Kozánka Michal Sabadáš převzal začátkem dubna ocenění Učitel roku. Vedoucího dětského pěveckého sboru Vocantes provází pověst uznávaného sbormistra. Pod jeho vedením sbor sklízí ocenění na domácích i zahraničních soutěžích. „O profesi učitele jsem nikdy v mládí neuvažoval. Dnes je ale práce zároveň mým koníčkem,“ říká Sabadáš.

Hostem videopodcastu Byznys kafe byla obchodní ředitelka cestovní kanceláře Blue Style Lenka Pátek

V cizině už neplatí, že jsme národ řízkařů. Češi jsou v hotelích vítanými hosty

V polovině devadesátých let Lenka Pátek spoluzakládala cestovní kancelář Blue Style, která dnes patří k největším u nás. I proto je nazývána jako nejvlivnější žena v českém cestovním byznysu. Jak vybírá hotely, do kterých pak posílá české turisty? Jací jsme cestovatelé a jak nás vidí zahraniční hoteliéři? A které destinace jsou u nás nejžádanější a jaká místa a druhy dovolené teprve objevujeme? To a řadu dalších zajímavosti prozradila Lenka Pátek v dalším díle pořadu Byznys kafe.

Slavnostní ceremoniál zapálení ohně pro olympijské hry v Paříži ve starověké Olympii v Řecku.

VIDEO: Olympijský oheň pro Paříž byl zažehnut. Kvůli mrakům ze záložního plamene

V řecké Olympii byl při tradičním ceremoniálu slavnostně zažehnut oheň pro olympijské hry v Paříži. Pochodeň do Francie zamíří po jedenáctidenním putování Řeckem příští týden. Štafeta s pochodní začne v Marseille 8. května, sportovní svátek pod pěti kruhy se ve francouzské metropoli uskuteční od 26. července do 11. srpna.

V Rokycanech je zase v provozu restaurace Corso, otevřela se pizzerie na vlakovém nádraží. Brzy se otevřou další podniky.

Pizza i česká klasika. Tradiční rokycanské restaurace opět ožívají

Oblíbené restaurace, které dočasně zmizely z gastromapy Rokycan, jsou zpět. Po několika měsících zahájila provoz restaurace Corso v centru města. Na vlakovém nádraží už si lidé našli pizzerii Rud´s pizza a na své znovuotevření se chystá restaurace Na Střelnici. V dohledné době přivítá první návštěvníky také zcela nová restaurace zaměřená na moderní gurmány.

Vlci. Ilustrační snímek

V Česku vznikne vlčí zásahovka. V krajních případech bude střílet

Vlk, který se plíží kolem dětského hřiště za bílého dne, útok v zoologické zahradě, napadení myslivce nebo roztrhání domácího mazlíčka přímo před zraky dětí. Vlci se v posledních měsících měli v řadě evropských států dostat velmi blízko k lidem, jejich obydlím a páchat tam škody. Na nestandardní situace, kdy vlk překonává svoji přirozenou plachost, se připravují i odborníci v Česku a sestavují zásahový tým.

Čerstvě rozvité pampeliškové květy se hodí na přípravu medu či sirupu.

Snižuje cholesterol a pomáhá hubnout. Některým lidem ale žlutá květinka nesvědčí

Bylinka, která z jarního trávníku udělá zlatě žlutý koberec, vůbec není tak obyčejná, jak se zdá. Od nepaměti patří pampeliška k hojně užívaným rostlinám v lidovém léčitelství a skvěle doplňuje i jídelníček. Na její schopnosti, ať už jde o podporu při snižování cholesterolu v krvi, o zlepšení trávení nebo o hubnutí, jsme se zeptali lékárníka Filipa Škardy.

Veronika a Jakub Rožboudovi  a jejich trenér Jan Mraček

Talentovaní sourozenci. Trénuje je Jan Mraček. S úsměvem jde všechno líp!

Sourozenci Rožboudovi z Třeboně si vybojovali místo mezi českou špičkou v taekwondo a kickboxu. Díky neúnavnému tréninku a vedení zkušeného trenéra Jana Mračka se nyní připravují na nadcházející mistrovství Evropy ve Slovinsku. V jejich sportovním úsilí hraje klíčovou roli i posilovna, kde zdokonalují svou fyzickou kondici a výbušnost.

Farmář Zdeněk Slouka končí. Prodává hospodářství v Rájci-Jestřebí a popluje do Černého moře.

Farmář z Blanenska končí. Pouští hospodářství a popluje do Černého moře

/FOTO, VIDEO/ Farma u Slouků v Rájci-Jestřebí na Blanensku končí. Majitel Zdeněk Slouka věší zemědělství na hřebík a hospodářství pouští. Po více než deseti letech. Osmatřicetiletý muž se před časem zviditelnil na televizních obrazovkách v reality show Farmář hledá ženu. V červnu hodlá vyrazit z Blanska na raftu do Černého moře.

Gruzie slaví postup na mistrovství Evropy.

Češi si na Euru zahrají i s Gruzií. Historický úspěch provázely bouřlivé oslavy

/VIDEO/ Česká fotbalová reprezentace si na letošním mistrovství Evropy kromě Portugalska a Turecka zahraje proti Gruzii. Rozhodl o tom finálový zápas baráže, ve kterém zápas pozdějších vítězů proti Řecku skončil i po prodloužení bez branek. V následném penaltovém rozstřelu proměnili Gruzinci čtyři pokusy, Řekové mířili přesně jen dvakrát. Gruzie si na finálovém turnaji zahraje poprvé v historii.

Ivan Hašek je novým trenérem fotbalové reprezentace

Budeme potřebovat diváky, vzkázal Hašek. Atmosféru kolem týmu si pochvaluje

Do éry pod vedením nového trenéra Ivana Haška vstoupila česká fotbalová reprezentace vítězství 2:1 v Norsku a už v úterý se představí poprvé před svými fanoušky. Národní tým vyzve v Praze na Letné Arménii a nový trenérský štáb plánuje nasadit i zbylé hráče z nominace, kteří si ještě nezahráli. „Budeme potřebovat pomoc diváků, protože budeme mít na trávníku hodně mladých hráčů,“ vyhlásil Hašek, který si stejně jako záložník Antonín Barák pochvaluje pozitivní náladu v týmu i okolo něj.

Ivan Hašek je novým trenérem fotbalové reprezentace

Chceme si získat fanoušky, říká Hašek. Atmosféru kolem týmu si pochvaluje

Do éry pod vedením nového trenéra Ivana Haška vstoupila česká fotbalová reprezentace vítězství 2:1 v Norsku a už v úterý se představí poprvé před svými fanoušky. Národní tým vyzve v Praze na Letné Arménii a nový trenérský štáb plánuje nasadit i zbylé hráče z nominace, kteří si ještě nezahráli. „Budeme potřebovat pomoc diváků, protože budeme mít na trávníku hodně mladých hráčů,“ vyhlásil Hašek, který si stejně jako záložník Antonín Barák pochvaluje pozitivní náladu v týmu i okolo něj.

Řekové se radují z vítězného gólu do sítě České republiky na ME 2004, vpravo zklamaný Milan Baroš.

Stará křivda ožívá. Dojde po dvaceti letech na odplatu? Čechům se rýsuje Řecko

Čeští fotbalisté se starají hlavně o sebe. Na aklimatizaci pod novým koučem nároďáku Ivanem Haškem nemají zrovna moc času, vždyť Euro v Německu je tady už za necelé tři měsíce. Přesto reprezentanti sledují po očku vývoj v baráži, ze kterého jim vzejde třetí soupeř pro základní fázi evropského šampionátu. Jasno bude už v úterý.

Ilustrační foto.

Kam na Liberecku na smažený sýr? Do výzvy se zapojili čtenáři Deníku

Smažený sýr je fenoménem české gastronomie, který si získal srdce mnohých gurmánů napříč cenovými kategoriemi. Ptali jsme se čtenářů, kde na Liberecku podávají ten nejlepší. Od hospodských klasik po luxusní restaurace, přinášíme vám tipy na místa, kde si na tomto oblíbeném jídle pochutnáte nejvíce.

Kvůli dítěti je také třeba zohlednit délku pobytu v zahraničí.

Jedeme s dětmi na dovolenou. Na co dát pozor?

Při plánování dovolené s malými dětmi musí rodiče zvážit řadu věcí. Destinaci je vhodné vybírat především s ohledem na věk dítěte a jeho zkušenosti s cestováním stejně jako na zdravotní stav.

Španělský objev Carlos Alcaraz

Alcaraz si vystřílel obhajobu titulu. V Indian Wells kralovala i Šwiateková

Prestižní tenisový turnaj v Indian Wells vyhrál stejně jako loni Španěl Carlos Alcaraz. Druhý hráč světa ve finále opět zdolal Rusa Daniila Medveděva, tentokrát 7:6 a 6:1. Mezi ženami zvítězila světová jednička Iga Šwiateková. Polská hráčka porazila Řekyni Mariu Sakkariovou 6:4, 6:0 a navázala tak na předloňský titul, kdy ve stejně obsazeném finálovém duelu získala její soupeřka jen o jednu hru více.

Ukázky školního života.

Ředitel opavské „zemědělky“: největší zájem je o obor zemědělec – farmář

Soutěž Mladý zemědělec, pořádaná Deníkem, je určená pro žáky 7. až 9. tříd základních škol. Jejich boj o mety nejvyšší v semifinále se uskuteční ve středu 27. března v prostorách opavské Masarykovy střední školy zemědělské a přírodovědné, která je ve svých oborech bezkonkurenčně největší školou v Moravskoslezském kraji. Bude ji zajišťovat v teoretické i praktické části.

Za tajemstvím ve víně ukrytém na zlechovském koštování

Za tajemstvím ve víně ukrytém na zlechovském koštování

Jak říkával spisovatel Zdeněk Galuška, z piva se spí, z gořalky hlúpne, ale z vína sa zpívá. Oblíbeným dostaveníčkem milovníků vinných moků se stalo Zlechovské koštování. Jeho IX. ročník byl o druhé březnové sobotě v režii spolku Milovníků vína a žen ve společenském sálu Agra Zlechov.

Kutnohorská hala Klimeška bude hostit další vrcholnou akci

Na Klimešce se bude bojovat o postup na Evropu volejbalistů do dvaceti let

Další velkolepá sportovní podívaná v kutnohorské hale na sebe nenechala dlouho čekat. Po únorovém Final Four Českého poháru volejbalistek to bude opět špičková podívaná pod vysokou sítí. V termínu 4. - 6. dubna 2024 přivítá Kutná Hora evropskou kvalifikaci volejbalistů do 20 let, oficiálně nese akce název CEV European Qualification Men U20. Klimeška bude hostit skupinu A, český tým se v ní postupně střetne se Švýcarskem, Portugalskem a Tureckem.

Z basketbalového utkání nadstavby Kooperativa NBL Nymburk - Basket Brno 87:59

Nymburk šetřil opory, i tak poprvé v sezoně porazil Brno. Výrazným rozdílem

/FOTOGALERIE/ Basketbalisté Nymburka po reprezentační přestávce navázali na to, kde skončili a po velmi dobrém výkonu porazili Brno 87:59. A to v duelu 5. kola nadstavby Kooperativa NBL šetřili reprezentanty Martina Kříže a Jaromíra Bohačíka. I bez nich ale měli zápas pod kontrolou a po dvou předchozích těsných porážkách poprvé v sezoně Brno porazili.

Tomáš Satoranský měl lví podíl na výhře Lvů nad Velkou Británií.

S Tomášem jde vše líp. Satoranský vymýšlel i střílel a Češi zase hltají basket

Návrat na vítěznou evropskou vlnu. Čeští basketbalisté po dvou prohrách s Řeckem. Jedné v osmifinále EuroBasketu před dvěma roky a té čerstvé z úvodu kvalifikace o další šampionát porazili Velkou Británii v poměru 90:82. Ten návrat se týká rovněž Tomáše Satoranského, který se od neúspěšného zčásti domácího mistrovství Evropy vrátil do týmu. Přestože není kapitánem, byl to on, kdo kormidloval svou posádku do vítězného přístavu. A ještě u toho stačil potopit britský křižník, který v Pardubicích pálil hlava nehlava.

Čeští basketbalisté zdolali v bouřlivé atmosféře pardubické enteria areny Velkou Británii.

Český lev zakousl britského. Basketbalisté zdolali Ostrovy a srovnali bilanci

Jedna ku jedné. Čeští basketbalisté vstoupili do domácích zápasů kvalifikace EuroBasketu 2025 výhrou nad Velkou Británii. Srovnali tak bodový krok se soupeřem a po prohře v Řecku si srovnali bilancí výher a nezdarů. Za výhrou je v Pardubicích táhl Tomáš Satoranský. Dirigent ale také nejlepší střelec svého týmu. Přehoupl se přes dvacet bodů.

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o EuroBasket 2025 "přijatelnou" prohrou v Řecku.

Satoranský v Pardubicích. Dnes bude dirigovat českou hru proti Veké Británii

Návrat na tradiční základnu. Čeští basketbalisté dohrají v pardubické enteria areně první okno kvalifikace na evropský šampionát. Do bojů vstoupili osmibodovou prohrou (64:72) v Řecku. Dnes naopak budou plnit roli papírově silnějšího ve střetnutí s Velkou Británií. Diváci se mohou těšit i na největší hvězdu národního týmu Tomáše Satoranského a další borce ze „zlaté“ čínské party.

Čeští basketbalisté. Ilustrační snímek.

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace o ME porážkou v Řecku

Čeští basketbalisté vstoupili do kvalifikace mistrovství Evropy v roce 2025 porážkou v Pireu s Řeckem 64:72. Výhru domácího favorita skupiny F zařídil 22 body a sedmi doskoky Konstantinos Mitoglu. Další zápas čeká svěřence trenéra Diega Ocampa v pondělí v Pardubicích proti Velké Británii.

Hlavní písecké opory Vojtěch Sýkora (vpravo) a Martin Svoboda se ocitli v šestnáctičlenné nominaci českého národního týmu pro kvalifikační zápasy na EuroBasket proti Řecku a Velké Británii. Prvně jmenovaný se dostal i do užšího výběru pro úvodní duel v Pi

Písecký Vojtěch Sýkora nastoupí za národní tým v kvalifikaci proti Řecku

Výtečné výkony hlavní opory píseckého nováčka nejvyšší tuzemské basketbalové soutěže nezůstaly bez odezvy ani na nejvyšší úrovni. V nominaci českého národního týmu na kvalifikační utkání v Řecku a doma s Velkou Británií se ocitl i rozehrávač Sršňů Vojtěch Sýkora (22 let), jenž se tak ocitl po boku hvězd Tomáše Ssatoranského. Vojtěcha Hrubana či Ondřeje Balvína.

Víkend ve znamení módy. V Brně se konal 62. ročník Styl a Kabo

Víkend ve znamení módy. V Brně se konal 62. ročník Styl a Kabo

Krásné a magické číslo 333 odpovídalo počtu značek, které se třetí únorový víkend představily na brněnském výstavišti. Kromě veletržních stálic byly k vidění i zcela nové firmy, kterých bylo kolem dvaceti. Veletrh nabídl také zajímavé kolekce oděvů, obuvi, kožené galanterie, látek i designových šperků.

Ilustrační snímek

Řecko schválilo manželství pro všechny. Zákon navrhla konzervativní strana

Řecký parlament schválil zákon, který umožní stejnopohlavním párům uzavírat v této zemi manželství. Zákon navrhla vláda konzervativního premiéra Kyriakose Mitsotakise a podpořili ho i zástupci levicové opozice. Nová úprava mimo jiné rozšíří rodičovská práva partnerů. Stejnopohlavní páry však nebudou moci využít ani po schválení nové normy náhradní mateřství, píše deník Kathimerini.

Zatímco v předchozích letech byly v době novoročních oslav prostory v okolí Tokyo Tower zaplněné…

Cestování po Evropě je pasé. Trendem roku 2024 je návštěva Tokia

Známý cestovatelský portál TripAdvisor vyhlásil letošní nositele svého tradičního ocenění Travelers' Choice Awards Best of the Best 2024. Destinace, hotely či restaurace rozdělené do sedmi kategorií ceny získaly na základě recenzí, které jim na portálu udělili návštěvníci v předchozím roce. Žebříčky zároveň naznačily, kam se letos vyplatí vydat, či jaké vládnou v cestování trendy. 

Okresní a Krajský soud v Liberci.

Dva z obžalovaných v kauze pašování drog za miliardy před soudem uznali vinu

Dva z 11 obžalovaných v případu mezinárodního pašování kokainu a hašiše za miliardy korun před soudem v Liberci uznali vinu. Oba ve středu 14. února shodně uvedli, že jednali zejména podle pokynů uprchlého devětačtyřicetiletého Viléma Kováče, který je podle obžaloby hlavní postavou liberecké větve mezinárodního gangu.

Kateřina Tomková pomáhá ochrnutým kočkám z celé republiky.

Pomáhá kočkám z celé republiky. Zachránila i kocoura ze Sicílie nebo Rhodosu

Pokud máte představu, že člověk, který se stará o kočky a má jich doma více než deset, musí vypadat jako ošuntělý podivín, žijící v nepořádku a špíně, nemůžete být více překvapeni. Kateřina Tomková, která pomáhá ochrnutým kočkám, je mladá upravená žena, bydlící v krásném a útulném domku na okraji Vsetína.

Řecké peklo bodovalo. Fotograf hasičů Fanta potřetí uspěl v Czech Press Photo

Řecké peklo bodovalo. Fotograf hasičů Fanta potřetí uspěl v Czech Press Photo

/VIDEO/ Co mají společné ptačí chřipka v Královéhradeckém kraji, požár v Hřensku a plameny v Řecku? Všechny tyto tři události, které se neobešly bez zásahu hasičů, zachytil svým fotoaparátem Michal Fanta z Nového Města nad Metují. A soubory fotografií, kde dokumentoval, jak hasiči likvidují chov nakažené drůbeže nebo bojují s největšími požáry u nás i v Evropě, uspěly u mezinárodní odborné poroty v prestižní fotografické soutěži Czech Press Photo. Konkrétně v kategorii Člověk a životní prostředí, kterou Michal Fanta ovládl tento týden již potřetí v řadě.

Slovenský univerzál Peter Michalovič v ostravském dresu s číslem 7.

Hvězdná posila Ostravy. Slovenský bomber Michalovič je zpět, rozhodly vzpomínky

/FOTOGALERIE/ Před jedenácti lety patřil k tahounům Ostravy na cestě za senzačním mistrovským titulem. Teď se volejbalový univerzál Peter Michalovič vrátil na „místo činu“ bohatší o zkušenosti, které kromě slovenské reprezentace získal v dalších deseti sezonách během svých angažmá pod vysokou sítí v Itálii, Řecku nebo Francii. Důvod? Dobré vzpomínky a chuť pomoct bývalému týmu do play-off české extraligy.