Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić

Zažili jsme nejlepší sezonu, hlásí Mlačić z chorvatského turistického sdružení

Vstup do schengenského prostoru, zavedení eura, vášnivé diskuze o drahotě. Chorvatsko letos i přes turbulentní změny navštívil podobný počet turistů jako v rekordní sezoně před pandemií. Více či méně pravdivé zkazky o extrémních cenách, přírodních katastrofách, žralocích, komárech či jedovatých pavoucích však patrně dopad měly. „Negativní kampaň ovlivnila část Čechů, aby netrávili léto v Chorvatsku,“ připouští v rozhovoru pro Deník ředitel českého zastoupení Chorvatského turistického sdružení Miodrag Mlačić.

Zleva Milena Hasalová, Jiřina Fuchsová a Hana Šiková při slavnostním večeru

Slavnostní večer k 80. narozeninám spisovatelky Jiřiny Fuchsové

Útěky a návraty zněl název komponovaného pořadu věnovaného významné literární osobnosti, kterou je spisovatelka, překladatelka, vydavatelka, novinářka, básnířka a vysokoškolská pedagožka Jiřina Fuchsová, která na začátku října oslavila 80. narozeniny.

Nákladní loď Sinfra, která se po útoku spojeneckých bombardérů potopila v říjnu 1943 u řeckého pobřeží, se původně jmenovala Fernglen. Postavena byla v roce 1929, původně sloužila jako civilní nákladní plavidlo

Peklo na lodi Sinfra: Zajatci se chtěli zachránit, stráže do nich házely granáty

Před 80 lety se odehrála jedna z největších námořních tragédií druhé světové války. Spojenecký nálet poslal 19. října 1943 k mořskému dnu u Řecka nákladní loď Sinfra. V tu chvíli Němci na palubě převáželi více než 2000 italských zajatců. Když si muži chtěli zachránit život a z potápějícího se a hořícího plavidla se pokusili uniknout, stráže je zmasakrovaly. 

Basketbalistky Žabin Brno (v tmavých dresech) sehrály druhý zápas eurocupové skupiny A na palubovce řecké Eleftherie.

FOTO: Hořká porážka Žabin v Řecku: Odjíždíme znechucené, zdůraznila kapitánka

Nepříjemnou porážku koušou basketbalistky Žabin Brno, které ve středu večer těsně prohrály i své druhé utkání v eurocupové skupině A. S aktuálním nezdarem 68:70 se ale smiřují těžce, protože padly na palubovce nejschůdnějšího soupeře skupiny Eleftherie z předměstí řeckých Athén i po několika sporných rozhodnutích sudích. Svěřenky trenéra Viktora Pruši si v utkání plném zvratů udržovaly ve čtvrté čtvrtině mírný náskok, který domácí hráčky smazaly a v poslední minutě skóre otočily.

Žabiny do EuroCupu vstoupily vyrovnanou bitvou se španělským celkem Cadi La Seu, Připomeňte si ji v galerii.

Po derby do Athén. Žabiny potřebují v Řecku vyhrát

Po důležité nedělní výhře 82:75 v brněnském derby s KP odletěly v úterý basketbalistky Žabin Brno k druhému duelu EuroCupu, v němž se střetnou s řeckým celkem Eleftheria. Tým z předměstí hlavního města Athén je outsiderem skupiny A, v prvním utkání prohrál minulý týden na palubovce francouzského Flammes Carolo jasně 42:108. Duel startuje ve středu v půl sedmé večer našeho času.

Po Nymburku přivítají písečtí basketbalisté dalšího českého giganta. U otavy se v sobotu představí úřadujíc mistr z Opavy.

Na jih míří basketbaloví mistři. Sršní roj zaútočí na Opavu

Nejvyšší basketbalová soutěž má o víkendu na programu další kolo. Píseckého nováčka čeká další velice atraktivní souboj, v němž už v sobotu 14. října ve své hale přivítají úřadující české šampiony z Opavy (17 hodin). Sršni se po senzační výhře v Kolíně (94:91) pokusí velkému favoritovi co nejvíce znepříjemnit jeho roli.

Orestes pronásledovaný fúriemi (1862)

Seriál o češtině Slovíčkaření: Mentor šel na rande s megerou a demagog s fúrií

Původně to byla řeč malého kmene ve střední Itálii, posléze dorozumívací prostředek celé obrovské římské říše. Od renesance podnes je latina jazykem vzdělanců, odborníků a rovněž duchovních všude na světě, od Vatikánu přes Londýn a Paříž až po pražskou Univerzitu Karlovu. Adjektivum „mrtvý“ k němu tudíž tak úplně nepasuje. Ne, dokud užíváme výraz „adjektivum“ místo obyčejného přídavného jména.

Mursalský čaj má ohromující léčivé účinky.

Zkuste bulharskou viagru, říká se tak čaji dlouhověkosti. Má super léčivé účinky

Mursalský čaj je lahodný nápoj, jehož léčivé účinky jsou ohromující. Léčí kašel, bolesti žaludku, snižuje krevní tlak a posiluje srdce i imunitu. Příznivě působí při onemocnění jater a ledvin. Říká se mu také čaj dlouhověkosti. Připravuje se z rostliny, která roste pouze na některých místech pohoří Rodopy, sahajícího od Bulharska přes Řecko až do Turecka. Koupit ho ale můžete i u nás.

Véska na EMF Eurocup

Véska na mezinárodním turnaji vypadla v osmfinále

Radost z postupu ze skupiny záhy vystřídalo zklamání v úvodním utkání play-off. Jen malou útěchou bylo pro české zástupce v turnaji EMF EUROCUP v malém fotbale, že je vyřadili pozdější finalisté. SK Véska Olomouc ani TFT EDERA Pardubice se v bulharském letovisku Sunny Beach přes osmifinále nedostaly.

Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy

Zemětřesení, požáry, lidské tragédie. Český hasič jezdí pomáhat po celém světě

Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. 

Český baseballista Filip Smola v zápase ME proti Řecku

Čeští baseballisté deklasovali Řecko. Cesta do čtvrtfinále domácího ME je volná

Baseballoví reprezentanti porazili ve druhém utkání domácího mistrovství Evropy Řecko 14:0 a zajistili si v předstihu účast ve čtvrtfinále. Tým trenéra Pavla Chadima navázal na nedělní triumf nad Rakouskem a pojistil si jedno ze dvou postupových míst. O vítězství ve skupině A se utká v úterý od 17:40 s dosud rovněž neporaženým Španělskem.

Jiří Kubeš je téměř 26 let profesionálním hasičem. Jezdí do zahraničí pomáhat při přírodních a dalších pohromách a na různá cvičení a kurzy.

Zemětřesení, požáry. Hasič z Lounska projel půlku světa, viděl velká utrpení

/FOTO/ Alžírsko, Pákistán, Nepál, Libanon, Turecko a naposledy Řecko. To je stručný výčet různými katastrofami postižených zemí, kde díky své práci nechyběl Jiří Kubeš. Téměř 26 let je profesionálním hasičem, do zahraničí jezdí pomáhat při přírodních a dalších pohromách. Viděl nesčetná lidská utrpení, země zpustošené zemětřeseními i ty, které sžíraly rozsáhlé požáry. Jako zástupce České republiky vozí humanitární pomoc nebo je členem záchranného týmu. A také díky různým cvičením a kurzům projel prakticky celou Evropu, Asii a Karibik.

Radost českých baseballistů

Baseballisté otevřeli domácí ME stylově. Rakousko zničili, postup mají na dosah

Čeští baseballisté porazili v úvodním utkání domácího mistrovství Evropy Rakousko 9:0. Tým trenéra Pavla Chadima potvrdil v Ostravě roli favorita a drží od úvodu jedno ze dvou postupových míst ve skupině A. V pondělí se Češi utkají od 17:30 s Řeckem, které prohrálo se Španělskem 1:14. V případě dalšího vítězství by si již mohli zajistit postup do čtvrtfinále.

Čeští baseballisté zakončili přípravu na evropské mistrovství dvojutkáním s Italy, o výhry se oba soupeři podělili

Hon za medailí. Baseballisté chtějí upoutat milion lidí, utkají se i se Španěly

Baseballový boom v Česku nabírá obrátek, už v neděli totiž startuje mistrovství Evropy, které hostí Brno, Ostrava, Praha, Blansko a Třebíč. Domácí výběr do něj vstupuje pozitivně naladěný a s velkými ambicemi – hodlá totiž urvat historicky první evropskou medaili. „Věřím, že jestli je nějaká skulinka, kterou bychom mohli prolézt, abychom příští týden hráli v Brně čtvrtfinále, tak ji najdeme,“ burcoval kouč Pavel Chadim.

Ovce. Ilustrační snímek

Hladové ovce spásly v Řecku desítky kilogramů konopí. Skákaly výše než kozy

Stádo hladových ovcí, které se potýkaly s následky bouře Daniel, spáslo ve skleníku ve středním Řecku přes 270 kilogramů konopí pěstovaného pro léčebné použití. Ovce posléze skákaly výše než kozy, což je neobvyklé, uvedl majitel farmy u obce Almyros v oblasti Thesálie. Informoval o tom na svém webu časopis Newsweek.

Čeští baseballisté zakončili přípravu na evropské mistrovství dvojutkáním s Italy, o výhry se oba soupeři smírně podělili.

Hon za medailí začíná, Češi chtějí upoutat milion lidí. Proč je Španělé nesnáší?

Baseballový boom v Česku nabírá maximálních obrátek, už v neděli totiž startuje mistrovství Evropy, které hostí Brno, Ostrava, Praha, Blansko a Třebíč. Domácí výběr do něj vstupuje pozitivně naladěný a s velkými ambicemi – hodlá totiž urvat historicky první evropskou medaili. „Věřím, že jestli je nějaká skulinka, kterou bychom mohli prolézt, abychom příští týden hráli v Brně čtvrtfinále, tak ji najdeme,“ burcoval reprezentační kouč Pavel Chadim.

Radost fotbalistů Plzně

Perfektní start. České kluby se v žebříčku koeficientů přiblížily patnáctce

České fotbalové kluby se po třech čtvrtečních výhrách v úvodních zápasech skupinové fáze pohárů výrazně přiblížily elitní patnáctce v žebříčku národních koeficientů UEFA. Tuzemské týmy se posunuly o dvě místa na 16. příčku a na 15. pozici, která jako poslední znamená pět mužstev v soutěžích UEFA, ztrácejí už jen 0,325 bodu. Aktuálně se hraje o nasazení do přespříštího ročníku 2025/26.

Hana Watral Mikulenková.

Hana Watral Mikulenková: Pohled na svět se mi změnil díky dceři

Akademická malířka Hana Watral Mikulenková pochází z Valašského Meziříčí. V letech 2005 až 2011 absolvovala obor malba a jiná média u profesora Ivana Csudaia na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. V rámci studijních pobytů navštívila Brazílii, Řecko a Portugalsko. Má na svém kontě řadu samostatných i kolektivních výstav u nás i v zahraničí. Záslužná byla její kurátorská práce v ostravské Galerii Industrial, v níž prezentovala svou tvorbu řada mladých a velmi výrazných talentů v oblasti výtvarného umění.

Kapitán baseballové reprezentace Petr Zýma

Chceme medaili, říká před Eurobaseballem reprezentační kapitán Zýma

24. září odstartuje v pěti českých a moravských městech evropský šampionát v baseballu, do něhož vstoupí domácí výběr s jasným cílem. Uhrát historickou medaili. Hnát za ní by měly českou reprezentaci i naplněné tribuny. Sedm tisícovek lístků už se prodalo a české zápasy jsou prakticky vyprodané. „Je tam osobní vazba. Naším úkolem ale bude si prostředí vstřebat velice rychle, protože nebude čas se tím svázat. Věřím, že to bude velký benefit,“ říká kapitán týmu Petr Zýma.

Kapitán baseballové reprezentace Petr Zýma

Chceme medaili! říká před Eurobaseballem reprezentační kapitán Zýma

24. září odstartuje v pěti českých a moravských městech evropský šampionát v baseballu, do něhož vstoupí domácí výběr s jasným cílem. Uhrát historickou medaili. Hnát za ní by měly českou reprezentaci i naplněné tribuny. Sedm tisícovek lístků už se prodalo a české zápasy jsou prakticky vyprodané. „Je tam osobní vazba. Naším úkolem ale bude si prostředí vstřebat velice rychle, protože nebude čas se tím svázat. Věřím, že to bude velký benefit,“ říká o podpoře fanoušků kapitán týmu Petr Zýma.

Pavel Chadim vybral hráče pro ME v baseballu

Cíle mají vysoké, ale jsou pokorní. Baseballisté chtějí naplnit medailovou touhu

Trenér baseballové reprezentace Pavel Chadim vybral 24 reprezentantů, kteří se budou pokoušet vybojovat historickou medaili z mistrovství Evropy v České republice. To se koná od 24. září do 1. října v pěti městech, Čechy čeká v základní skupině v Ostravě postupně Rakousko, Řecko a Španělsko, v Brně potom finálová skupina či zápasy o umístění.

Jan Blažek v dresu Lampertic. Ještě v minulé sezoně si zahrál proti Libotovu a stejného soupeře může potkat nyní v dresu áčka.

Exligista Blažek pálí do středočeských sudích: Jsem znechucený, raději budu doma

Ve středních Čechách je vám rozhodčí schopný už před zápasem říct: Máš to marný, tady dneska nevyhraješ… Povídání o střeleckém výkonu v pátém kole okresního přeboru Trutnovska se s Janem Blažkem (35) otočilo nečekaným směrem. Bývalý fotbalista Liberce či Slavie se přes dotaz na svou budoucnost vrátil ke svému nedávnému působení ve středočeských soutěžích, kde ještě loni na podzim oblékal dres tehdy přeborových Horek nad Jizerou. Nabídku na návrat podle svých slov odmítl hlavně kvůli „znechucení“ rozhodčími: „V tom jejich kraji to budou dělat pořád, to mi za to nestojí,“ prohlásil. Přijde reakce z SKFS?

Briefing k celkovému shrnutí působení českého týmu hasičů a záchranářů v Řecku za účasti generálního ředitele HZS ČR Vladimíra Vlčka, ředitele ZZS hl. m. Prahy Petra Koloucha, velitele druhé části odřadu Jaromíra Piesche a dalších zástupců ZZS a HZS z řad

Na hašení požárů v Řecku se v českém týmu podílelo téměř 150 lidí

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Na pomoci s hašením rozsáhlých požárů v Řecku se podílelo v českém týmu 148 lidí - 119 hasičů, 14 zdravotnických záchranářů, posádka vrtulníku Black Hawk a také servisní technici a mechanici. Pozemní tým byl na místě od 24. srpna s jedním střídáním tři týdny, letecký tým v Řecku pomáhal s hašením devět dnů. O zásahu na tiskové konferenci informovali zástupci hasičů a záchranářů.

Hasiči z přerovské stanice bojovali s požáry v Řecku.

Plamen se neptá, líčí náročnou misi v Řecku přerovští hasiči

/GALERIE/ Pro přerovské profesionální hasiče to byla první zahraniční mise. I když měli zkušenosti s likvidací rozsáhlého požáru v Hřensku a zasahovali i při tornádu na jižní Moravě, rozsah katastrofy v Řecku je překvapil. Když měli srovnat, zda byl pro ně náročnější zásah při povodních nebo požárech v Řecku, odpověděli shodně - likvidace ohně byla horší.

Véska Olomouc

Véska Olomouc míří do Bulharska na Eurocup

Jeden zkušený tým a jeden nováček reprezentují Asociaci malého fotbalu České republiky v bulharském letovisku Sunny Beach, kde se od středy do neděle uskuteční EMF EUROCUP. Na druhý nejvýznamnější evropský pohár míří TFT EDERA Pardubice a SK Véska Olomouc.

Při dovozu většího množství cigaret platí lidé vysoké clo, ale mohou se dopustit i trestného činu.

Turisté vozí z Turecka cigarety. Z celních poplatků se jim protočí panenky

Se zahájením ostrého provozu Jihočeského letiště České Budějovice získali příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj nové kompetence zejména v souvislosti s celním odbavením cestujících. V průběhu prvních týdnů zaznamenali ve třech případech dovoz nadlimitního množství cigaret z turecké Antalye. 

Denis Alijagič (uprostřed) byl sedm let kmenovým hráčem pražské Slavie.

Talent, který si dlouho hýčkala Slavia. Zbrojovka přivádí šikulu z Olympiakosu

Rušný poslední den přestupů má za sebou fotbalová Zbrojovka. Nejprve v pátek oznámila příchod defenzivního záložníka Jana Hellebranda ze Zlína, jen o několik desítek minut později přišla s ještě zajímavějším podpisem. Do Brna zamířil Denis Alijagič, který v mládežnických výběrech oblékal dres Slavie i Sparty, naposledy byl kmenovým hráčem řeckého Olympiakosu.

Denis Alijagič (uprostřed) byl sedm let kmenovým hráčem pražské Slavie

Talent, který si hýčkala i Slavia. Do Zbrojovky zamířil šikula z Olympiakosu

Rušný poslední den přestupů má za sebou fotbalová Zbrojovka. Nejprve v pátek oznámila příchod defenzivního záložníka Jana Hellebranda ze Zlína, jen o několik desítek minut později přišla s ještě zajímavějším podpisem. Do Brna zamířil Denis Alijagič, který v mládežnických výběrech oblékal dres Slavie i Sparty, naposledy byl hráčem řeckého Olympiakosu.

Ilustrační snímek

V Řecku ho ponížili. Je to jejich ostuda, jak se ke mně chovali, vzkázal Slovák

Vykopli ho z klubu a ještě si neodpustili ponižující poznámku: „Do budoucna mu nic dobrého nepřejeme, ale rozhodně na něj budeme vzpomínat.“ Bizarním způsobem vyprovodil řecký klub Volos Dominika Kružliaka. Slovenský fotbalista si z toho ale moc nedělal. „Je to jejich ostuda, ne moje,“ vzkázal. A hned si našel nové angažmá.

Ilustrační snímek

V Řecku ho ponížili. Je to jejich ostuda, jak se ke mně chovali, vzkázal Slovák

Vykopli ho z klubu a ještě si neodpustili ponižující poznámku: „Do budoucna mu nic dobrého nepřejeme, ale rozhodně na něj budeme vzpomínat.“ Bizarním způsobem vyprovodil řecký klub Volos Dominika Kružliaka. Slovenský fotbalista si z toho ale moc nedělal. „Je to jejich ostuda, ne moje,“ vzkázal. A hned si našel nové angažmá.

Kralovnina pláž v Ninu, nedaleko chorvatského Zadaru

Do Chorvatska i Egypta. Češi cestují jako před covidem, skokanem roku je Polsko

Po dlouhých letech si tuzemské cestovní kanceláře mnou ruce. Češi se opět vydávají do zahraničí a v hlavní sezóně jejich počty dosahují cifer jako v předcovidovém období. Mezi turistické stálice patří Chorvatsko, Řecko, Španělsko a Egypt. Skokanem roku je sousední Polsko. Sem lidé nejezdí jen za nákupy, ale objevují i zdejší resorty, aquaparky a zábavní centra.

Na likvidaci mohutných požárů v Řecku se podílela i čtveřice přerovských profesionálních hasičů

Přerovští hasiči po extrémní misi v Řecku: Úplné peklo, ale se skvělou partou

Přerovští hasiči, kteří pomáhali likvidovat mohutné požáry v Řecku, si sáhli až na dno svých sil. Jejich denním chlebem byla mnohahodinová vyčerpávající dřina, museli překonat náročné klimatické podmínky a zvládnout velké psychické i fyzické vypětí. Na přerovskou základnu se vrátili zpět po jedenácti dnech nejtěžší mise, jakou u profesionálního hasičského sboru zažili. Samotný boj s ničivým živlem trval osm dní.

České basketbalistky na nedávném mistrovství Evropy vypadly ve čtvrtfinále

V Brně se bude hrát jedna skupina ME basketbalistek v roce 2025

Česká republika bude hostit spolu s Itálií, Německem a Řeckem mistrovství Evropy basketbalistek v červnu 2025. Jedna ze základní skupin se uskuteční v Brně. Hlavním pořadatelem bude Řecko, kde turnaj vyvrcholí. Český tým má automaticky jistou účast a představí se na evropském šampionátu pošestnácté za sebou. Informovaly o tom mezinárodní federace FIBA a Česká basketbalová federace.