Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Jan Blažek během svého posledního mistráku za Horky - 12. listopadu 2022 proti Dobříši (0:0)

Exligový Blažek o angažmá v Horkách: Bohužel se moc nepovedlo

/ROZHOVOR/ Zranění a přetrvávající problémy s kolenem, navíc chuť spojit fotbalový život na sklonku kariéry se svým otcem. To vše stálo za návratem fotbalisty Jana Blažka do žacléřského Baníku. Letos ještě za mateřský oddíl mnoho zápasů neodehraje, čeká jej totiž operace.

Výstavba nového stacionáře Vlaštovka v Hodoníně, stav 17. dubna.

VIDEO: Na stacionář Vlaštovka chybí v Hodoníně skoro pět milionů, pomůže Harich

/FOTO/ Kdysi tady bydlela rodina ředitele blízké cihelny. Bývalá vila v Hodoníně na rohu ulic Brněnská a Martina Benky ale dostává v posledních měsících zcela novou náplň i podobu. Proměňuje se v nový stacionář Vlaštovka, který má rozšířit své služby až pro třicet lidí i s navýšením horní věkové hranice na pětatřicet let.

Lenka Hlavatá s navigátorkou Gabrielou Budínovou

Zádrhel, náhradnice, fitko a psycholožka. Jak Podpatky na plynu cílí na Maroko

Africká premiéra se rychle blíží. Je to sice pro tým Podpatky na plynu náhrada za zrušený maraton Africa Eco Race, ale Lenka Hlavatá s Gabrielou Budínovou si konečně vyzkouší soutěž v dakarských podmínkách. Osmietapová Morocco Desert Challenge bude první zkouškou na cestě, která má vyvrcholit Rallye Dakar.

Martin Latka.

Bývalý reprezentant Latka posiluje management Opavy, bude i v představenstvu

Druholigová Opava posiluje management. Do struktur vedení fotbalového klubu míří bývalý ligový a reprezentační obránce Martin Latka. Rodáka z Českých Budějovic, který kopal v Česku, Řecku, Německu i Anglii do Slezska přivedl Andrej Krajíček, majitel společnosti A.I.K., jenž se stala strategickým partnerem SFC Opava.

Ovzduší v Ostravě. Ilustrační snímek

Česko v životním prostředí pokulhává za zbytkem EU. Sucho ho trápí vůbec nejvíc

Životní prostředí v České republice zůstává jedno z nejhorších v Evropské unii. Česku patří v této oblasti v letošním ročníku Indexu prosperity a finančního zdraví 22. místo z 27 členských států, oproti loňsku si polepšilo o jednu příčku. Zemi se sice podařilo mírně zvýšit podíl recyklovaného odpadu, čím dál víc ale zaostává v omezování emisí. Nejhoršího výsledku ze všech států unie dosáhlo Česko stejně jako minulý rok v podílu půdy postižené suchem, vyplývá ze zveřejněných výsledků.

Studenti z Portugalska, Estonska, Litvy, Kréty a Řecka se v rámci Erasmu setkali se studenty strašeckého gymnázia.

Novostrašečtí gymnazisté se setkali se zahraničním studenty

/FOTOGALERIE/ Zahraniční návštěva čekala studenty Gymnázia v Novém Strašecí. Setkali se nimi studenti z Portugalska, Estonska, Litvy, Kréty a Řecka. Ti se ve středu 22. března společně zúčastnili setkání ve slavnostním sále městského úřadu se starostou Nového Strašecí Karlem Filipem a ředitelem gymnázia Richardem Spiegelem. 

Lounská tenistka Karolína Plíšková skončila v osmifinále.

Plíšková v Indian Wells končí. Sakkariová jí v třísetově bitvě oplatila porážku

Lounská tenistka Karolína Plíšková do čtvrtfinále prestižního turnaje WTA 1000 v Indian Wells nepostoupila. Marii Sakkariové z Řecka v třísetové osmifinálové bitvě podlehla 4:6, 7:5, 3:6. Se sedmou nasazenou "tradiční" soupeřkou, která v kalifornské poušti obhajuje loňskou finálovou účast, prohrála za dvě a tři čtvrtě hodiny. Nenapodobila tak výsledek z Dubaje, kde Sakkariové povolila pouhé tři gamy.

Lounská tenistka Karolína Plíšková stojí před výzvou, ve 3. kole jí čeká soupeřka z Ruska.

Tenisová výzva v Indian Wells. Plíšková bude hrát o postup s Kuděrmetovovou

Lounská tenistka Karolína Plíšková postoupila na prestižním podniku v Indian Wells do třetího 3 kola, kde se utká s Veronikou Kuděrmetovovou z Ruska. Obě hráčky se dosud utkaly třikrát. Premiérové vzájemné měření sil ovládla v roce 2018 na antuce ve Stuttgartu bývalá světová jednička Plíšková (7:6, 6:3). O dva roky později už se na venkovním tvrdém povrchu v New Yorku (7:5, 6:4) a v ostravské hale (4:6, 6:4, 6:3) radovala Kuděrmetovová.

Radek Juška

Šest centimetrů od medaile. Dálkar Juška skončil na halovém ME pátý

Dálkař Radek Juška byl na halovém mistrovství Evropy šest centimetrů od medaile. Předvedl svůj nejlepší výkon sezony 794 centimetrů a obsadil páté místo. Třetí halový evropský titul za sebou získal olympijský šampion Miltiadis Tentoglu z Řecka, jenž hned prvním pokusem skočil 830 centimetrů.

Na kožešinových farmách patří k oblíbeným například chov norků

Zmizí z obchodů kožichy? EU projedná konec chovu i prodeje

V Česku platí čtyři roky zákaz kožešinových farem, v řadě evropských zemí však fungují dál. Petice celoevropské iniciativy Evropa bez kožešin/Fur Free Europe to chce změnit. Sběr podpisů skončil 1. března, výzvu zatím podepsalo více než 1,6 milionu Evropanů. Podle pravidel EU tak o občanském návrhu na celounijní úrovni musí jednat Evropská komise.  

Bear Rescue Advanced - záchrana medvěda z bludiště.

Robotiáda: Studenti Jiráskova gymnázia jsou bronzoví a z českých týmů nejlepší

Termín letošní Robotiády (pátek 24. února 2023) sice vyšel na jarní prázdniny, ale i tak se pět nadšených kvartánů z Jiráskova gymnázia na tuto soutěž do Brna vypravilo. Jde o jednu z největších mezinárodních robotických soutěží v České republice. Letos se v zábavním vědeckém parku VIDA! Science Centrum konal již 10. ročník, účastnily se ho i týmy z Maďarska, Slovenska, Polska, Ukrajiny a Řecka.

Cyklistický tým ATT Investments Pro Cycling Team se chystá na novou sezonu, která startuje už 1. března.

Chceme být českou jedničkou, zní z cyklistického týmu ATT Investments

Se začátkem března odstartovala také sezona pro cyklistický ATT Investments Pro Cycling Team, který představil aktuální podobu týmu, program závodů, kterých se zúčastní, a odhalil ambice pro nadcházející ročník. „Chtěl bych, aby tenhle tým byl českou jedničkou. Líbí se mi jeho práce, to, jak kluci dřou. Když vidím, jak posilujeme tým a jaké zázemí kluci mají, tak mi to dává smysl,“ nechal se slyšet majitel titulární firmy Miroslav Zadák.

Srážka vlaků u řeckého města Larisa, 1. března 2023

Při srážce dvou vlaků v Řecku zahynulo téměř 40 lidí. Zraněných jsou desítky

Nejméně 38 obětí a více než sedm desítek zraněných si vyžádala srážka osobního vlaku s 350 lidmi na palubě a nákladního vlaku, která se stala v úterý pozdě večer u řeckého města Larisa. České ministerstvo zahraničí uvedlo, že nemá informace, že by mezi oběťmi či zraněnými byli Češi. Jde o nejtragičtější železniční nehodu v Řecku za několik desetiletí. Řecká vláda vyhlásila tři dny národního smutku. Místo neštěstí navštívili prezidentka Katerina Sakellaropulosová i premiér Kyriakos Mitsotakis. 

Cristiano Biraghi z Fiorentiny se raduje z gólu z poloviny hřiště.

VIDEO: (Ne)fér gól Fiorentiny. Senzační přímák z půlky vyvolal šok a zmatky

Tohle se vidí jen málokdy. Cristiano Biraghi vstřelil v italské fotbalové lize ohromující gól z vlastní poloviny. Obránce Fiorentiny rychle zahrál přímý kop, míč napálil přímo na bránu a skóroval z 58 metrů. Tahle gólová paráda šokovala všechny na stadionu Verony, dokonce unikla i televizní režii. Ale hlavně vyvolala pořádné zmatky. Italský reprezentant se totiž nezachoval zrovna fér.

Bob Frídl.

10 let od úmrtí Boba Frídla: od slévače, sportovce až po hvězdu brněnských klubů

/VIDEO/ V neděli 26. února 2023 uplynulo deset let od úmrtí brněnského folkového zpěváka a kytaristy Boba Frídla. Ač narozen v Praze, velkou část svého uměleckého života strávil tento idol 70. a 80. let po brněnských klubech, zejména v legendární Šelepce. Vystupoval doma i v zahraničí, v doprovodu i sólově, opakovaně se objevoval v první desítce prestižní ankety Zlatý slavík a vydal několik úspěšných alb. Zemřel v pětašedesáti letech na rakovinu plic v hospici v Brně.

Lounská tenistka Karolína Plíšková se raduje z vítězství ve 3. kole Australian Open v Melbourne. Dařilo se ji v v Dubaji, ale stopku jí vystavila po postupu do čtvrtfinále viróza.

Plíšková byla v Dubaji neporažena, ale končí. Viróza a křeče mě donutily, řekla

Bývalá nejlepší tenistka světa Karolína Plíšková přehrála na štědře dotovaném podniku WTA 1000 v Dubaji i třetí protivnici a postoupila do čtvrtfinále. To si ale 30letá lounská rodačka proti světové jedničce už nezahraje. Stop ji totiž vystavila viróza. "Je mi to velice líto, ale musím se z turnaje odhlásit. Je to velké zklamání, zvlášť když jsem tu před pár lety hrála finále a letos se mi tak dařilo," uvedla Plíšková na sociálních sítích.

V Dubaji pokračoval druhým hracím dnem hlavní soutěž prestižního ženského podniku kategorie WTA 1000. V posledním utkání dne porazila Karolína Plíšková (na snímku) krajanku Markétu Vondroušovou 6:3 a 6:4. Foto: tenisovysvet.cz

České derby v Dubaji pro Plíškovou. Hrála jsem dobrý tenis, ví. Teď Sakkariová

V desáté hře druhé sady bývalá světová jednička Karolína Plíšková sice prohrávala už 0:40, ale pak plejádou pestrých úderů v 1. kole turnaje WTA v Dubají v českém derby krajanku Markétu Vondroušovou přehrála a po setech 6:3 a 6:4 zatnula pěst pravé ruky a po hned prvním využitém mečbolu jde dál. "Hrála jsem dobrý tenis," řekla s úsměvem 30letá nasazená sedmnáctka.

Letiště Pardubice čeká tříměsíční uzávěra, důvodem je oprava dráhy.

Na pardubickém letišti začala tříměsíční uzávěra. Opravuje se dráha

Pardubické letiště bude tři měsíce uzavřené pro letecký provoz. Výcvik na vrtulnících bude probíhat v Přerově, letouny L-39 a Z-142 budou působit na letišti v Čáslavi. Civilní provoz pro běžné cestující bude zahájen v druhé polovině května, kdy začne létat pravidelná linka do španělského Alicante.

VK Dukla Liberec Ž - VK KP Brno Ž

Volejbalistky ve šlágru padly. Rozhodl první set

Nabitý program žen volejbalové Dukly nekončí. Po středečním utkání CEV Cupu čekalo na hráčky extraligové utkání proti celku KP Brno. To bohužel svěřenkyním trenéra Gálíka nevyšlo podle představ, když prohrály 1:3. "Cestování se na hráčkách mohlo projevit, ale věděli jsme to a připravovali se na to," nehledal domácí lodivod výmluvy ohledně náročného programu.

Ostrovem věčného slunce je nazýván čtvrtý největší ostrov Řecka a největší ostrov souostroví Dodekanésos, bájný Rhodos, který se nachází pouhých 18 km od Turecka.

Rhodos: Ostrov věčného slunce láká na přírodní krásy, sochu Hélia a moře

/FOTO/ Ostrovem věčného slunce je nazýván čtvrtý největší ostrov Řecka a největší ostrov souostroví Dodekanésos, bájný Rhodos, který se nachází pouhých 18 km od Turecka. Podobně jako další, ale menší řecké ostrovy, které po první světové válce připadly Řecku, když Turecko získalo strategicky důležité úžiny Bospor a Dardanely.

Bob Frídl.

Před deseti lety zemřel Bob Frídl. Nyní o něm vyšla kniha

Bob Frídl prožil život plný rychlých vzestupů i pádů, slávy i osamělosti, a už je to neuvěřitelných deset let, co se tento poslední trubadúr a „plachý idol“ sedmdesátých a osmdesátých let 20. století, 26. února 2013 ráno, ještě před východem slunce, vydal na svou poslední cestu bez návratu. Jeho život se definitivně uzavřel a je těžké o něm napsat něco nového. Už můžeme jenom vzpomínat.

Pražskou Slavii posílil norský mládežnický reprezentant Christos Zafeiris.

Hotovo! Fotbalová Slavia dotáhla přestup talentovaného Nora Zafeirise

Několik dní se o tom spekulovalo na sociálních sítích a od neděle je to už oficiálně skutečně pravda. Pražská Slavia přivedla do svého kádru talentovaného norského záložníka Christose Zafeirise. Rodák z Řecka přišel do našeho hlavního města z Haugesundu a se sešívanými podepsal smlouvu do konce června 2027.

Jiří Šmidrkal.

Odchod Hruštince je jediné, ale za to dost citelné oslabení, lituje Šmidrkal

První přípravné utkání za sebou mají fotbalisté Brozan. Ti sice měli odstartovat zápasový kolotoč už o týden dříve, ovšem soupeř z Oldřichova nedorazil. Premiéru tak obstaralo až derby s Litoměřickem. V něm nakonec domácí Sokol uspěl 2:0. Asistent domácího trenéra Němce Jiří Šmidrkal si pochvaloval především přínos ve fyzické kondici, hru zatím příliš hodnotit nechtěl.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.

Fotbalový tým AAU v akci!

Fotbalový tým studentů AAU sbírá zkušenosti. A těší se na start univerzitní ligy

Univerzitní tým Anglo-Americké vysoké školy (AAU) se v této době pečlivě chystá na start Univerzitní ligy, která vypukne v březnu. Tým momentálně tvoří 25 hráčů a když šel do svého posledního zápasu minulého roku, v základní jedenáctce nastoupilo jedenáct národností! Na tom ale pro zasvěcené není až tolik divného, studentská komunita se zkládá až z osmdesáti národností… Zpátky na hřiště, takto rozmanitá sestava se postarala o vítězství 3:0 na hřišti Aritmy nad soupeři z Univerzity Karlovy.