Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Osmnáctiletý motorkář Vašek Hradil vyrazil na svém 56 let staré Jawě 20, tedy Pionýru, z Krnova do Turecka

Z Krnova do Turecka a zpět. Mladý motorkář ujel na Pionýru stovky kilometrů

Motocykl Jawa 20 Pionýr vyrobili v Považských strojírnách už před 56 lety. Pincek neboli fichtl ale není jen technickou raritou pro pamětníky. Osmnáctiletý Vašek Hradil z Krnova nasedl na legendární stroj, aby s ním projel Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Řecko, Albánii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko a Slovinsko. Cestu dlouhou 6 500 kilometrů urazil za 17 dní.

Osmnáctiletý motorkář Vašek Hradil vyrazil na svém 56 let staré Jawě 20, tedy Pionýru, z Krnova do Turecka.

Osmnáctiletý motorkář jel na Pionýru z Krnova do Turecka a zpět

/FOTOGALERIE/ Před 56 lety v Považských strojírnách vyrobili motocykl Jawa 20 Pionýr. Pincek neboli fichtl není jen technická rarita pro pamětníky. Osmnáctiletý Vašek Hradil z Krnova nasedl na legendárního Pionýra, aby s ním projel Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Turecko, Řecko, Albánii, Černou Horu, Bosnu a Hercegovinu, Chorvatsko a Slovinsko. Na cestu se vydal úplně sám. Spolehl na svou znalost Pionýra, kterého by dokázal rozebrat a poskládat snad i poslepu.

Výstavu 2x Vladimír Groš uspořádali v Ostrožské Nové Vsi. Na snímku autoři výstavy otec a syn Grošovi

Výstavu s tajemným názvem uspořádali v Ostrožské Nové Vsi

Pod poněkud tajemným názvem Výstava keramické tvorby a koláží Van Gogh v Arles 1888 a jiné – 2x Vladimír Groš byla ve čtvrtek 3. srpna v Galerii v Ostrožské Nové Vsi zahájena bezesporu zajímavá výstava otce a syna. (Její název se nepodařilo dešifrovat autoru úvodního slova Oskaru Brůžovi, Groš st. pak přiznal, že „výstava nějaký název mít musela“).

První cestující do zahraniční destinace odletěli z letiště v Českých Budějovicích ve středu 2. srpna večer do Antalye v Turecku.

Z Budějovic zamíří první turisté na Rhodos. Známe časy příletů a odletů

Ve středu 2. srpna 2023 mělo Letiště České Budějovice velkou premiéru, když byl odbaven první mezinárodní turistický let. Cestující s Boeingem 737 zamířili do Turecka. V pondělí 7. srpna se chystá další let, tentokrát na Rhodos. Z pohledu cestujících dojde k jedné změně. Tentokrát nebudou muset procházet kontrolou cizinecké policie poté, co absolvují bezpečnostní kontrolu, neboť se jedná o let do Řecka, tudíž do schengenského prostoru.

První cestující do zahraniční destinace odletěli z letiště v Českých Budějovicích ve středu večer do Antalye v Turecku.

Příští rok bude Čedok z Budějovic létat navíc i do Tunisu a Bulharska

Cestovní kancelář Čedok zahájila první charterové lety do turecké Antalye kompletně vyprodaným letem s leteckou společností Smartwings, která je tak první aerolinkou na tomto letišti. Čedok během inauguračního letu oznámil, že příští léto bude z Českých Budějovic létat do pěti destinací po celou sezónu, nově na tuniskou pevninu do Enfindhy a do bulharského Burgasu. Letošní destinace budou v příštím roce pokračovat.

Takto evakuovaní turisté na letišti na Rhodosu čekali na odlet z ostrova

Evakuovat Čechy na Rhodosu jsme chtěli. Stopla to policie, říká mluvčí cestovky

Řeckým hasičům se v uplynulých dnech povedlo dostat pod kontrolu plameny, které zejména o minulém víkendu sužovaly ostrov Rhodos. Přestože se situace uklidnila a do destinace se ve velkém vracejí také čeští turisté, ti evakuovaní i české cestovní kanceláře stále řeší dozvuky přírodní katastrofy. Třeba čekají na zavazadla.

Lesní požár na ostrově Rhodos

Požáry v Řecku: Úřady zrušily stav nouze na ostrově Rhodos, nově hoří u Olympie

Řecké úřady v sobotu podle portálu eKathimerini zrušily stav nouze na ostrově Rhodos. Vyhlásily ho tam před několika dny v souvislosti s ničivými požáry. Agentura DPA informovala, že několik lesních požárů se rozhořelo nedaleko antické Olympie v západní části Peloponéského poloostrova a že civilní ochrana vyzvala obyvatele několika vesnic k evakuaci.

Alkohol u nás za volant nepatří. V jiných zemích Evropy k němu mají mírnou toleranci.

Řízení s alkoholem v krvi je u nás zakázáno. Ve kterých zemích je to ale možné?

Dopřát si o letní dovolené u moře při dobrém jídle v restauraci také pivo nebo skleničku jiného alkoholu je lákavá představa. Jenže, co když potom budete muset řídit auto? Zatímco v České republice jsme naučeni, že před jízdou se musíme alkoholu vyhnout úplně, jinde v Evropě tomu tak zcela není. Podívali jsme se, jaká je tolerance alkoholu pro řidiče v Chorvatsku, Rakousku, Itálii nebo třeba v Řecku.

Řečtí hasiči během boje s plameny nedaleko města Volos

Všechny požáry v Řecku jsou pod kontrolou. Částí země prošla bouře

Všechny požáry v Řecku se už podařilo dostat pod kontrolu. Podle řeckých médií o tom dnes ráno informovala civilní služba. Nebezpečí vzniku a dalšího šíření požárů však kvůli týdny trvajícímu suchu zůstává vysoké. Výstraha před extrémním rizikem vzniku požárů dnes platí v šesti oblastech, což je o jednu méně než ve čtvrtek.

Plameny poblíž řeckého přístavního města Volos

Plameny se blíží k řeckému městu Volos. Na Rhodosu a Korfu se situace lepší

Hasiči i dobrovolníci i dnes v noci pokračovali v boji s lesními požáry v Řecku, nejhorší je nyní situace na východě země, kde se plameny přiblížily k předměstí přístavního města Volos. V této oblasti ve středu večer zemřeli kvůli ohni dva lidé. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvolání na řeckou televizi ERT. Podle ní dál hoří i četné menší požáry na ostrově Rhodos, zejména na jihovýchodě. Situace se zlepšila na ostrově Korfu, kde ale menší požáry stále také hoří. Naději přineslo ochlazení, které ukončilo extrémní vedra v Řecku i na jihu Itálie.

Lidé, kteří měli odcestovat na Rhodos, narychlo mění v přerovských cestovkách destinace.

Klienti z Přerova, kteří toužili po dovolené na Rhodosu, houfně ruší zájezdy

Mohutné požáry na Rhodosu, před kterými prchali za dramatických okolností lidé z pláží a hotelů, odrazují klienty přerovských cestovek od dovolené v Řecku. Mnozí narychlo mění destinace z obavy, aby oheň nezasáhl i oblast, do níž plánovali vycestovat. Jiní požadují změnu termínu. Velké cestovní kanceláře o vývoji situace a o tom, na co mají klienti nárok, informují na webových stránkách.

Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.

Oheň se šíří. Stav nouze kvůli požárům nově platí pro celý řecký ostrov Rhodos

V šesti dalších oblastech řeckého ostrova Rhodos byl ve středu kvůli rozsáhlým požárům vyhlášen nouzový stav. Platí tak už po celém ostrově, uvedla agentura AMNA. Na Rhodu hoří již devátý den. O rozšíření stavu nouze rozhodl šéf civilní ochrany Vasilis Papageorgiu. S požáry bojují i další řecké ostrovy a část pevniny. Vyhlášení stavu nouze pro celý Rhodos je podle CK jen administrativní krok pro získání peněz z krizových fondů. Turistů se to nedotkne, sdělily. Úřady či konzulární tým v Řecku oslovilo 23 Čechů s žádostí o náhradní doklad.

Peklo v Řecku. Rozsáhlé požáry devastují oblíbené turistické destinace. Lidé prchají z Korfu, Rhodosu, požáry jsou i v severní části poloostrova Peloponés a na Krétě.

Padající popel, opuštěné kufry. Řecko připomíná apokalypsu, shodují se turisté

Hasiči v Řecku už týden bojují s rozsáhlými požáry, které devastují oblíbené turistické destinace. Lidé aktuálně prchají z Korfu i z Rhodosu, který ve středu odpoledne vyhlásil ohrožení na celém svém území. Požáry jsou i v severní části poloostrova Peloponés a na Krétě. Podle nových informací sužují už i Portugalsko, Itálii a Chorvatsko, kde se přiblížily na dvanáct kilometrů k Dubrovníku. Cestující na místě v Řecku popisují stres, obavy a také vztek kvůli nefungující komunikaci ze strany cestovních kanceláří.

Požáry ve vesnici Gennadi na ostrově Rhodos v Egejském moři v jihovýchodním Řecku v úterý 25. července 2023.

Pekelná noc v Řecku: Rhodos dál bojuje s požáry, na Korfu možná řádil žhář

Řecké ostrovy i část pevniny i ve středu nadále bojují s požáry. Nejhorší je situace na Rhodu, který se potýká s plameny už devátý den. Řecká státní televize ERT píše o „pekelné noci“ na Rhodu. Na Korfu mají podezření na žhářství, během dopoledne tam dorazí pomáhat 70 hasičů z Bulharska s 19 vozy, uvedla ERT.

Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023

Za vedra nemůže El Niño. Teplota poroste i bez jeho vlivu, míní klimatolog

Hasiči zatím marně bojují s ohněm, který ničí jižní a východní část řeckého ostrova Rhodos. Hoří i na dalších místech, příčinou jsou vlny veder. Podle odborníků je potřeba počítat s tím, že sezona požárů bude kvůli klimatickým změnám delší. „Vysoké teploty, vyprahlá půda a následné lesní požáry jsou poslední dekády už standardem ve Středomoří a bohužel i ve zbytku Evropy. Není to nic, co teprve přijde, ale stav, který už delší dobu pozorujeme," říká klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček. 

Požár na řeckém ostrově Rhodos

Na řeckém ostrově Rhodos hoří už týden. Před požáry utekly tisíce turistů

Sedmým dnem hoří na řeckém ostrově Rhodos, který během pondělí kvůli plamenům a rostoucímu nebezpečí opustily tisíce turistů, napsala agentura Reuters. Hasičská letadla a vrtulníky v úterý opět vzlétly už za úsvitu, aby se pustily se do boje s plameny, které nadále stravují zeleň na mnoha místech jihoevropské země. Hašení komplikuje vítr i vysoké teploty, ochlazení se čeká až ve čtvrtek, píše agentura DPA. Evakuace  začv úterýaly také na ostrově Korfu, nejvyšší stupeň výstrahy nově platí na Krétě, píše BBC News. Úřady opět kvůli vedru zavřely Akropoli, informuje agentura AFP.

Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023

Ministerstvo neeviduje žádného Čecha, který by potřeboval evakuaci z Řecka

Návrat českých občanů z Řecka postiženého požáry je víceméně bez problémů, vládní letadla zatím není potřeba vyslat. Novinářům to řekl premiér Petr Fiala (ODS). České ministerstvo zahraničí uvedlo, že od pondělí neeviduje žádného turistu, který by aktuálně potřeboval asistenci při evakuaci z Řecka. Doporučení necestovat na celý ostrov Rhodos, který je požáry postižený nejvíc, resort nyní nevydá. Podle cestovních kanceláří mnoho lidí na tento ostrov stále odletět chce.

Pohled na hořící část ostrova Rhodos.

Rhodos v plamenech: Vše je uhašené, dostali Češi zprávu. Hotel v tu chvíli hořel

Strach, co bude, zažívá kromě dalších tisíců turistů na hořícím ostrově Rhodos i Čech Pavel Eichler se svou rodinou. Z hotelu, kde měli strávit klidnou dovolenou, museli na poslední chvíli utéct. „Bohužel se v hotelu i v cestovní kanceláři až do poslední chvíle tvářili, že se nic neděje. Nakonec jsme utekli bez osobních věcí a ubytovali se v jiném hotelu, asi deset kilometrů od našeho,“ popsal uplynulé sobotní odpoledne Eichler.

Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.

Návrat Čechů z Řecka je téměř bez problémů, vládní letadla netřeba, řekl Fiala

Návrat českých občanů do vlasti z Řecka je víceméně bez problémů. Novinářům to v úterý řekl premiér Petr Fiala (ODS). Vládní letadla zatím není potřeba vyslat, kapacity jsou podle ministerského předsedy dostatečné. Premiér se nedomnívá, že lze občanům nyní doporučit cestu na požáry zasažený ostrov Rhodos. Případně mají lidé sledovat vývoj událostí a řídit se doporučením české diplomacie.

Pohled na hořící část ostrova Rhodos.

Rhodos: Vše je pod kontrolou a uhašené, dostali zprávu. Hotel v tu chvíli hořel

Strach, co bude, zažívali kromě dalších tisíců turistů na hořícím ostrově Rhodos i Čech Pavel Eichler se svou rodinou. Z hotelu, kde měli strávit klidnou dovolenou, museli na poslední chvíli utéct. "Bohužel se v hotelu i v cestovní kanceláři tvářili do poslední chvíle, že se nic neděje. Nakonec jsme utekli bez osobních věcí a ubytovali se v jiném hotelu, asi deset kilometrů od našeho," popsal uplynulé sobotní odpoledne Eichler. Teď už jsou v pořádku zpět doma.

Lesní požár na ostrově Rhodos

Jan Papež k požárům v Řecku: Výhodu mají lidé, kteří vyjeli s cestovní kanceláří

Řecké ostrovy Rhodos a Korfu sužují ničivé požáry. Živelní pohroma zasáhla i tisíce Čechů, kteří byli nebo ještě stále jsou v Řecku na dovolené. Velká část jich tam vyjela s cestovní kanceláří, nyní se narychlo vracejí. „Požáry v turistické destinaci, které mají dopad na tak velké množství turistů, jsme ještě nezažili,“ říká v rozhovoru pro Deník Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří České republiky.

Pardubačka Lucie Kodytek zůstává na Rhodosu

Češka v ohnivém pekle Rhodosu: Děti i dospělí spí, kde se dá, i na chodbách

Ohnivé peklo na řeckém ostrově Rhodos zažívá na vlastní kůži i Lucie Kodytek z Pardubic. „Momentálně se nacházíme 10 kilometrů od nejbližšího ohně, ale bohužel jsme po větru,“ konstatovala Lucie Kodytek, která nyní řeší dilema, jestli odletět domů do bezpečí nebo dokončit svou dovolenou na řeckém ostrově. 

Hokejisté HC Olomouc poprvé před sezonou 2023/24 vyjeli na led v plecharéně. Jakub Navrátil

Na led naskočil po příletu z Rhodosu. Měli jsme štěstí, říká Navrátil

/ROZHOVOR/ Krátká doba dovolených je pro hokejisty u konce. Pro útočníka HC Olomouc Jakuba Navrátila naštěstí. S přítelkyní se totiž rozhodli pro Řecko, konkrétně ostrov Rhodos, který se od konce minulého týdne potýká s rozsáhlým požárem. „Měli jsme štěstí. Vraceli jsme se minulý týden, takže jsme to stihli. Snad to tam dobře dopadne. Sleduji to přes internet,“ řekl Deníku 24letý odchovanec přerovského hokeje.

Pardubačka Lucie Kodytek zůstává na Rhodosu

Pardubačka v ohnivém pekle Rhodosu: Jsme tu tři matky a šest dětí

Ohnivé peklo na řeckém ostrově Rhodos zažívá na vlastní kůži i Lucie Kodytek z Pardubic. „Momentálně se nacházíme 10 kilometrů od nejbližšího ohně, ale bohužel jsme po větru,“ konstatovala Lucie Kodytek, která nyní řeší dilema, jestli odletět domů do bezpečí nebo dokončit svou dovolenou na řeckém ostrově. 

Do Pardubic se vrátili turisté z ostrova Rhodos, kde vypukly lesní požáry

Požár na Rhodosu: Evakuovaní čeští turisté přistáli v Pardubicích

/VIDEO, FOTO/ Kvůli lesním požárům na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos se stále evakuují turisté. Část cestujících, kteří dorazili v pondělí do Pardubic, říká, že měli zkaženou dovolenou. Někteří neviděli ani moře, další raději strávili noc na letišti. „Byl to hrozný šok. Někteří na sobě měli jen plavky a neměli ani doklady,“ popsali situaci v Řecku turisté, kteří se v pondělí vrátili na pardubické letiště. Cestovky ale posílají Čechy do nezasažených oblastí i nadále. Pardubické letiště počítá, že plánované spoje odletí podle plánu.

Vesnice Kiotari na ostrově Rhodos 24. července 2023. Desítky tisíc lidí již uprchly před plameny a mnoho vyděšených turistů se snaží dostat domů.

Požáry v Řecku přehledně: Nebezpečná místa. Kdy má člověk nárok na vrácení peněz

Turisty oblíbená místa v Řecku sužují lesní požáry. Do pondělí jich místní hasiči nahlásili přes osm desítek. V Řecku jsou i tisíce českých turistů a z nejohroženějších oblastí je začaly odvážet repatriační lety. V případě, že nebudou stačit, premiér Petr Fiala slíbil, že odstartují armádní letadla. Deník přináší přehled nejdůležitějších otázek týkajících se situace a odpovědí na ně.

Řecko se potýká s rozsáhlým požárem, červenec 2023

Požáry zasáhly už i Korfu či Peloponés. Repatriačními lety se vrátilo 450 Čechů

Řečtí hasiči už nebojují s ohněm pouze na ostrově Rhodos, na řadě míst se objevily desítky nových lesních požárů. Na ostrově Korfu byla nařízena evakuace asi tisícovky osob. Hoří také na poloostrově Peloponés či na ostrově Evia. Dvěma nočními repatriačními lety se z ostrova Rhodos vrátilo zhruba 450 klientů cestovních kanceláří, další poletí dnes.

Noční evakuace turistů z hotelu na řeckém ostrově Rhodos

Požár na Rhodosu: Evakuace se dotkly desítek tisíc lidí, někteří se zranili

V Řecku se odehrála podle místní policie dosud největší evakuační operace, způsobily ji lesní požáry, které začátkem týdne vypukly na ostrově Rhodos a v sobotu dopoledne se kvůli silnému větru rozšířily i do blízkosti letovisek na jihovýchodě. Turistické lokality Kiotari či Lardos zavalil hustý dým. Podle místních médií bylo evakuováno na 20 tisíc lidí, podle AFP na 30 tisíc. Několik lidí bylo ošetřeno v nemocnicích, například kvůli zlomenině nohy. 

Lesní požár na ostrově Rhodos

Ničivé požáry v Řecku: Na ostrově Rhodos evakuovali stovky turistů, i Čechy

Několik tisíc turistů a místních obyvatel bylo dnes evakuováno na jihovýchodě řeckého ostrova Rhodos, kde se lesní požáry přiblížily turistickým letoviskům Kiotari a Lardos, informoval deník Kathimerini. Do bezpečí turisty a místní odvážely autobusy, několik lodí pobřežní stráže a také asi 30 soukromých lodí. Akci koordinovala pobřežní stráž a policie. Mezi evakuovanými turisty jsou i Češi, potvrdilo ČTK české ministerstvo zahraničí

Návštěvníky hospody Pod kaplí přijela pobavit kutnohorská skupina George and Boogie All stars.

Kapela George and Boogie All Stars roztančila areál Pod Kaplí

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kulturní a sportovní léto pokračovalo v pátek 21. července v Opatovicích I. Návštěvníky hospody Pod Kaplí přijela pobavit kutnohorská skupina George and Boogie All stars. Její koncertní set tvoří převážné cover verze světových hitů stylu rockabilly a rock&rollu.

Děti si na letním táboře v Lomíčku užívají pohodu. Vypravily se na cestu kolem světa, při níž i rýžovaly zlato.

Táborníci z Lomíčku se vypravili na cestu kolem světa. Během ní našli zlato

Najít valouny zlata se nepodařilo mnohým zarputilým hledačům na Klondiku roky. Táborníkům z dětského letního tábora Lomíček v Hradci u Stoda se to podařilo v poměrně krátké době každému. „Mám, mám,“ jásali s každým nálezem a na radosti jim neubralo ani to, že zlatý valoun byl ve skutečnosti zlatou barvou natřený obyčejný kámen.

Ilustrační snímek

Zadlužení Evropské unie klesá. V Česku se ale naopak nadále zvyšuje

Zadlužení Evropské unie se v prvním čtvrtletí snížilo na 83,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 87,4 procenta HDP ve srovnatelném období loni. Ve své zprávě to uvedl unijní statistický úřad Eurostat. Zadlužení České republiky se naopak dál zvyšuje, v prvním čtvrtletí dosáhlo 44,5 procenta HDP, což ale zemi stále řadí k těm méně zadluženým v EU. Nárůst o 1,7 procentního bodu proti loňsku je nicméně druhý největší v unii.

Monoxylon IV a jeho posádka na plavbě Egejským mořem.

VIDEO: Svoboda nebo smrt, heslo pomohlo plavcům při plavbě do pravěku

„Nejdobrodružnější a nejtěžší expedice,“ tak mluví o právě skončené plavbě po Egejském moři náčelník podniku Monoxylon IV Radomír Tichý, mimo jiné koordinátor aktivit a projektu Archeoparku pravěku ve Všestarech na Hradecku. Pro výrobu člunu vydlabaného z jednoho kmene stromu byl využit dub z Českého Meziříčí.

Horko v Řecku - Ilustrační foto

Vlna veder ve Španělsku a Itálii polevila. V Řecku ale čekají až 45 stupňů

Jižní Evropu dnes opět sužovalo extrémní počasí. A zatímco severní Itálii a Balkán zasáhly další bouřky a krupobití, při nichž přišlo tento týden už několik lidí o život, v jižní Itálii a v částech Řecka se teploty znovu blížily ke 40 stupňům Celsia. Ve Španělsku podle meteorologů na několik dnů mimořádná vedra poleví. Ale v Řecku, kde dál bojují hasiči s několika lesními požáry, o víkendu očekávají až 45 stupňů Celsia. Ode dneška do neděle budou řecké venkovní památky v odpoledních hodinách uzavřené.