Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Markéta Šichtářová

Evropě hrozí dluhová krize

Už je úplně jasné, že Evropu čeká těžký podzim a ještě složitější zima. Kontinent se řítí do dluhové krize.

Bouřka, blesky - ilustrační foto

Kvůli bouřím zemřelo v Evropě nejméně 13 lidí, nejvíce ve Francii a Rakousku

Kvůli bouřím a silnému větru dnes v Evropě zemřelo nejméně 13 lidí. Šest z nich na Korsice, pět v Rakousku a dva v Itálii. O nových obětech na Korsice informoval francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, který na ostrov odpoledne dorazil. Prezident Emmanuel Macron předsedá virtuální ministerské schůzce svolané kvůli zprávám o mrtvých. S rozmary počasí se potýká také Řecko, které čeká vlnu veder s teplotami nad 40 stupňů Celsia.

Ilustrační foto

Přerovská nemocnice se stará o devět pacientů s covidem

Koronavirová pandemie ani v horkém letním počasí nehlásí ústup a hospitalizovaných pacientů v nemocnicích neubývá. Na infekčním oddělení prostějovské nemocnice leží s touto diagnózou patnáct lidí, v Přerově je jich devět - z toho jeden ve vážném stavu na oddělení ARO.

Lounská tenistka Karolína Plíšková oplatila na turnaji v Torontu Američance Amandě Anisimovové týden starou porážku ze San Jose. Její další soupeřkou byla třetí nasazená Maria Sakkariová z Řecka, kterou rovněž porazila.

Plíšková vyřadila v Torontu trojku. Chystá se na čínskou čtvrtfinálovou výzvu

Forma snad přichází v ten pravý čas. Lounská rodačka Karolína Plíšková postoupila na tenisovém turnaji v Torontu do čtvrtfinále! Třetí nasazenou a čtvrtou hráčku světového žebříčku bojovnici Marii Sakkariovou z Řecka porazila 6:1, 6:7, 6:3 a podruhé v sezoně vyhrála tři zápasy za sebou. Příští soupeřkou 30leté české tenistky, která v minulých dnech změnila trenéra a nyní jo vede Leoš Friedl, bude v přípravě na grandslamové US Open poprvé v kariéře Číňanka Čeng Čchin-wen.

Slavia jásá, ale žádejme drakonický trest. Laser je nebezpečná zbraň

Bouřlivá atmosféra na fotbale je v Řecku pravidlem. Ovšem fanoušci Panathinaikosu Atény překročili všechny meze. V utkání třetího předkola Evropské konferenční ligy zaútočili na hráče Slavie. Použili k tomu laser. Ne jednou, ne dvakrát. Celý zápas se nesl v duchu světelného fanatismu. Český zástupce vybojoval remízu 1:1 a postup, ale neměl by to nechat být. My všichni.

Převrácený raft - Ilustrační foto

V Norsku utonul při sjezdu řeky Sjoa český vodák. Převrátil se s ním raft

Při sjezdu řeky Sjoa v Norsku zemřel český raftař, který se tam plavil s dalšími sedmi Čechy. Uvedla to místní policie. Ostatní Češi skončili v péči záchranářů. Neštěstí se stalo minulý týden na jedné z řek, které jsou velmi populární mezi vodáky z celého světa a kam v létě míří i řada turistů z Česka.

Filip Rejlek se stal u Kocourů novým asistentem trenéra.

Kocouři představili trenéry i posily. Do Příbrami dorazí zámořská vlna

Volejbalisté Příbrami nejenže začátkem srpna zahájili přípravu na nový ročník UNIQA extraligy, ale zároveň také představili nové posily týmu. Těmi se zatím stávají brazilský smečař Ygor Francisco Tavares Duarte a americký univerzál Andrew Kohut. Na cestě je ještě jeden hráč ze země samby, nicméně v jeho případě se čeká na vyřízení potřebné dokumentace.

Tatrovácký servis tým pomáhá hasičům přímo na Mezní Louce.

Cisterny hasičů ve Hřensku pomáhá opravovat tým Tatry, plní i servis v Děčíně

/FOTO/ Českým Švýcarskem projíždí kvůli hašení požáru téměř dvě stovky cisteren od těch už velmi letitých až po nejmodernější stroje, pro které je práce ve velmi členitém terénu náročná. Velká část z nich přitom pochází z provenience kopřivnické Tatry. Ta se proto rozhodla vyslat přímo do místa zasaženého běsněním ohně svůj servisní tým, který pomáhá hasičům odstraňovat velkou část poruch. Poradí si s více než padesátiletými stroji, stejně jako s některými poruchami těch nejmodernějších tatrovek.

Svou největší luxusní plachetnici, která je k zapůjčení,  představil Radek Dvořák z lipenské společnosti Vypluj.cz.

Při přesunu na moři nás potkalo snad vše, co mohlo, říká majitel jachty

Vyplout s plachetnicí na lipenské jezero není nedostižný sen. Jachtu různé velikosti si v lipenské maríně zkrátka můžete půjčit. Jednou z největších lodí v přístavu, která je k mání k plavbě za zážitky na jihočeském moři, je atraktivní Jeanneau Sun Odyssey 37,1, která disponuje třemi dvoulůžkovými kajutami a nadstandardním komfortem. Náležitě hrdý je na ni její majitel Radek Dvořák ze společnosti Vypluj.cz.

Svou největší luxusní plachetnici, která je k zapůjčení,  představil Radek Dvořák z lipenské společnosti Vypluj.cz.

Při přesunu na moři nás potkalo snad vše, co mohlo, říká majitel jachty

Vyplout s plachetnicí na lipenské jezero není nedostižný sen. Jachtu různé velikosti si v lipenské maríně zkrátka můžete půjčit. Jednou z největších lodí v přístavu, která je k mání k plavbě za zážitky na jihočeském moři, je atraktivní Jeanneau Sun Odyssey 37,1, která disponuje třemi dvoulůžkovými kajutami a nadstandardním komfortem. Náležitě hrdý je na ni její majitel Radek Dvořák ze společnosti Vypluj.cz.

Ilustrační foto.

Smrt na dovolené: nejen pár ze Žďáru, lidé z Vysočiny umírali i na pláži

Smrt na zahraniční dovolené se Čechům nevyhýbá ani v letošním roce. Léto 2022 už bude navždy poznamenáno i dvěma obrovskými tragédiemi pro rodiny žijící na Vysočině. Podobně smutné události se stávaly i v nedávné minulosti. Lidé umírali v horách i na pláži. Zastupitelské úřady po celém světě ročně evidují desítky pohřešovaných Čechů.  

České softbalové reprezentantky.

Postup! České softbalistky si na evropském šampionátu zahrají o medaile

České hráčky si ve Španělsku zahrají o medaile z mistrovství Evropy. Rozhodly o tom čtyři výhry ve skupině F pro dvanáct nejlepších týmů. Po večerním triumfu nad Polskem 10:0 si navíc Češky zajistily účast v Top 6. „Pálily jsme dobře, dávaly homeruny. Navíc jsme proti Řecku neumožnili soupeřkám ani jeden úspěšný odpal, což nás moc těší. Jsme ve třetí fázi turnaje, kde už půjde o hodně,“ dodal Vojtěch Albrecht, trenér ženské softbalové reprezentace.

Jiří Maršálek a jeho nová kniha Lenost.

Tip na knihu: Jiří Maršálek - Lenost

Jak se nebát negativních emocí a najít sám sebe.. Jak vnímá současný svět nová generace mladých autorů? Poměrně netradičně na tuto otázku svou tvorbou odpovídá Jiří Maršálek (1991) žijící v Brně. Svým rokem narození spadá do „pohodové“ generace mileniálů, jeho texty ale mluví o čemkoliv jiném než o pohodě. Nedávno mu v nakladatelství Host vyšel román s všeříkajícím názvem Lenost, čtenářům se ale již dříve představil povídkou Opravdový zbabělec a novelou Večerní sláva Wiederhausera. Rozpracovaná má i další díla, nejblíže dokončení je román výmluvně nazvaný Travič.

Policie muže zadržela po návratu z dovolené

Ze sandálů do klepet. Muže z Orlickoústecka na letišti překvapili kriminalisté

/VIDEO/ Lhát, okrádat a slibovat nemožné – to byl recept, podle kterého se řídil a na jehož základě zbohatl 20letý muž z Orlickoústecka. Podváděl dva roky. Klec spadla, když se vracel z jedné z pohádkových dovolených v Řecku. Slunečník a měkké plážové lehátko tak minulý týden nahradila kousavá deka a chlad vězeňské cely.

Eurojackpot. Ilustrační foto.

Od sousedů: Na zmačkaný tiket vyhrál 120 milionů

Dánský sázející lotta napřed sázenku koupenou v supermarketu v Blåvandu zmačkal a hodil ji do šuplíku. Pak se podíval ještě jednou a zjistil, že na ni vyhrál 120 milionů eur, Eurojackpot, napsal Donaukurier ze sdělení loterijní společnosti Danske Spil. Je to nový rekord - starý byl z roku 2015 a činil 315 milionů dánských korun. Nový už je 759 milionů dánské měny…

Hasič se snaží uhasit lesní požár u plážového letoviska Vatera na řeckém ostrově Lesbos ve východním Egejském moři

Řecko nadále bojuje s požáry. Na ostrově Lesbos museli evakuovat stovky turistů

Hasiči v Řecku bojují s desítkami požárů porostu, ten největší nyní ohrožuje národní park Dadia na severovýchodě země. Oheň na území s chráněnými lesy a mnoha druhy vzácných živočichů, zejména ptáků, se snaží zastavit na 320 hasičů, kterým pomáhají dobrovolníci i vojáci. Nasazeny jsou také dvě desítky letadel a vrtulníků, uvedl list Kathimerini. Požáry způsobené suchým a horkým počasím dál zuří i v Itálii a Slovinsku.

Ilustrační snímek.

Ceny benzinu a nafty: Češi si připlatí v Rakousku nebo Řecku, ušetří v Polsku

Češi, kteří se během léta chystají cestovat do zahraničí, musí počítat s tím, že v řadě zemí si proti Česku připlatí za benzin a naftu. Jsou ale i země, kde Češi na pohonných hmotách ušetří, někde i výrazně. Vyplývá to z údajů společnosti Finlord. Pohonné hmoty v Česku od minulého týdne opět zlevnily, navzdory poklesu jsou ale dražší než před rokem.

Dušan Svíba, umělecký ředitel festivalu Colour Meeting v Poličce.

Hlavní hvězdou Colour Meetingu je Aneta Langerová a umělci z osmi zemí světa

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Hudba, divadlo a plejáda českých i zahraničních umělců. Polička bude žít v pátek a sobotu kulturou, uskuteční se tu festival Colour Meeting. Už 19. ročník uvede Anetu Langerovou, rapperku Arletu, Ventolina, Vojtěcha a Irenu Havlovi, divadlo nebo taky akrobaty. Na pódiích se vystřídají hudebníci a divadelníci z osmi zemí světa od Kanady, Anglie, Řecka až po Slovensko.

Prázdniny jsou v plném proudu, dny dlouhých večerů, nevšedních zážitků, odpočinku a dovolených. Také pardubické letiště je v plném provozu, cestující z něho mohou odcestovat do několika zajímavých destinací v zemích EU i mimo ni

Ruší se lety, chybí zaměstnanci. Jen pardubické letiště zatím problémy nehlásí

Evropská letiště jsou v problémech. Kvůli nedostatku personálu nestíhají odbavovat cestující. Plánované lety nabírají několikahodinová zpoždění, nebo se rovnou ruší. Na některých nejvytíženějších letištích už zavádí strop na maximální počet letů. Pardubické letiště však naproti tomu žádné komplikace nehlásí. Zaměstnanců mají dost a lety k moři jsou plně obsazené.