Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Koledy si s Deníkem zazpívali také na děčínském zámku.

Děčínskem zněly koledy, s Deníkem si lidé zazpívali také na děčínském zámku

/FOTO, VIDEO/ Už potřinácté se úderem 18. hodiny ve středu 13. prosince rozezněly napříč Českem oblíbené vánoční koledy. V jeden čas pěvci v různých městech a obcích zazpívali v rámci akce Deníku Česko zpívá koledy šest stejných vánočních písní. Po celé republice, ale i v zahraničí, se lidé letos sešli na více než 800 místech.

Česko zpívá koledy na Prokešově náměstí v Ostravě

VIDEO: Českem už potřinácté zněly koledy. Zpívalo se na osmi stovkách míst

V Česku se ve středu večer opět sešli lidé ze všech koutů země, aby si v jednu chvíli společně zazpívali nejkrásnější vánoční písně. Do již 13. ročníku akce Česko zpívá koledy se letos zapojilo na sto tisíc zpěváků, svůj hlas nechali rozeznít na více než osmi stovkách míst. Přenos z Ústí nad Labem, kde akci podpořila kapela Divokej Bill, je možné si prohlédnout na webu Deníku.

Klášter Mega Spileo, údajně nejstarší mužský klášter v Řecku, na vyobrazení z počátku 19. století

Hrůza v klášteře Mega Spileo: Nacisti tam vyslali lovce, mnichy házeli ze skály

Osmý prosinec roku 1943 připadal na středu. Pro řecký mužský klášter Mega Spileo (Velká jeskyně) to měla být nejčernější středa v celé jeho historii. V jeho zdech se začalo odvíjet drama brutální nacistické odvety, která o pět dní později vyvrcholila vyvražděním a totálním zničením obce Kalavryta. Tyto masakry spáchala 117. německá pěší divize, nazvaná příznačně Jäger (Lovec), která se za vojenskou akci mstila na nevinných.

Ultramaratonkyně Lenka Berrouche přivezla bronzovou medaili z Tchaj-wanu.

Zazářila v Asii, druhý den šla do práce. Běháním si čistím hlavu, říká Berrouche

/ROZHOVOR/ Fenomenální úspěch ústecké běžkyně! Asijský Tchaj-wan hostil mistrovství světa ultramaratonců a česká ženská reprezentace ve složení Petra Pastorová, Lenka Horáková a Lenka Berrouche dosáhla ve čtyřiadvacítce na bronzové medaile. Slavit může i Ústí nad Labem, Lenka Berrouche totiž žije, sportuje a vychovává tři děti právě ve městě na severu Čech. V úterý 5. prosince přišla na kus řeči s Deníkem. Ukázala i vzácnou medaili.

Boeing 737-800 v barvách společnosti Smartwings.

Pardubické letiště představuje novinky: Nejdelší sezóna a nové destinace

Pardubické letiště příští rok otevře brány pro dovolené s rozšířenou nabídkou nových destinací a historicky nejdelší sezónou. V nadcházejícím létě se bude z východních Čech létat do 14 charterových destinací v 10 zemích světa. Otevření sezóny je plánováno již v dubnu, kdy první letadla vyrazí směrem k egyptské Hurghadě.

Kapitán reprezentace Tomáš Souček

Chtěli bychom mít trenéra už teď, je to nešťastné, přiznal český kapitán Souček

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Souček si na mistrovství Evropy chtěl zahrát proti domácímu Německu nebo Anglii, a i když mu přání nevyšlo, s losem Eura 2024 byl hodně spokojený. Záložník West Hamu se na zápasy ve skupině s Portugalskem, Tureckem a vítězem březnového play off C, jímž bude Gruzie, Lucembursko, Řecko, či Kazachstán, velmi těší.

Česko z osudí vylosoval bývalý francouzský reprezentant Blaise Matuidi

Euro 2024: Češi ve skupině s Portugalskem a Tureckem, třetí tým vzejde z baráže

Očekávaný den nastal. V Hamburku bylo rozlosováno fotbalové mistrovství Evropy, které se uskuteční v příštím roce v Německu. Trojici soupeřů poznala i česká reprezentace. Národní tým, který je po konci Jaroslava Šilhavého stále bez kouče, čeká ve skupině F favorizované Portugalsko s hvězdným Cristianem Ronaldem, Turecko a vítěz nejslabší barážové větve C, tedy Řecko, Lucembursko, Gruzie nebo Kazachstán. 

Nenechte si ujít ani letos jedinečnou akci Česko zpívá koledy. Celou republikou se rozezní písně 13. prosince

Celé Česko bude opět zpívat koledy. Přidejte se!

Lidé ze všech koutů Česka budou letos už potřinácté společně zpívat nejkrásnější české koledy jako jeden hlas. Zpívat se bude na mnoha místech po celém Česku, doma i v zahraničí. Připojte se k nám letos i vy! Koledy se Českem rozezní ve středu 13. prosince v 18. hodin.

Ilustrační foto

Na zámku nebo pod vánočním stromem. Koledy s Deníkem bude zpívat celé Jičínsko

Udělat si v předvánočním shonu klidnou chvilku, sejít se s přáteli i lidmi, které obvykle pouze míjíme na ulici a společně si zazpívat koledy a nasát sváteční atmosféru. I letos se uskuteční již tradiční akce Deníku s názvem Česko zpívá koledy. Už po třinácté se lidé na několila stovkách míst po celém Česku sejdou 13. prosince v 18:00. I na Jičínsku se letos znovu rozezní známé koledy v kostelech, na náměstích a třeba i na nádvoří zámku.

V Řecku se uskutečnilo mistrovství Evropy ve střelbě IPSC v disciplíně “krátké velkorážné zbraně”

Střelci řádili. Podívejte se na video. Skvělá reprezentace České republiky

V Řecku se uskutečnilo mistrovství Evropy ve střelbě IPSC v disciplíně “krátké velkorážné zbraně”. Největší událost roku příznivců tohoto střeleckého sportu přivítala přes 1500 střelců z celé Evropy a nenechali si jí ujít ani zástupci velmocí IPSC z USA, Argentiny, Brazílie, Filipín, Kanady a Jižní Afriky.

V Řecku se uskutečnilo mistrovství Evropy ve střelbě IPSC v disciplíně “krátké velkorážné zbraně”

Ladislav Čurka je pyšný na střelce, kteří pálili v Řecku skvěle

Česká výprava na mistrovství Evropy ve střelbě IPSC v disciplíně “krátké velkorážné zbraně byla pro letošní šampionát rekordní s takřka padesátkou střelců napříč všemi střeleckými i věkovými kategoriemi. Nejmladšímu účastníkovi výpravy bylo 15 let, nejstaršímu 68 let.

Student z Obůrky Richard Ruml uspěl na světovém šampionátu Spartan Race.

Blanensko má bronzového Spartana! Sen je profi elita, říká student z Obůrky

/VIDEO/ Uběhnout deset kilometrů je pro řadu lidí pořádná fuška. Pro jiné strašák, při kterém jim vyráží studený pot na čele a jdou na ně mdloby. A co teprve deset kilometrů v terénu se startem na úpatí sjezdovky, plazení v bahně, šplhání po laně, přenášení půlmetrákových betonových koulí nebo pytlů s pískem? Seznamte se, to je překážkový sport Spartan Race.

Česko zpívá koledy na Děčínsku v minulých letech. Ilustrační foto

Školy, kostely i náměstí. Děčínskem se po roce opět rozezní koledy

Ve školkách, v kostelech nebo na náměstích se rozezní ve středu 13. prosince v 18 hodin koledy. Lidé si přijdou zazpívat v rámci akce Česko zpívá koledy, kterou pořádá Deník. V předvánočním období, které je pro mnoho lidí téměř synonymem chaosu, je schopnost hudby sjednocovat více než vítaná. Již tradiční akce Deníku s názvem Česko zpívá koledy pak talent hudby k propojování lidí dokazuje už 13 let.

Česko zpívá koledy na Lounsku.

Česko zazpívá koledy s Deníkem, buďte u toho. Na náměstí, na návsi, nebo i doma

Sílu okamžiku opět zažijí všichni, kdo se v předvánočním čase zapojí do akce Deníku Česko zpívá koledy. V jeden čas totiž ve středu 13. prosince v 18 hodin z mnoha míst země zazní stejná šestice vánočních písní a koled. Zpívat se budou i na Lounsku a Žatecku. Do projektu se pravidelně zapojují například v Lenešicích, opět se bude zpívat v tamním kostele sv. Šimona a Judy.

Tomáš Přikryl

Reprezentace? Trenér sází na jiné hráče, říká Přikryl. Exotika by ho lákala

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Po minulé sezoně skončil Tomáš Přikryl v polské Jagiellonii, byl připraven na novou výzvu, nabídku měl z Řecka, ač ji chtěl přijmout, tak padla. Až v září tak podepsal smlouvu opět v Ekstraklase v týmu Warta Poznaň. Teď se snaží vybudovat si znovu pozici a probít se do základní sestavy. A návrat do Olomouce? Se Sigmou oťukávačky proběhly, ale jednatřicetiletý záložník chtěl zůstat v zahraničí.

Tomáš Přikryl

Přikryl hledal angažmá: Exotika by mě lákala, Sigma varianta nebyla

Po minulé sezoně skončil Tomáš Přikryl v polské Jagiellonii, byl připraven na novou výzvu, nabídku měl z Řecka, ač ji chtěl přijmout, tak padla. Až v září tak podepsal smlouvu opět v Ekstraklase v týmu Warta Poznaň. Teď se snaží vybudovat si znovu pozici a probít se do základní sestavy. A návrat do Olomouce? Se Sigmou oťukávačky proběhly, ale jednatřicetiletý záložník chtěl zůstat v zahraničí.

Česko zpívá koledy i na Žďársku.

Česko zpívá koledy a lidé potřinácté rozezní i Žďársko

Česko zpívá koledy. Akce, bez které by si už nedokázaly představit předvánoční čas ani na mnoha místech Žďárska. Také letos hudba a vánoční melodie rozezní náměstí obcí a městysů. Tradiční událost Deníku pojmenovaná Česko zpívá koledy propojuje lidi v sousedství už třináct let.

Ceny nájemního bydlení v Česku rychle rostou, ve třetím čtvrtletí letošního roku se zvýšily průměrně o 4,5 procenta

Nájemní bydlení rychle zdražuje. Ceny pod 10 tisíc jsou jen ve třech městech ČR

Ceny nájemního bydlení v Česku rychle rostou, ve třetím čtvrtletí letošního roku se zvýšily průměrně o 4,5 procenta. Na to, kde je nájemní bydlení nejdražší, a kde se dá pořídit bydlení za méně než 10 tisíc korun měsíčně, se zaměřila datová redakce Deníku. Připravila velký přehled cen nájmů ve více než 70 českých městech.

Ceny nájemního bydlení v Česku rychle rostou, ve třetím čtvrtletí letošního roku se zvýšily průměrně o 4,5 procenta

Nájemní bydlení rychle zdražuje. Ceny pod 10 tisíc jsou jen ve třech městech ČR

Ceny nájemního bydlení v Česku rychle rostou, ve třetím čtvrtletí letošního roku se zvýšily průměrně o 4,5 procenta. Na to, kde je nájemní bydlení nejdražší, a kde se dá pořídit bydlení za méně než 10 tisíc korun měsíčně, se zaměřila datová redakce Deníku. Připravila velký přehled cen nájmů ve více než 70 českých městech.

Dominica Hynková (v červeném) na srazu ženské reprezentace v pražské Královce.

Brněnská invaze v ženské reprezentaci. Premiéru může zažít Galíčková a Hynková

Výraznou brněnskou stopu nese česká ženská basketbalová reprezentace, která ve čtvrtek zahájí svou pouť kvalifikační skupinou o Eurobasket, který v roce 2025 spolupořádá právě největší moravské město. V patnáctičlenné nominaci trenérky Romany Ptáčkové figuruje pět hráček KP TANY Brno a tři basketbalistky Žabin Brno. Speciální skupinu, v níž mají všechny celky jistý postup na turnaj, otevře národní tým ve čtvrtek od šesti hodin večer proti Německu doma v pražské hala Královka. V neděli se poté Češky utkají v Chalkidě s domácím Řeckem.

Dominik Janoš na setkání účastníků Ligy mistrů v Ženevě

Liga mistrů je prestižní soutěží, hodně se dbá na detaily, řekl opavský Janoš

/FOTOGALERIE/ Basketbalový klub z Opavy se v letošní sezoně stal podruhé ve své historii součástí prestižní Ligy mistrů. Slezané mají za sebou zatím dvě vystoupení. Premiéru si odbyli v řeckém Patrasu, v úterý hostili na domácí palubovce francouzský Dijon. Hráče i realizační tým fanoušci znají. Technický doprovod týmu už tolik ne. Jednou z důležitých jeho součástí je Dominik Janoš.

Basketbalistky KP TANY Brno (na snímku v zelených dresech) vyhrály úvodní zápas na palubovce lucemburského Grengewaldu.

Podcenění nehrozí. KP se doma proti posílenému sokovi hodlá přiblížit snu

Důležitý zápas v boji o postup z eurocupové H skupiny vyhlíží basketbalistky KP TANY Brno, které mají po úvodních třech duelech prestižní evropské soutěže slušné karty v boji o postup do play-off. Ve středu od půl osmé večer se doma utkají s lucemburským Grengewaldem, který je po úvodních třech zápasech skupiny poslední. Královopolankám patří třetí příčka o bod za druhou Antalyií.

Cursor Poculum 2 - Sušice (běh na 24 hodin, 48 hodin a maraton).

Kellner uběhl 351 km za 48 hodin, nestárnoucí Ital překonal národní rekord

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Vášnivý sportovec, přední český ultraběžec a držitel titulu OCR World Championships Enduro na 24 hodin v australském Sydney (2019) David Kellner uspořádal další běžecké závody v rámci série Cursor Poculum, v překladu Pohár běžce. V Sušici, kde se akce konala, si vytrvalci tentokrát mohli vybrat z běhů na 24 hodin, 48 hodin a maratonu. Na start všech závodů se postavilo 46 běžců, z nichž hned sedmnáctka borců přijela z Německa a další tři z Itálie.

Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal Michal Fanta v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září

OBRAZEM: Hořící řecké peklo. Czech Press Photo ocenilo fotografa Michala Fantu

Desítky kilometrů na popel spálené krajiny a nekonečný boj hasičů s plameny. V tomto prostředí se svým fotoaparátem několik dní pohyboval novoměstský fotograf Michal Fanta, který zde zachytil české hasiče bojující s řeckým ohněm. Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září. 

Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal Michal Fanta v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září.

OBRAZEM: Hořící řecké peklo. Czech Press Photo ocenilo fotografa Michala Fantu

Desítky kilometrů na popel spálené krajiny a nekonečný boj hasičů s plameny. V tomto prostředí se svým fotoaparátem několik dní pohyboval novoměstský fotograf Michal Fanta, který zde zachytil české hasiče bojující s řeckým ohněm. Za sérii snímků lesních požárů, které na přelomu srpna a září zdevastovaly obrovské území Řecka, získal v rámci soutěže Czech Press Photo ocenění Fotografie měsíce září. V naší fotogalerii se můžete podívat na práci českých hasičů v řecké výhni.

Následky zhroucení zásobní nádrže na tekuté dusíkaté hnojivo u Omlenice v říjnu 2008.

Psali jsme před 15 lety: Pod nádrží na hnojivo v Omlenici zahynuli dva lidé

Tragická nehoda v zemědělském areálu, která si vyžádala dva lidské životy, utopenec vytažený z Lipna, úspěchy krumlovského sboru Perchta nebo plány na novou železniční trať, která by vedla z Rybníka až do Černé v Pošumaví a dál do Dolní Vltavice. To jsou témata, která se dostala na titulní stránky Českokrumlovského deníku před patnácti lety, na konci října 2008. 

Judo Železo Hranice se vypravilo do Řecka.

Kubala dobyl Athény. Železáři sbírali medaile v Řecku

Hraničtí judisté se vydali do starobylých Athén, kde se zúčastnili tradičního závodu v Iliopoli s mezinárodní účastí Kypru, Izraele a Gruzie. Mezi velkou konkurencí se železní reprezentanti neztratili a vybojovali sedm cenných medailí.

Žabiny Brno (na snímku v bílozelených dresech) trápily USK Praha.

Kousek od přepisu historie. Žabiny doma zlobily USK

Nechybělo mnoho a basketbalistkám Žabin Brno se povedlo v sobotu večer utnout zdánlivě nekonečnou sérii výher USK Praha v české lize. Hegemona domácích palubovek jihomoravský celek v domácí hale trápil a ještě na začátku čtvrté čtvrtiny vedl. Nakonec Pražanky díky závěrečné smršti vyhrály 63:50.