Kreativ

ŠTÍTEK: Řecko

Kateřina Tomková pomáhá ochrnutým kočkám z celé republiky.

Pomáhá kočkám z celé republiky. Zachránila i kocoura ze Sicílie nebo Rhodosu

Pokud máte představu, že člověk, který se stará o kočky a má jich doma více než deset, musí vypadat jako ošuntělý podivín, žijící v nepořádku a špíně, nemůžete být více překvapeni. Kateřina Tomková, která pomáhá ochrnutým kočkám, je mladá upravená žena, bydlící v krásném a útulném domku na okraji Vsetína.

Řecké peklo bodovalo. Fotograf hasičů Fanta potřetí uspěl v Czech Press Photo

Řecké peklo bodovalo. Fotograf hasičů Fanta potřetí uspěl v Czech Press Photo

/VIDEO/ Co mají společné ptačí chřipka v Královéhradeckém kraji, požár v Hřensku a plameny v Řecku? Všechny tyto tři události, které se neobešly bez zásahu hasičů, zachytil svým fotoaparátem Michal Fanta z Nového Města nad Metují. A soubory fotografií, kde dokumentoval, jak hasiči likvidují chov nakažené drůbeže nebo bojují s největšími požáry u nás i v Evropě, uspěly u mezinárodní odborné poroty v prestižní fotografické soutěži Czech Press Photo. Konkrétně v kategorii Člověk a životní prostředí, kterou Michal Fanta ovládl tento týden již potřetí v řadě.

Slovenský univerzál Peter Michalovič v ostravském dresu s číslem 7.

Hvězdná posila Ostravy. Slovenský bomber Michalovič je zpět, rozhodly vzpomínky

/FOTOGALERIE/ Před jedenácti lety patřil k tahounům Ostravy na cestě za senzačním mistrovským titulem. Teď se volejbalový univerzál Peter Michalovič vrátil na „místo činu“ bohatší o zkušenosti, které kromě slovenské reprezentace získal v dalších deseti sezonách během svých angažmá pod vysokou sítí v Itálii, Řecku nebo Francii. Důvod? Dobré vzpomínky a chuť pomoct bývalému týmu do play-off české extraligy.

Hvězdy ostravského mítinku pózují před objektivy fotoreportérů

Czech Indoor Gala: Zlatý lesk přilákal do Ostravy domácí i světové hvězdy

Na skvěle obsazený halový mítink dorazily do Ostravy slavní atleti. Czech Indoor Gala premiérově v rámci World Athletics Indoor Tour povýšil do nejvyšší kategorie Gold a patří tak mezi sedm nejkvalitnějšího halových mítinků na světě. Vyprodané hlediště bude v úterý (hlavní program začíná v 16.50) sledovat mimo jiné olympijského vítěze v dálce Miltiada Tentogloua z Řecka, halového mistra Evropy na 60 metrů Samuele Ceccarelli z Itálie či halového mistra světa v kouli Novozélanďana Toma Walshe.

Léčivé vlastnosti heřmánku i jeho vliv na krásu znali lidé už před tisíciletími

Trápí vás nespavost nebo špatné zažívání? Zkuste ten nejobyčejnější a levný čaj

Krásná uklidňující vůně a příjemná chuť, to je heřmánkový čaj. Pije se od pradávna, protože lidé věděli, že prospívá jejich zdraví. Heřmánkový čaj pomáhá při kašli, rýmě, nachlazení i zažívacích potížích. Heřmánek také zlepšuje stav pokožky, hojí rány a uklidňuje pocuchané nervy. Léčivé účinky heřmánku se v současné době staly předmětem vědeckých výzkumů, které odhalily, že může pomáhat i diabetikům a onkologickým pacientům. Na co je dobrý heřmánkový čaj? Jak často se může heřmánkový čaj pít? A má heřmánkový čaj nějaké nežádoucí účinky?

Magnetic Hill je takzvaný gravitační kopec poblíž města Leh v Ladakhu v Indii.

Magnetický vrch jako cesta do nebe. Auta zde v Indii jezdí sama do kopce

Cesta vedoucí u města Leh v Indii patří mezi nejpozoruhodnější motoristická místa na světě. Z pohledu řidiče zde totiž auta překonávají gravitaci a sama i s vypnutým motorem jezdí do kopce. Místní Indové dokonce věří, že tamní Magnetický kopec (Magnetic Hill) je cestou do nebe.

Marques Rashaad Townes

Marques Rashaad Townes míří do řeckého PAOK Soluň

/FOTOGALERIE/ Americký rozehrávač Marques Rashaad Townes míří z Opavy za velkou výzvou. Osmadvacetiletý basketbalista se domluvil na konkratku s řeckým klubem PAOK Soluň. Úřadující mistr mohl této nabídce jen stěží konkruovat. Zápas s Děčínem byl tak pro rodáka z Dominikánské republiky posledním v opavském dresu.

Prezident Českého svazu házenkářů Ondřej Zdráhala při rozhovoru s novináři netajil, že tým v klíčovém utkání proti Portugalsku zahrál pod své možnosti.

Šampionáty jsou o jednom zápase. A my ho nezvládli, ví Zdráhala

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Nepovedené vystoupení. Pouhé dva skupinové zápasy rozhodly o tom, že čeští házenkáři na mistrovství Evropy v Německu skončí hned v první fázi. Po očekávané porážce od favorizovaného Dánska přišla herní blamáž s Portugalskem. „Výkon proti Portugalsku byl výrazně pod hranicí možností týmu,“ netajil prezident Českého svazu házené Ondřej Zdráhala. Jaká bude reakce na nezdar? A přežije u týmu trenér Xavier Sabate? I o tom hovořil v Mnichově svazový šéf s novináři.

Matěj Klíma

Šampionát nás nezastihl v dobré formě, uznal Klíma. Chce porazit aspoň Řecko

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Po většinu času držel střelecký prapor českého týmu, ale ani osm branek Matěje Klímy nestačilo na lepší výsledek. Čeští házenkáři podlehli na Euru v Německu ve druhém zápase Portugalsku (27:30) a bez ohledu na výsledek posledního zápasu, v němž se střetnou v pondělí od 18 hodin s Řeckem, je jisté, že na šampionátu končí.

Křídelník Jakub Štěrba (v červeném) zaznamenal během utkání české reprezentace na EURO 2024 v Mnichově proti Portugalsku čtyři branky. Porážce tím však zabránit nedokázal.

Velké zklamání, házenkáři končí. Vylámali jsme si zuby na sedmičkách, ví Štěrba

/GALERIE, VIDEO/ Krutá porážka. Čeští házenkáři prohráli v Mnichově i své druhé utkání na mistrovství Evropy. Po prohře o tři branky s Portugalskem tak mají smutnou jistotu, že po pondělním duelu s Řeckem dějiště šampionátu opustí. „Takový je sport,“ hlesl smutně po utkání Jakub Štěrba, se čtyřmi přesnými trefami třetí nejlepší střelec týmu v duelu.

Češi zahájili mistrovství Evropy proti úřadujícím mistrům světa z Dánska.

Zápas o všechno s Portugalci je tady, Galia je připravený nastoupit

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Po úvodní porážce s úřadujícími mistry světa Dány (14:23) nastoupí čeští házenkáři na Euru v německém Mnichově dnes od 18 hodin proti Portugalsku, které porazilo Řecko o gól. Pokud chtějí Češi udržet naději na postup do další fáze šampionátu potřebují nutně vyhrát.

Čeští atleti Tereza Petržílková, Radek Juška a Petr Meindlschmid cílí na mítink Gold Czech Indoor Gala.

Ve zlatém hávu. Czech Indoor Gala ozdobí bitvy dálkařů a čtvrtkařek

Takovou halovou atletiku Česko nezažilo. Ostrava bude v úterý 30. ledna dějištěm mítinku Gold Czech Indoor Gala, přičemž zlatý punc má v sezoně pod střechou jen sedm zastávek na světě. Do vítkovické arény se sjede řada hvězd, z nichž má nejzářivější auru olympijský vítěz a mistr světa ve skoku dalekém Miltiadis Tentoglou z Řecka.

Mnichovská Olympiahalle pojme na zápasy házenkářského ME dvanáct tisíc diváků. Na duel Čechů s Portugalskem bude vyprodaná.

Soudný den. Češi se poměří s Portugalskem. Musíme být co nejvíc ready, ví Běloch

První vrchol. Na házenkářském mistrovství Evropy v Německu má v sobotu předskupina F na programu druhý hrací den. V jeho rámci se v důležitém souboji o postupovou příčku za očekávanými suverény z Dánska střetnou Češi s Portugalskem. „Celé přípravné období jsme se na tento zápas chystali,“ netají asistent českého trenéra Jan Běloch.

Češi zahájili mistrovství Evropy proti úřadujícím mistrům světa z Dánska.

Čeští házenkáři se mistrů světa nezalekli. Po pauze ale favorit z Dánska zabral

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Čeští házenkáři podlehli ve svém úvodním vystoupení na mistrovství Evropy v Mnichově úřadujícím světovým šampionům z Dánska 14:23, i když přes poločas s nimi hráli vyrovnanou partii. Ve druhém zápase vyzvou v sobotu od 18 hodin v olympijské hale Portugalce, kteří začali vítězstvím 31:24 s Řeckem.

Lidé, kteří se dožívají vysokého věku, se řídí poměrně jednoduchými a snadno splnitelnými pravidly.

Modré zóny života. Prozkoumejte TOP 5 míst na světě, kde lidé zapomínají umírat

Modré zóny. Tak se nazývají místa nacházející se po celém světě, kde je výrazně nižší výskyt chronických onemocnění. A zároveň jde i o lokality, kde se tamní obyvatelé dožívají vyššího průměrného věku. Stojí za tím často zajímavé skutečnosti. Zavítejte s námi na tato unikátní místa od ostrova Ikaria v Řecku až po polostrov Nicoya v Kostarice a popišme si je blíže.

Martin Vaniak

Velké jméno do Opavy, trenérem brankářů SFC Martin Vaniak

/FOTOGALERIE/ Zajímavou posilu získal realizační tým druholigové Opavy. Novým trenérem brankářů se totiž stal bývalý reprezentační gólman Martin Vaniak. Ten na této pozici nahrazuje Lukáše Godulu. Třiapadesátiletý rodák z Ústí nad Labem si velké jméno udělal při štacích v pražské Slavii, olomoucké Sigmě nebo Drnovicích. Vyzkoušel si také angažmá v Řecku.

Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky.

Odešel legendární sportovec, rekordman Jindřich Laky ze Znojma

Smutná zpráva zasáhla nejen příznivce sportu, zvláště ultramaratonu. Odešla legenda, účastník barcelonské paralympiády i světový rekordman Jindřich Laky. Zemřel ve věku sedmašedesáti let. Poslední rozloučení s ním se uskuteční v úterý devátého ledna ve smuteční síni na Ústředním hřbitově ve Znojmě, a to dopoledne od desíti hodin.

Kufroběžci vyrazili v neděli 31. prosince z Komenského náměstí v Novém Strašecí.

Kufroběžci vyběhli do nového roku. Ve Strašecí se konal Běh Járy Cimrmana

/FOTOGALERIE/ Jak je veřejnosti známo, skutečně největší Čech Jára Cimrman byl nejen skvělým spisovatelem, skladatelem, vědcem a hudebníkem, ale také nedostižným sportovcem. Na jeho počest se koná běh kolem Komenského náměstí v Novém Strašecí v zimníku a s kufrem, dle společenských pravidel Jiřího Gutha-Jarkovského. 

Synové bývalých plzeňských házenkářů, Jan Blecha (vlevo) a Tomáš Piroch se sešli v dresu české reprezentace.

Blecha a Piroch, známá jména z Plzně, se potkávají v reprezentaci

Jejich tátové Adolf a Jiří byli v letech 1998 a 1999 v týmu Kovopetrolu, který vrátil do Plzně po čtvrtstoletí házenkářský titul. Levé křídlo Jan Blecha z týmu 2. bundesligy EHV Aue a pravá spojka Tomáš Piroch z polské Wisly Plock teď zabojují o účast na mistrovství Evropy 2024 v Německu.

Díla Františka Rady mohli milovníci umění vidět na řadě výstav. Jeho olejomalby krajinek zdobí také domy majitelů v zahraničí.

Maluji pro radost, nikoliv kvůli jménu, říká malíř František Rada

Jeho díla jsou uznávaná napříč republikou, několik jeho obrazů se nachází v soukromých sbírkách milovníků umění ve Švýcarsku, Rakousku, Řecku a dalších zemích světa. Vystavoval několikrát v pražských galeriích, ve Zbirohu, Plzni, Kladrubech, v příštím roce budou moci jeho obrazy obdivovat lidé v muzeu v Nepomuku, o rok později v galerii Azyl v Plzni.

Vánoční výzdoba v berounské nemocnici.

Zaměstnanci berounské nemocnice soutěží o nejkrásnější vánoční výzdobu

/FOTO, VIDEO/ V berounské nemocnici soutěží zdravotníci jednotlivých oddělení o nejhezčí vánoční výzdobu. Někde zůstali u sváteční klasiky, jinde vsadili na věci typické pro zdravotnictví. Spatřit tak lze třeba i světýlka ze zkumavek. Vedle zaměstnanců se do svátečního zdobení zapojili i někteří pacienti.

Kapitán Pavel Bína se raduje se spoluhráči ze vstřelené branky. Momentálně sálovky schoval a přesunul se do kanceláře.

Brazilci plní očekávání, chválí si předseda FTZS Bína, který schoval sálovky

Liberecký futsalový klub neskrýval před sezonou ambice, že by se po čtyřech sedmých místech rád posunul v tabulce výše a vyhnul se tak v play-off největším favoritům. Tento plán dostal trhlinu hned po prvních třech kolech, kdy Zlej sen nezískal ani bod. Na řadu tak přišel nápad s Brazilci, který se zatím vyplácí a Liberec začal stoupat tabulkou.

Jen polovina českých žáků základních škol si přeje vystudovat vysokou školu. Zaostávají tak za průměrem Evropské unie

České děti ztrácejí ambice na vyšší vzdělání. Odrazují je i přísné známky

Jen polovina českých žáků základních škol si přeje vystudovat vysokou školu. Zaostávají tak za průměrem Evropské unie, větší ambice mají děti i z méně ekonomicky silných států, jako je Rumunsko nebo Bulharsko. Vyplývá to z mezinárodního šetření PISA 2022. Určitou roli mohou v tomto rozhodnutí hrát podle odborníku i známky, které se na základních školách v Česku udělují ve stejných předmětech s odlišnou mírou přísnosti.

Česko zpívá koledy 2023 v Pardubicích

Celé Česko zpívalo koledy. Zapojili se i pěvci z Chrudimska

Během 13. ročníku akce s názvem Česko zpívá koledy s Deníkem zaplnili milovníci Vánoc ve středu 13. prosince celou řadu míst na Chrudimsku, aby si společně zazpívali ty nejznámější koledy a nasáli tu správnou atmosféru. V galerii se můžete podívat na momenty z celé akce.

Česko zpívá koledy 2023 v Pardubicích

Celé Česko zpívalo koledy. Zapojili se i pěvci ze Svitavska

Během 13. ročníku akce s názvem Česko zpívá koledy s Deníkem zaplnili milovníci Vánoc ve středu 13. prosince celou řadu míst na Svitavsku, aby si společně zazpívali ty nejznámější koledy a nasáli tu správnou atmosféru. V galerii se můžete podívat na momenty z celé akce.