Kreativ

ŠTÍTEK: svatba

Novomanželé Miroslava a Ladislav Švihelovi z Malíkovic-Čanovic.

Snoubenci si zvolili magické datum, oddávající tak sezdal už stý pár

/FOTOGALERIE/ Magické datum na sklonku roku 2020 si pro den své svatby zvolili Miroslava Krhounová a Ladislav Švihel z Malíkovic-Čanovic. Svoje životní cesty se rozhodli snoubenci spojit v době covidové 12.12. 2020 ve 12 hodin. V obřadní síni Městského úřadu ve Slaném je oddával zastupitel města Martin Jirák. Byla to jeho jubilejní stá svatba.

Platinovou svatbu manželé slavili jen komorně

Sedmdesát let spolu. Platinovou svatbu manželé slavili jen komorně

Když před pěti lety slavili manželé Anna (89) a Vincent (93) Valachovi kamennou svatbu, tak se jí zúčastnilo přes třicet lidí z nejbližšího příbuzenstva. „Měli tehdy i obřad v kostele, kde obnovili manželský slib,“ říká prvorozená dcera Anna Tůmová. Na konci letošního listopadu ale její rodiče nějakou obdobnou oslavu platinovou svatby po 70 letech manželství museli oželet

Ilustrační foto.

Romantické svatby na hradech letos dirigovala epidemie

/FOTOGALERIE/ Přechod na třetí stupeň protiepidemického systému se dotkne také sňatků. V obřadní síni bude moci pobývat deset osob, venkovní počet lidí je stanoven na stovku. To by nahrávalo velkolepé romantické svatbě pod širým nebem, ovšem v prosinci už to reálné není.

Timothy Krajcir ve vězení. Svůj doživotní trest si odpykává v nápravném zařízení ve městě Pontiac ve státě Illinois

Sympatický saniťák, říkali o něm. Šlo ale o maniaka s nejodpornějšími touhami

Jeden večer spáchal dvojnásobnou sexuálně motivovanou vraždu, druhý den s úsměvem svědčil na svatbě svého kolegy. Takový byl Timothy Krajcir, americký sériový vrah, který si své oběti vybíral zejména mezi mladými ženami. Přivazoval je k postelím, znásilňoval a vraždil. Než byl dopaden, spáchal nejméně devět vražd a bezpočet znásilnění. Policie ho označila za nejhoršího sexuálního predátora v historii střední Ameriky.

Upoutávka na magazín Víkend

Koronavirus mi překazil svatbu, říká zpěvačka Dasha

Dasha byla dvacet let známá především jako vokalistka Karla Gotta a dopředu se moc nedrala. Jak sama říká, je to i tím, že je introvertní rak. Poslední dobou se ovšem osmělila a teď vydala už své druhé sólové album. O kontakt s publikem i o důležitý životní krok ji bohužel připravila druhá vlna pandemie covid-19, takže letošek je pro ni ve výsledku takový divný.

Filip Kroutil v prvním finále Alpe Adria Cupu proti Pardubicím.

Začal studovat geografii, příští rok se žení. Největší kritik? Děda!

Ačkoliv mu je teprve 24 let v kádru děčínských basketbalistů patří Filip Kroutil k tomu zkušenějšímu, co má trenér Tomáš Grepl k dispozici. Rodák z Ústí nad Labem mluvil o aktuální basketbalové situaci, chystané svatbě, studování geografie, pravidelném testování nebo o vlastním dědovi, který je pro Kroutila největším sportovním kritikem.

Ilustrační foto.

Kdo nestihl odloženou svatbu během léta, většinou ji odkládá znovu

Svatba v máji, do roka máry. Dávnou pověrou, která už od osmnáctého století ovlivňuje jarní termíny sňatků, se lidé v koronavirových časech svazovat nenechají. „V minulém týdnu jsme rušili dvě svatby, jednu nich snoubenci přesunuli právě na květen, na který jsme stanovili už dva oddávací termíny,“ potvrdila kolínská matrikářka Martina Lebedová.

Ilustrační foto.

Sňatků je méně a jsou menší. Svatební byznys trpí, řada salonů má na kahánku

Nejvíce snoubenců lákalo letošní magické datum 10. 10. 2020. Předtím a potom ale moc svateb nebylo, zvláště pak po zpřísnění opatření proti šíření koronavirové nákazy. Mnohé páry, které jarní svatby odložily na podzim, je teď odložily podruhé. A tentokrát na neurčito. Trpí tím i svatební byznys, řada salonů má na kahánku. Pokud už se totiž nějaká svatba odehraje, jde o komorní verzi a nevěsty si nechtějí kvůli malé svatbě půjčovat dražší šaty.

Tým expertů, kteří pořadem provázejí

Unikátní sociální experiment. Na Nově si řeknou „ano“ páry, které se neznají

S horkou novinkou, pořadem Svatba na první pohled, přichází dnes ve 20.20 televize Nova. Diváci tak budou moci sledovat unikátní sociální experiment, v němž pečlivě vybraní nezadaní odvážlivci svěří svůj osud do rukou odborníků z oblasti psychologie a biologie. Ti jim na základě výsledků náročných testů najdou vhodného partnera, kterého poprvé uvidí až před oltářem. 

Ilustrační foto.

Svatby v nouzovém stavu: snoubencům na Vysočině musí stačit třicet svatebčanů

I přes současná omezení a nařízení ministerstva zdravotnictví v souvislosti s pandemií koronaviru plánuje Jitka Agáta Hladká se svým přítelem na konec října svatbu. „Nechci svatbu přesouvat a zařizovat všechno nanovo. Hlavně se bojím, že kameraman nebo fotografka by pak nemohli a měla bych stres s tím, najít někoho jiného. Do počtu třiceti lidí se vejdeme, protože kvůli koronaviru se k nám nedostanou příbuzní ze zahraničí. Navíc nepřijdou ani prarodiče, protože se bojí,“ řekla Jitka Agáta Hladká.

Svatební šaty. Ilustrační foto.

Omezení plesů a svateb. Půjčovny svatebních a společenských šatů v problémech

Půjčovny svatebních a společenských šatů zaznamenaly kvůli koronavirové krizi výrazný pokles poptávky. Například pražské Studio Agnes už 14 nikdo nenavštívil. Nevěsty výběr šatů na příští rok odkládají, přestaly chodit také maturantky. Informovali o tom zástupci pražských salonů. V České republice včera začal na 30 dní platit nouzový stav. Nejméně dva týdny se nemohou konat plesy a podobné akce, od 19. října začne platit omezení pro svatby. Zúčastnit se jich bude moci do konce nouzového stavu nejvýše 30 lidí.

Manželé Kubešovi a Pixovi oslavili zlatou svatbu v sobotu 26. září v obřadní síni strakonického hradu.

OBRAZEM: Dvě zlaté svatby

Manželé Kubešovi a Pixovi oslavili zlatou svatbu v sobotu 26. září v obřadní síni strakonického hradu. „Právě před padesáti lety jsme se setkali v den naší svatby s Alenou a Jiřím Pixovými, jen v obráceném pořadí,“ řekla překvapená Jitka Kubešová.

Ilustrační foto.

Svatby z jara snoubenci dohánějí v září a říjnu

Spousta snoubenců v současnosti vyčkává se svatbou. Důvodem je nejistá situace kolem vládních opatření proti šíření koronaviru. Podle informací mělnického matričního úřadu je ovšem spousta svateb nasmlouvaných na září a říjen. 

Ilustrační foto.

Svatby snoubenci na Benešovsku příliš nerušili, spíš je odsunuli na později

I když atak onemocnění covid-19 a snaha vládních politiků zabránit jeho šíření vedla k restriktivním opatřením spočívajícím především v zamezení srocování více osob, na letošním celkovém dosud uskutečněném počtu svatebních obřadů v Benešově, se to nepodepsalo. Naopak! Svateb je v ještě neskončeném roce více než za celý rok 2019.

Ilustrační foto.

Nejméně sňatků za sto let. Na Boleslavsku kvůli koronaviru výrazně ubylo svateb

Svateb výrazně ubylo. Ne snad, že by institut manželství procházel nějakou krizí, ale kvůli nepolevujícímu řádění nemoci covid-19. Řada snoubenců se rozhodla si své ano říct na podzim místo zjara; v současné době, kdy se ale situace stále vyvíjí, někteří posouvají svatbu až na další rok. Obřadů je tak oproti minulým rokům na Mladoboleslavsku minimum.

Svatba pracovníka pohřební služby v Horažďovicích. V koloně bylo šest pohřebních aut.

Na svatbě se sjelo šest pohřebních aut

Velkou pozornost budila kolona šesti pohřebních vozů, která o víkendu projela Klatovskem. Naštěstí nejela k žádnému hromadnému neštěstí, ale k události z nejradostnějších – ke svatbě.

Ilustrační foto.

Nedostatek matričních úředníků hatí snoubencům v Brně svatební plány

Mají vysněné místo a termín. Právě kvůli tomu řeší brněnští snoubenci často komplikace a přistupují ke kompromisům. Při civilním obřadu totiž musí být přítomný úředník matriky. Často má povinnosti jinde a nabízí pouze zlomek volných termínů. S tímto problémem se musí vypořádat Brňané plánující svatbu ve dvaceti městských částech, které nemají vlastní matriku.

Zkouška baletní inscenace Krvavé svatby v Moravském divadle Olomouc

Krvavá svatba se vrací do Moravského divadla. Tentokrát jako balet

Příběh o veselce, která skončí nelítostným honem na člověka, se vrací na scénu Moravského divadla Olomouc. Po činoherním provedení bude mít Krvavá svatba i svoji surrealistickou taneční verzi v podání baletního souboru. Inscenaci v režii Aleny Peškové, která vytvořila rovněž choreografii a libreto, mohou diváci poprvé vidět v pondělí 7. září od 19 hodin.

Manželé Handlíkovi oslavili zlatou svatbu

Manželé Handlíkovi oslavili zlatou svatbu a přispěli na dobrou věc

Zlatou svatbu (50 let společného života) v sobotu 22. srpna oslavili manželé Handlíkovi. Vedoucí Leteckého muzea Metoděje Vlacha Vladimír Handlík spolu s manželkou nejprve zamířili do kostela svatého Bonaventury na Karmeli, kde je přivítal také boleslavský primátor Raduan Nwelati.

Postavení ženy v egyptské společnosti je velmi kontroverzní. Status je potřeba si obhajovat prakticky denně, a to bez ohledu na to, jste-li místní, nebo cizinka.

Být ženou v muslimské zemi: Matka je nejvíc a kompromisy se nenosí

Žena je většinou kultur uctívána a obdivována. Ale existují i kultury, kde je sice postavení ženy „na oko“ silné, ale pánem tvorstva a lídrem je muž, jehož přání, potřeby i rozkazy by měly být slepě následovány. Tuhle kulturu jsem během třinácti let v Egyptě okusila na vlastní kůži, a vyslechla i pozorovala mnoho osudů žen. Šťastnějších, i méně veselých.

Manželé Oldřiška a Josef Poláchovi z Valašského Meziříčí - Juřinky si 1. srpna 2020 v obřadní síni meziříčské radnice připomněli 50. výročí sňatku - zlatou svatbu. (na snímku vpravo místostarostka Valašského Meziříčí Zdislava Odstrčilová)

Poláchovi jsou spolu půl století, Seidlovi oslavili dokonce kamennou svatbu

Významná jubilea si v létě připomněly dva manželské páry na Valašsku. Manželé Poláchovi z Valašského Meziříčí oslavili zlatou svatbu, tedy padesát let společného života. Vlastislav a Helena Seidlovi ze Vsetína pak svatbu kamennou. To znamená, že od jejich sňatku uplynulo letos už 65 let.  

Netradiční tisková konference Moravského divadla Olomouc na Horním náměstí, 17. 8. 2020. U mikrofonu nová posila souboru činohry herečka Kristína Jurková, za ní zleva umělecký šéf baletu Michal Štípa a ředitel divadla David Gerneš

Moravské divadlo představilo novinky netradiční tiskovkou. Tady jsou premiéry

Zástupci Moravského divadla Olomouc (MDO) představili plány pro zbytek sezony, která se kvůli koronaviru protáhne až do konce kalendářního roku. Co zameškali na jaře, to herci a zpěváci doženou na podzim. Příznivci kulturních akcí se mohou těšit na šest premiérových inscenací, baletní galavečer i připomínku stého výročí vzniku české divadelní scény v Olomouci.

Manželé Žvachtovi z Kladna oslavili diamantovou svatbu.

Manželé Žvachtovi z Kladna oslavili diamantovou svatbu

Manželé Anna a Ladislav Žvachtovi z Kladna oslavili diamantovou svatbu, tedy 60 let společného života. Manžele, kteří společně požili více než polovinu života, oddával v obřadní síni ve Švermově kladenský radní Petr Soudek.

Fotografická tvorba Lucie Urbanové

Fotograf je i psycholog. Křeč v obličeji jde totiž z fotky cítit

Zatímco venku je mokro po dešti, usazujeme se s třiadvacetiletou Lucií Urbanovou v její oblíbené kavárně na Malé scéně ve Zlíně. Kromě útočiště, které jí a její sestře kavárna poskytovala v časech střední školy, je to zároveň i místo, kde se uskutečnila jedna z jejích prvních výstav.