Kreativ

ŠTÍTEK: slanina

Mikrovlnná trouba umí usnadnit práci a ušetřit čas. Můžeme v ní připravit například míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usušit bylinky a dokonce i zničit bakterie na kuchyňské houbičce.

Dvanáct tipů na to, co dokáže mikrovlnka. Málokdo ji využívá naplno

Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.

Soutěž Regionální potravina.

Třebíčská slanina je nejlepší na Vysočině, uspěla v soutěži

Nejlepší je slanina z Třebíče a jahody z Kožichovic. Pro ocenění Regionální potravina Vysočiny si na Den zemědělců, potravinářů a venkova přišlo v Jihlavě devět producentů. Do soutěže se na Vysočině přihlásilo dvacet výrobců s pětašedesáti produkty. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.

Hotová slanináda se hodí k burgerům, sendvičům, toastům i na mlsání jen tak.

Těhotnej kuchař: Slanináda se skvěle hodí do burgerů, sendvičů i toastů

„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.

Ve finále máte na talíři špíz se špízem.

Těhotnej kuchař: Medailonky z panenky naservírujte k večeři svojí divožence

„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.

Kuchařská soutěž Český kapr 2021 zná své vítěze, konala se minulý týden ve čtvrtek 18. a pátek 19. listopadu na výstavišti v Českých Budějovicích.

Na přípravu kapra měli 45 minut, nejlépe chutnal se slaninou a cizrnou

Juniorští i seniorští šéfkuchaři a šéfkuchařky již tradičně svedli souboj na výstavišti v Českých Budějovicích. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. listopadu tu šumavská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila ve spolupráci s Gastrofestem České Budějovice 15. ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě.

Jehněčí a kůzlečí maso by na velikonoční tabuli nemělo chybět, stejně tak jako nádivka a červené víno.

Velikonoční recepty: jehněčí pečeně lze udělat čtyřikrát jinak

K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!

Masový věnec.

Masový věnec: teplý chutná nejlépe, ohromíte s ním nejen hosty

Vypadá efektně a chutná nebesky. Masový věnec je stvořený k omráčení návštěvy při rodinné oslavě. Ale upéct si jej můžete klidně jen tak. Ačkoli v tomhle případě by byla škoda připravit se o slova obdivu a chvály. Minimálně jednou za rok si je určitě zasloužíte.

Autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec

Pivo jako ingredience. Základem je na vaření vybrat kvalitní pivo

Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?

Městská policie v Jindřichově Hradci. Ilustrační foto.

Muž chtěl odnést z obchodu slaninu

Jindřichohradečtí strážníci řešili ve čtvrtek odpoledne v jindřichohradeckém Albertu jednašedesátiletého muže z Lomnice nad Lužnicí, který pod pracovní vestou zamaskoval vánoční paprikovou slaninu za 137 korun.

Candát na zelenině

Česká ryba v létě? Ideální. Je dostupná i dietní a recepty z ní chutné

Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.

Kooperativa NBL: Královští sokoli - Dekstone Tuři Svitavy.

Hradecký pivot Peter Sedmák je před derby natěšen: Plná hala? To je nejvíc, říká

/ROZHOVOR/ Pod košem ho čeká moře práce. Ač rival z Pardubic předchozí duel s Olomouckem nezvládl, v jedné z činností dominoval - v doskocích. Hradecký pivot Peter Sedmák o téhle přednosti ví. ,,Na pozici pět mají několik kvalitních hráčů. Švrdlík, Kohout, Nečas či Slanina. Ubránit je bude náročné. Musíme si s tím ale poradit.“

Ilustrační foto.

Učni v Haagu servírovali guláš, švestky ve slanině i závin

Znojmo, Haag - Žáci gastronomických oborů ze znojemské Přímky mají ve světě dobré jméno. Proto si je opakovaně žádají také na různých ambasádách po celé Evropě. Tentokrát padl los na tři studenty oboru Kuchař-číšník. Martin Kostrej, Vladimír Krontorád a Milan Železný se pod vedením učitele odborného výcviku pana Bc. Martina Bendy zúčastnili zajištění příprav a obsluhy státní recepce u příležitostí Dnů české státnosti na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu.

Vladimír Slanina při vyhlašování výsledků ankety Kanoista roku.

Paráda! Vladimír Slanina mladší má mistrovský titul

Žatec má mistra republiky! Oslavovaným sportovcem je žatecký singlíř Vladimír Slanina mladší (na snímku), který triumfoval ve sprintu na divoké vodě. A to není vše, Slanina byl úspěšný i v rodinné posádce, kde se svým otcem získal stříbro. Oba se můžou chystat na mistrovství světa, které se uskuteční ve Španělsku.

Nový pokořitel kanálu La Manche je z Jičína.

Nový pokořitel kanálu La Manche je z Jičína

/ROZHOVOR, FOTO/ Devětadvacetiletý učitel biologie a tělocviku Michal Slanina z Jičína je letos prvním Čechem, který překonal kanál La Manche. Z břehu Velké Británie do Francie plaval 12 hodin a 15 minut.

Modlany (v zeleném) - Krupka 4:3

FOTO A VIDEO: První derby sezony vyhrály díky skvělému obratu Modlany

Parádní derby úvodního kola krajského přeboru mezi Modlany a Krupkou rozhodl obrat domácího Baníku, který dokonal deset minut před koncem Kupka. "Byl to můj poslední zápas v Modlanech, tak jsem si říkal, že musím rozhodnout," měl autor vítězné trefy, který odchází do nižší soutěže v Německu, po utkání výbornou náladu. 

David Škranc.

Hráči zdravotně proklepnuti, příprava tak mohla zahájit

Léto plné basketbalu. Zraky českých (takže i pardubických) příznivců se již upírají k mistrovství světa v Číně, které zahájí v poslední srpnový den. Šampionát budou jistě sledovat i hráči Beksy. Nicméně na rozdíl od normálních „smrtelníků“ musí v době tohoto světového vrcholu sami trénovat.

Ilustrační foto.

Mladíci bojují o místo v týmu. Kozlové v Praze padli

Hned na první přípravný hokejový zápas dal trenér Petr Martínek volno svým největším oporám a do Prahy na Kobru vzal tři pětky mladíků. Skoro polovina z nich totiž bojuje o místo v kolínské sestavě. Zápas s nově posíleným týmem nezačali špatně, ale na konci se neradovali.

Pohled do válcovny společnosti Liberty Steel v Ostravě

Ostravská huť sníží výrobu oceli o 20 procent. Propouštět ale nebude

Huť ze skupiny Liberty Steel v Ostravě dočasně omezí výrobu oceli o 20 procent. Pokles produkce neovlivní zaměstnanost, ale pracovníci budou ve větší míře čerpat dovolené nebo budou přesouváni na jiné činnosti. Snížení firma dosáhne zpomalením tempa výroby, odstavení výrobních zařízení nechystá. ČTK to dnes sdělila mluvčí huti Barbora Černá Dvořáková. Firma dočasný pokles výroby zdůvodňuje růstem cen surovin i povolenek CO2 a také dovozem oceli ze zemí mimo Evropskou unii, který považuje za neférový.