Zásoby masa v mrazničce nám usnadňují vaření i zásobování a šetří peníze. Pokud seženeme kvalitní maso za dobrou cenu, vyplatí se jej zmrazit a mít tak dlouhodoběji k dispozici suroviny pro přípravu dobrého jídla. Ale ani zmražení nezaručuje masu věčnou trvanlivost. Jeho kvalita může dlouhým skladováním utrpět. Navíc různé druhy masa snášejí pobyt v mrazničce odlišně.
Žádná americká restaurace či bistro už není na prvním místě mezi podniky, kde by se podával ten nejlepší burger na světě. Tedy alespoň podle respektovaného průvodce Michelin Guide for Burgers, který žebříček pro rok 2024 sestavil. Ten do čela totiž posadil španělský řetězec Hundred Burgers.
Kam v Olomouci na výjimečný burger? Nejoblíbenější olomoucké burgrárny představujeme ve vychuceném seriálu Deníku "Olomouc v bulce". Ve čtvrtém díle jsme se vypravili do restaurace Bistro No., kde dělají burgery ve velikosti dortu.
Chřest je zelenina, která velmi prospívá našemu zdraví. Obsahuje důležité vitaminy, může pomoci i s hubnutím. Jak si připravit chutné jídlo z chřestu? Zkuste si upéct slaný koláč quiche (kiš) podle receptu foodblogerky známé jako Markéta v troubě. V textu také najdete rady, jak při nákupu správně chřest vybrat.
S neobvyklou diagnózou 52letého muže z Floridy spojují lékaři jeho celoživotní zálibu v měkké a řádně nepropečené slanině. Právě jídelníček jim napověděl, jak se do jeho mozku dostala vajíčka tasemnic.
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Mikrovlnná trouba je součástí domácností už desítky let, přesto ji řada lidí využívá jen k ohřívání a rozmrazování potravin nebo k výrobě popcornu. Ve skutečnosti toho mikrovlnka umí mnohem více: připraví míchaná vajíčka i křupavou slaninu, usuší bylinky, vrátí chuť starému pečivu i chipsům, případně pomůže s loupáním rajčat i česneku… A většinou vám u toho ještě ušetří spoustu času.
Hlavička, sekanice anebo svítek. Pod třemi různými názvy se ukrývá velikonoční nádivka, která by v těchto dnech neměla chybět na žádném svátečním stole. Vyzkoušejte některé z mnoha více či méně tradičních receptů, které nám poslali zejména čtenáři Deníku.
Sezona venkovního grilování pomalu, ale jistě končí. Grilovat se dá však nejen na zahradě či terase. Připomeňte si léto a vyzkoušejte tento jednoduchý a chutný způsob přípravy masa. Věřím, že Vám bude chutnat.
„Italská frittata má jenom jedno pravidlo. Musí tam být vajíčka. Všechno ostatní už je na vás,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu, ve kterém krásně zužitkujete zbytky z lednice. Těstoviny, pečené kuře, slanina, zelenina – to všechno se do italské pochoutky skvěle hodí.
Nejlepší je slanina z Třebíče a jahody z Kožichovic. Pro ocenění Regionální potravina Vysočiny si na Den zemědělců, potravinářů a venkova přišlo v Jihlavě devět producentů. Do soutěže se na Vysočině přihlásilo dvacet výrobců s pětašedesáti produkty. Zájemci mohli ochutnat a zakoupit nově oceněné výrobky přímo na místě.
„Měl bych tady něco pro fajnšmekry - slaninádu nebo jestli chcete slaninový džem. A dopředu vás varuju, že na tom budete závislí,“ láká Těhotnej kuchař k vyzkoušení receptu na slaninádu. „Sežeňte si pořádnou slaninu z boku. Z nějaký lisovaný anglický to bude tak půlka muziky,“ dává k dobru radu, jak docílit co nejchutnějšího výsledku.
„Já dělávám medailonky z panenky z prasnic. Ta je větší a hodí se na ně víc,“ radí Těhotnej kuchař, který připravil recept na grilovanou lahůdku, které nikdo neodolá. Medailonky z panenky v šalvěji a slanině skvěle doplní přílohové špízy z čerstvých brambor a zeleniny i jednoduchý smetanový dip.
„A to vám říkám, když rozbalíte alobal, ta vůně vás normálně bude nutit tancovat a ještě se to na vás bude smát,“ popisuje výsledek vaření Těhotnej kuchař, který připravil recept na jednoduchou retro krkovici v alobalu zapečenou s brambory a slaninou.
„Není moc fotogenický, ale mám ho moc ráda a můžete do něj přidat co vám chutná,“ říká oblíbená foodblogerka Markéta Chovancová ke svému receptu na cuketový koláč. Podle nás v redakci ale vypadá její dílo i na fotce parádně. A jak na přípravu této pochoutky?
Letošní gastrofestival Frýdek≈Místek plný chutí spolu s XII. Beskydskými rekordy vypukne už za necelé dva měsíce. Ale vy se už nyní můžete hlásit do tradiční soutěže o nejlepší štrúdl!
Takový salát může být i zajímavým a vydatným jídlem. Salát a zelenina jako odlehčení, maso jako základ a slanina s vejcem, aby to zase nebylo moc zdravé.
Jaká bude vaše první odpověď na otázku „které švédské jídlo znáte?“ Pravděpodobně to budou masové kuličky, tolik zpopularizované nakupováním lehce smontovatelného nábytku.
Juniorští i seniorští šéfkuchaři a šéfkuchařky již tradičně svedli souboj na výstavišti v Českých Budějovicích. Ve čtvrtek 18. a v pátek 19. listopadu tu šumavská pobočka Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila ve spolupráci s Gastrofestem České Budějovice 15. ročník gastronomické soutěže Český kapr v moderní úpravě.
Čerstvé těstoviny a hrášek. Ideální varianta pro lehký a výborný oběd. Pokud si tento recpet od foodblogerky markéty Chovancové budete chtít vylepšit, přidejte česnek, bazalkové listy, oříšku a citronovou šťávu. Pokud by někomu chybělo maso, lze použít orestovanou slaninu.
K Velikonocům patří spousta tradic a mnohé z nich mají oporu i v gastronomii. Výrazným starodávným symbolem je beránek, pečený na otevřeném ohni, ochucený solí a česnekem. Ale také grilovaná jehněčí pečeně. Na stole by samozřejmě nemělo chybět červené víno. V dnešní době se můžete od původního jídla klidně vzdálit, například tím, že jehněčí zaměníte za kůzlečí a upečete ho na kostech. Zkuste oživit vaši velikonoční tabuli!
Špagety carbonara, zná je skoro každý: italská slanina, vajíčka a parmezán. Když však použijete čerstvé těstoviny, bude výsledný pokrm „úplně jiná liga“.
Pokud někdo sám ohodnotí svou práci jako dokonalou, zbystříme. Je ten člověk vážně tak dobrý, nebo se jen vychloubá a nevidí si na špičku nosu? Když Roman Vaněk připravil knihu pro každého správného chlapa, nazval ji jednoduše a zároveň dokonale – Maso.
Vypadá efektně a chutná nebesky. Masový věnec je stvořený k omráčení návštěvy při rodinné oslavě. Ale upéct si jej můžete klidně jen tak. Ačkoli v tomhle případě by byla škoda připravit se o slova obdivu a chvály. Minimálně jednou za rok si je určitě zasloužíte.
Možná toho o pivu víte hodně. Možná víte i mnohé o vaření. Teď ale můžete zjistit, jaká piva se ideálně snoubí s nejrůznějšími jídly. V Knize o pivu, kterou napsali porotce významných degustačních soutěží Pavel Borowiec a diplomovaná pivní sommelierka Marcela Titzlová, je vše hezky vysvětleno. Nechybí ani dobré recepty. Víte například, jak si připravit uzené vepřové koleno na černém pivu?
Trochu jiné kuřecí řízky s bazalkou. Tento recept nabízí čtenářům populární foodblogerka Markéta Chovancová. „Jsou vhodné třeba k bramborové kaši. Je to moc dobré a oblíbené i u dětí. A na rychlou večeři ideálka,“ říká.
Jindřichohradečtí strážníci řešili ve čtvrtek odpoledne v jindřichohradeckém Albertu jednašedesátiletého muže z Lomnice nad Lužnicí, který pod pracovní vestou zamaskoval vánoční paprikovou slaninu za 137 korun.
Inspiraci zahraniční kuchyní sbíráme na dovolené, protože takoví Italové, Španělé, Řekové, Chorvati nebo Slováci, Bulhaři a Rakušané umějí velmi dobře kombinovat suroviny a vytvářet z nich znamenité pokrmy. Zkuste si to také!
Cuketa má v kuchyni využití na mnoho způsobů. Vyzkoušejte naše recepty na polévku, pečené placky, těstoviny či hrníčkovou bábovku. Určitě si pochutnáte.
Mezi nejtypičtější tuzemská jídla patří sice svíčková na smetaně či vepřo knedlo zelo, ale ani ryby nejsou českým kuchařům cizí. Nemusí to přitom být drahý losos nebo tuňák. Chutné ryby se ukrývají i v našich řekách a rybnících. Připravte si s Deníkem candáta, pstruha, sumce, nebo třeba kapra. Ani ten totiž nemusí být jen štědrovečerní večeří.
Dobrých řezníků není nikdy dost, proto vždycky potěší, když narazíte na nově otevřený, kvalitní podnik. Odhalili jsme, že Masology v Nových Butovicích v Praze k tomu nabízí i poutavý příběh manažera Aleše Peterky, kterého omrzelo sedět za počítačem a raději se postavil za řeznický pult.
Čtyři pokrmy ve stylu jarní všehochuti. Zkuste hráškový krém, masové kuličky, slaný koláč s mangoldem a bábovku a čokoládou. Recepty jsou snadné, v kuchyni nestrávítě věčnost a určitě si pochutnáte.
Celý svět jezdí na řízky do Vídně, ale jen u nás umíme dělat s naklepaným masem opravdová kouzla. A je jedno, jestli jde o kuřecí, krůtí, vepřové nebo mleté maso.
Zkusili jste někdy připravit kuře s nádivkou? Že byste si netroufli? A přitom nejde o žádnou vědu, příprava nádivky je poměrně jednoduchá věc. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte různé druhy.
Máte souseda myslivce? Pak teď na podzim často postávejte u jeho dveří a škemrejte, škemrejte. Pokud uspějete a stanete se majiteli čerstvé zvěřiny, gratulujeme vám a přejeme krásný zážitek v kuchyni i v jídelně.
/ROZHOVOR/ Pod košem ho čeká moře práce. Ač rival z Pardubic předchozí duel s Olomouckem nezvládl, v jedné z činností dominoval - v doskocích. Hradecký pivot Peter Sedmák o téhle přednosti ví. ,,Na pozici pět mají několik kvalitních hráčů. Švrdlík, Kohout, Nečas či Slanina. Ubránit je bude náročné. Musíme si s tím ale poradit.“
Znojmo, Haag - Žáci gastronomických oborů ze znojemské Přímky mají ve světě dobré jméno. Proto si je opakovaně žádají také na různých ambasádách po celé Evropě. Tentokrát padl los na tři studenty oboru Kuchař-číšník. Martin Kostrej, Vladimír Krontorád a Milan Železný se pod vedením učitele odborného výcviku pana Bc. Martina Bendy zúčastnili zajištění příprav a obsluhy státní recepce u příležitostí Dnů české státnosti na rezidenci velvyslanectví ČR v Haagu.
Myslíte si, že zlomené srdce mohou prožít jen postavy v románech? Pak vás nejspíš překvapí tento příběh, kdy syndrom zlomeného srdce prožila pětadvacetiletá Simona.
Žatec má mistra republiky! Oslavovaným sportovcem je žatecký singlíř Vladimír Slanina mladší (na snímku), který triumfoval ve sprintu na divoké vodě. A to není vše, Slanina byl úspěšný i v rodinné posádce, kde se svým otcem získal stříbro. Oba se můžou chystat na mistrovství světa, které se uskuteční ve Španělsku.
/ROZHOVOR, FOTO/ Devětadvacetiletý učitel biologie a tělocviku Michal Slanina z Jičína je letos prvním Čechem, který překonal kanál La Manche. Z břehu Velké Británie do Francie plaval 12 hodin a 15 minut.
Parádní derby úvodního kola krajského přeboru mezi Modlany a Krupkou rozhodl obrat domácího Baníku, který dokonal deset minut před koncem Kupka. "Byl to můj poslední zápas v Modlanech, tak jsem si říkal, že musím rozhodnout," měl autor vítězné trefy, který odchází do nižší soutěže v Německu, po utkání výbornou náladu.
Léto plné basketbalu. Zraky českých (takže i pardubických) příznivců se již upírají k mistrovství světa v Číně, které zahájí v poslední srpnový den. Šampionát budou jistě sledovat i hráči Beksy. Nicméně na rozdíl od normálních „smrtelníků“ musí v době tohoto světového vrcholu sami trénovat.
Hned na první přípravný hokejový zápas dal trenér Petr Martínek volno svým největším oporám a do Prahy na Kobru vzal tři pětky mladíků. Skoro polovina z nich totiž bojuje o místo v kolínské sestavě. Zápas s nově posíleným týmem nezačali špatně, ale na konci se neradovali.