Kreativ

ŠTÍTEK: slanina

Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů v Henčlově

Henčlov provoněly guláše, mistři je vařili v kostýmech i v dešti

Henčlov – Vůně smažené cibulky, slaniny, masa, ale také ryb či ovoce se linuly v sobotu po celý den od Henčlova, kde se konal 9. ročník Mistrovství ČR ve vaření kotlíkových gulášů. Koho neodradilo deštivé počasí, mohl kromě ochutnávky tradičních i netradičních gulášů vidět i kuchařská divadélka. Řada soutěžících si totiž oblékla i stylové kostýmy a stejně tak vyzdobila i svá stanoviště. Není divu, komisaři, kteří soutěž hodnotili, brali v potaz nejen chuť gulášů, ale i celkový vzhled.

slovácké slavnosti vína a otevřených památek 2013 v Uherském Hradišti.

Na dračku šly klobásky, slanina i bramborové placky s povidly

Uherské Hradiště – Tradičně mimořádný zájem o místní gastronomické speciality projevovali návštěvníci Slováckých slavností vína a otevřených památek v místech, kde se prezentovaly mikroregiony Bílé Karpaty a Východní slovácko, tedy na nádvořích Galerie Slováckého muzea a justičního paláce.

Nejlepšími střelci Memoriálu Miloše Slaniny ve sportovní střelbě se stali druhý P. Hubáč, vítězný P. Mikeska a celkově třetí P. Berka (zleva v podřepu).

Memoriál Miloše Slaniny ovládl Mikeska

Karviná – Významný střelecký podnik – Memoriál Miloše Slaniny ve sportovní střelbě, který začátkem července proběhl v Karviné, se stal kořistí uničovského Petra Mikesky.

Basketball Brno. Ilustrační foto.

Slanina k MS: Fanoušci prořvali i velkou halu

Brno /ROZHOVOR/ – Má za sebou sezonu v italské Serii A, a tak se chtěl před domácím publikem ukázat v co nejlepším světle. Jenže jeho tým zůstal za očekáváním. Talentovaný brněnský basketbalista Prokop Slanina obsadil s českou reprezentací na mistrovství světa hráčů do devatenácti let až čtrnácté místo. „Zápasy odhalily naše mezery, hlavně v individuálních herních činnostech," připouští hráč italského celku Biella.

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Petr Křipský.

Toflův gang: Svědci policisté v pondělí vypovídali každý jinak

Brno - Dnes pokračuje proces s deseti policisty z Brna u Krajského soudu. Druhým dnem vypovídají v případu takzvaného Toflova gangu, ve kterém je třináct lidí, převážně členů bývalé hospodářské kriminálky, obžalováno z podplácení, vydírání podnikatelů či zneužití své pravomoci.

Ilustrační snímek.

Slanina: Pokud někdo nemaká, trenér ho pošle běhat na schody

Brno /ROZHOVOR/ - Už několik let má nálepku jednoho z největších českých basketbalových talentů. Prokop Slanina se před rokem rozhodl, že se bude dál rozvíjet v italském klubu Biella. Stále ještě sedmnáctiletý pivot se na palubovce nejvyšší mužské soutěže moc neohřál a v následující sezoně nepřidá žádný start. Jeho celek totiž z nejvyšší soutěže sestoupil.

DRUŽSTVO ŽEN Z ROKU 1995. Trenér Ivo Socha (vlevo dole) a vedle Ladislava Slaniny (vpravo nahoře) jediná hráčka, která hraje ve Štramberku s několikaletou přestávkou dodnes, Pavlína Kvasničková.

Ladislav Slanina: Máme šikovný mladý tým, ale uvítáme další hráčky

Štramberk - Byl u zrodu ženské kopané na Novojičínsku. V roce 1994 založil, spolu s Ivem Sochou, pod Trúbou ženský fotbalový tým. Dříve trenér, v současné době člen výboru a vedoucí ženské sekce Kotouč Štramberk Ladislav Slanina se v ženské kopané pohybuje bezmála dvacet let.

Ilustrační foto

Vlašim jde do play off ze druhého místa

Praha, Vlašim – Hektický závěr základní části hokejbalové extraligy měla Vlašim, která sehrála tři zápasy během tří dnů – v pátek v repríze loňského finále nestačila na Kert Praha, který jí dokázal během úvodních pěti minut nasázet čtyři góly, v sobotu porazila Plzeň díky výborně sehraným přesilovkám a v neděli porazila Kladno po samostatných stříleních.

Ilustrační foto

Párky a slanina mohou zkrátit život, ukázal výzkum

Londýn – Konzumace párků, šunky či slaniny zvyšuje riziko předčasného úmrtí. Alespoň k takovému závěru podle serveru BBC dospěli autoři mnohaletého výzkumu zahrnujícího půl milionu lidí z desítky evropských zemí. Ukázalo se, že velká spotřeba masných výrobků s vysokým obsahem solí a dalších konzervantů zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění, rakoviny a předčasného úmrtí.

Bývalý senátor Vlastimil Sehnal.

Exsenátor Sehnal: Vydíral mě Toflův gang. Zaplatil jsem milion

Brno, Lipůvka – Pět let starým vydíráním bývalého senátora za okres Blansko čtyřiapadesáti­letého Vlastimila Sehnala se v úterý zabýval Krajský soud v Brně, když projednával případ takzvaného Toflova gangu. Státní zástupce Martin Brzobohatý z vydírání Sehnala viní Jaromíra Šálka, Miloše Almásyho a Eduarda Slaninu.

Tradiční fašaňkový průvod v Bohuslavicích uspořádala tamní chasa.

Bohuslavice: Kůň měl v ruce meč se slaninou

Kyjov – Kromě kroje či stínání berana se Bohuslavickým podařil obnovit i fašaňk. Už několikátým rokem tak tamní chasa začíná průvod obcí od Božích muk pod Starou horou. „Chodíme všemi uličkami po celé dědině. I když je to někdy těžké, tak se snažíme obejít všecky. Večer pak máme veselici v místní hospodě s kapelou. Buď hrají muzikanti, kteří hráli přes den a zvládnou to i večer, nebo se domluví jiná kapela," pousmál se Ondřej Celý z bohuslavické cha­sy.

Slaměný medvěd. Lužná 1973.

Pohřebeň, pohřebeň, staré baby na hřebeň!

Valašsko - Pohřebeň, staré baby na hřebeň! Tak tímto pokřikem se v posledních dnech masopustu ohlašovala obchůzka dnes již vymizelé masky „pohřebenáře", zvaného též „hřebenář" či „pohřebeň". Představoval ji muž omotaný slámou nebo hrachovinou se slaměným kloboukem na hlavě a v ruce dřevěným ohřeblem (rožněm), na nějž napichoval koblihy a slaninu.

Takzvaný Toflův gang před brněnským soudem (na snímku Lubomír Mokrý).

Toflův gang: ve výpovědi svědků se objevily nepřesnosti

Brno /SLEDOVALI JSME ONLINE/ - Výslech dalších údajných poškozených v případu takzvaného Toflova gangu měl ve středu opět v plánu předseda senátu Krajského soudu v Brně Miloš Žďárský. Od pondělí tam totiž pokračuje líčení s třinácti muž obžalovanými například z vydírání či braní úplatků.

Ilustrační foto

Epilepsii léčí lékaři v Brně lízátkem z másla i slaninou

Brno - Máslové lízátko, k tomu vajíčko nebo slanina ve tvaru zvířete. I tak bude pravděpodobně vypadat jídelníček dvouleté Viktorie. Dítě trpí epilepsií, která odolává lékům. Má jedinou možnost, jak zmírnit časté záchvaty. Speciální ketogenní dietu, kterou včera představili lékaři Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice v Brně.

Ilustrační foto

Epilepsii léčí lékaři lízátkem z másla i slaninou

Brno - Máslové lízátko, k tomu vajíčko nebo slanina ve tvaru zvířete. I tak bude pravděpodobně vypadat jídelníček dvouleté Viktorie. Dítě trpí epilepsií, která odolává lékům. Má jedinou možnost, jak zmírnit časté záchvaty. Speciální ketogenní dietu, kterou včera představili lékaři Kliniky dětské neurologie Fakultní nemocnice v Brně.

Takzvaný Toflův gang před brněnským soudem (na snímku Petr Křipský).

Toflův gang: Svědek se mi chce pomstít, prohlásil Křipský

Brno /SLEDOVALI JSME ONLINE/ – Výslech dalších svědků na středu naplánoval Krajský soud v Brně v kauze takzvaného Toflova gangu. Státní zástupce třináct mužů viní například z účasti v organizované zločinecké skupině, vydírání, podplácení či zneužití pravomoci úřední osoby. Některým obžalovaným horzí až dvanáctileté vězení.

Myslivec Marek Slanina z Bučovic na Vyškovsku.

Slanina: vystřelit si v lese na jelena? To je velký svátek, a ne rutina

Bučovice /ROZHOVOR/ - Přemnožení divočáci vadí zemědělcům, protože jim ničí úrodu. Myslivci ale na zvířata v polích nemohou. Přitom i oni by je rádi stříleli, protože jim dělají škody v lese. Své o tom ví myslivec Marek Slanina z Bučovic na Vyškovsku. Důrazně ale vyvrací rozšířenou představu lidí, že myslivec střílí po všem, co se pohne. Upozorňuje, že lov je složitý a zabere spoustu času.

Členové Toflova gangu u soudu v Brně - Rudolf Setvák.

Kauza Toflova gangu: Svědci říkají nesmysly, tvrdí Setvák

Brno /SLEDOVALI JSME ONLINE/ – Třetí den hlavního líčení s takzvaným Toflovým gangem začal dnes v devět hodin v budově Krajského soudu v Brně. Před trestním senátem vedeným předsedou Milošem Žďárským usedlo do lavic už jen dvanáct obžalovaných. Eduard Slanina totiž v úterý soud požádal, aby jednal v jeho nepřítomnosti. Státní zástupce Martin Brzobohatý jeho i dalších dvanáct mužů viní například z účasti na organizované zločinecké skupině, vydírání, braní úplatků nebo zneužití pravomoci úřední osoby.

Ilustrační foto

Rytíři udolali Kert a smázli Pardubice

Vlašim – Rytíři zpod Blaníka potvrdili sílu úřadujícího hokejbalového mistra extraligy, když v repríze finále porazili Kert Park Praha a druhý den smetli ze hřiště Pardubice.

Ilustrační foto.

Ševci nestačili na Hostouň, hattrickem jim sebral body Slanina

Nový Knín - V sobotu se po měsíci a půl opět rozběhla mistrovská soutěž I. A třídy skupiny A ve Středočeském kraji. Ševci v prvním utkání přivítali soupeře ze Sokola Hostouň. Nepředvedli však kvalitní výkon a po individuálních chybách byli potrestáni a zaslouženě poraženi.

Velvary (v pruhovaném) zničily Tuchlovice 6:2

Velvary šílely nadšením, Hostouň táhl Slanina

Kladensko /FOTOGALERIE/ - Fotbalisté Velvar neskutečným způsobem zahájili návrat do I. A třídy. Doma využili toho, že soupeřem jsou venku matné Tuchlovice a rozstříleli je vysoko 6:2. Uspěla také Hostouň v Novém Knínu.

Desítka dětí s rodiči i samotní dospělí se na brněnském Hradě Veveří učili v peci vytápěné dřevem péct takzvané podplameníky.

Na hradě se pekly koláče. S kmínem, hruškami i slaninou

Brno /REPORTÁŽ/ – Kilogram mouky, olej, vodu, droždí a sůl. Opakuje si Alena Slavíková s manželem recept na kynuté těsto, ze kterého před chvíli jejich synové vyrobili koláče v peci vytápěné dřevem. Plánuje ho totiž vyzkoušet i doma, tak nechce nic zapomenout. Je nedělní poledne a asi desítka dětí s rodiči i samotní dospělí se na brněnském Hradě Veveří učí péct takzvané podplameníky.

Ilustrační snímek.

Slanina odpočívá a vyhlíží Itálii

Brno – Přestože světový šampionát basketbalistů do sedmnácti let skončil bezmála před dvěma týdny, v největším brněnském talentu poslední doby Prokopu Slaninovi se ještě emoce z mistrovství občas ozvou. Česká reprezentace skončila na osmém místě. „Vlastně jsme spokojení, i když jsme několik zápasů prohráli v koncovce. Můžeme si říct, že jsme osmí na světě. To je hezké," předkládá talentovaný pivot tu příjemnější část vzpomínek.

Nejlepší střelci 16. ročníku Memoriálu Miloše Slaniny ve střelbě. Zleva druhý Antonín Král (Uničov), vítězný Petr Hubáč (Karviná), třetí Aleš Kurečka (Ostrava) a čtvrtý Jan Walica (Třinec).

Memoriál Miloše Slaniny ve střelbě

Karviná - Už 16. ročník střelecké soutěže v disciplíně Libovolná pistole na 60 ran - Memoriál Miloše Slaniny - se  začátkem července uskutečnil na střelnici SSK Kovona Karviná.

BODY ZŮSTALY DOMA. V tradičním derby vyhrál Šluknov (v bílém) nad Rumburkem 1:0.

Derby rozhodl v závěru Slanina

Šluknov – Tradiční „výběžkové" derby opět patřilo Šluknovu. Domácí Plaston porazil ve vyrovnaném utkání Rumburk 1:0. V tabulce  se tak Šluknov od Rumburku bodově odpoutal.

Ministr zemědělství Petr Bendl navštívil v pátek na Slovácku několik firem.

Ministr Bendl si na Velký pátek lopenickou slaninu nedal

Slovácko – Košt Ryzlinku rýnského, Rulandského šedého i Chardonnay, prohlídka kravína s bioplynovou stanicí a nahlédnutí do provozu rodinné masny a uzenářství. To byl páteční program českého ministra zemědělství Petra Bendla na Slovácku.

Ilustrační foto

Tondach uhrál v odvetě remízu a postoupil do semifinále

Valašské Meziříčí, Hranice – Odvetné utkání čtvrtfinálového klání začalo obdobně jako první zápas. Valašskomeziříčská první pětka dokázala v první minutě využít nesoustředěnosti soupeře a po nezištné přihrávce Fabiána se Škrla přesně trefil pod víko a Krásno se ujalo vedení.

Eduard Slanina

Obhájci Toflova gangu: policisté chybují

Brno – Propuštění údajného člena takzvaného Toflova gangu Eduarda Slaniny z vazby mělo přijít už dávno. Ne až tento týden. Vyšetřovatelé se při řešení případu dopustili mnoha chyb. Myslí si to Slaninův advokát Petr Novák. A na postup vyšetřovatelů mají stejný názor i další obhájci. Tvrdí, že policisté získávají výpovědi tak, že svědkům slibují různé výhody. Například zkrácení pobytu ve vězení. Vyšetřovatelé to komentovat nechtějí.

Eduard Slanina

V kauze Toflova gangu soud propustil Eduarda Slaninu

Brno, Ostrava – Na svobodu propustil ve středu Krajský soud v Ostravě Eduarda Slaninu, tedy dalšího muže obviněného z účasti na vydírání brněnských podnikatelů v kauze takzvaného Toflova gangu

Ilustrační foto.

Toflův gang: soud propustil Eduarda Slaninu

Brno, Ostrava – Na svobodu propustil ve středu Krajský soud v Ostravě Eduarda Slaninu, tedy dalšího muže obviněného z účasti na vydírání brněnských podnikatelů v kauze takzvaného Toflova gangu.

Ilustrační foto.

Myšáci znovu nadělili desítku

Vimperk – Naprosto stejný výsledek jako minulý zápas s Táborem zaznamenali hráči vimperské přípravky v krajské lize hokejistů, tentokrát proti jindřichohradeckému Vajgaru.

Ilustrační foto.

Myšáci přehráli i tým Strakonic

Vimperk – Hokejová přípravka čtvrté třídy Vimperka chtěla potvrdit vysoké výhry z minulých kol i proti solidnímu soupeři ze Strakonic. Podařilo se.