Kreativ

ŠTÍTEK: Slavkov

Ilustrační foto.

Ovoce se suší v pecích už od minulého týdne

Jednou z možností, jak naložit s letošní bohatou úrodou ovoce či zeleniny, je usušit je. Pokud však lidé nevlastní domácí sušičku, mohou s plody zamířit do kamenné sušárny. Na Slovácku se stále vyskytuje několik vesnických sušáren, ty se potýkají s nedostatkem pracovníků.

Dvě stovky aktérů převedly v Dobšicích bojovou ukázku k 209. výročí napoleonské bitvy u Znojma.

Historické válčení u Dobšic: Francouze zahnali rakouští granátníci do řeky

Dobšice /FOTOGALERIE, VIDEO/– Pod zamračenou oblohou a za vytrvalého mrholení se v sobotním odpoledni scházejí diváci a vojáci v uniformách z devatenáctého století. Krátce před druhou hodinou déšť ustává, vysvitá slunce a začínají práskat první salvy z mušket. Po dvě stě devíti letech se k Dobšicím vrací napoleonská řež.

Zlín Lions U13

Florbalisté Zlín Lions ovládli mezinárodní turnaj

Jeden z největších úspěchů v historii florbalového klubu Zlín Lions dosáhli mladší žáci na mezinárodním turnaji Brno Hummel Open Game Kids 2018, kteří ve své kategorii senzačně vyhráli. Turnajem prošli neporazitelní v osmi zápasech až do finále, kde si poradili i s týmem Torvit složeným z hráčů Vítkovic a Havířova 3:2 po nájezdech.

Cesty v opavském kukuřičném labyrintu jsou dlouhé přibližně tři a půl kilometru.

Opava znovu otevřela unikátní bludiště. Vzniklo v kukuřičném poli

Netradiční zážitek nabízí kukuřičný labyrint v Opavě, který byl otevřen na ploše 1,5 hektaru. Ve slezské metropoli vyrostl už podruhé. Zatímco loni lidé bloudili v lokalitě na svaté Anně, nyní se mohou v kukuřici procházet v poli za městem ve směru na obec Slavkov.

Ilustrační fotografie.

Byty na jihu Moravy podražily. Za poslední tři roky o statisíce korun

Jižní Morava – Michal Kříž chce koupit dvoupokojový byt ve Znojmě. Zatímco před třemi lety by za takový byt dal kolem jednoho milionu a dvou set tisíc korun, dnes ho podobný byt vyjde o čtyři sta tisíc korun dráž. „Je to prostě fakt, se kterým musím počítat. Navíc devadesát tisíc korun si vezme realitní agentura a dalších šedesát tisíc dělá daň z nemovitosti,“ uvedl Kříž. Pokud navíc byt není po rekonstrukci, musí počítat s dalšími asi sto padesáti tisíci korunami na modernizaci a opravy.

Čtyřiadvacet týmů se zúčastnilo třídenního florbalového OPEN FAIR Vyškov 2018.

Florbalisté Ivanovic na Hané vrátili Bučovicím ligové dluhy

Vyškov - Počasí se pokusilo zhatit pořadatelům čtvrtého ročníku florbalového turnaje OPEN FAIR VYŠKOV 2018 záměr oslavit svůj sport jako takový a přispět jeho propagaci na Vyškovsku. Leč marně. Déšť nemohl změnit přátelskou atmosféru třídenního klání.

Ilustrační foto

Zelená města? V Blansku dvě třetiny rozlohy, třetinový Vyškov se snaží víc sázet

Blanensko, Vyškovsko – Když si kupoval Jan Kořalka v bezmála pětitisícovém Adamově na Blanensku byt, rozhodoval se především podle jeho ceny. Oproti sousednímu Brnu, kde žil, byla nesrovnatelně nižší. S rodinou však nyní oceňuje také okolní přírodu zalesněného údolí. „Všude to tady máme s dětmi kousek do lesa a je tu klid,“ řekl muž.

MTB Cross na Sadráku.

MTB Cross se letos pojede ve Slavkovském lesíku

Tradiční jarní cyklokrosový závod MTBcross se hlásí o slovo. Pořadatelé vsadili na novou destinaci. Osmého května se pojede ve Slavkovském lesíku. Už nyní je přihlášeno přes sto padesát závodníků.  

Bytový dům určený seniorům v Budišově nad Budišovkou.

Mají bytový dům pro seniory

Některé domovy seniorů na Opavsku se v současnosti potýkají s nedostatkem místa a pořadníky zájemců dosahují obřích rozměrů. Spousta lidí tak hledá alternativy. Jednou z nich by mohl být bytový dům určený seniorům, který vznikl v Budišově nad Budišovkou.

Ilustrační foto.

OP: Topolná v derby přestřílela domácí Bílovice

Fotbalisté Uherského Ostrohu vedou okresní přebor Uherskohradišťska už o dvanáct bodů. Zatímco lídr soutěže v 18. kole přehrál Prakšice 4:0, druhé Polešovice nezvládly souboj ve Slavkově, kde prohrály 1:3.

Vřesina - Bohuslavice 2:0 (2:0)

Souhrn fotbalového víkendu

/FOTOGALERIE/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.

Bitva napoleonských armád o hrad Veveří.

Bitva u Veveří: granátníci nosí čepice z medvědice a první boj vojína Prokeše

Brno /VIDEO, REPORTÁŽ/ - Teplý vzduch na hradě Veveří se chvěje od výstřelů. V areálu hradu se v sobotu dopoledne bělají stany vojenského tábora. Na hradě se zastavili rakouští, ruští a napoleonští vojáci. Chystají se v prudkém svahu svést tvrdý a napínavý boj. Představí při něm příběh jihomoravského vojína Jana Nepomuka Prokeše.

Ilustrační foto.

Z boku narazil do dodávky a ani nezastavil. Byl opilý

Sedm řidičů pod vlivem alkoholu zastavili v uplynulém týdnu policisté na slováckých silnicích. Je to dvojnásobek oproti týdnu předcházejícímu. Jedním z nich byl osmapadesátiletý muž, který usedl za volant passatu.

Černá skládka. Ilustrační foto.

Vrak, spodní prádlo i aktovka s učením, aneb co všechno nacházejí dobrovolníci?

Uklidit nepořádek a odstranit nelegální černé skládky. To si za hlavní cíl klade celorepubliková akce Ukliďme Česko. Probíhá v dubnu na mnoha místech republiky v několika termínech. Každoročně se do ní zapojují a organizují ji také obce, města, spolky nebo jednotlivci z opavského a bruntálského okresu. Při své bohulibé činnosti ale často narazí i na „poklady“, nad nimiž zůstává rozum stát.

Fotbalisté Uherského Ostrohu v 15. kole remizovali na hřišti Kněžpole 1:1  a okresní přebor Uherskohradišťska vedou o devět bodů.

OP: Kněžpole remizovalo s vedoucím Uherským Ostrohem

Druhé Polešovice stáhly manko na vedoucí Uherský Ostroh, který pouze remizoval na hřišti Kněžpole 1:1, na devět bodů. Tým vedený trenérem Petrem Ježkem zvítězil v 15. kole okresního přeboru Uherskohradišťska nad Jarošovem 4:1 a oživil šance na postup do krajské soutěže.

Daria Skálová, Michael Murad a Radka Martínková, společnosti Mezigenerace a Eutis, 1. cena Eduína Zoom 2017

Heslem dne už není učit se, ale kriticky myslet

Když museli Jehlíkovi v 50. letech minulého století opustit svoji rodnou vesnici, protože se vzepřeli kolektivizaci, nikdo ze sousedů nedal paní Jehlíkové ani hlt mléka pro její nemluvně. Jak byste se zachovali vy? Měli byste odvahu nemlčet? Podobnými dotazy a bolavými příběhy přibližují českou historii vzdělávací workshopy Paměti národa společnosti Post Bellum. Jejich přístup ocenilo více než tisíc účastníků hlasování v soutěži Eduína 2017.

V Křenovicích vyráběly děti výrobky k Velikonocům.

Kuře ze dřeva na ozdobu? I to se naučily vyrábět děti v Křenovicích

Křenovice /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Výroba jarních rámečků, květináčů nebo velikonočních vajíček, zdobených různými způsoby a motivy. To jsou hlavní témata Velikonočních dílniček v Křenovicích. Ty už čtvrtý rok po sobě připravily organizátorky z Křenovského občanského sdružení pro děti a mládež.

I hřbitovy mohou být pro turisty zajímavé.

V Třebové lákají turisty i na temná místa

Moravská Třebová – Slovní spojení temný cestovní ruch je možné definovat jako návštěvu míst, která jsou spojená se smrtí, tragédií, bitvou nebo neštěstím. Ač se to zdá jako naprostý nesmysl, tak opak je pravdou.

Ilustrační foto.

Severní trasu brněnské podzemní dráhy prověří nová studie

Brno – Z Břeclavi či Slavkova do Brna novou podzemní dráhou až do centra Brna na zastávku Šumavská. Kudy v Brně povede druhá, severní, část plánovaného severojižního kolejového diametru, ukáže prověřovací studie, kterou brněnský magistrát zadá. V pondělí se na tom shodli zástupci města a kraje.