Kreativ

ŠTÍTEK: Slavkov

Retro muzeum Na statku.

Tipy na víkend 15. a 16. srpna: lidé se vrátí v čase. K Napoleonovi i Husákovi

O tomto víkendu se lidé přenesou do minulosti. Té vzdálené, i té hodně nedávné, kterou ještě spousta lidí pamatuje. Na Vyškovsku i na Brněnsku si Jihomoravané udělají pomyslný výlet do dob napoleonských válek. Bitevní ukázku letos zpestří neobvyklá hra se světly. V Brně si zase na mládí zavzpomínají Husákovy děti na tradičním setkání v Retro muzeu Na statku.

Slavnosti rajčat v Břeclavi

Tipy Deníku na víkend 15. a 16. srpna: Slavnosti rajčat, hody i Napoleonské hry

Třetí srpnový víkend láká na Slavnosti rajčat do Břeclavi, Rybářský výlet do Kostic i na hody ve Velkých Pavlovicích, Vranovicích nebo v Přítlukách. Rodiny s dětmi se mohou vydovádět v kukuřičném bludišti. Příznivci těžké techniky si užijí Vojenský den na Pánově v Hodoníně, region zažije Napoleonské hry.

Vojenský den na Pánově

Tipy Deníku na víkend 15. a 16. srpna: tanky, dožínky i Napoleonské hry

Třetí srpnový víkend láká na Vojenský den na Pánově v Hodoníně, dožínky i výstavu zvířectva v Kyjově. Folklor, jarmarky i bohoslužby nabídne Bzenecká pouť, v Mikulčicích věnují předhodový večer Fanoši Mikuleckému. Ve Ždánicích si přijdou na své příznivci historických kol. V Břeclavi se uskuteční Slavnosti rajčat, region zažije i Napoleonské hry ve Slavkově.

Slavkovský poutní běh ve Slavkově pod Hostýnem 2020

Slavkovský poutní běh rozhodl Jaroslav Kukučka v nejprudším stoupání na Hostýn

Čtvrtý ročník Slavkovského poutního běhu vyhrál Jaroslav Kukučka. V cíli mu v 5,5 kilometru dlouhém závodu s převýšením 360 metrů, naměřili čas 31:36. Druhý v pořadí na trati mezi Slavkovem pod Hostýnem, Svatým Hostýnem a zpět, skončil s jednatřicetisekundovou ztrátou Josef Kopřiva, třetí místo obsadil Josef Krajcar (33:35).

Slavkovský zámecký park. Ilustrační foto.

Plány pro zámecký park ve Slavkově: židle pro kochání ve stínu i dětské hřiště

Téměř devadesát laviček, mobilní křesla, nové odpadkové koše i zábavné dřevěné prvky pro děti využijí od příštího roku návštěvníci zámeckého parku ve Slavkově. Zástupci města slibují také osvětlení horní části parku, vybudování cest k opravenému altánu i opravu betonu spodní fontány. V plánu je také vytvoření naučné stezky o staletých stromech i antických sochách.

Slavkovský zámek.

Léto na zámku Slavkov? Téměř bez omezení. Hrané pohádky jdou na dračku

Bez roušek, v obvyklém provozu. Prohlídka slavkovského zámku bude o letních prázdninách ještě příjemnější než v posledních týdnech. „Jsme velmi rádi, že situace je natolik stabilizovaná, aby návštěvníci mohli navštěvovat náš zámek i akce bez nějakých výraznějších omezení. Samozřejmě stále provádíme pravidelné čištění, hygienická opatření a další potřebné pro bezpečnost a pohodlí návštěvníků, ale červencové odrouškování již slibuje, že si nadcházející akce užijeme naplno,“ uvedla ředitelka zámku Eva Oubělická.

V posledních třech letech mířily investice zejména do vybavení koupaliště dětskými atrakcemi. V malých bazénech je minitobogán, klouzačka a chrlič.

Slavkovské koupaliště zatím láká jen otužilce a vojáky. Oteplení to má změnit

/FOTOGALERIE/ Zatím spíše sportovní plavci a vojáci navštěvují otevřené slavkovské koupaliště. Jeho zprovoznění bylo dříve zdrženo nepříznivými podmínkami. „Počasí ještě návštěvníky příliš nenalákalo. Odpoledne má voda kolem jedenadvaceti stupňů, ale v příštích dnech, kdy už to konečně vypadá na letní teploty, čekáme postupné ohřívání,“ doplnila mluvčí Slavkova Veronika Slámová.  

Florbalisté Blanska skončili na Brno Open Game v osmifinále.

Blanenský Atlas uspěl na Open Game, v osmifinále vypadl se Slováckem

Přes koronavirovou pauzu a následné období nevědomosti spousta týmů znejistěla, i tak se však na letošním Brno Open Game představilo silné obsazení, byť mnohdy ne pod hlavičkou domovských florbalových klubů. Pravidelně se turnaje účastní i blanenský Atlas, který ani letos nevynechal a svými výkony potrápil nejednoho favorita.

Atletické závody, ilustrační foto.

Vítězem dešťových Třebíčských vícebojů se stal v osobním rekordu Havlíček

Jako by se počasí mstilo třebíčským atletům za to, že se nenechali jarními celostátními omezeními omezit v přípravě a během června dohánějí to, co zameškali opožděným zahájením sezony. Při víkendových vícebojích, které uspořádali na svém stadionu, bylo snad nejhorší počasí ze všech jejich ročníků. Byť některé z nich probíhaly brzy zjara, jiné naopak až na začátku října. Ale dešti, větru a chladu navzdory dosáhli nejlepší závodníci kvalitních výkonů.

Orlíci si atletické soutěžení užili a těší se zase na příští rok.

Orlíci bojovali v Čejkovicích. Čapek zdolal osobní rekord ve skoku dalekém

V úterý 16. června  odpoledne se vydali vyškovští Orlíci do Čejkovic na závody přípravek. Sešli se skoro v plné sestavě a děti si užívaly společnou cestu autobusem. Většina z nich závodila ve stejných disciplínách jako v předchozím kole, někde udělali trenéři jen drobné úpravy, aby si děti mohly vyzkoušet i něco jiného.

Dvaatřicet mladých atletů změřilo síly na prvním kole krajské ligy atletických přípravek.

Orlíkům z atletické přípravky se dařilo. V 1. kole krajské ligy mají 4. místo

Ve čtvrtek 11. 6. zajelo 32 mladých atletů do Slavkova na 1. kolo Krajské ligy atletických přípravek (KLAP). Většina dětí z Orla Vyškov, narozených v ročníku 2009 a mladší, si jela podobný závod družstev vyzkoušet poprvé. Přesto ale máme v týmu pár ostřílených borců, díky čemuž jsme věřili, že nepojedeme domů s prázdnou a v konkurenci dalších devíti týmů se neztratíme.