Kreativ

ŠTÍTEK: Slavkov

Jan Krejčíř.

Jan Krejčíř: Snažíme se do sportu co nejvíce

S klidem o něm můžeme říci, že ovlivňuje sportovní dění v Opavě. Jan Krejčíř se svými nejbližšími spolupracovníky organizuje během roku hned několik sportovních akcí. Je duchovním otcem nočního inline bruslení, sám šéfuje opavským inlinistům.

Ilustrační foto.

Po nehodě u Slavkova skončila dvě auta na boku

Údavy – Ve středu 9. října před jedenáctou hodinou dopolední před obcí Údavy, místní části Ždírce nad Doubravou, ve směru od Trhové Kamenice havarovala dvě nákladní auta. Při nehodě se jeden řidič zranil.

Ilustrační fotografie.

Ve Slavkově vyloví rybník

Tradiční výlov rybníka pro veřejnost proběhne také ve Slavkově, a sice v sobotu 19. října od 10 hodin. Ve třech až pěti zátazích se objeví především kapři, ale i líni a nějaké dravé ryby. Návštěvníci ochutnají rybí speciality v podobě smaženého kapra nebo rybí polévky. Na místě se budou prodávat čerstvé ryby, jejich cena se bude pohybovat do 90 korun za kilogram váhy. Bude také možnost objednání si ryb na blížící se Vánoce. 

Kostýmované prohlídky na zámku.

Tip na neděli 6. října: Slavkovský zámek navštíví Kráska a zvíře

Další z kostýmovaných prohlídek historických sálů slavkovského zámku zavede v neděli 6. října návštěvníky do pohádky Kráska a zvíře. Zejména děti s rodiči se tak stanou součástí krásného příběhu a octnou se v těsné blízkosti krásné Běly, ale také děsivé Bestie. 

Historik odhalí okolnosti Napoleonova mládí.

Tip na úterý 1. října: Historik odhalí okolnosti Napoleonova mládí

Přednáška Strmý vzestup korsického rodáka: Mladá léta Napoleona Bonaparta přiblíží v úterý 1. října méně známé okamžiky a okolnosti mládí slavného císaře a vojevůdce. Přednášku povede historik slavkovského zámku Martin Rája, který se napoleonskou epochou dlouhodobě zabývá.

Stříbrné jezero zaplnili cyklisté.

Sádrák byl v obležení cyklistů

Okolí opavského Stříbrného Jezera zaplnili cyklisté. Pořádal se zde závod MTBCROSS 2019. Na start se za oba dny postavilo přes 500 závodníků. Absolutním vítězem hlavního závodu se stal Vitor Klos.

Porcelán

Zámek ukáže svůj porcelán

Ve Slavkově na zámku ukáží vlastní porcelán. Na výstavě kromě jiného porcelánu poprvé v historii bude i porcelán Kouniců.

Všestranné zkoušky kontinentálních ohařů na Slovácku

Myslivci Slovácka věnují přípravě memoriálu mnoho úsilí a péče

/FOTOGALERIE/ Za velmi příjemného slunečného počasí se uskutečnily o třetím zářijovém víkendu v honitbách Boršice, Slavkov a Popovice všestranné zkoušky pro všechna plemena kontinentálních ohařů, pořádané Okresním mysliveckým spolkem (OMS) Uherské Hradiště, Českomoravské myslivecké jednoty.

Fotbal, ilustrační fotografie.

Slavkov kosí zranění a ujíždí mu vlak

Loňskou euforii, kterou si řádně užil hornoslavkovský Spartak v krajském přeboru, z čehož vytěžil senzační třetí místo, vystřídala v letošním ročníku nejvyšší krajské soutěže v podání výběru trenéra Martina Bulíčka pořádná fotbalová mizérie.

Olga Lounová.

Na Dnech Slavkova vystoupí i Olga Lounová

Na hřišti u slavkovské základní školy se v sobotu 21. září od 14.30 uskuteční Dny Slavkova. Vystoupí děti z mateřské a základní školy, ze Sokola, členky ČSŽ, představí se dechová kapela Vlčovjanka.

ilustrační foto

Tip na výstavu: Slavkovský zámek ukazuje Fatru

Ještě do konce září je na slavkovském zámku k vidění výstava gumových hraček Fatra. "Pryžové hračky Fatry Napajedla se vyráběly již před 2. světovou válkou. Nafukovací hračky tak jak je známe dnes, vznikly ve Fatře v sedmdesátých letech minulého století a dodnes v nich dokonale souzní jednoduchý tvar s výrazným barevným provedením," uvedli organizátoři.

Ilustrační foto

Tip na pátek 13. září: Porcelán ve Slavkově

Poprvé v historii Zámek Slavkov – Austerlitz představí průřez sbírkou porcelánu na výstavě Porcelán ze sbírek ZS – A, kterou bude možné navštívit od třináctého září. Návštěvníci se tak seznámí nejen s částí původního muzejního fondu, ale také s porcelánem, který používali členové rodu Kouniců.

Zahájení školního roku ve věznici Bory.

Škola začala i ve věznicích, někde ale nemají zájem

Nový školní rok začal i v západočeských věznicích. Někteří odsouzení absolvují ve vězení základní školu, jiní si udělají střední odborné učiliště, například v oboru stravování, kovovýroba nebo elektromechanik.

Ilustrační foto

O víkendu za krajským fotbalem

Karlovarský kraj – O víkendu se rozehrají další fotbalové soutěže. První podzimní kolo má na programu krajský přebor mužů, krajská I. A, krajská I. B třída.

Ilustrační foto

Kam o víkendu za fotbalem na Opavsku

/FOTOGALERIE/ Přinášíme vám přehled utkání fotbalových utkání, ve kterých se o tomto víkendu představí týmy z Opavska o tomto víkendu.

Napoleon Bonaparte

Před 250 lety se narodil Napoleon Bonaparte

Znojemsko /STALO SE PŘED/ - Příští pondělí to bude přesně 250 let od narození Napoleona Bonaparta. Rodák z Korsiky se dal od mládí na rychle stoupající vojenskou dráhu. Začínal jako mladý důstojník dělostřelectva, hodnosti generála dosáhl ve 24 letech. O dva roky později vedl svoje první vítězné tažení v Itálii. V roce 1804 se stal císařem Francie. 

Restaurátor Radek Mácha pracuje na opravě a obnově bezmála dvě stě let starého kříže ve valašskomeziříčské městské části Hrachovec; srpen 2019

U hrachoveckého kříže se lidé dodnes zastavují

Starý kříž ve valašskomeziříčské městské části Hrachovec je v péči restaurátorů. „Pískovcový blok jsme zbavili nečistot, nánosů barev a zvětralých cementových výplní, doplnili chybějící části a celkově zpevnili,“ popisuje restaurátor Karel Pařenica práci na bezmála dvě stě let starém kříži stojícím ve stínu dvou vzrostlých památných lip.

Slavkovský poutní běh 2019

Ondřej Velička dostal za vítězství v běhu perníkovou medaili, med a slivovici

Třetí ročník Slavkovského poutního běhu vyhrál Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem. Ten dosáhl v 5,5 kilometrovém závodu, který měl převýšení 360 metrů, na trati ze Slavkova pod Hostýnem na Svatý Hostýn a zpět, času 26:21. Stříbrnou příčku vybojoval za čas 26:53 Jakub Janda, třetí místo obsadil Radek Sadil (27:33). Čtvrtý do cíle doběhl Tomáš Minařík (28:17), zisk páté pozice si zaknihoval Tomáš Omelka (28:30).

V Rakovníku byla zahájena výstava České dějiny.

V prostranství křižovatky „U Váhy" je k vidění výstava České dějiny

/FOTOGALERIE/ Od čtvrtka až do neděle mají zájemci o historii jedinečnou možnost spatřit unikátní výstavu věrných replik a figurín historických osobností s názvem České dějiny. Ta je k vidění na travnaté ploše u křižovatky ulic Na Sekyře a Trojanovy v Rakovníku vždy od 9 do 19 hodin.