Kreativ

ŠTÍTEK: Slavkov

Ilustrační foto.

Rok druhé vlny EET: tři uzavřené podniky a pokuty za skoro šest milionů

Jižní Morava /ANKETA/ – Před rokem zaplavila druhá vlna elektronické evidence tržeb jihomoravské maloobchodníky a provozovatele velkoobchodů. Od té doby spláchla tři podniky v kraji, jejichž majitelé zákon ignorovali. Úředníci jim proto provozovny zavřeli. Od spuštění první vlny rozdali inspektoři pokuty za téměř pět a tři čtvrtě milionu.

Skalná – Krajské kolo soutěže Vesnice roku už zná své výsledky. Loňský ročník vyhrála Skalná na Chebsku, rozdány byly i ceny například za společenský život v obci nebo péči o zeleň.

Jaká obec se letos stane Vesnicí roku? Soutěž právě začala

Karlovarský kraj - Kdo se letos stane Vesnicí roku 2018? To je otázka, na kterou budeme znát odpověď až v létě. Už teď se však obce z Karlovarského kraje mohou hlásit. A ta nejúspěšnější bude kraj reprezentovat na celostátní úrovni, jako loni Skalná na Chebsku.

Ilustrační fotografie.

Ceny bytů v Brně neustále rostou. Lidé se častěji stěhují za město

Michaela Brodská z Velkého Meziříčí hledá vhodný byt v Brně několik měsíců. Nabídek je málo a když už na nějakou narazí, odradí ji vysoká cena nebo špatný technický stav. „Prozatím budu ještě hledat dál. Až se ale budu s přítelem sestěhovávat dohromady, nejspíš upřednostníme bydlení mimo centrum nebo i venkov,“ posteskla si.

Ilustrační fotografie.

Ceny bytů v Brně neustále rostou. Lidé se častěji stěhují za město

Brno – Michaela Brodská z Velkého Meziříčí hledá vhodný byt v Brně několik měsíců. Nabídek je málo a když už na nějakou narazí, odradí ji vysoká cena nebo špatný technický stav. „Prozatím budu ještě hledat dál. Až se ale budu s přítelem sestěhovávat dohromady, nejspíš upřednostníme bydlení mimo centrum nebo i venkov,“ posteskla si.

Stálicí na Uherskohradišťsku je Gambrinus Cup v Uherském Brodě. Na Lapači se letos odehraje už sedmnáctý ročník tohoto oblíbeného přípravného klání.

Zimní turnaje 2018: vítěz zápasu obdrží na Lapači jedenáct piv

Se třemi nováčky, celky Vlkoše, Sokola v Pivíně a Litenčic, dnes odstartuje tradiční zimní turnaj v Chropyni, kde se znovu bude hrát o pohár města. Jubilejního desátého ročníku se zúčastní osm týmů, které byly pořadateli rozděleny do dvou základních skupin.

Opavan František Šenk volil mezi prvními

Druhé kolo voliče táhne

Obyvatelé opavského okresu se v pátek hrnuli do jednotlivých místností ve velkém, někteří chtěli volit dokonce už ráno.

ZŠ Slavkov

Deník nám fandí: přípravky BK Opava

Redakce bude zveřejňovat od pondělka 13. listopadu v tištěné verzi Deníku každý týden skupinové fotografie fotbalových týmů. Každé pondělí tak představíme konkrétní klub a jeho dospělé i mládežnické hráče. Bude přitom úplně jedno, jakou ligu hrají - zda třeba kraj či okres.

Ilustrační foto.

Cestovní veletrhy lidi přenesou na zámky i do hor

Jižní Morava – Prohlédli jsme si luxusní jachtu. Zdolali horu a zapsali jména do vrcholové knížky, stejně, jako to dělají horolezci. Podobné zážitky budou vyprávět lidé, kteří v následujících dnech zavítají na brněnské výstaviště. Až do neděle se tam konají veletrhy Go a Regiontour.

Na vánočním turnaji v rakovnické sportovní hale triumfovalo podbořanské Impérium.

Vánoční fotbálek sedl nejlépe Impériu

Rakovník /FOTOGALERIE/ – Ve sportovní hale v Rakovníku se o druhém svátku vánočním konal turnaj v sálovém fotbale, kterého se zúčastnilo celkem osm týmů. Z vítězství se radovalo Impérium Podbořany, které ve finále zdolalo Horní Slavkov po penaltách.

ZA NAPOLEONA. Rekonstrukce bitvy tří císařů u Slavkova.

Napoleon si podmanil i čtenáře a porotu. Nejlepší fotkou Rovnosti 2017 je bitva

Jižní Morava /FOTOGALERIE, ANKETA/ – Další vítězné napoleonské tažení. Tradiční soutěž o nejlepší fotografii Rovnosti za rok 2017 ovládl snímek z rekonstrukce bitvy tří císařů, který zachytila fotoreportérka Lenka Jebáčková. Na vrchních příčkách se umístily také fotografie trosek vrtulníku a závodu Rainbow Run od Attily Racka. O vítězích rozhodovali v anketě čtenáři jihomoravských Deníků Rovnost a komise šéfredaktorů. Do soutěže nominovali fotoreportéři 58 záběrů, které si můžete v plné velikosti prohlédnout ve fotogalerii. 

Česko zpívá koledy. Ilustrační foto.

Zpívání koled rozezní Oloví, Slavkov a Chodov

Sokolovsko – Hned tři města se už zítra zapojí s Deníkem do společného zpívání vánočních koled při unikátní akci Česko zpívá koledy, kdy v jednu chvíli budou po celé republice zpívat desetitisíce lidí.

Ilustrační foto.

Rozloučili jsme se - 49. týden

Vážení čtenáři, na stránkách Opavského a Hlučínského Deníku vám pravidelně přinášíme seznam zesnulých v našem regionu.

Staroměstská radnice v Praze.

Devět dětí převzalo ocenění za pomoc druhým

Devět dětí dnes na Staroměstské radnici v Praze převzalo cenu za pomoc druhým. Mezi oceněnými 13. ročníku projektu Dětský čin roku je například chlapec, který pomohl zraněnému kamarádovi, nebo dívka, která se věnuje nemocné sestřenici. Tento rok se sešlo přes 670 příběhů, které popisovaly dobrý skutek samotného autora či skutek jeho vrstevníků. Vítěze vybíraly děti na internetu z užšího výběru daného porotou. Ceny se udělují v sedmi kategoriích a letos byly zároveň uděleny dvě speciální ceny.

Obecní úřad ve Slavkově.

Slavkov si za výhru z Vesnice roku opraví obecní úřad

Je to téměř půl roku, kdy si malá obec v podhůří Bílých Karpat zapsala do kroniky zlatým písmem svůj úspěch. Slavkov se totiž letos stal Vesnicí roku Zlínského kraje. Uspěl poté i na celostátní úrovni, když v celé republice skončil třetí a odnesl si i cenu veřejnosti.

Tisíce lidí se přišly podívat na připomínkovou bitvu u Slavkova na poli nedaleko Tvarožné.

Bitevní vřava u Tvarožné přilákala davy, při ranách z děl se otřásala zem

Tvarožná /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Pole pod kopcem Santon nedaleko Tvarožné se mění v bojiště. Zemí otřásají rány z děla, ve vzduchu je cítit síra. Přes dým často není vidět na krok, výstřely vojáky ohlušují. Francouzi se přesto vrhají do střetu s nepřítelem, jak rozkázal jejich generál. Všudypřítomné bahno se lepí na kopyta koní. Jezdci v sedlech vyráží do útoku. Šavlemi se brání protivníkům. Vřavě přihlíží stovky zvědavců. Sobotní rekonstrukce připomíná výročí 212 let od slavné bitvy u Slavkova.

Tisíce lidí se přišly podívat na připomínkovou bitvu u Slavkova na poli nedaleko Tvarožné.

Bitevní pole obsadí tisíce vojáků. Ve Slavkově se utkají tři císaři

Brno /ANKETA/ - Rány z děl, křik a dusot kopyt bylo v prosinci roku 1805 slyšet okolo Slavkova. Od bitvy tří císařů uplynulo 212 let. V sobotu ji lidem připomene na tisíc vojáků, jezdců a dělostřelců. Letošní ročník je věnovaný roli rakouského generála Weyrothera, autora bitevní strategie.

Ilustrační foto

Řidiči, opatrně, silnice namrzají

Žádné sněžení se sice v noci na pátek 1. prosince na Slovácku neodehrávalo, silničáři přesto mají od brzkých ranních hodin plné ruce práce.

Ilustrační foto.

Rozloučili jsme se - 48. týden

Vážení čtenáři, na stránkách Opavského a Hlučínského Deníku vám pravidelně přinášíme seznam zesnulých v našem regionu.

Nastal čas vánoční je název výstavy betlémů ze sbírek Slezského zemského muzea v opavském Domě umění. Dominantou je vyřezávaný dřevěný betlém Josefa Heinze pocházející z první poloviny 19. století.

K symbolům Vánoc patří i betlémy. Kde všude v kraji je najdete?

/FOTOGALERIE/ Vánoční čas je tady a s ním začínají i tradiční a velice oblíbené výstavy betlémů. Deník pro vás zmapoval situaci v regionu, kde je nabídka doopravdy hodně pestrá. Kromě výstav jsou betlémy k vidění prakticky v každém větším kostele, takže možností se vánočně naladit je skutečně dost.

Umělecký kovář z Křenovic Oldřich Bartošek.

Průvodce z Křenovic vyrábí mučicí nástroje a repliky vojenských děl

Křenovice - Už přes čtvrtstoletí se umělecký kovář Oldřich Bartošek z Křenovic na Vyškovsku zapojuje do vzpomínkových akcí Bitvy u Slavkova. A to nejen tím, že vyrábí dobové zbraně a nástroje, ale také jako průvodce. Každoročně se podílí například na Pochodu slavkovským bojištěm, který vyrazí z Křenovic už tuto sobotu. A návštěvníci při něm poprvé uvidí rovnou dvě „jeho“ děla.

ZŠ Stěbořice

Představujeme prvňáky ZŠ Otice, ZŠ Slavkov a ZŠ Stěbořice

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Opavsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu v Opavském a Hlučínském Deníku a na našem webu.

Na fotografii jsou žáci ze ZŠ a MŠ Žimrovice.

Představujeme prvňáky ZŠ Komárov, ZŠ Branka u Opavy, ZŠ Žimrovice

Deník přináší čtenářům nový seriál Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol na Opavsku, a to až do pololetního vysvědčení. Rodiče a blízcí žáků najdou své prvňáčky každou středu v Opavském a Hlučínském Deníku a na našem webu.

Ilustrační foto.

Z některých řemesel se staly ohrožené druhy

Kdysi šlo o činnosti, bez nichž si normální život snad ani nešlo představit. Dnes jsou však na hranici „vymření“. Řeč je o řemeslech, která v aktuálním konzumním světě mají čím dál tím méně prostoru. Přesto jsou lidé, kteří je stále s láskou provozují. Nástupci se však budou hledat jen velmi složitě. Naznačuje to i současná situace na Opavsku.

Ilustrační foto.

Rozloučili jsme se - 45. týden

Vážení čtenáři, na stránkách Opavského a Hlučínského Deníku vám pravidelně přinášíme seznam zesnulých v našem regionu.

Na střední Moravě včetně Kroměřížska řádil v neděli 29. října extrémně silný vítr: zlomený kmen stromu zkomplikoval lidem život například  v ulici Antonína Dvořáka v Hulíně u jedné z tamních firem.

Obce z Kroměřížska sčítají škody po nedělní vichřici

Pojmenovali ho Herwart: orkán, který se poslední říjnovou neděli prohnal střední Evropou, se nevyhnul ani Kroměřížsku. A zatímco některé obce v regionu ho přečkaly téměř bez problémů, jinde po vichřici zbyly vyvrácené stromy, popadané dráty i poničené střechy.

Ilustrační foto.

Rozloučili jsme se - 43. týden

Vážení čtenáři, na stránkách Opavského a Hlučínského Deníku vám pravidelně přinášíme seznam zesnulých v našem regionu.

Unikátní hudební projekt festivalu Moravský podzim na brněnském výstavišti sledovaly tisíce lidí. Součástí orchestru byly míchačky, sanitky, dělostřelci a také sedm brněnských pěveckých sborů.

Výstřely, řev fanoušků Komety a sirény. V Brně zazněla nejhlasitější symfonie

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Vstup pouze na vlastní nebezpečí a se špunty v uších. Takové doporučení dostaly stovky lidí, které se v sobotu večer vydaly na brněnské výstaviště. Zazněla tam nejhlasitější skladba světa, Symfonie sirén. Dílo poprvé představil jeho tvůrce Arsenij Avraamov v roce 1922 v ázerbajdžánském Baku.

Slavia Opava - Dolní Životice 4:2

Souhrn fotbalového víkendu

/3 x FOTOGALERIE, VÝSLEDKY, TABULKY/ Přinášíme vám výsledkový servis víkendových fotbalových zápasů na Opavsku a Hlučínsku.