Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

BOJOVNÍK. Asi budu muset upravit svůj slovník, říká žokej Josef Váňa.

Žokej Josef Váňa: Svému životu jsem se občas i zasmál

Praha /ROZHOVOR, VIDEO/ – Legenda českého dostihového sportu. A teď i hvězda celovečerního dokumentu. Osminásobný vítěz Velké pardubickéJosef Váňa, nezdolná postava nejen domácích dostihů, pustil na rok filmaře do svého života. Ve středu má film Váňa režiséra Jakuba Wagnera premiéru na pražském Andělu a slavného žokeje na ni doprovodí i Decent Fellow, vítězný kůň z Velké Pardubické 2006. S žokejem Josefem Váňou jsme mluvili o natáčení jeho portrétu, nevybíravém slovníku a letošních šancích na Pardubické…

Program s názvem SmogAlarm je ke stažení zdarma z internetových stránek sdružení Čistá Ostrava.

Den v Ostravě s chytrým telefonem

Ostrava  - Kapesní asistenty využívá v každodenním životě stále více lidí. Deník vyzkoušel, jak by asi vypadal den Ostravana, který si vypomáhá nejrůznějšími aplikacemi.

Program s názvem SmogAlarm je ke stažení zdarma z internetových stránek sdružení Čistá Ostrava.

Den v Ostravě s chytrým telefonem

Ostrava /DENÍK ZAUJALO/ - Kapesní asistenty využívá v každodenním životě stále více lidí. Deník vyzkoušel, jak by asi vypadal den Ostravana, který si vypomáhá nejrůznějšími aplikacemi.

Hodonínský odchovanec Stanislav Balán si v loňské sezony zahrál KHL i slovenskou extraligu.

Balán trénuje bez smlouvy se Zlínem a čeká na nabídky

Zlín, Hodonín – Oba se stali veřejnými nepřáteli národa. Čeští hokejoví fanoušci pro ně kvůli jejich drsné až zákeřné hře nemají ve svém slovníku slušný výraz. Proti oběma ruským raubířům na bruslích Alexanderu Radulovovi z Ufy a Jevgeniji Arťuchinovi ve službách Petrohradu si v KHL v uplynulé sezoně zahrál i Stanislav Balán. Bývalý útočník Zlína a odchovanec hodonínského hokeje totiž přes hlavu převlékal dres již neexistujícího klubu Lev Poprad.

Ilustrační foto.

Spytihněv v Polné nechytili

Polná – Nechytili je! Snad ani rybářská síť by v neděli nestačila fotbalistům Polné k zachytávání rychlých kontrů divizních fotbalistů Spytihněvi. Pětkrát hosté pláchli domácí obraně, vstřelili dva góly a zaslouženě přivezli z Vysočiny první výhru sezony.

Stanislav Balán

Stanislav Balán: S Radulovem i Arťuchinem jsem neměl problém

Zlín – Oba se stali veřejnými nepřáteli národa. Čeští hokejoví fanoušci pro ně kvůli jejich drsné až zákeřné hře nemají ve svém slovníku slušný výraz. Proti oběma ruským raubířům na bruslích Alexanderu Radulovovi z Ufy a Jevgeniji Arťuchinovi ve službách Petrohradu si v KHL v uplynulé sezoně zahrál i Stanislav Balán.

Zástupce hlavního partnera soutěže Žena regionu, oblastní ředitel společnosti Kapitol, Václav Zíka předal starostce Volar Martině Pospíšilové květinu s velkým uznáním i s gratulací k vítězství za Jihočeský kraj.

Martina Pospíšilová obhájila titul Žena regionu

Volary – Rok se s rokem sešel a opět jsou známy výsledky internetové soutěže Žena regionu. V Jihočeském kraji se stala vítězkou starostka Volar Martina Pospíšilová, která tento titul získala na základě zaslaných hlasů podruhé za sebou.

Ilustrační foto

Na více než pět stovek školáků čekají jejich netlektoři

Královéhradecko – Prázdniny zanedlouho vystřídá nový školní rok. Přibližně pět set dětí z pátých až devátých tříd ze šesti škol v kraji se může těšit na další kontakty s „netlektory." Takové slovo v žádném slovníku nenajdete, alespoň zatím. Přišly s ním asi vůbec poprvé děti samy.

Ilustrační foto

Na více než pět stovek školáků čekají jejich netlektoři

Královéhradecko – Prázdniny zanedlouho vystřídá nový školní rok. Přibližně pět set dětí z pátých až devátých tříd ze šesti škol v kraji se může těšit na další kontakty s „netlektory."  Takové slovo v žádném slovníku nenajdete, alespoň zatím. Přišly s ním asi vůbec poprvé děti samy.

Josef Kubáník st.

Josef Kubáník st.: Život na hranicích se s námi nemazlil

Uherské Hradiště, Vápenice /ROZHOVOR/ – Jméno Josef Kubáník se v médiích objevuje především v souvislosti s hercem a mluvčím Slováckého divadla. Jeho otec, Josef Kubáník starší, je však taky velmi zajímavou osobností, většinou však dobře ukrytou na Kopanicích.

Josef Kubáník st.

Josef Kubáník st.: Život na hranicích se s námi nemazlil

Uherské Hradiště, Vápenice /ROZHOVOR/ – Jméno Josef Kubáník se v médiích objevuje především v souvislosti s hercem a mluvčím Slováckého divadla. Jeho otec, Josef Kubáník starší, je však taky velmi zajímavou osobností, většinou však dobře ukrytou na Kopanicích.

Keřkovské rohlíčky charakterizuje vynikající konzumní hodnota. Jde brambory varného typu A-A/B.

Keřkovské rohlíčky už zase táhnou

Česká Bělá –  Keřkovské rohlíčky, jinými slovy ryze vysočinská odrůda brambor  zažívá, řečeno módním slovníkem dneška, svůj comeback.

Ludmila Rakušanová

Sobotník Lídy Rakušanové premiérovi

Vážený pane premiére,tak si v poslední době říkám, že jste asi tajně přeběhl k sociálním demokratům. Ti totiž musejí mít z Vašich rozhodnutí radost úplně největší: výkonnějšího spojence by si ve vládě, kterou touží v příštích volbách vystřídat, fakt přát nemohli.

Folklorbeatová kapela Docuku.

Štramberk osvěží energičtí Docuku

Štramberk – Valašskomeziříčská kapela Docuku patří mezi to nejlepší, co valašská a moravská world music vůbec nabízí. Ryzí kapela, která dokáže lidové písničky podat tak, že už je nikdy nebudete slyšet jako dřív, tuto sobotu míří do Štramberku.

Jesle si už mohli vyzkoušet někteří prckové při jejich slavnostním otevření.

Po dlouhé době jsou na Benešovsku opět jesle, v nemocnici

Benešov /FOTOGALERIE/ - Jesle. Výraz, který za posledních několik let téměř vymizel z našeho slovníku. Nyní si ho ale mohly oprášit některé pracovnice Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov, kterým jejich zaměstnavatel tuto tolik nedostatkovou předškolní instituci zřídil.

Největší sochu své řezbářské kariéry dokončuje František Nedomlel, tvůrce Křížové cesty na Uhlířském vrchu v Bruntále. Velký prostor jeho bruntálské dílny nyní zabírá dvoumetrová skulptura Hippokrata pro novou olomouckou kliniku.

Vyřezal dvoumetrovou sochu Hippokrata

Bruntál /FOTO/ – Největší sochu své řezbářské kariéry dokončuje František Nedomlel, tvůrce Křížové cesty na Uhlířském vrchu v Bruntále. Velký prostor jeho bruntálské dílny nyní zabírá dvoumetrová skulptura Hippokrata pro novou olomouckou kliniku.

Klára Skolková se při výletu do Paříže vyfotila před dominantou města.

Klára Skolková: Jazyky mi jdou samy

Pelhřimov – Na druhém místě celostátního kola ve francouzské konverzaci se umístila studentka třetího ročníku pelhřimovského gymnázia Klára Skolková.

Lucie Bílá natáčela 23. května v Dobčicích. V komedii Zdeňka Trošky s názvem Babovřesky ztvární nóbl cikánku.

Lucie Bílá: Ve filmu Babovřesky jsem ostrá žena, kápo rodiny

Dobčice /REPORTÁŽ, FOTOGALERIE/ - Mnohonásobná Zlatá slavice natáčela 23. května Troškovu komedii Babovřesky. Zlaté prsteny a řetěz, děrované černé punčochy, červenočerná minisukně. Nóbl cikánku bude hrát Lucie Bílá v nové komedii Zdeňka Trošky Babovřesky. Zpěvačka přijela ve středu natáčet do Dobčic na Českobudějovicku.

Ilustrační foto.

Student gymnázia vyhrál celostátní olympiádu z francouzštiny

Blansko - Francouzštinu se učí třetí rok a už s ní stihl dobýt celou Českou republiku. Ze školního kola jazykové olympiády na gymnáziu v Blansku se šestnáctiletý Tomáš Rybář probojoval přes krajské kolo až do celostátního klání na Francouzském institutu v Praze. Tam reprezentoval celý Jihomoravský kraj (z každého krajského kola postupoval jen vítěz) a stal se celostátním přeborníkem ve francouzštině v kategorii A1.

Iva Chovancová (zcela vlevo) na výstavě patchworku ve Fulneku v roce 2011.

Iva Chovancová: Šestimetrová deka by měla pomoci potřebným

Bílovec-Lubojaty - Iva Chovancová z Lubojat vede už několik let Klub patchwork v Bílovci. Loni zahájila unikátní projekt, takzvaný Přátelský quilt, do nějž přispívali muži, ženy i děti a společně tak vytvořili více než šestimetrovou sešívanou deku z téměř osmi tisíc kousků.

Iva Chovancová (zcela vlevo) na výstavě patchworku ve Fulneku v roce 2011.

Iva Chovancová: Šestimetrová deka by měla pomoci potřebným

Bílovec-Lubojaty - Iva Chovancová z Lubojat vede už několik let Klub patchwork v Bílovci. Loni zahájila unikátní projekt, takzvaný Přátelský quilt, do nějž přispívali muži, ženy i děti a společně tak vytvořili více než šestimetrovou sešívanou deku z téměř osmi tisíc kousků.

Dnes se na místě bývalých jatek staví rodinné domky

Řeznické krámy přepadali vojáci

Hodonín /SERIÁL HODONÍN VČERA  A DNES/ - Technický slovník Teyssler-Kotyška z roku 1930 se výkladem slova jatka zabývá na několika stranách, spokojíme se s úvodní větou: „Místa a místnosti k zabíjení či porážení dobytka za účelem získání zdravého masa pro přípravu pokrmů lidských slovou porážky a jatka."

Ilustrační foto

Jsou tu pro romskou mládež i jejich rodiče

Český Krumlov – Nová ředitelka stanula v čele Komunitního centra Romů (Kocero) v Českém Krumlově. Ačkoliv Dagmar Turnhöferová nastoupila na půdu, která je pro ni v mnohém nová, má jasné vize a plány do budoucna, kam celé zařízení posunout. V rozhovoru ji doplňovaly sociální pracovnice Michaela Nagyová a Jana Maroszová.

Čtenářem - reportérem se můžete stát i vy. Posílejte nám své příspěvky na redakce.domazlicky@denik.cz

Malá země velkých mužů

Domažlicko - Člověk není nikdy zcela prost romantických nálad. Nebo čím to vlastně je, že na cestách Horního Chodska mívá chodec pocit, jako by procházel minulem? Rozum připustí, že své tu sehrává dějinná hutnost pospolitosti lidí i vztahu člověka k přírodě. U nás je začátek vody a konec chleba, praví moudrosloví starých Chodů a v tom je podstata všeho. Každému pecni předcházela tvrdošíjná dělnost a zarputilá rvavost s živlem přírodním i lidským, přicházel-li brát.

Táborská skupina Peshata oslaví v Mileniu narozeniny.

Peshata sfouknou již patnáctou svíčku

Tábor –   Patnácté narozeniny si už zaslouží pořádnou oslavu. Ne, alkoholový souboj do bezvědomí rozhodně nečekejte, muzikanti budou slavit  hlavně na pódiu.  Připravují unikátní projekt, kterým své fanoušky chtějí ohromit. Rozbalí to v táborském Mileniu již 14. dubna.