Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Jindřich Jindřich

Před 50 lety zemřel národopisec Jindřich Jindřich

V pondělí 23. října vzpomínáme 50.výročí úmrtí hudebního skladatele a klavíristy, národopisce, propagátora lidové chodské kultury, sběratele chodských lidových písní a odborného publicisty, národního umělce Jindřicha Jindřicha.

JAROSLAV RADOŇ, v současné době trenér reprezentace Indonésie.

Radoň: Ze svého slovníku jsem odstranil slovíčko nejde

Nymburk /ROZHOVOR/ – Pádlo a loď pověsil na hřebík ve třiceti letech. JAROSLAV RADOŇ z Nymburka se rozhodl skončit s aktivní kariérou kanoisty. A sáhl po nové výzvě. Už šest měsíců je trenérem reprezentace Indonésie. Pořádné dobrodružství.

Jedenáctý ročník Rousfestu rockové fanoušky opět nezklamal. Na pódiu se střídaly regionální i celorepublikově známé kapely.

Peprnější výrazy? Bez nich by to nebyla Morčata, hodnotí fanoušek Rousfestu

Rousínov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Je jedno, kolik je vám let, odvázat se na pořádný rockový nářez můžete v jakémkoli věku. I tak by mohl znít podtitul rousínovského Rousfestu. Je sobotní odpoledne a pod pódiem poskakují děti, dospívající mládež i už dávno dospělí. Baví se všichni. Včetně brněnských Unholy Ones, kteří publikum dostávají do varu svou trash hardcore muzikou.

Slovník jazyka višňovského.

Autor slovníku Havlíček: Rád mluvím, jak mi zobák narůstl

Višňové - Prézle, kalamář nebo kudluf jsou výrazy ze slovníku jazyka višňovského, který dal během tří týdnů dohromady devětašedesátiletý Jan Havlíček z Višňové na Znojemsku. Pětadvacetistránkovou sbírku krajových výrazů nechal zveřejnit na webu městyse, další slova ještě doplňuje.

Leopold Králík končí ve školství po čtyřiceti letech.

Učit končí po 40 letech: Vše se změnilo k horšímu, ale děti jsou v tom nevinně

Lanžhot, Břeclav – K dlouholetému stavu školství má řadu výtek. Třeba k porovnávání učitelů nebo přehnaným ódám na nové postupy. Přesto Leopold Králík čtyřiceti let strávených před tabulí nelituje. Jako učitel skončí s rozdáním letošních vysvědčení. Kariéru strávil na Základní škole v Lanžhotě, kde se s ním loučí stylově.

Ilustrační foto.

Železnice: mírný pokrok v koridorech a uzavřený trh

Česká republika/ Východní Čechy - Zataženo, ale občas se skrz mraky protáhne sluneční paprsek. Tak by šlo slovníkem meteorologů zhodnotit zlepšování stavu českých železnic. Něco se vládě sice povedlo, s mnohým se ale budou muset vypořádat její následovníci.

Martin Řepa s manželkou Jitkou při performanci Barvy v akci.

Na hradním nádvoří chtěli zhmotnit myšlenku

Strakonice - Na hradním nádvoří měl v sobotu 17. června odpoledne proběhnout happening Vizualizace myšlenky. Pořadatelé měli smělé plány, které ovšem zůstaly pouze v rovině představ.

Ilustrační foto

Škola slaví v tuzemsku velký úspěch se svým slovníkem

Hradec Králové - Střední škola pro neslyšící z Hradce Králové, odborníky hodnocena jako nejlepší speciální škola pro děti s vadami sluchu v naší zemi, je zapojena do mezinárodního projektu Spreadthesign - Partnership, který byl zahájen v roce 2007 pod vedením Thomase Lydell Olsena ze švédského Orebro.

Sportovní nadšenci z Jívovské ligy vymysleli nové sportovní odvětví – kolaton, kombinaci jízdy na kole a střelby na terče.

V Jívoví si odbyl premiéru kolaton

Jívoví – Kolaton. Pokud jste toto slovo ve sportovním slovníku dosud nezaznamenali, není se čemu divit. Toto nové sportovní odvětví si totiž odbylo svoji premiéru minulou sobotu na fotbalovém hřišti v Jívoví na Žďársku.

Stanislav Šulc.

Pohledem Stanislava Šulce: Na uprchlíka se slovníkem

Česká republika rukama ministra zahraničí a skoropremiéra Lubomíra Zaorálka převzala žezlo nad Radou Evropy. Aby bylo jasno, jde o zcela samostatnou organizaci, která nijak nesouvisí s Evropskou unií. A jejím cílem je řešit otázky ekonomické, sociální či lidskoprávní.

Ilustrační foto

Za Vodojemem narazí MFK na lídra soutěže

Chrudim – Hořká pachuť z poslední porážky na hřišti hradecké Olympie je pryč. Chrudimští jsou již plně koncentrovaní jen a pouze na nadcházející utkání, ve kterém na domácím stadionu přivítají východočeského rivala z Hradce Králové.

Ministr financí Andrej Babiš navštívil 3. května prezidenta Miloše Zemana na Pražském hradě.

Nahrávky Babišova slovníku: Sobotka je svi*ě, Zaorálek de*il, Marksová kr*va

/POSLECHNĚTE SI NAHRÁVKY/ Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš nepopřel autenticitu nahrávek svých výroků, které se objevily na internetu a v nichž se urážlivě vyjadřuje o členech vlády a mluví o připravovaných článcích v médiích, která mu v minulosti patřila. Po jednání s prezidentem Milošem Zemanem novinářům řekl, že nahrávky neslyšel. Záležitost považuje za součást kampaně proti své osobě. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) nahrávky dokazují, že Babiš veřejně lhal, když tvrdil, že svá média neovlivňuje.

Ilustrační foto

Spor opilého páru rozsoudila policie

Halenkov – Do sporu mezi ženou a mužem v Halenkově museli v sobotu odpoledne vstoupit policisté. Rozhádaný pár podle vsetínského policejního mluvčího Vladislava Malcharczika nezvládl alkoholové opojení. Dvojice skončila na záchytce.

Nostalgická linka číslo 23.

Nostalgická linka umožní zavzpomínat i vyhnout se tlačenici

Praha – Nepřehlédnutelné. Takové budou sobotní akce pořádané dopravním podnikem, které lze označit jako tramvajové slavnosti. V prostorách tramvajového obratiště Královka dopoledne od půl desáté odstartuje program k zahájení provozu nové nostalgické linky číslo 23, na které bude kolem řady památek v centru metropole jezdit výhradně pražská kolejová legenda: tramvaje typu T3. Navíc upravené ve stylu 80. let – přičemž retro podobu získají i koncové zastávky. Třiadvacítka bude atrakcí pro turisty, avšak také poněkud odlehčí lince přetížené 22.

Jaroslav Faltýnek

Pohledem Kateřiny Perknerové: Studený obklad pro politiky

Politici by si do konání podzimních voleb měli vzít neplacené volno, aby nenadělali víc škody než obvykle. Na korespondenci mezi premiérem a ministrem financí už jsme si zvykli. Vzhledem ke slovníku Andreje Babiše je skoro dobře, že si se svým vládním šéfem dopisuje. Za zdokumentovaný střet zájmů bývalého člena předsednictva Agrofertu Jaroslava Faltýnka stát zaplatí 22 milionů korun.

Diego Živulič

Dvě role Živuliče ve Fastavu: fotbalista a překladatel

S nadsázkou řečeno má ve zlínském Fastavu dvě zaměstnání. Bojuje na fotbalovém place a ještě se angažuje jako tlumočník. Placený je jen za první činnost, nicméně Diego Živulič je moc rád, že může pomoct i s překonáváním jazykové bariéry.

Geert Wilders.

Peroxidový kapitán a časy dřeváků

Možným počítačovým útokům na středeční volby se výrobci kulatých sýrů a nositelé dřeváků rozhodli čelit tak, že sečtou lístky ručně. Vrátí se tak bloky a tužky. Kdyby to nebylo smutné a nevypovídalo to o dnešní době, mohli bychom se usmát, že je to pěkné retro.

Miloš Zeman položil u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka věnec k 165. výročí jeho narození.

Komentář ze Slovenska: Zeman je xenofob obdivující východní diktaturu

Česká společnost se bude muset rozhodnout, zda se ještě hlásí k humanistickému a prozápadnímu demokratovi Tomáši Garriguu Masarykovi, nebo zda jejím hrdinou je xenofob obdivující východní diktaturu. Napsal to dnes slovenský list Denník N, který tak komentoval oznámení prezidenta Miloše Zemana, že se pokusí obhájit prezidentský mandát. List očekává silnou mobilizaci obou voličských táborů. Podle listu Pravda má Zeman velkou šanci na opětovné zvolení.

Zastupitelé ODS Dagmar Rückerová a Jiří Cais.

Tak nám odvolali Jiřího ....

Vimperk - „Tak nám odvolali Jiřího", řekla posluhovačka Švejkovi. „Kterýho?" otázal se Švejk a nepřestával si masírovat kolena, „já znám dva." Ale milostpane, toho z radnice."

Miloš Zeman byl na třídenní návštěvě Karlovarského kraje.

Prezident vyplísnil primátora za Císařské lázně

Karlovy Vary - Už při oficiálním zahájení své čtvrté návštěvy Karlovarského kraje prezident Miloš Zeman znovu dokázal, že ostřejší slovo do jeho slovníku prostě patří. Tentokrát se zaměřil na primátora Karlových Varů a krajského zastupitele Petra Kulhánka (KOA), jehož vyplísnil za to, že Císařské lázně ani po letech nejsou opraveny.

Výstava s názvem "Příběhy hradů" začne ve středu 1. března v prostorách Muzea Komenského v Přerově.

"Hradaři" v Přerově. Nevšední výstava ukáže jejich svět

Pojem „hradař" nenajdete v žádném slovníku ani encyklopedii. Přesto si tak říkají nadšenci, které sblížil zájem o historii středověkých památek, a stali se členy zlínské pobočky Klubu Augusta Sedláčka. Členové spolku se věnují nejen historii a bádání, ale také navštěvování feudálních sídel.

Dítě s mobilem. Ilustrační foto

Školy zakazují žákům mobily, hrozí i dvojka z chování

O tom, zda vůbec mobilní telefony patří dětem do ruky a od kolika let, se zabýval průzkum Deníku v minulém roce. Z něj vyšlo najevo, že rodiče většinou pořizují dítěti mobilní telefon v momentě, kdy začne chodit do školy bez jejich doprovodu. Naskýtá se však otázka, zda mobil patří do školy a jakým způsobem omezit jeho používání při vyučovacích hodinách.

Dítě s mobilem. Ilustrační foto

Školy zakazují mobily, hrozí i dvojka z chování

Region - O tom, zda vůbec mobilní telefony patří dětem do ruky a od kolika let, se zabýval průzkum Deníku v minulém roce. Z něj vyšlo najevo, že rodiče většinou pořizují dítěti mobilní telefon v momentě, kdy začne chodit do školy bez jejich doprovodu. Naskýtá se však otázka, zda mobil patří do školy a jakým způsobem omezit jeho používání při vyučovacích hodinách.

Dražba věcí zabavených exekutory v přerovské části Čekyně

Fabia za 10 tisíc, subaru za padesát. Draží se věci z exekucí

Zahradní nábytek na příjemné jarní večery, ale také širokou plejádu aut či dokonce sebrané spisy Aloise Jiráska - to vše mohou pořídit zájemci na dražbě exekučně zabavených věcí, které pořádá v pátek 17. února ve skladech v Čekyni Exekutorský úřad Lukáše Jíchy.

Dražba věcí zabavených exekutory v přerovské části Čekyně

Fabia za 10 tisíc, subaru za padesát. Draží se věci z exekucí

Zahradní nábytek na příjemné jarní večery, ale také širokou plejádu aut či dokonce sebrané spisy Aloise Jiráska - to vše mohou pořídit zájemci na dražbě exekučně zabavených věcí, které pořádá v pátek 17. února ve skladech v Čekyni Exekutorský úřad Lukáše Jíchy.

Václav A. Černý.

Zemřel odborník na kavkazské jazyky Václav A. Černý

Praha - Ve věku 85 let zemřel v sobotu 21. ledna lingvista a překladatel Václav A. Černý. Ve své vědecké práci se zaměřoval na čerkeštinu a další kavkazské jazyky. Do češtiny překládal klasické i moderní kavkazské autory a věnoval se popularizaci lidových pohádek, bájí a mýtů z těchto oblastí. Byl také autorem řady učebnic a slovníků. Úmrtí Černého ve čtvrtek potvrdila jeho manželka.

Ilustrační foto.

Knihovny na Kutnohorsku letos změní nabídku i svůj vzhled

Čáslav - Čáslavská knihovna se mění. V lednu připravila pro své čtenáře novinky jak ve vzhledu interiéru, tak ve své nabídce. „Přesunuli jsme slovníky, encyklopedie a další prezenčně půjčované knihy, které po letech ztratily charakter chráněných exemplářů z oddělení pro dospělé. Byly uloženy do zvláštního depozitáře," uvedla zástupkyně ředitelky Městského muzea a knihovny Čáslav Marie Hrubá.

Ilustrační foto.

Mráz ani strážníci opilce nezklidnili

Skuteč – Uplynulá neděle rozhodně nepatřila k nejlepším, jaké kdy zažil mladý tanečník. Ten na začátku víkendu vyrazil na ples ve Skutči, kde se však opil a nejen vulgárním slovníkem obtěžoval tamní hosty. Pořadatelé se jej snažili uklidnit, ale marně.