Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Migrace/ilustrační foto

Interaktivní výkladový slovník přináší fakta o migraci

Interaktivní výkladový slovník Encyklopedie migrace přináší odpovědi na nejčastěji kladené otázky o migraci i příběhy uprchlíků. Jsou v něm i základní populárně naučná hesla týkající se Blízkého východu a migrace kvůli změnám klimatu nebo vysvětlení důležitých právním a antropologických pojmů. Tento neziskový vzdělávací projekt propojuje studenty českých vysokých škol a odborníky.

Jean-David Beauguel.

Ve Zlíně se těší na útočníka Beauguela. Co bude s Vukadinovičem?

Zlín – Ve středu se očekávaná posila Jean-David Beauguel ve Zlíně neobjeví, ale netřeba zoufat. Fanoušci se na vysokého francouzského fotbalistu můžou těšit. „Jsme s ním domluvení. Jel si domů sbalit věci a definitivně se k nám připojí ve čtvrtek," informoval sportovní manažer Fastavu Zdeněk Grygera.

Miloš Kopečný

Cizinci ve Zlíně? Brzy budeme potřebovat slovník, směje se Kopečný

Zlín /ROZHOVOR/ - Dřinu má v krvi. Dokonce natolik, že se občas zatavil. V zimní přípravě má ale zlínský fotbalista Miloš Kopečný vše pod kontrolou. „Našel jsem rovnováhu. Přidávám si jen tehdy, pokud necítím únavu. V opačném případě volím regeneraci," usmívá se 23letý záložník.

Ilustrační foto

Sociální sítě a internet češtinu mění, ale lidé se nových slov bojí

Praha - Sociální sítě a internet sice stírají rozdíl mezi mluvenou a psanou češtinou, přesto jsou lidé v užívání jazyka stále konzervativní. Ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd ČR Martin Prošek tvrdí, že se lidé často naučí jazyk používat v určité podobě, a pokud se v něm něco změní, přijímají to s nevolí a nových slov, jako jsou třeba anglicismy, se bojí. O řeči, její historii a budoucnosti dnes na Akademii věd v Praze začala třídenní konference Naše řeč. Připomíná 100 let od založení stejnojmenného jazykovědného časopisu.

Martin Schulz.

Čtvrtečník Martina Schulze: Státní rozpočet

Doubice - Přebytkový výsledek státního rozpočtu, který v úterý slavnostně ohlásil vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš, je jedním slovem – fantastický. No, možná by byl přiléhavější výraz – "fantaskní".

Pozůstatek z dávných dob byl objeven při opravě pumpy u studny vedle schodů vedoucích na starý hřbitov v Novém Veselí. Kámen s vytesaným reliéfem dítěte už je ale znovu skryt.

Tajemný kámen z Nového Veselí býval kdysi takzvaný náhrobník

Nové Veselí - Tajemný kámen s vytesanou postavou byl odhalen při opravě pumpy u studny, která je součástí zdi u schodů na starý hřbitov v Novém Veselí. „Místní pamětníci věděli, že tam něco takového je. Podle jejich vyprávění se kdysi mělo v té studni utopit dítě. A proto byl na to místo zasazen kámen s postavou dítěte," popsala Marcela Vencelidesová z Nového Veselí.

Michal Nesvadba a jeho představení.

Michalův salát dorazí za dětmi do Aldisu

Hradec Králové - V sobotu 10. prosince od 10.30 hodin se v Kongresovém centrum Aldis koná nejpopulárnější představení pro děti s Michalem Nesvadbou (známý z Kouzelné školky). Tento rok jim Michal přiveze své představení Michalův salát plné zábavy i soutěží a děti si ho tak užijí naživo.

Autor Matoucí encyklopedie publikuje pouze pod svým pseudonymem. Původně ho inspirovala Dětská encyklopedie od Bohumila Říhy.Ve výsledku na ni udělal parodii.

Básník ze Žďárska chce pobavit Matoucí encyklopedií

Žďár nad Sázavou - Čtenáři mohou v knihkupectvích najít novou knihu autora vystupujícího pod pseudonymem Saša Gr. Matoucí encyklopedii. Spisovatele inspiroval při jeho tvorbě dětský naučný slovník, který napsal Bohumil Říha. Ten se v něm snažil srozumitelně vysvětlovat dětem různé pojmy z běžného života.

Účastníci odborné přípravy se učí základy znakového jazyka

Hasiči se učili domlouvat beze slov

Praha /FOTOGALERIE/ - Ty – dýchat – dobře? Sdělení, které na první pohled může působit dojmem nepodařeného výstupu z elektronického překladače nebo možná jako výsledek práce se slovníkem nováčka učícího se cizímu jazyku, ve skutečnosti není ničím nedokonalým. Jde o novinku k usnadnění komunikace s neslyšícími osobami na místě mimořádných událostí; o speciální komunikační karty zaváděné do všech zásahových vozů středočeských hasičů.

Červiven ve středu 23.  listopadu od 18 hodin představí v divadélku pedagogické školy svou novinku  s názvem Jde o princip. Jdedná se o dramatizaci knihy Fredricka Backmana Muž jménem Ove.

Červiven: Jde o princip

Divadelní spolčení Červiven vzniklo při pedagogické škole v Krnově v roce 2008. Pod vedením učitelky dramatické výchovy Petry Severinové jím prošlo několik desítek studentů, kteří vytvořili kolem patnácti inscenací, převážně pro mládež. Zkusili si i divadlo poezie nebo hraní s loutkou. Každá premiéra Červivenu je pro krnovské příznivce divadla událostí.

Laco Deczi. Ilustrační foto.

Laco Deczi: Jsem rád, že vyhrál Trump

Hradec Králové - Donald Trump = Miloš Zeman? Tato paralela, jež si Češi v posledních dnech velmi oblíbili, prý nefunguje. Tvrdí to Laco Deczi, slavný trumpetista, který ve čtvrtek spolu s Celulou New York od 19 hodin vystoupí v hradeckém klubu Lucie.

Laco Deczi. Ilustrační foto.

Laco Deczi: Jsem rád, že vyhrál Trump

Hradec Králové - Donald Trump = Miloš Zeman? Tato paralela, jež si Češi v posledních dnech velmi oblíbili, prý nefunguje. Tvrdí to Laco Deczi, slavný trumpetista, který ve čtvrtek spolu s Celulou New York od 19 hodin vystoupí v hradeckém klubu Lucie.

Ilustrační foto.

Slovo roku je dle Collinsova slovníku brexit, druhý je trumpismus

Londýn - Slovem roku se podle vydavatelů anglického výkladového slovníku Collins English Dictionary stal výraz brexit, který se používá jako zkratka pro chystaný odchod Británie z Evropské unie. Na druhém místě skončil výraz trumpismus, který označuje politiku prosazovanou americkým republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Informoval o tom dnes list The Guardian.

Návštěvníci sobotní prohlídky

Tachovským zámkem ve svátečním klobouku

Tachov -  Šedá, bílá, světle modrá. Jednoduchá výzdoba, tympanum v kombinaci se silnými oblými antickými sloupy, připomínající řecké a římské starodávné chrámy. Výzdoby, stavebního stylu a mnoha dalšího si na tachovském zámku jistě všimne každý, kdo vyrazí v těchto dnech na jeho prohlídku.

Hudební festival Nasajem s Masajem pomůže dětem z tanzanijské školy.

Škole pomůže festival Nasajem s Masajem

Česká Skalice - Guinejsko-české Divoké bubny, hronovští kozáci Heebie Jeebies a další hudební kapely se dnes večer od 20 hodin představí v českoskalické Sokolovně na tradičním benefičním festivalu People for Africa aneb Nasajem s Masajem.

Ilustrační foto

Mobily jsou problém hlavně na dětských táborech, říkají vedoucí

Kolínsko - Mají mobily vliv na pozornost lidí? Přistihnete se, že máte každou chvíli mobil v ruce a kontrolujete, jestli nepřišla nová zpráva? To nemusí být pouze záležitostí školy nebo práce. Mobily ovlivnily život i na dětských táborech. Výjimka nebyla ani v této letní sezóně.

 Brownfieldem jsou třeba areály bývalé tiskárny v Liberci.

Kraj volá po obnově chátrajících budov

Liberec - Postavit sklad, výrobní halu nebo jiný užitkový objekt na tak zvané zelené louce je poměrně běžnou praktikou. Stále více se ale na vedoucích pozicích jednotlivých regionů hovoří o využívání podobných objektů, které na svou dřívější slávu či jen samotnou funkci vzdáleně vzpomínají.

Donald Trump

Trump upravuje slovník, omluvil se za nevybíravé výroky

Washington - Republikánský uchazeč o americké prezidentské křeslo Donald Trump poprvé od zahájení volební kampaně připustil, že některé jeho výroky mohou voliče popudit a způsobit jim bolest. Na volebním shromáždění v severokarolínském městě Charlotte ve čtvrtek vyjádřil lítost a řekl, že svá kontroverzní slova pronáší pod vlivem "vzrušených debat".

Velká část evropských příjmení je odvozena od řemesel a povolání nebo od mužských křestních jmen. Vyplývá to z mapy evropských příjmení, jejímž autorem je český lingvista Jakub Marian.

Čech vytvořil mapu příjmení

Velká část evropských příjmení je odvozena od řemesel a povolání nebo od mužských křestních jmen. Vyplývá to z mapy evropských příjmení, jejímž autorem je český lingvista Jakub Marian.

Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem od 2. do 30. srpna 2016 hostí putovní výstavu „Kouzlo starých map“.

Tip na výlet: V roudnickém muzeu vystavují do konce měsíce staré mapy

Roudnice nad Labem - Podřipské muzeum v Roudnici nad Labem od 2. do 30. srpna 2016 hostí putovní výstavu „Kouzlo starých map". Jedná se o projekt vzniklý u příležitosti Mezinárodního roku mapy. Prezentováno je zde celkem sedm exponátů z mapových sbírek českých univerzit a knihoven.

Jurta

Tábor skončí, ale jurty zůstanou

Liberecko - V Brništi probíhá zajímavý tábor, děti zde bydlí v jurtách. V pátek odjedou a na místě začne každoroční festival věnovaný neobvyklému obydlí.

V Brništi probíhá zajímavý tábor, děti zde bydlí v jurtách. V pátek odjedou a na místě začne každoroční festival věnovaný neobvyklému obydlí.

Tábor skončí a jurty zůstanou

Brniště - V Brništi probíhá zajímavý tábor, děti zde bydlí v jurtách. V pátek odjedou a na místě začne každoroční festival věnovaný neobvyklému obydlí.

Ilustrační foto.

Tramvaj blokovaly promile na kolejích

Praha – Je mi sedmnáct, takže vám nic nedám, protože nemusím. Tohle pronesl na adresu hlídky strážníků z Prahy 1 mladík, který pod vlivem alkoholu ohrožoval dvě hodiny před půlnocí sebe i další lidi na náměstí Republiky. On toho tedy pronesl víc – jeho další slova nicméně citovat nelze kvůli prohřešku proti mravopočestnosti. I v tom, co zopakovat lze, se nicméně hluboce mýlil.

Buchty a klobásy

Buchty a klobásy: mládeži nepřístupno

Skrytý svět potravin z marketu. Plný neřestí, nástrah a brutality. O tom všem vypráví kuriozní animovaný film Buchty a klobásy, který rozhodně není určen dětem…

TOLIK LIDÍ nám na koncertě ve veřejném sále Hraničář navečer zazpívá.

Panoptikum zve do Hraničáře

Ústí nad Labem - Podle slovníku cizích slov je panoptikum sbírka zajímavých předmětů, rarit, případně předvádění zvláštností. Ale jak tento nejen ústecký soubor akusticky i vizuálně souzní se svým názvem, to dává na zvážení publiku…

Těm, co nemají na jazyky takové nadání, Vyškovanka Phuong Anh Bui alias Kristýna doporučuje ozkoušenou metodu: zakomponovat je do volného času.

Seriál Mladé talenty: Někdy se cítím jako chodící slovník, říká Vyškovanka

Vyškov /MLADÉ TALENTY/ – Úspěchů má na svém kontě hodně. Exceluje jak v německém, tak anglickém jazyce. Na slovíčka je mistr. Spolužáci se tak na ni často obrací o pomoc. „Bývám první, kdo je napadne. Někdy se cítím jako chodící slovník," usmívá se žákyně vyškovské Základní školy Nádražní 5 Phuong Anh Bui, které snad nikdo neřekne jinak než Kristýna. Věnuje se i japonštině nebo kreslení komiksů. Dnes ji představí pravidelný seriál Deníku Rovnost Mladé talenty.

Ilustrační foto.

Před 100 lety zemřel Jan Otto

Přibyslav - V neděli uplyne 100 let od úmrtí Jana Otty. Významný nakladatel byl ještě za svého života, v roce 1912, jmenován čestným občanem svého rodného města - Přibyslavi.