Kreativ

ŠTÍTEK: slovník

Jan Otto

Nakladatel Jan Otto byl hlavně schopným podnikatelem

Vydání Ottova slovníku naučného je patrně největším nakladatelským počinem v českých dějinách a bývá právem přirovnáváno ke slavné encyklopedii Britannica. Jeho organizátor, slavný pražský nakladatel Jan Otto, měl hlavně značné manažerské schopnosti, jež v tomto projektu skvěle uplatnil. Od jeho úmrtí uplyne 29. května přesně 100 let.

Žáci Základní školy 1. máje v Hranicích si připravili výstavu k projektu Erasmus plus.

Výstava ve dvoraně zámku mapuje průběh projektu Erasmus

Hranice – Speciální výstavu s názvem Try walking in my shoes k ukončení dvouletého mezinárodního programu Erasmus plus, si připravili žáci a učitelé Základní školy 1. máje v Hranicích. Tematické studentské práce budou ve dvoraně zámku k vidění do konce května.

Štěpánka Saadouni.

Dobrý den, Vysočino

Havlíčkův Brod - Nazývat známé věci jiným jménem je v naší společnosti tradice.

Ilustrační foto.

Na Plechém roztála poslední souvislá sněhová pokrývka

České Budějovice - Na šumavském vrcholu Plechý o víkendu roztála tzv. souvislá sněhová pokrývka. Šlo o poslední místo na jihu Čech, kde souvislá sněhová pokrývka zůstala. Sníh leží na hřebenech Krkonoš, v místech, kde se provádí meteorologické sledování, ale ne. Během této zimy bylo na Plechém celkem 168 dní se souvislou sněhovou pokrývkou, loni to bylo o pět dní méně. Oproti standardním zimám je to krátká doba. Řekli to amatérští šumavští meteorologové Ivo Rolčík a Antonín Vojvodík.

O čarodějnický průvod Benešovem se postaraly děti z MŠ Berušky.

Fuj tajbl vespolek, zdravily čarodějnice kolemjdoucí

Benešov /FOTOGALERIE/ - Tradičním průvodem městem připomněli v pátek 29. dubna malé čarodějnice a malí čarodějové, v podání dětí z Mateřské školy Berušky v benešovské Táborské ulici sobotní Filipojakubskou noc.

Jiné už odnesla voda.

Na opravené lávce vedle nešlápnete

Věžnice - Technické slovníky o lávkách říkají, že jsou lehkými mosty či můstky, obvykle pro pěší nebo cyklisty, případně jen pro převedení inženýrských sítí.

Tomáš Ježek a Václav Klaus v roce 1990.

Den, kdy se do Česka vrátil kapitalismus

Praha /INFOGRAFIKA/ - Byl to asi největší přesun majetku po roce 1948. Přesně před 25 lety byla odstartována privatizace státního majetku. Tedy alespoň po zákonné stránce, protože 1. dubna 1991 začal platit zákon o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby.  Záměr byl jasný, Československo se mělo odklonit od plánovaného hospodářství socialistické ekonomiky k ekonomice tržní. A tak zatímco v Maďarsku zrušili závazné plány v roce 1968 a Polsko v roce 1982, v Československu plánování zmizelo až v roce 1990.

Výstava Karla Jaroslava Obrátila: Komenský: erotické osvěty ve Slovácké galerii v Uherském Hradišti.

Výstava K. J. Obrátila nabízí i slovník sprostých slov

Uherské Hradiště - Stal se kontroverzní postavou a skončil tragicky v koncentračním táboře. Galerie Slováckého divadla zahájila 3. března výstavu Karla Jaroslava Obrátila, jenž dvacet let svého života strávil i v Uherském Hradišti.

Dobový inzerát z klatovských novin z let 1920 - 1930

Výpravy zpět aneb co se kdysi psalo 312

Klatovsko – Přinášíme další díl seriálu o zajímavostech regionu, v němž nahlížíme do novin starých sto i více let, abychom zjistili, co zajímavého se psalo v minulosti.

Pražská primátorka Adriana Krnáčová představila novou kartu pro Městskou hromadnou dopravu v Praze, která nahradí opencard a bude se jmenovat Lítačka. Pro tento název se v průzkumu, který si magistrát zadal, vyslovilo 52,56 procenta lidí.

Expertka na češtinu: Lítačka není pro označení karty ideální

Praha - Výběr slova lítačka pro označení cestovního dokladu pro jízdu městskou hromadnou dopravou v Praze není ideální. Ve středu to sdělila jazykovědkyně z Ústavu pro jazyk český Akademie věd Markéta Pravdová. Doklad tohoto typu není podle ní třeba vůbec pojmenovávat, „je to prostě cestovní doklad". Lítačka je navíc výraz regionální, který rodilí Pražané nepoužívají.

Tomáš Baťa

POZNÁMKA FIDELA KUBY: Vizionáři a snílci

Vizionář Baťa předpověděl globální rozvoj obchodu spojený s vytvořením dopravních cest. Geniální podnikatel našel dodavatele a odběratele po celém světě, vybudoval průplav Otrokovice – Rohatec i most přes brazilskou řeku Paraná.

Ondřej Marek.

Trenér brněnských volejbalistů Marek: Vedu nejkvalitnější družstvo v kariéře

Brno – Po roce a půl u mužstva brněnských extraligových volejbalistů se trenér Ondřej Marek dostal do pozice, se kterou patrně při svém nástupu do funkce ani sám nepočítal. Oproti loňskému neúspěšnému ročníku se mu nyní tým hemží kvalitními hráči ze zahraničí, od kterých také získává nové poznatky. „Zejména se staršími hráči hodně diskutujeme. Zajímá mě, jak to cítí oni," potvrzuje jedenačtyřicetiletý kouč aktuálně čtvrtého týmu tabulky.

Pohled z pouště.

Chrudim očima architekta: Výlet do Gobi

Chrudim - Kontroluji teploměr a čekám, až začne přituhovat. Na tuhle výpravu, ale i na jiné výpravy po okolí města je totiž nejlépe se vydat v zimě, když půda zamrzne.

V sobotu 30. ledna se sešli v bohumínské restauraci Zlatý jelen milovníci hry scrabble a utkali se mezi sebou.

Někdy ta slova nejdou. Taková prohra bolí, říká scrabblista

Trpělivost, rozhodnost, kombinační schopnosti a samozřejmě bohatá slovní zásoba. To jsou hlavní předpoklady k tomu, abyste měli šanci uspět deskové hře, při níž se z písmen skládají slova, která se jmenuje scrabble. A přesně tyto vlastnosti v sobotu nejvíc potřebovali účastníci 1. ročníku amatérského turnaje ve scrabble, který se konal v bohumínské restauraci Zlatý jelen.

RADEK BOŘEK  už čtvrtým rokem s kamarády pořádá festival deskových her.

„Deskové hry jsou lepší než počítače. 
Vytvoříte partu a sledujete emoce“

Litomyšl – Deskové hry jsou jeho vášní a považuje je za jednu z velmi vhodných forem přátelského setkávání, pozvání nových lidí i rozvíjení logiky i osobnosti. RADEK BOŘEK nejen proto před čtyřmi lety založil Festival deskových her, který má za cíl ukázat lidem, že moderní zábava se nemusí odehrávat jen u počítače a televize.

Luboš Martínek, ředitel českého řetězce kaváren CrossCafe.

Moštrúdl nebo Pikolo? Češi si kávu začínají vychutnávat

Praha /ROZHOVOR/ - Češi pijí podle statistik průměrně jednu kávu denně. Jací jsou ale konzumenti a jaké mají na tento nápoj nároky? Zajímají se o způsob přípravy a sledují aktuální trendy v kávových i nekávových nápojích? Nejen o tom jsme si povídali s Lubošem Martínkem, ředitelem největšího kavárenského řetězce u nás.

Ilustrační foto

Policisté odhalili notorického zloděje

Harrachov - Zloděj mohl být spokojený, protože ukradl v posledních dvou měsících nemálo věcí. Jenže 6. prosince mu náladu zkazili v odpoledních hodinách policisté.

Ilustrační snímek - Policie ČR

Na Semilsku odhalili notorického zloděje

Harrachov - Zloděj mohl být spokojený, protože ukradl v posledních dvou měsících nemálo věcí. Jenže 6. prosince mu náladu zkazili v odpoledních hodinách policisté.

Ilustrační foto

Opilé děti nejsou v ČR nic výjimečného, oblíbený je stále i pervitin

Praha – „Jdeme na jedno" už nepatří zdaleka jen do slovníku dospělých. První pivo si do svých 13 let v Česku dalo přes 73 procent dětí. Česká společnost je ke konzumaci alkoholu tak tolerantní, že se spíše pozastaví nad teenagerem, který ještě nikdy nebyl opilý. Se stále rostoucí konzumací drog, ať legálních či nelegálních, klesá v ČR i věk jejich uživatelů.

Primář Bohumil Vašek na snímku po převzetí pamětního listu ve slánském divadle. Oceněn byl vedením města v roce 2013.

ŘÁD SRDCE: Primář Bohumil Vašek se upsal Slanému už před lety

Slaný - To, že se lidé ke svým oblíbencům rádi vracejí a pokud možno je co nejčastěji opakovaně vyhledávají, je v případě lékařské profese trochu sporné. Chirurg, kterému by se soustavně vraceli jeho pacienti, by musel nutně nabýt dojmu, že není buď v pořádku pacient nebo on sám. V případě primáře chirurgie Nemocnice Slaný, Bohumila Vaška, je ale všechno tak jak má být. Pacienti za ním obyčejně s reklamacemi svých polámaných končetin nechodí a lékař se naopak těší jejich velké oblibě.

Setkání zorganizované Sdružením pro výstavbu D3 a R4 v Benešově.

O dálnici D3 z Prahy na jih Čech se bude hovořit v Benešově

Benešov – Která varianta rychlostní silniční komunikace označená jako D3, je právě teď aktuální? Kudy má vést a jak moc zasáhne do života lidí z obcí v okolí? Možná i na takové otázky se nakonec dostane při setkání, které na druhou polovinu prvního měsíce příštího roku chystá Sdružení pro výstavbu D3 a R4. To svolává setkání s politiky i veřejností pravidelně v obcích a městech z okolí trasy budoucí dálnice D3.

Václav Kopta

Václav Kopta: Lyžák? Pro mě zdroj hanby a ponížení

„Vydrž, Prťka, vydrž!" Už vám tohle někdy někdo řekl? Mně taky. Málokdo se s touhle hláškou z filmu Sněženky a machři nesetkal. Dostala se do běžného slovníku už několika generací Čechů. Pronesl ji hlavní hrdina filmu Radek Převrátil, který na obrazovce celkem bravurně lyžuje. Představitel role Václav Kopta však v době natáčení lyžovat neuměl vůbec, a tak po svazích místo něj sviští někdo úplně jiný. Co dalšího prozradil nejen o natáčení filmu, ale i o sobě, si přečtěte v následujícím rozhovoru.

Štěpán Urban v inscenaci Slováckého divadla Pohřbívání.

Student velehradského gymnázia Štěpán Urban září v SuperStar

Uherské Hradiště – Nejen porotu, ale možná i sám sebe překvapil v nedělním finále SuperStar osmnáctiletý Štěpán Urban z Uherského Hradiště. Jeho Hallelujah ohodnotili dva z porotců na závěr jako nejvíce překvapivý výkon. „Strašně mě bavíš," řekl mu Ondřej Soukup.

Štěpán Urban v inscenaci Slováckého divadla Pohřbívání.

Student velehradského gymnázia Štěpán Urban září v SuperStar

Uherské Hradiště – Nejen porotu, ale možná i sám sebe překvapil v nedělním finále SuperStar osmnáctiletý Štěpán Urban z Uherského Hradiště. Jeho Hallelujah ohodnotili dva z porotců na závěr jako nejvíce překvapivý výkon. „Strašně mě bavíš," řekl mu Ondřej Soukup.

Primář oddělení zobrazovacích metod Petr Bleha.

Radiologie má v neděli svůj mezinárodní den i v Příbrami

Příbram /ROZHOVOR/ – Vše začalo rentgenem a dnes je z toho velký medicínský obor. V neděli 8. listopadu se k němu obrátí pozornost po celém světě – bude totiž Mezinárodní den radiologie. Na to, co si má laik pod tímto názvem představit, jsme se zeptali MUDr. Petra Blehy, primáře Oddělení zobrazovacích metod Oblastní nemocnice Příbram.

Ilustrační foto.

Máte doma malého alergika? Jak zařídit jeho dětský pokoj?

Slovo "alergie" se stalo součástí každodenního slovníku mnoha z nás. Předpokládá se, že v České republice žije v populaci 25 % alergiků (2,5 milionu obyvatel), 16 % lidí trpí alergickou rýmou (1,6 milionu obyvatel), ekzematiků je v populaci 10 % a astmatiků 8 %, přičemž u některých osob se uvedená onemocnění mohou vyskytovat současně. U dítěte, jehož oba rodiče trpí alergií, je riziko vzniku tohoto onemocnění až 60 procent.

Detašované pracoviště Celního úřadu Praha Ruzyně - celní pošta v Plzeňské ulici 139 v Praze 5.

Celníci se už s pošťáky chystají na Vánoce

Praha - Změnu úřední doby na celní poště v Praze 5 ohlásili ve čtvrtek celníci z pražské Ruzyně. „Po vzájemné dohodě s Českou poštou bude mimo pravidelné prodloužené pondělky a středy nově prodloužena úřední doba do 17 hodin i ve čtvrtek 10. a 17. prosince," informovala jejich jménem Šárka Miškovská.

Ilustrační foto.

Trenér prý bil malé hokejisty

Valašské Meziříčí – Petici proti tvrdým metodám trenéra hokejových žáčků Miroslava Kubo řešili v minulých dnech ve vedení HC Bobři Valašské Meziříčí. Protest podepsalo čtrnáct rodičů malých hokejistů. Nelíbí se jim trenérovo ostré vyjadřování a bití svěřenců, které údajně používá.

JEDNÍM Z EBROVÝCH přátel, kteří jej u Vltavy navštěvují, je Jaroslav Repetný ze Sedlčan. Oba berou život z té lepší stránky a s humorem. Proto ho potěšil i Ebrův knižní dárek Sranda po životě.

Na Častoboři se rodila další Ebrova knížka

Častoboř – Spisovatel a recesista Vráťa Ebr, který patřil mezi nejznámější pražské knihkupce, má ke knihám stále velmi blízko. Jako autor jich má na kontě pěknou řádku a některé z nich se rodí na Častoboři. Letos se ale u Vltavy obešel bez obligádního psacího stroje a školní lavice. Přesto na Sedlčansku literárně nezahálel a pomáhal zde na svět dalšímu titulu.

Ilustrační foto.

Začíná Týden knihoven

/POZVÁNKA/ V letošním roce připadá Týden knihoven na období od 5. do 11. října. V rámci této akce se knihovny po celé republice zapojují do nejrůznějších projektů na podporu čtenářství a informační gramotnosti.